Bătrînețe, haine grele

Publicat în Dilema Veche nr. 1006 din 20 iulie – 26 iulie 2023
Frica lui Putin jpeg

Nenorocirile și ticăloșiile descoperite în legătură cu unele aziluri de bătrîni au atras atenția asupra condiției precare și, de aici, vulnerabile a acestor semeni. Dar această precaritate trece mult dincolo de cazul concret respectiv sau de altele asemănătoare de la noi sau din alte părți. Adevărul este că, în contrapartidă cu lungirea considerabilă a vieții majorității oamenilor, obținută în ultima sută de ani mulțumită științei, tehnologiilor și condițiilor igienice, s-a produs și un fenomen negativ, uneori tragic: oamenii trăiesc în medie, ce-i drept, mult mai mult decît în trecut, vîrste de optzeci, nouăzeci de ani nu mai sînt deloc o excepție și o curiozitate; dar, din păcate, destul de des calitatea vieții unor vîrstnici e departe de a fi satisfăcătoare. Bolile zise degenerative, infirmitățile de tot felul, dar mai ales teribila demență senilă numită Alzheimer afectează tot mai mult un segment semnificativ al populației în ansamblu și unul considerabil al populației vîrstnice. Bineînțeles că aceste boli erau mult mai puțin răspîndite în rîndul populației din trecut, mult mai tinere. Pentru mulți, senectutea, departe de a aduce calmul amintit și lăudat cîndva de Cicero, vine cu o cohortă de necazuri care se agravează în ani. Viața omului bătrîn poate deveni nu numai prelungă, dar și mizerabilă pe măsura prelungirii ei.

Și bineînțeles că dacă omul respectiv are familie, aceasta trebuie să îndure – și uneori nu pentru puțin timp – condiția precară a senectuții prelungite a unui părinte, soț sau bunic. Iar greutățile îngrijirii, mai ales în fazele avansate al bolilor degenerative, nu sînt nici puține, nici mici și, bineînțeles, nici ieftine. Din păcate – iarăși ca o consecință a modernității –, familiile au acum puțini membri mai tineri și valizi, în schimb numărul vîrstnicilor e, proporțional, tot mai mare. Pe scurt, omul bătrîn și invalid devine adesea o povară materială, financiară, pe lîngă una sufletească pentru familia sa – lucru pe care el însuși îl știe adesea și care constituie un motiv în plus de tristețe.

Există desigur această soluție a azilului – de multe ori inevitabilă chiar și pentru cei cu familii și cu atît mai mult pentru cei care nu mai au pe nimeni care să aibă grijă de ei. La modul ideal, se asigură măcar o îngrijire fizică corespunzătoare, uneori dublată de socializare, foarte necesară și ea. Dar chiar și cînd se realizează acest mod ideal, despărțirea de familie și de locuința personală, de rutinele vechi este traumatizantă atît pentru omul bătrîn și invalid, cît și pentru membrii familiei, care nu o dată cunosc destule sentimente de culpabilitate. Pe cînd se trăia considerabil mai puțin, majoritatea oamenilor și a familiilor era scutită de multe dintre aceste probleme. Funcționa și aici, ca și în alte situații, principiul lui Epicur: la o suferință moderată te poți adapta și poți trăi multă vreme astfel; o suferință mare te ucide rapid și scapi astfel de tot. Iar moartea sosea, aproape întotdeauna, nu într-un azil, fie el și decent, ci în mijlocul familiei, ceea ce în general oferea o consolare și un confort sufletesc în plus. Din păcate, condiția modernității poate însemna și faptul că o suferință mare sub toate aspectele nu înseamnă și sfîrșitul rapid al vieții, ci o prelungire a ei cu ajutorul medicamentelor, al diferitelor dispozitive – ceea ce impune adesea și îngrijirea specială (și costisitoare) și traumatizantă, realizată printre străini, despre care aminteam. 

Nu am o soluție. Calitatea îngrijirilor contează mult, dar problema în sine rămîne, cum spuneam, chiar și în condiții ideale. Opțiunea pentru sinuciderea asistată, înainte de sosirea cortegiului suferințelor și infirmităților – chiar dacă ar deveni în general legală –, nu e pentru toată lumea și, adesea, motive morale sau religioase o interzic. În rest, trebuie să așteptăm ca știința să aducă și calitatea senectuții la nivelul dimensiunii ei în ani.

Un mit grecesc povestește că un om, după ce a făcut un bine lui Zeus, a fost întrebat ce-și dorește drept răsplată. Omul, fără minte, a cerut viață veșnică, uitînd să ceară și tinerețe pentru această viață. Urmarea a fost că a trăit tot mai mizerabil, mai stafidit, mai uscat și mai lipsit de carne și bucurii, pînă ce s-a transformat într-un greier, al cărui scîrțîit n-ar fi decît un lament etern asupra condiției acelei bătrîneți disproporționat de lungi, cerută în mod nesăbuit, care mănîncă treptat ce a mai rămas viu și autentic din om.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.