Ce este un forum?

Publicat în Dilema Veche nr. 322 din 15-21 aprilie 2010
Ce este un forum? jpeg

A interveni pe ÔÇ×forumÔÇť a devenit, de c├«┼úiva ani buni, un hobby la ├«ndem├«n─â. La sf├«r┼čitul fiec─ârui articol publicat ├«n presa curent─â, o sumedenie de cititori (care, de regul─â, nu-┼či semneaz─â mesajul cu numele lor adev─ârat) se pronun┼ú─â, fiecare cu inteligen┼úa ┼či gramatica lui, asupra articolului cu pricina. Nimic r─âu, ├«n principiu. Am f─âcut ├«ns─â experien┼úa de a citi, ├«n mai multe r├«nduri, felurite reac┼úii la articolele mele. A rezultat o rapid─â reflexie asupra acestui nou ÔÇ×genÔÇť literar ┼či mi se pare util s─â o ├«mp─ârt─â┼česc forumi┼čtilor ├«n┼či┼či.

A┼č aminti, mai ├«nt├«i, interlocutorilor mei c─â termenul ÔÇ×forumÔÇť, dincolo de istoria lui ÔÇ×electronic─âÔÇť, are o ereditate nobil─â, greceasc─â ┼či latin─â. Forumul roman, ca ┼či agora greceasc─â, erau locuri publice axiale ├«n via┼úa cet─â┼úii. Forumul era, deopotriv─â, spa┼úiu al autorit─â┼úii, al institu┼úiilor politice, ┼či loc al adun─ârilor populare, al dezbaterilor comunitare sau al comer┼úului. Pe scurt, forumul era un loc al schimbului: de idei, de m─ârfuri, de opinii. Acolo se luau decizii, acolo se instituiau legi, acolo se desf─â┼čurau ÔÇ×certurileÔÇť ├«ntre cet─â┼úeni, fie ei reprezentan┼úi ai diferitelor fac┼úiuni politice, filozofi, negustori, sau gur─â-casc─â. Forumul era un teritoriu civic ┼či ritual. Toate astea ar trebui s─â impun─â forumistului contemporan o anumit─â ┼úinut─â, o anumit─â responsabilitate. A fi prezent ÔÇ×pe forumÔÇť ├«nseamn─â a asuma un rol social, un oficiu public. Forumul nu e un ring de box, ├«n care intri pus pe mutilarea adversarului. El nu e, de fapt, un loc al adversit─â┼úii, chiar dac─â e unul al dezbaterii, al p─ârerilor contradictorii. Ceea ce urm─âre┼čte forumistul nu e s─â brutalizeze, ci s─â conving─â. Nu s─â sparg─â nasurile, ci s─â reorienteze min┼úile. Asta se face cu argumente, cu verv─â (eventual ironic─â), nu ├«ns─â cu injurii ┼či ghionturi. ┼×i ├«nc─â ceva: ├«n pia┼úa public─â nu te duci dezbr─âcat, sau ├«n pijama, sau nesp─âlat. Te duci ├«ngrijit la vorb─â ┼či la port, gata s─â contrezi, gata s─â ├«┼úi sus┼úii f─âr─â concesii convingerile, dar niciodat─â preocupat s─â ├«┼úi ├«njose┼čti propinen┼úii sau pe tine ├«nsu┼úi prin gesturi ┼či cuvinte de ocar─â. E recomandabil s─â ┼čtii despre ce vorbe┼čti, s─â te exprimi corect ┼či limpede ┼či, mai ales, s─â fii la obiect. S─â nu te la┼či dominat de idei fixe, de obsesii private, de instincte nedomesticite. S─â comba┼úi idei, nu oameni, s─â nu-┼úi iei antipatiile personale drept ÔÇ×principiiÔÇť, nici competen┼úa proprie drept cristal.


Forumul nu e o anex─â a dormitorului sau a closetului de-acas─â.  E o ie┼čire ├«n lume, cu tot ceea ce o asemenea ie┼čire presupune,  de la ve┼čm├«nt la discurs.

Forumi┼čtii ar trebui, poate, pornind de la schi┼úa de mai sus, s─â-┼či pun─â, m─âcar din c├«nd ├«n c├«nd, problema unei minime etici a forumului. Forumul nu e o anex─â a dormitorului sau a closetului de-acas─â. E o ie┼čire ├«n lume, cu tot ceea ce o asemenea ie┼čire presupune, de la ve┼čm├«nt la discurs. E un centru social, nu o ber─ârie de cartier. Experien┼úa mea de lectur─â, cu unele excep┼úii, c─ârora le s├«nt recunosc─âtor, nu e pe m─âsura a┼čtept─ârilor. Mul┼úi dintre forumi┼čti s├«nt fie confisca┼úi de o exaltat─â imagine de sine, fie obseda┼úi de s├«ngeroase resentimente. Cei care ├«l detest─â pe B─âsescu scriu despre el indiferent dac─â articolul pe care ├«l ÔÇ×comenteaz─âÔÇť e despre piersici. Cei care, mutatis mutandis, m─â detest─â pe mine, au aerul c─â a┼čteapt─â febril ocazia s─âpt─âm├«nal─â de a-┼či exersa ura ┼či umorul fin ├«mpotriva metehnelor mele pernicioase. Al┼úii se ceart─â ├«ntre ei, al┼úii fac parad─â de cultur─â ┼či subtilitate, caren┼úi, ├«n mod stingheritor, la am├«ndou─â. Cei mai mul┼úi nu fac dec├«t s─â se afle ├«n treab─â, cer┼čind un pic de aten┼úie, un pic de prestigiu, o ┼ú├«r─â de recunoa┼čtere public─â. Forumul roman se construise prin asanarea unei mla┼čtini. Din p─âcate, la noi, mla┼čtina e ├«nc─â la suprafa┼ú─â.

Apărut în Adevărul, 16 martie 2010.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
O influenceri┼ú─â urm─ârit─â de milioane de fani, acuzat─â c─â ┼či-a ucis iubitul. T├ón─âra mai fusese arestat─â pentru c─â l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, ├«n v├órst─â de 26 de ani, este o influenceri┼ú─â ┼či model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestat─â pentru crim─â, dup─â ce ┼či-a ├«njunghiat mortal iubitul, ├«n timp ce se certau.
image
Cum a primit un ┼čofer aer ├«n loc de combustibil la o benzin─ârie din Arge┼č. Ce nereguli a descoperit Protec┼úia Consumatorului
O pomp─â de combustibil la sta┼úia Fuel One din comuna arge┼čean─â C─âteasca contoriza costul cantit─â┼úii de combustibil livrate, ca ┼či c├ónd ar fi fost distribuit─â ├«n mod real, ├«ns─â ├«n fapt containerul de combustibil era gol, au descoperit dup─â un control efectuat miercuri 10 august inspectorii de la CJPC Arge┼č.
image
┼×oferi┼úa din Ia┼či care a ucis patru muncitori pe ┼čosea, acuzat─â de omor calificat. Declara┼úii uluitoare
O echip─â a firmei Citadin din subordinea Prim─âriei Ia┼či se afla la o lucrare, ├«ntr-o noapte de iunie, c├ónd a fost spulberat─â de ma┼čina condus─â de o femeie ├«n stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost r─âni┼úi.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.