Capitalistul român

Publicat în Dilema Veche nr. 1010 din 17 august – 23 august 2023
image

La el acasă, adică în ţările dezvoltate, capitalismul încearcă să se reformeze, dezvăţîndu-se de rutina proprie. Caută soluţii noi, îşi exersează imaginaţia, îşi regîndeşte principiile, riscă, se recalibrează. La noi, capitalismul e în faza bolilor infantile. E zglobiu şi iresponsabil. Imită un model care nu mai există decît în închipuirea întreprinzătorilor locali. Kjell Nordström şi Jonas Riddersträle, doi experţi suedezi care au conferenţiat, de curînd, la Bucureşti, definesc această imitaţie provincială a capitalismului drept „capitalism karaoke”: muzica e a altuia, cuvintele sînt ale altuia, tu te mărgineşti să cînţi (fals), cu ochii la adevăraţii protagonişti. Rezultatul acestui exerciţiu periferic e lumea în care trăim. Şi o tipologie umană nouă, ubicuă, dezamăgitoare. Iată, spre exemplificare, trei versiuni autohtone ale capitalistului de împrumut:

1) Proaspătul îmbogăţit. Un fel de Al Capone du pauvre, încă perplex că e aşa bogat, capabil mai curînd să-şi arate banii decît să-i folosească. În loc de urechi are o ghirlandă de celulare, în loc de creier un iPod. A face afaceri e, pentru el, a fi băiat deştept, a fi şmecher, a şti să te învîrţi. Vorbeşte tare oriunde s-ar afla, e convertibil în femei şi maşini, face cadouri scumpe şi dă bacşişuri grase. Nu-l complexează nimic, nu-i e ruşine de nimic, nu înţelege ce-ai cu el. În general se tunde scurt, ceea ce îi dă un aspect de bodyguard deghizat în patron. Se îmbracă inadecvat, se poartă frust, rîde zgomotos. E sentimental. Are grijă de mama, îşi răzgîie copiii şi, mai ales, îşi (le) face case ample, pompoase, în stilul vilelor de activişti ai vechiului regim (pe dinafară), cu lucioase parodii arăbeşti (pe dinăuntru).

2) Fata, sau băiatul „de firmă”. În cazul acestei categorii, portretul individual se şterge. Specia e mai tare decît reprezentanţii ei. Avem de a face cu inşi care se îmbracă la fel, mănîncă la fel, gîndesc (rar) la fel, vorbesc la fel. Muncesc mult, fiindcă visează să ajungă cît mai curînd în postura de la punctul 1. Sau măcar de la punctul 3. Din cauza asta, registrul privat al vieţii lor e nul, sau catastrofal. Nu se distrează decît la grămadă, n-au intimitate, n-au bucurii. Cînd trebuie să fie simpli îşi iau un aer sofisticat, cînd trebuie să gîndească nuanţat devin rudimentari. Sînt, în genere, cît se poate de americani: nu mai spun „conţinuturi”, ci content-uri, nu mai spun „provocări”, ci challenge-uri.

3) Managerul. E o anexă la Power Point. E expert. Îţi arată statistici, grafice colorate, analize de perspectivă. Ştie. N-are timp de pierdut. Îţi livrează platitudini şi bun-simţisme, pe bază de studii „sociologice”, evaluări de manual şi scamatorii probabilistice. A învăţat lucruri clare şi definitive. Ştie reguli. Toate regulile. Nu poate fi contrazis. Lucrează pe bani, să ne-nţelegem! Nu e prostul nimănui. Nu acceptă bla-bla-uri intelectuale. Un text se judecă după lungime, o carte, după vînzări. Restul sînt fiţe. Managerul e un fost băiat de firmă, care speră să ajungă magnat.

Ce au în comun cele trei portrete? Comportamentul standard. Sînt, cu toţii, previzibili şi, în consecinţă, anonimi. Fac ce fac toţi ceilalţi, din aceeaşi categorie. Sînt „capitalişti karaoke”. Kjell Nordström şi Jonas Riddersträle au pentru ei veşti proaste. Viitorul nu va fi al lor, ci al unor tipuri umane de cu totul altă croială. Viitorul va miza pe diversitate, surpriză, personalizare. Nu va imita modele, ci le va inventa. Virtuţile cîştigătoare vor fi ingeniozitatea, mobilitatea, formaţia solidă, deschisă spre toate zările cunoaşterii. Sper ca cei doi suedezi să aibă dreptate. Dar nu cred.

                                              Text preluat (melancolic...) din volumul Frumusețea uitată a vieții (2011), dar scris anterior

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ilie Bolojan FOTO presidency.ro
Ilie Bolojan a anunțat cu cine votează în turul doi. „Mesajul meu către toți românii este să meargă să voteze și să voteze cum le dictează conștiința”
Președintele interimar Ilie Bolojan a transmis un mesaj luni, 12 mai, prin care a anunțat că are de gând să voteze cu Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale.
image png
Nu orice ață dentară este potrivită pentru tine! Cum să o alegi pentru a nu face mai mult rău decât bine?
Alegerea aței dentare potrivite nu este un moft, ci un pas esențial pentru sănătatea ta orală. Nu toate tipurile de ață dentară curăță la fel, iar folosirea unui produs nepotrivit poate duce la iritații, durere sau chiar probleme mai serioase.
brigitte bardot acum foto X BFMTV jpg
Brigitte Bardot ia apărarea a doi actori acuzați de agresiune sexuală: „Feminismul nu e genul meu. Îmi plac bărbații”
Actrița de origine franceză Brigitte Bardot, în vârstă de 90 de ani, a stârnit controverse în primul său interviu televizat din ultimii 11 ani, când a luat apărarea actorilor Nicolas Bedos și Gérard Depardieu, acuzați de agresiuni sexuale.
Centura Metropolitană rutieră Cluj Napoca FOto Captură video Emil Boc   Facebook jpg
Începe construcţia celui de-al doilea lot al Centurii Metropolitane rutiere Cluj-Napoca. Care este valoarea contractului
A fost semnat luni, 12 mai, contractul pentru construcţia celui de-al doilea lot al Centurii Metropolitane rutiere Cluj-Napoca, cu o lungime totală de 40 de kilometri.
UE Uniunea Europeana foto FMI Facebook 1200x640 webp
The European Union in 2050: A Superpower or a Declining Force?
As the European Union (EU) approaches the mid-21st century, it stands at a crossroads. The choices made today will determine whether the EU emerges as a cohesive superpower or faces fragmentation and decline. This analysis explores potential future scenarios, the EU's role in global affairs, the uni
trandafiri pixabay jpg
Ce trebuie să pui la rădăcina trandafirilor din curte, imediat după ce plouă? Așa îi ajuți să aibă flori multe și rezistente
Trandafirii sunt unele dintre cele mai iubite și apreciate flori din grădini, cunoscute pentru frumusețea, parfum și diversitatea lor. Îngrijirea corectă a acestora nu se rezumă doar la udare sau expunere la soare; există și momente cheie în îngrijire, iar unul dintre cele mai importante este chiar
Ce lansare de top a avut Anamaria Ferentz în America, la Los Angeles! Peste 300 de persoane i-au fost alături la cel mai tare eveniment din viața ei de până acum!
Ce lansare de top a avut Anamaria Ferentz în America, la Los Angeles! Peste 300 de persoane i-au fost alături la cel mai tare eveniment din viața ei de până acum!
Anamaria Ferentz a rupt gura târgului și a realizat cea mai tare lansare a unui album din cariera ei, pe 3 mai, la Los Angeles, în America.
UE Uniunea Europeana foto FMI Facebook 1200x640 webp
Uniunea Europeană în 2050: Superputere sau Forță în Declin?
Pe măsură ce Uniunea Europeană (UE) se apropie de jumătatea secolului XXI, ea se află la o răscruce de drumuri. Deciziile luate astăzi vor determina dacă UE va deveni o superputere coerentă sau va suferi fragmentări ce vor conduce la un declin al influenței sale globale. În acest articol, analizăm s
image png
Profesorul care are 102 ani, și își conduce zilnic mașina, dezvăluie secretul longevității. Cum poți reduce riscul de deces cu 75%, fără să iei pastile
La 102 ani, profesorul de nutriție John Scharffenberg continuă să-și conducă zilnic mașina, să țină prelegeri în întreaga lume și să inspire printr-un mesaj simplu, dar puternic: sănătatea și longevitatea nu vin din pastile sau tratamente scumpe, ci din alegeri zilnice conștiente.