Ce lipsește pe piața politică

Publicat în Dilema Veche nr. 388 din 21-27 iulie 2011
Note, stări, zile jpeg

N-am cum să fac un inventar complet. Tejghelele vieţii noastre politice, deşi multicolore în aparenţă, sînt, de fapt, goale. Dar m-aş opri la trei însuşiri, fără de care, după părerea mea, un om politic nu este nici om întreg, nici politician întreg. 

Asistăm mai întîi la o gravă carenţă a exprimării. Nu mă gîndesc numai la cunoaşterea aproximativă a limbii materne, la inabilitatea de a construi un discurs sau de a susţine o dezbatere civilizată. Mă gîndesc, mai ales, la incapacitatea de a găsi tonul şi limbajul potrivit, în funcţie de interlocutori şi circumstanţe. E ceea ce se numea cîndva „darul limbilor“, înzestrarea (şi preocuparea) de a vorbi fiecăruia pe limba lui. S-ar zice, la prima vedere, că propun un exerciţiu de ipocrizie. Dar nu despre o retorică şmecher-cameleonică e vorba, ci despre respectul pentru cel cu care vorbeşti şi despre talentul comunicării eficiente. Pe scurt, nu e recomandabil să te porţi la o reuniune diplomatică aşa cum te porţi la bodegă sau la o întîlnire restrînsă de partid. La fel, nu e recomandabil să te porţi la o serbare cîmpenească aşa cum te-ai purta la susţinerea unei teze de doctorat. Or, felul de a fi şi de a vorbi al politicienilor noştri e de o tristă monotonie. În general, n-au decît o singură coardă, cel mult două. Ori se străduiesc să fie hazlii cînd nu trebuie, ori se înfurie birjăreşte. Alţii, mai puţini, îşi iau un aer solemn, ţeapăn, de inşi „cu greutate“. Cîte unul se dă, neconvingător, drept om de cultură, băiat fin, doldora de citate (inadecvate) şi de informaţii de almanah. Virtutea care le lipseşte mai tuturor este firescul: graţia de a fi ei înşişi, de a se adapta situaţiei fără să-şi inventeze un rol, de a se plia pe locul, momentul şi personajul cu care se confruntă. 

Legată de firesc este şi virtutea autenticităţii. Am mai scris despre asta. În contextul de faţă, ceea ce mă interesează este capacitatea cuiva de a acţiona nu strict pe baza unui calcul, ci şi pe baza unei convingeri. E adevărat că viaţa politică, mai ales în timpul campaniilor electorale, e de negîndit fără o sumedenie de „figuri impuse“. Trebuie să devii simpatic alegătorilor, să te faci văzut printre tarabele vreunei pieţe, să tragi cîte o horă, să pupi copii care îţi dau flori şi ţărăncuţe care îţi dau pîine cu sare etc. Dar toate astea se pot face teatral, fără har, fals, dacă nu-ţi pui problema să asumi în cît mai mare măsură omenescul lor, hazul lor conjunctural, cordialitatea – fie şi simbolică – a desfăşurării lor. Trebuie să vrei să pui cît mai mult sens, şi cît mai multă angajare personală sinceră în tot ceea ce pare o scenografie mecanică. La limită, trebuie să te gîndeşti de două ori înainte de a face un gest sau de a participa la un tip de manifestare care nu ţi se potrivesc. Puţină sfială, puţină rezervă nu strică. Dimpotrivă. (Adaug, totuşi, că autenticitatea e altceva decît „spontaneitatea“ naturii fruste, inapte de autocontrol, negrădinărite, dezvoltate numai pe palier psiho-fiziologic. Şi dl Vanghelie, şi dl Becali sînt autentici. Dar nu sînt decît autentici. Chiar şi aşa, sînt însă mai uşor de prizat decît dl Dan Diaconescu, de pildă, a cărui inautenticitate i s-a cuibărit definitiv în grimasa facială pe care o arborează drept zîmbet.) O a treia virtute de care omul politic autohton duce lipsă este uitarea de sine. Majoritatea jucătorilor noştri politici sînt manevraţi de o dizgraţioasă inflaţie a Eului. Chiar – şi mai ales – cînd nu dispun de un Eu prea bine conturat. Mulţumiţi de ei înşişi, bine zidiţi în certitudini autocomplezente, încîntaţi să-şi etaleze calităţile proprii („băieţi deştepţi“, plini de umor, dar oricînd gata de bătaie, hiperdescurcăreţi, „mai mult sau mai puţin oneşti“, ca tot românul, autoritari şi băşcălioşi, oameni de partid, de gaşcă, de comitet, una peste alta mereu îndreptăţiţi să ocupe orice funcţie, să ne conducă, să ne certe, să ne înveţe). Oricum, avem de-a face cu inşi a căror principală preocupare, a căror axă existenţială este reuşita personală. Cariera, funcţia, poziţia în partid, procentajul electoral, averea şi plăcerile proprii sînt ţeluri constante, cărora li se subordonează tot. Cu alte cuvinte, principala ocupaţie a lui Ghiţă este Ghiţă. Restul e materie primă… Carne de tun, public de fraierit, popor. Încă aştept să văd apărînd pe scenă un personaj care să-mi transmită sentimentul că ceilalţi îl preocupă mai mult decît îl preocupă sinele propriu. Unul care e imun la fascinaţia victoriei proprii, a „imaginii“ proprii, a rolului lui istoric. Unul care să nu vrea decît să-şi facă bine treaba şi să plece. 

Mi se va spune că între „a fi tu însuţi“ şi „uitarea de sine“ e o contradicţie. Nu e. A fi tu însuţi e a nu-ţi falsifica natura. A uita de sine e a nu ţi-o idolatriza. Ceea ce ţi se cere, de fapt, e să nu minţi în felul tău de a fi şi să nu fii egolatru. E greu! Dar politicienii noştri n-ar avea decît de cîştigat dacă ar înţelege că politica nu e o treabă uşoară, la îndemîna oricărui veleitar lacom (de putere şi privilegii).

image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.
image png
image png
O întîlnire destinală: dna Monica Lovinescu
Îmi cer scuze, oricum, și rămîn un mare fan al minunatului cuplu parizian.
image png
Gerontocrații
Unii cred că nu peste multă vreme vom ajunge să fim conduși (fie și disimulat) de IA.
image png
image png
Kofola de catifea
Adoptat mai des, nu ar aduce decît bine.
image png
La Mamaia. În 1981
Întrucît eu păream participantul cumva „dislocat” al întîlnirilor zilnice, doamna doctor hotărî să mă includă în ecuație.
image png
Înjosire și înjoseală
O simplă substituție de sufix produce efecte stilistice majore.
image png
„Faci sau nu faci;
nu există «cum»“
Cu alte cuvinte, se victimizează, justificîndu‑și alegerile, de care nu ar fi, astfel, responsabil.
image png
Mouratoglou?
Sperînd că „hoţii” vor fi prinşi. Sperînd la altă viaţă. Sperînd. Disperînd.
p 7 Jim O Neill jpg
Ce înseamnă Sudul global?
n lipsa unei prescurtări alternative, ei vor continua să folosească termenul „Sud global”.
image png
Țara automatizărilor
Automatizările necesită aproape permanent și o asistență umană.

Adevarul.ro

image
Dezvăluiri. Liderul Hamas i-a vizitat pe ostatici într-un tunel din Gaza
Liderul mișcării islamiste palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, i-a vizitat pe israelienii răpiți și duși într-un tunel din Gaza, dezvăluie un ostatic eliberat în weekendul trecut.
image
Doi români care au comis o crimă în Franța au fost arestați 20 de ani mai târziu. Cum au reușit să se ascundă două decenii
Polițiștii din Barcelona, Spania, au arestat doi români după 20 de ani de căutări. Aceștia au ucis un tânăr în 2003, în Franța și de atunci se ascundeau în Catalonia.
image
Fenomen bizar și rar pe litoralul românesc: Marea Neagră s-a retras zeci de metri spre larg
După ultima furtună de cod roșu, de la sfârșitul săptămânii trecute, cu valuri de 10 metri, linia apei s-a retras, în unele zone, dincolo de digul de protecție al plajei din stațiunea Mamaia.

HIstoria.ro

image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.