Boris

Publicat în Dilema Veche nr. 810 din 29 august – 4 septembrie 2019
Frica lui Putin jpeg

Ajută oare pe cineva cultura, o bună educație, studiile făcute la o bună universitate, inteligența să devină un om politic peste medie, ba chiar valoros, și nu doar pentru partidul său, dar mai ales pentru țara sa? Veche întrebare, rostogolită în fel și chip de la Socrate și Platon! Și totuși nici atunci, nici acum nu prea știm răspunsul.

Ni se pare normal să atribuim erorile de guvernare, gafele, ba chiar politicile fundamental greșite analfabetismului cultural, economic, ba chiar – cum e cazul, pare-se, al actualului prim-ministru al României – analfabetismului funcțional la modul mai general. Ce bine public, spunem, poate ieși din mințile unor incompetenți, unor submediocri, unor oameni cu doctorate plagiate, cu școlaritate precară, a căror unică profesie solidă pare a fi fost „școala vieții“, cuplată cu supușenia față de șefi și aroganța față de subordonați? Și iarăși, cum să te aștepți la planuri pe termen mai lung, la „proiecte de țară“ cuprinzătoare de la decidenți lipsiți de orizont istoric și de anvergură intelectuală? Așa că ne e relativ ușor să hotărîm că, de vreme ce la noi lucrurile nu merg adesea prea bine, vina o poartă nu numai celebra corupție, dar chiar mai mult o mare incompetență și lipsă de cultură, cît și promovarea largă în funcții publice pe criterii antimeritocratice.

Bine ar fi să fie așa mereu și pretutindeni. Dar nu e. Uite, ce să spunem atunci de cazul lui Boris Johnson, actualul prim-ministru britanic, care a înlocuit-o nu demult pe Theresa May cu promisiunea că va scoate Marea Britanie din UE cu sau fără acord – ceea ce înseamnă, se pare, tot mai mult „no deal“, cu toate consecințele economice și mai ales umane pe care le imaginăm cu ușurință? Omul nu e un miliardar egomaniac mărginit, precum Trump, ci e un adevărat intelectual cu un background strălucit: strănepotul unui ministru de Interne turc în ultimii ani ai Imperiului Otoman, fiul unui înalt funcționar britanic la Bruxelles, absolvent de Eton, apoi de Oxford, istoric și clasicist de profesie, autorul unor cărți istorice de succes, bine scrise, cum ar fi o biografie a lui Churchill. În ciuda fizicului său de silen blond, e fermecător, iubit de toți, inclusiv cu mult succes la femei. Te-ai aștepta la mult bine din partea sa. Dar nu: din tinerețe intră în jurnalism, ba chiar ajunge la Times, de unde e repede dat afară, fiindcă a inventat propoziții într-un interviu. Nerozie de tinerețe care nu se va mai repeta? Aș! Ajunge la Daily Telegraph, cu standarde mult mai joase, și, corespondent la Bruxelles al publicației, își clădește succesul și popularitatea pe minciunile – sau mai exact pe fake news-urile – pe care le scrie despre Uniunea Europeană. Spre pildă, în 1992 susținea existența unui plan secret care să desființeze președinția rotativă a Uniunii, citînd surse inventate. De aici nu-i dat afară, ci dimpotrivă, e lăudat și utilizat pentru talentele sale de falsificator simpatic. Are prin urmare o contribuție majoră la distrugerea jurnalismului adevărat. Și, bineînțeles, mai tîrziu și la distrugerea politicii adevărate. Devenit recent campion al Brexit-ului, care, o spun toți, n-ar fi avut succes fără aportul său de popularitate și de șarm, Boris Johnson practică ceea ce știe mai bine: să mintă enorm și cu nerușinare. El e autorul celebrei spuse că Marea Britanie dă săptămînal Bruxelles-ului 350 de milioane de lire sterline care, după Brexit, vor ajunge la NHS (serviciul public de sănătate). Un autobuz roșu cu respectivul anunț circula prin Londra. Fals dezmințit. Degeaba. Referendumul din 2016 a fost cîștigat de Brexiteer-i conduși, printre alții, de John-son. N-a ajutat nici recunoașterea minciunii la scăderea popularității mincinosului. Cum scrie cu umor Victor Popa în revista 22, Boris a fost „pedepsit“ cu funcția de prim-ministru. Iar acum acest falsificator patent își împinge țara într-o criză despre care mulți spun că va fi profundă. În orice caz, va fi inutilă din perspectiva mai largă a istoriei.

Uimirea mea este cum poate acest om foarte inteligent, cultivat, în plus și istoric de profesie, să-și ducă națiunea împotriva sensului istoriei, în ultimă instanță, preferînd să ignore datul incontestabil că de mult timp nu mai contează pe lume – politic, economic, ba chiar și cultural – decît țările mari, continentale, cu populații de sute de milioane, precum SUA, China, Rusia, în curînd India sau Brazilia. De mult timp deja lipsite de imperiile coloniale, fostele mari puteri europene n-au altă alternativă, înaintea insignifianței geopolitice, decît unirea mai profundă sau mai laxă în Uniunea Europeană. Mai mult, Marea Britanie riscă să rămînă „mare“ numai cu numele, dacă Scoția va face un nou referendum și chiar Irlanda de Nord se pare că va fi tot mai atrasă de o posibilă unire cu Sudul.

Spre deosebire de mediocrități, marile inteligențe și talente, dacă au responsabilități publice, pot face și mult bine, dar și foarte mult rău, dacă sînt corupte sufletește. Modelul clasic e genialul, dar maleficul și coruptul Alcibiade, care a contribuit mult la nimicirea puterii ateniene. Și ceea ce e cu adevărat îngrijorător e că nici măcar structurile și instituțiile democratice și liberale nu pot frîna, uneori, ascensiunea unor asemenea talente pervers folosite, înainte ca acestea să-și ducă opera nefericită la îndeplinire. Boris rămîne iubit, deși țara lui, un model altădată pentru guvernarea solidă, înțeleaptă și competentă, aleargă vrăjită sub comanda lui, ca să se dea singură cu capul de zid. În ciuda minciunilor pe care și-a clădit cariera, Boris rămîne încă iubit. Sau să spunem mai bine – datorită minciunilor?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

profimedia 0906902891 jpg
Mărturia unui comandat ucrainean care are în subordine deținuți: „Sunt obișnuiți să lupte pentru supraviețuire”
Pândind din tufișuri lângă Pokrovsk, în estul Ucrainei, se află o unitate ai cărei soldați au două lucruri în comun: răstimpul de când slujesc în armată pentru apărarea națiunii și timpul petrecut în spatele gratiilor, relatează CNN.
Tudor Chirilă la podcastul Pe Drept Cuvânt Foto Captură video YouTube
Tudor Chirilă, secretul celui mai important proiect. Cum împacă dilemele carierelor sale și de ce teatrul este ritm
În cel mai recent interviu acordat podcastului „Pe Drept Cuvânt”, moderat de avocatul Florentin Țuca, Tudor Chirilă, una dintre cele mai carismatice figuri ale scenei culturale românești, își dezvăluie gândurile legate de cariera sa dublă de actor și muzician.
Barbat arestat - catuse FOTO Shutterstock
Șofer recidivist, urmărit în zadar 15 kilometri de mașina poliției pentru că nu a oprit la semnal. Ulterior s-a dus singur la poliție și a fost arestat
Un şofer din judeţul Giurgiu a fost arestat preventiv, joi, pentru infracţiuni la regimul rutier, după ce nu a oprit la semnalul Poliţiei, fiind urmărit 15 kilometri, fără a fi prins. În cele din urmă, el s-a prezentat singur la Poliţie. Bărbatul a mai fost condamnat pentru infracţiuni în trafic.
renate weber jpeg
Lodovic Orban anunță că va declanşa procedurile de numire a unui nou Avocat al Poporului. „Weber a fost îngerul păzitor al specialilor”
Parlamentarii Forţa Dreptei vor solicita luni Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului declanşarea procedurilor de numire a unui nou Avocat al Poporului.
p 23 Ministerul Finantelor WC jpg
O firmă cu un singur angajat și cu sediul într-o casă din Voluntari este prima pe lista Ministerului Finanțelor pentru ajutoare de stat
O firmă cu sediul într-o casă din Voluntari este prima pe lista Ministerului Finanţelor pentru a primi un ajutor de stat în valoare de peste 234 milioane lei.
Serghei Karaganov Foto Profimedia jpg
Un personaj-cheie de la Moscova susține că Rusia ar putea ataca nuclear o țară NATO: „Ori câștigăm acest război, ori ne prăbușim”
Politologul Serghei Karaganov a declarat, într-un interviu pentru ziarul Kommersant, că Moscova ar putea lansa un atac nuclear limitat asupra unei țări NATO fără a declanșa un război nuclear total.
eb0xp9gqTGe 3O jpg
Vaccinurile antigripale au apărut în farmacii. Cum au reacționat românii
Autoritățile au anunțat că vaccinurile anti-gripale au ajuns de astăzi, 12 septembrie în farmacii, în două variante care conţin tulpinile aflate anul acesta în circulaţie. Este vorba de Vaxigrip și Influvac, primul costă 67, 85 de lei iar celălalt, 64,48 lei
upu botosani
Trei muncitori băgați în spital de o explozie la un utilaj. Accident grav de muncă la o societate de salubrizare
Trei angajați ai unei societăți de salubrizare au ajuns la Urgențe după o explozie la un utilaj. Aceștia se aflau în timpul programului de lucru și încercau, cu un aparat de sudură, să repare un autocompactor.
Alfred Bulai este escortat de polițiști în afara secției 2 de politie din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Alfred Bulai, plasat în arest la domiciliu! Decizia este definitivă
Victorie pentru Alfred Bulai. Tribunalul București a decis ca acesta, acuzat de procurori că a hărțuit sexual studente în perioada în care a activat ca profesor la SNSPA, să fie plasat în arest la domiciliu. Decizia magistraţilor e definitivă.