Capodopere în dialog (VII): Brâncuși – Henry Moore

Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

În ceasul tîrziu al unei îndelungate istorii, sculptura pare să fi ajuns la elementele cu care ar fi fost de crezut să înceapă. Și Brâncuși, și Moore – repere absolute ale plasticii moderne – zăbovesc în preajma insolubilei (?) probleme a originarului. Brâncuși încearcă să aproximeze sămînța primordială, temeiul primelor nașteri, Moore caută să-și închipuie substanța primordială, cea în care a coborît sămînța dintîi. Brâncuși vorbește despre principiul generator al universului, Moore despre materia lui primă. Cu Brâncuși se evocă, în sculptura modernă, ordinea aurorală a lumii. Cu Moore – haosul ei latent. Primul întruchipează agentul fertilizant, masculin, celălalt – masa fertilizată, feminină. Brâncuși întîrzie în „natura naturans”, Moore tatonează în „natura naturata”. Brâncuși face portretul impulsului care stîrnește mișcarea, Moore reproduce substanța mișcată, viața incipientă, organicul abia diferențiat. Brâncuși ne oferă proiectele lucrurilor, Moore – primele lor întrupări, primele lor încercări de a fi. Pentru a ne închipui peisajul optim în care sculpturile celor doi artiști ar putea conviețui firesc, ne-ar fi de ajutor, întrucîtva, o sugestie cosmogonică eminesciană: „La-nceput, pe cînd ființă nu era, nici neființă, / Pe cînd totul era lipsă de viață și voință, / Cînd nu s-ascundea nimica, deși tot era ascuns / Cînd pătruns de sine însuși odihnea cel nepătruns / Fu prăpastie? Genune? Fu noian întins de ape? / N-a fost lume pricepută și nici minte s-o priceapă!”. Într-o astfel de lume, de tatonări și smîrcuri, de latențe și stupori, conviețuiesc cei doi. La Moore iese în relief vitalitatea formei născînde, a formei care încearcă, tenace, să fie, să-și dea contur, să se organizeze. La Brâncuși, forma e mai răbdătoare, mai liniștită. Ea are calmul germenului necorupt încă, odihna de dinaintea oricărui risc. Și e foarte greu de ales între perfecțiunea solară a sculpturii brâncușiene și aceea selenar-telurică a lucrărilor lui Moore. După cum e greu de ales între viața trăită în afara timpului, mereu dincolo de imediat, mereu dincolo de constrîngerea lumii concrete, și viața trăită mereu dincoace de hotarele acestei lumi, în chingile timpului și ale morții... Nu ne putem închipui formele lui Brâncuși murind, sau măcar transformîndu-se. Pe ale lui Moore le percepem, dimpotrivă, în perpetuă metamorfoză, pierind și recompunîndu-se, afirmîndu-se violent pentru a se învecina, în clipa următoare, cu indistincția.

Lumea lui Moore seamănă, în mai mare măsură, cu lumea noastră. Ea include, de altfel, mai multe aluzii figurative decît lumea lui Brâncuși: nuduri, prunci ținuți în brațe, siluete așezate, în buna tradiție a istoriei sculpturii universale. Și chiar cînd figurația propriu-zisă dispare, ceva se întîmplă, întotdeauna, în sculptura lui Moore: o dramă, un accident, o coincidență. Plinul se sparge pentru a face loc golului, un volum îl înghite pe celălalt, o formă rimează sau contrastează cu alta. Sînt invocate, adesea, microstructuri osoase, articulații organice subtile, îngemănări neașteptate. Nimic din toate acestea la Brâncuși. Lumea lui nu seamănă cu a noastră. Avem acces la ea mai curînd printr-un soi de memorie subconștientă decît prin simțuri. Ne-o amintim, fără să putem spune exact de unde. În cuprinsul ei nu se „întîmplă” nimic. Totul stă, într-o majestuoasă deplinătate: fără fragmente, fără concurență spectaculoasă între goluri și plinuri, fără dramă. Ne aflăm sub paradigma Unului și a Totalității. „Ceea ce vă dau e Bucurie pură” – spunea Brâncuși. „Pură”, într-adevăr, căci, în chip vizibil, nu este și n-a fost contrariată vreodată. E bucuria „crizei” ignorate, nu a crizei depășite. „Viața mea a fost o succesiune de miracole” – mai spunea Brâncuși. Cine poate spune asta deține, neîndoielnic, elixirul neîntristării, al armoniei interioare, al păcii. Avem, de aceea, nevoie de Brâncuși, ca de un leac. E întîlnirea cu un posibil al fericirii, după cum întîlnirea cu Moore e o întîlnire cu nerezolvarea noastră constitutivă, ontologică.

Desfășurată net pe verticală, sculptura lui Brâncuși are aplombul unei solicitări imperative, adresate condiției umane. În sculptura lui Henry Moore, desfășurată mai mult pe orizontală, mîngîind, uneori, ca un mulaj tandru, suprafața pămîntului, e mai puțină solicitare, mai puțin efort ascensional, dar mai multă aderență, mai multă cordialitate, un anumit spor de adaptare la ambianța terestră. Cu Moore, stăm de vorbă. Lîngă Brâncuși, deprindem ritualul tăcerii. Moore e un artist pur și simplu. Brâncuși cochetează, în plus, cu înțelepciunea...

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.