Capodopere în dialog (V): Toulouse-Lautrec – Rouault

Publicat în Dilema Veche nr. 869 din 3 - 9 decembrie 2020
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

După verva senzuală a lui Toulouse-Lautrec și după acuratețea eseurilor coregrafice ale lui Degas, întîlnirea cu Georges Rouault ne oferă experiența unui univers de un laconic tragism. Strict cronologic, între Toulouse-Lautrec și Rouault nu e decît o diferență de șapte ani. Dar, stilistic, diferența este de un secol. Toulouse-Lautrec, mereu disponibil față de lumea exterioară, senzitiv, jovial, de o patetică empirie, e un artist compatibil cu „pozitivul” secol al XIX-lea. Rouault, întors asupra universului lăuntric, bîntuit de spaime fără chip, de crispări fără nume, e contemporan cu noi: e o conștiință a veacului XX sau, în orice caz, a primei lui jumătăți. Toulouse-Lautrec era un colecționar (și un risipitor) de impresii. Pe Rouault nu-l mai interesează ceea ce realul imprimă asupra retinei sale. Important este, în cazul lui, ceea ce el poate „imprima” asupra realului: expresia pe care el o poate transfera asupra lui. Omul secolului al XIX-lea se complace încă să conspecteze discursul naturii. Omul secolului XX face natura să tacă și, orgolios, își asumă el autoritatea și răspunderea discursului. De la dialogul impresionist cu universul senzațiilor se trece, prin urmare, la monologul expresionismului. De la conversație se trece la solilocviu. Toulouse-Lautrec te poate învăța să te împrietenești cu singurătatea celorlalți. De la Rouault afli cum te poți împrieteni cu propria ta singurătate. Toulouse-Lautrec, spuneam adineauri, dialoghează cu lumea: e într-un raport de cordialitate cu ea. Solilocviul lui Rouault presupune, dimpotrivă, o anumită distanțare de lume, o anumită dezabuzare, mai curînd favorabilă tăcerii decît cuvîntului. Încît dacă ar fi să imaginăm echivalentul sonor al imaginilor alăturate, am putea spune că lucrările lui Toulouse-Lautrec degajă o febrilă volubilitate, o rumoare perpetuă, în vreme ce lucrările lui Rouault tac grandios, ca niște semne ale destinului. E o tăcere elocventă, desigur, o tăcere despre ceva anume, tăcerea ca limbaj al simplității. Lumea lui Rouault e o lume „simplă”, în măsura în care se restrînge mereu, în chip programatic, la o dominantă: dominanta damnării, a neîmplinirii, a inconfortului existențial. Lumea lui Toulouse-Lautrec, marcată și ea, uneori, de oarecare „insalubritate”, era, totuși, o lume tonică, fie și doar prin pitorescul ei. Lumea lui Rouault e gravă pînă la a fi sumbră, severă ca un decalog, dificilă ca o pedeapsă. Umorul lui Toulouse-Lautrec devine, la Rouault, sarcasm. Eternul feminin, contemplat de Toulouse-Lautrec cu atîta benevolență, dacă nu chiar cu o ofensivă curtoazie, e perceput de Rouault ca o fantasmă telurică, o întruchipare primară, sufocată de greutatea trupescului.

Universul lui Toulouse-Lautrec e alimentat de paroxismul bucuriei, de o delirantă vitalitate. Al lui Rouault e mai aproape de paroxismul tristeții și poartă pecetea unei ireversibile extincții. Cînd Toulouse-Lautrec desenează un cal, ceea ce vedem e un pachet de energie comprimată, o forță elementară, gata să se dezlănțuie. Cînd (mai rar) Rouault desenează un cal, rezultatul e mai curînd spectral, hieratic, extras – s-ar zice – dintr-o procesiune funerară. Spectralul este, de altfel, una dintre categoriile fundamentale ale esteticii lui Rouault. Plastic, el se traduce printr-o manipulare vehementă a conturelor negre, a liniei îngroșate, care delimitează inconturnabil formele, la fel cum armătura metalică a vitraliilor tranșează siluetele din spațiul lor. Din acest punct de vedere, arta lui Rouault amintește, într-adevăr, de vitraliul medieval, dar și de vechea pictură catalană, cu desenul ei categoric, pe ale cărui trasee alunecă substanța unei nobile drame.

Toulouse-Lautrec era un artist al luminii prelungite artificial în întunericul nopții: lumina „impură” din jurul felinarelor stradale și a cafenelelor. Pentru Rouault, universul întreg e o înnoptare adîncă, în care însă, din cînd în cînd, se simte raza palidă a unui astru. Și e momentul să atragem atenția asupra unei nuanțe. Spectralul nu epuizează, totuși, opera lui Rouault. Căci, dincolo de el, o anumită verticalitate, o anumită intransigență morală se fac, deopotrivă, simțite. Pe urmele lui Pascal, Rouault consemnează tristețile inerente condiției umane, tristeți senioriale însă, tristeți de rege deposedat. Ele constituie laolaltă și mizeria patetică a condiției noastre, dar și demnitatea ei. Ne sînt date ca să le depășim. Prieten cu Léon Bloy și cu Jacques Maritain, Rouault are, cum avusese și Van Gogh, vocație de pastor. Scenele de circ din opera lui – divertisment minor cînd apar la Toulouse-Lautrec – sînt, pentru Rouault, adevărate parabole. Ceea ce pentru Toulouse-Lautrec era accident, caz particular, pentru Rouault capătă dimensiuni simbolice. Linia, căreia în arta lui Toulouse-Lautrec îi plăcea să divagheze la nesfîrșit, cu o extremă comunicativitate, are, în tablourile lui Rouault, aspectul categoric al unei sentințe. Dansul de tip Toulouse-Lautrec era ordine ritmică, frenezie organică. Dansul de tip Rouault e cheltuială de sine, uzură sufletească, destrămare. Pentru a avea preț, viața fiecăruia trebuie să semene cu o piruetă strălucitoare, cu un dans frenetic – crede Toulouse-Lautrec. Și trebuie spus că viața sa a fost o asemenea piruetă. Dimpotrivă, Rouault e de părere că, pentru a merita să fie trăită, viața trebuie să abandoneze nonșalanța capricioasă a dansului, care nu e decît o formă a trecerii, pentru a aspira la nemișcarea statuară, edificată, a celor ce sînt cu adevărat, fără schimbare și fără sfîrșit. Avem, firește, fiecare, libertatea de a opta, de a adopta unul sau altul dintre cele două moduri de a fi. Iar dacă alegerea noastră va fi autentică, integral asumată, consecventă, ea va avea consecințe la fel de binefăcătoare în ambele versiuni...

image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.
image png
image png
O întîlnire destinală: dna Monica Lovinescu
Îmi cer scuze, oricum, și rămîn un mare fan al minunatului cuplu parizian.
image png
Gerontocrații
Unii cred că nu peste multă vreme vom ajunge să fim conduși (fie și disimulat) de IA.
image png
image png
Kofola de catifea
Adoptat mai des, nu ar aduce decît bine.
image png
La Mamaia. În 1981
Întrucît eu păream participantul cumva „dislocat” al întîlnirilor zilnice, doamna doctor hotărî să mă includă în ecuație.
image png
Înjosire și înjoseală
O simplă substituție de sufix produce efecte stilistice majore.
image png
„Faci sau nu faci;
nu există «cum»“
Cu alte cuvinte, se victimizează, justificîndu‑și alegerile, de care nu ar fi, astfel, responsabil.
image png
Mouratoglou?
Sperînd că „hoţii” vor fi prinşi. Sperînd la altă viaţă. Sperînd. Disperînd.
p 7 Jim O Neill jpg
Ce înseamnă Sudul global?
n lipsa unei prescurtări alternative, ei vor continua să folosească termenul „Sud global”.
image png
Țara automatizărilor
Automatizările necesită aproape permanent și o asistență umană.

Adevarul.ro

image
Situație scandaloasă în Ungaria pentru mai mulți români care voiau să ajungă la Viena cu trenul. „Blesteme și înjurături”
Mai mulți români care călătoreau cu trenul dinspre București spre Viena au avut parte de o surpriză neplăcută la Budapesta. Întâmplarea a fost relatată pe rețelele de socializare de unul dintre călători.
image
Lacul din România care crește continuu, interzis. De ce nimeni nu mai are voie să se apropie de ape VIDEO
Un lac format natural, în ultimii 15 ani, într-o fostă carieră minieră din Hunedoara este considerat riscant, după ce a atins adâncimi impresionante, iar oamenii nu mai au voie să se apropie de el
image
Viața în cel mai mic sat de munte din România. Toate gospodăriile au fost îngrămădite pe un deal VIDEO
Merișoru de Munte se numără printre cele mai mici sate din România. Gospodăriile sale sunt înghesuite pe un deal, iar în sat locuiesc permanent câțiva vârstnici. Așezarea pitorească din Ținutul Pădurenilor îi atrage pe turiști.

HIstoria.ro

image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.