„Calea lui Gorbaciov” și „calea lui Putin”

Publicat în Dilema Veche nr. 961 din 8 septembrie – 14 septembrie 2022
Frica lui Putin jpeg

A fost Mihail Gorbaciov (decedat săptămîna trecută) indispensabil pentru destrămarea imperiului sovietic și chiar pentru desființarea URSS în 1991? Sau, așa cum cred unii, URSS era în declin oricum, pierduse cursa economică, dar și militară cu Vestul și prăbușirea ar fi fost oricum inevitabilă – pe termen mai scurt sau mai lung? (Dar cît de lung?) E interesant că cei care au susținut sau susțin inevitabilitatea istoriei atît în general, cît și în cazurile particulare s-au dovedit de obicei incapabili să prezică întîmplările respective fie și cu cîțiva ani mai înainte. Agresiunea Rusiei în Ucraina de azi e un bun exemplu: retrospectiv, ea pare dictată de o forță restauraționistă care a acționat aproape fatal; și totuși, dacă nu Putin, ci un lider mai înțelept și mai pașnic ar fi fost la conducerea Rusiei, agresiunea putea să nu se fi produs. În general, retrospectiv, totul în istorie pare evident; prospectiv, avem mari dificultăți să înțelegem încotro va curge rîul istoriei chiar și peste o lună.

E adevărat că URSS și, în general, imperiul sovietic erau în declin economic, tehnologic și social. Gorbaciov a fost numit secretar general cu rolul de a le restaura. A încercat declanșînd glasnost și perestroika. Credea în realitatea socialismului „cu față umană” și multă vreme a rămas convins că proiectul comunist și cel democratic nu sînt funciarmente opuse. Credea și că relații normale cu Vestul nu pot decît încuraja dezvoltarea și progresul URSS. S-a înșelat: comunismul și democrația sînt incompatibile, iar imperiul, bazat pe ideologia comunistă, n-a putut face față influențelor occidentale. Eroarea lui („felix culpa”) a declanșat disoluția sistemului – a celui „extern” mai întîi (prăbușirea regimurilor din Europa de Est), apoi a celui „intern” – desființarea URSS.

Mihail Gorbaciov © wikimedia commons
Mihail Gorbaciov © wikimedia commons

Dar faptul că un om de felul lui Gorbaciov – care credea că violența de stat și militară nu sînt soluții pentru rezolvarea problemelor politice și naționale – a avut puterea supremă în URSS a fost, pînă la urmă, o simplă întîmplare. Ce-ar fi fost dacă la cîrma țării ar fi venit cu anticipație Putin – un Putin ceva mai vîrstnic sau un om ca Putin, crescut în cultura violentă a KGB-ului și decis să rezolve totul prin asasinat, măsuri represive și invadarea militară a vecinilor? În cel mai bun caz, imperiul s-ar fi menținut, fie și cu mari dificultăți economice; probabil că regimurile comuniste din Europa de Est ar fi rezistat, cu unele concesii, presiunii populare. Vestul ar fi respectat „zona de influență” sovietică și n-ar fi intervenit militar în țări care nu aparțineau de NATO și de UE. În cel mai rău caz, ar fi izbucnit războaie regionale, de felul celui de azi din Ucraina. Dar sistemul în ansamblu putea rezista în continuare, fie și decrepit. Dacă Coreea de Nord și Cuba – țări mici – au rezistat cu regimurile lor atîtea decenii, de ce n-ar fi reușit imensa URSS – e adevărat, tot mai rămasă în urmă, tot mai incapabilă să susțină cursa cu Vestul?

Sau poate că acel ipotetic lider sovietic ar fi semănat mai mult cu Deng Xiaoping, arhitectul capitalismului controlat din China. Ca și acesta, pe de o parte, ar fi zdrobit dintru început orice mișcări populare pentru libertate și ar fi suprimat violent, fără ezitare, orice tendințe naționale în periferiile imperiului; pe de altă parte, ar fi invitat capitalismul occidental să vină în Rusia ca să investească și în altceva în afara industriei extractive. Cineva ar putea obiecta că performanțele economice ale Chinei nu puteau să fi fost egalate de o țară cu o cultură total diferită precum Rusia. Nu știu. Ceea ce vreau să spun este că, cel puțin în anii aceia de cumpănă, rolul liderilor – sovietici, chinezi, dar și occidentali – a fost imens. Iar faptul că la cîrma imperiului sovietic s-a aflat un utopist care credea într-un tip nebulos de democrație socialistă și care, pe de altă parte, nu era dispus să folosească violența de stat fără limite, după modelul tradițional al aproape tuturor conducătorilor ruși și sovietici, a fost decisiv. Lumea și Europa au fost scutite de a vedea „calea lui Putin” încă de acum treizeci de ani. Le văd acum și se înfioară.

Mă gîndesc uneori că, de fapt, „calea lui Gorbaciov” a reprezentat marea excepție a istoriei, în timp ce „calea lui Putin” (violentă, represivă, resentimentară) e mai curînd regula, cel puțin în spațiul euro-asiatic. Dar poate că totul ține de perspectiva noastră măruntă: văzută sub specie aeterni,  ea, istoria, nu cunoaște nici reguli și, deci, nici excepții.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Teoria Lumanarii, foto Shutterstock jpg
Ce este Teoria Lumânării și ce poate să dezvăluie despre personalitatea ta. Tu ai un astfel de obicei?
Un nou concept a captat atenția pe TikTok: Teoria Lumânării. Se spune că poate dezvălui aspecte interesante despre personalitatea unei persoane, dar la ce se referă mai exact?
elev jpeg
Situație îngrijorătoare în școli! Elevii nu oferă feedback profesorilor de teama că vor fi sancționați. Ce au pățit 8% dintre școlari
Cu toate că este o prevedere cuprinsă în Statutul elevului, cât și un drept, cei mai mulți dintre școlari nu au acordat feedback cadrelor didactice. Motivul principal fiind teama că opinia lor oricum nu va fi luată în considerare, potrivit unui studiu Salvați Copiii. Totodată, elevii se tem și de sa
image jpeg
La ce provocări zilnice vor fi supuşi concurenţii de la „Tempting Fortune România”. Zoli Toth: „Fiecare zi e o luptă”
Mâncăruri delicioase, băuturi reci, duşuri cu apă caldă sau paturi confortabile, printre tentaţiile care le apar concurenţilor în cale.
Erling Haaland (EPA) jpg
metrou piata victoriei
O femeie s-a aruncat în fața unui tren de metrou într-o stație din Sectorul 5 al Capitalei
O femeie s-a aruncat marți, 1 aprilie, în fața metroului într-o stație din Sectorul 5 al Capitalei.
someri
Șomajul în rândul tinerilor ia amploare în România: 19,4% nu sunt nici angajați, nici studenți
România a devenit țara din UE cu cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani (26,3%), depășind state precum Spania și Grecia, unde șomajul în rândul tinerilor a fost mereu o problemă constantă.
masini Tesla incendiu Italia, captura video jpg
Mai multe mașini Tesla au ars la o reprezentanță de lângă Roma. Este al doilea incendiu în doar o săptămână. Ce suspectează autorităţile
Cel puțin 17 mașini Tesla au fost distruse în urma unui incendiu izbucnit luni dimineață la o reprezentanță de la periferia Romei. Este al doilea incident de acest fel în interval de o săptămână, astfel că autorităţile italiene nu exclus ipoteza unui sabotaj.
bere istock jpg
Românii nu-și mai permit nici să bea bere la terasă
Berea la draft este din ce în ce mai rar întâlnită pe mesele teraselor din România, pe fondul scăderii puterii de cumpărare a populației și altor factori.
shutterstock 2574469139 jpg
Europa are un „plan puternic” de ripostă la tarifele masive cu care a amenințat Trump. Ce opțiuni are UE
Uniunea Europeană ia în considerare deschiderea unui nou front propriu în timp ce președintele Donald Trump se pregătește să impună miercuri așa-numitele tarife vamale reciproce tuturor partenerilor comerciali ai Americii, relatează Politico.