Ce-i de f─âcut

Publicat în Dilema Veche nr. 754 din 2-8 august 2018
Presa rom├óneasc─â de ieri ┼či azi jpeg

Am fost invitat, de cur├«nd, la o ├«nt├«lnire ÔÇ×de lucruÔÇť cu oameni admirabili, ├«ngrijora╚Ťi de mersul ╚Ť─ârii ╚Öi dornici s─â ├«ntreprind─â ceva pentru a schimba eficient ce e de schimbat. Cititorul s─â nu se gr─âbeasc─â, ├«ncerc├«nd s─â identifice ÔÇ×dedesubturiÔÇť subversive, manevre elitiste, planuri manipulatorii, finan╚Ťate de ÔÇ×sorosi╚ÖtiÔÇť, ÔÇ×agenturiÔÇť oculte, venetici hulpavi, care ╚Öi-au f─âcut din ÔÇ×antirom├ónismÔÇť un program (lacom) de via╚Ť─âÔÇŽ Nu. Era vorba, pur ╚Öi simplu, de o dezbatere responsabil─â, cordial─â, ├«n speran╚Ťa c─â ceva trebuie ╚Öi poate fi ├«nc─â salvat. M─ârturisesc c─â am p─âr─âsit ├«nc─âperea ├«n care ne-am ├«nt├«lnit cu un sentiment de vinov─â╚Ťie. ╚Üinusem un discurs mai cur├«nd demobilizator, r─âspunsesem cu excesive ÔÇ×lucidit─â╚ŤiÔÇť analitice ╚Öi istorice apelurilor la ac╚Ťiune solidar─â lansate de convorbitori. Poate exasperarea, poate o (trec─âtoare?) depresie, poate v├«rsta m─â f─âcuser─â s─â evoc e╚Öecul mai tuturor ini╚Ťiativelor civice la care am fost p─ârta╚Ö sau martor de-a lungul ultimilor 25-30 de ani. Nenum─ârate semn─âturi (prestigioase, desigur!) pe nenum─ârate apeluri ale societ─â╚Ťii civile, tot soiul de speran╚Ťe ╚Öi angajamente politice de bun─â-credin╚Ť─â, deviate de oameni prost ale╚Öi ╚Öi de ├«mprejur─âri tulburi, proteste publice mai mici sau mai mari, pe care ├«ns─â cei viza╚Ťi nu dau doi bani ╚Ö.a.m.d.

Bun, dar atunci ce r─âm├«ne de f─âcut? Ce propun? Sau trebuie s─â sf├«r╚Öim ├«n resemnare politic─â ╚Öi paralizie civic─â? Nu pretind c─â am r─âspunsuri la ├«ndem├«n─â, c─â am buzunarele pline de ÔÇ×re╚ŤeteÔÇť miraculoase, c─â am competen╚Ťe de atot╚Ötiutor. ├Ämi permit, totu╚Öi, s─â pun pe mas─â c├«teva puncte de reflec╚Ťie, de natur─â s─â stimuleze, poate, o ac╚Ťiune mai articulat─â, mai coerent─â, mai productiv─â dec├«t ce s-a ├«ncercat p├«n─â acum. Iat─â la ce m─â g├«ndesc:

ÔŚĆ Cred c─â o ╚Ťar─â ca Rom├ónia nu are nevoie de fragmentarea ╚Ťan╚Ťo╚Ö─â a Opozi╚Ťiei ├«n mici forma╚Ťiuni de parad─â. S─â nu mi se spun─â c─â diversitatea ideologic─â a partidelor noastre este at├«t de complex─â, de solid construit─â, de impun─âtoare, ├«nc├«t orice agregare strategic─â ar fi nerealist─â. Marea Britanie, Statele Unite ╚Öi multe alte state civilizate se descurc─â bini╚Öor cu dou─â mari blocuri de confruntare politic─â. Noi nu! Mici interese de mici partide prevaleaz─â asupra interesului na╚Ťional, chiar dac─â s├«nt ambalate ├«ntr-o retoric─â vehement patriotic─â. Mai bine cu (├«n medie) 5-10 procente la alegeri dec├«t cu o voce puternic─â, ├«n stare s─â amendeze ferm abuzurile partidului de guvern─âm├«nt. Noi ne concentr─âm pe mica h├«rjoan─â dintre USR, PNL, PMP, MR├Ä etc. Mai e ╚Öi o urm─â trist─â a fostului PN╚ÜCD (care vede suprarealiste compatibilit─â╚Ťi ├«ntre Maniu, Coposu ╚Öi Dragnea), mai e ╚Öi Pro Rom├ónia lui Ponta, m─â rog, fojg─âie scena public─â de ÔÇ×programeÔÇť, lideri veleitari ╚Öi trasei╚Öti vioi. Partide ╚Öi-au f─âcut, de-a lungul vremii, ╚Öi personaje cu afilieri neclare, ba gravit├«nd ├«n jurul PSD-ului, ba defil├«nd ÔÇ×autonomÔÇť, echidistant, ├«ntre Putere ╚Öi Opozi╚Ťie. A inventa un partid pare s─â fie, uneori, un hobby oarecare, o pompoas─â chermez─â de ga╚Öc─â. Din p─âcate ├«ns─â, o alian╚Ť─â masiv─â, f─âr─â fasoane de ÔÇ×originalitateÔÇť ╚Öi de ÔÇ×leadershipÔÇť providen╚Ťial, f─âr─â spirit de concuren╚Ť─â pionieresc, nu pare s─â intre ├«n discu╚Ťie!

ÔŚĆ Ar trebui s─â c─âdem de acord, fie ╚Öi ├«n ceasul al doisprezecelea, c─â opozi╚Ťia adev─ârat─â ╚Öi eficient─â nu se poate consuma la nivel de gesticula╚Ťie. Sigur c─â o demonstra╚Ťie de strad─â poate include momente de ironie acid─â sau de umor, sigur c─â pancarta acuzatoare sau h├«tr─â, ca ╚Öi lozinca incriminant─â fac parte din arsenalul firesc al protestului. Dar asum├«ndu-le, trebuie s─â ╚Ötim c─â ele nu pot produce rezultate ample, c─â principala lor contribu╚Ťie nu e subminarea viguroas─â a guvernului, ci doar inducerea unei atmosfere preg─âtitoare. Evident, studentul din Pia╚Ťa Tiananmen, care st─â singur dinainte unei alinieri de tancuri, ╚Ťine de o alt─â categorie de gesturi. Acolo avem de a face cu un risc dramatic, cu un simbol, cu un mesaj mediatic universal. N-a╚Ö zice c─â o m├«n─â de tineri care afi╚Öeaz─â sloganuri (legitime) ├«n Parlament sau o doamn─â parlamentar care zg├«nd─âre, cu telefonul mobil, nesim╚Ťirea unui ÔÇ×colegÔÇť pesedist s├«nt manifest─âri de aceea╚Öi anvergur─â. E nevoie de mai mult─â imagina╚Ťie ofensiv─â, de reac╚Ťie politic─â sobr─â ╚Öi riguroas─â, de rezisten╚Ť─â pragmatic─â, dublat─â de construc╚Ťie strategic─â inteligent elaborat─â. Mul╚Ťimea protestatar─â trebuie s─â intimideze Puterea, nu doar s─â ÔÇ×o ia la mi╚ÖtoÔÇť sau s─â suduie. Repet: fenta satiric─â, ╚Öarja non-violent─â s├«nt binevenite. Cu condi╚Ťia s─â ├«nso╚Ťeasc─â programul politic al opozan╚Ťilor, nu s─â-l substituie.

ÔŚĆ Partidele de opozi╚Ťie acord─â mai mult─â aten╚Ťie imaginii proprii dec├«t electoratului. Nu par preocupate s─â conving─â, s─â seduc─â, s─â l─ârgeasc─â sfera votan╚Ťilor pe care se sprijin─â ├«n mod curent. Voi fi b─ânuit de st├«ngism, dar n-am nici o ezitare s─â spun c─â a nu te adresa ÔÇ×mul╚ŤimiiÔÇť, mediului rural, muncitorilor, cu un discurs care s─â-i aduc─â ├«mpreun─â, s─â-i cointereseze, s─â le sune atr─âg─âtor ╚Öi sincer e a te condamna la marginalitate electoral─â, la paloare politic─â. Opozi╚Ťia nu are nici o ╚Öans─â dac─â se bizuie strict pe ÔÇ×lumea bun─âÔÇť, pe ÔÇ×personalit─â╚ŤiÔÇť cunoscute, pe un public ÔÇ×selectÔÇť. Alegerile s├«nt ╚Öi despre cantitatea uman─â, despre ÔÇ×poporÔÇť ├«n sensul lui nobil, despre comunitate integratoare. ÔÇ×Noi ╚Öi-ai no╚ÖtriÔÇť nu constituie o baz─â electoral─â plauzibil─âÔÇŽ

Nu pot, ├«n spa╚Ťiul unui articol de gazet─â, s─â fac inventarul complet al piedicilor care constituie, laolalt─â, handicapul unei Opozi╚Ťii consolidate. Ar trebui vorbit ╚Öi despre absen╚Ťa unor lideri mai substan╚Ťial profila╚Ťi, charismatici, consecven╚Ťi, cu competen╚Ťe ╚Öi performan╚Ťe dovedite pe termen lung. Ar fi nevoie ╚Öi de o politic─â de cadre mai sever─â, care s─â exclud─â umplutura oportunist─â, mediocritatea, incultura politic─â. Partidele nu trebuie s─â abuzeze nici de omogenitate anonim─â, dar nici de ├«mpestri╚Ťare bezmetic─â. Un rol important ar trebui s─â-l joace ╚Öi presa, nu cu furii partizane, de stadion, ci cu exigen╚Ťa inform─ârii corecte, a comportamentului cuviincios, de natur─â s─â dea tonul corect oric─ârei dezbateri politice.

S├«nt ÔÇ×preten╚ŤiiÔÇť ca acelea de mai sus simple bomb─âneli defetiste? Sau proiec╚Ťii utopice ale cuiva ÔÇ×rupt de realit─â╚ŤiÔÇť? Nu ╚Ötiu. Dar ├«mi fac iluzia c─â ele pot fi m─âcar ├«nceputul unei dezbateri responsabile, eficiente, de bun─â credin╚Ť─â. Pentru ar─âtoase proclama╚Ťii ÔÇ×pa╚ÖoptisteÔÇť, pentru zelul civic devenit pur─â coreografie nu mai e timp. Nu cred c─â mai e timp. 

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Rom├ónii, la fel de ÔÇ×aten┼úiÔÇŁ cu mediul ca francezii ├«n urm─â cu 30 de ani. Cum se comport─â acum cei din Vestul Europei
Acum 30 de ani, francezii aruncau chi┼čtoacele pe plaj─â, PET-urile ├«n ape ┼či se comportau exact ca rom├ónii ├«n anul 2022. ├Äntre timp, lucrurile s-au schimbat radical ├«n Fran┼úa
image
M─ârturiile ┼čoferi┼úei care a omor├ót patru muncitori la Ia┼či. Femeia spune c─â n-a fost acolo, ci se uita la desene animate
O echip─â a firmei Citadin din subordinea Prim─âriei Ia┼či se afla la o lucrare, ├«ntr-o noapte de iunie, c├ónd a fost spulberat─â de ma┼čina condus─â de o femeie ├«n stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost r─âni┼úi.
image
Paguba unor rom├óni care ┼či-au rezervat vacan┼úe ├«n Grecia. ÔÇ×O voce r─âstit─â a spus c─â doar turi┼čtii din Rom├ónia fac astaÔÇŁ
Mai mul┼úi rom├óni care voiau s─â-┼či rezerve vacan┼úa ├«n Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turi┼čtii au pierdut sute ┼či chiar mii de euro pe care e posibil s─â nu-i mai recupereze.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.