Bătălia premiilor – cîteva comentarii amicale

Publicat în Dilema Veche nr. 576 din 26 februarie - 4 martie 2015
Avanpremieră jpeg

Săptămîna trecută, pe site-ul Contributors, dl Radu Vancu formulează o serie de observaţii cu privire la un articol al meu din

Remarc, mai întîi, că observaţiile cu pricina sînt ambalate civilizat, fără paraponul de primă instanţă al „răfuielilor“ curente. Dl Vancu îmi pune şi cîteva întrebări. Cu titlu de răspuns, îmi voi îngădui, la rîndul meu, cîteva comentarii. 

Mai întîi, mi se pare şi mie trist că marea insurecţie legată de premiul acordat lui Gabriel Chifu anul acesta a devenit „cel mai intens eveniment din lumea literară autohtonă“ (citat R. Vancu). E, tot în termenii dlui Vancu, o dovadă că lumea literară autohtonă e „sărăcuţă“ şi „parohială“. În condiţii normale, un eveniment literar „intens“ înseamnă o carte excepţională (sau măcar semnificativă), revelaţia unui nume nou, vreun succes marcant al scriitorimii române pe piaţa de carte a lumii. Noi însă ne simţim mai bine în stilistica „marii trăncăneli“: se luptă „periferia“ (nedreptăţită) cu „centrul“ (tiranic), junimea cu bătrînii, băieţii buni şi principiali cu băieţii răi şi neprincipiali. (Foarte simpatic rezumatul parodic al lui Marius Chivu din numărul anterior al

). Asta e! Simţim enorm şi vedem monstruos! 

D l Vancu îmi explică, mie şi altora ca mine, în ce mod încercarea noastră de a-l apăra pe Nicolae Manolescu e inadecvată. Nimeni – dintre semnatarii „manifestului“ care îl vizează pe preşedintele USR – nu pune la îndoială calităţile lui profesionale. E vorba doar de „morală“, de manipulare, vicii de procedură, minciună. Pe de altă parte, dl Vancu însuşi recunoaşte, pe forumul articolului său, că „miza e mult mai mare“: semnatarii protestului au în minte o „reformă generală a Uniunii Scriitoriilor din România“. Aha! Carevasăzică, chestia cu Chifu e doar un pretext, un semnal de alarmă, scînteia care urmează să se transforme în baricadă. În acest caz, lucrurile se complică niţel. Iar răspunsul meu pentru dl Vancu sună astfel: 

a) Nu sînt, evident, solidar cu măsluirea unui vot (dacă toţi membrii juriului o recunosc negru pe alb), nu sînt de acord cu minciuna, oportunismul, retorsiunea injurioasă, folosirea unei instituţii în beneficiu personal. Dar, dacă situaţia e gravisimă, atunci lucrurile trebuie gîndite mai calm, valorificînd tocmai „principiile“ încălcate, statutul, regulile, transparenţa şi, vai, opinia majoritară. Uniunea Scriitorilor are, din cîte am înţeles, vreo 2400 de membri. Nici 30, nici 60, nici 90 de semnături pe o scrisoare nu pot tranşa „criza“ într-o direcţie sau alta. Trebuie convocată, mai curînd, o adunare generală, care să dezbată cu limpezime, fără presiuni partizane, ceea ce este de dezbătut. Nu cunosc regulamentul Uniunii (nu sînt şi n-am fost niciodată un membru foarte „implicat“ al ei), dar bănuiesc că există modalităţi de consultare largă a tuturor, cînd e vorba de o problemă esenţială. „Reforma“ poate porni de la o anumită iritare de grup, dar nu se poate reduce la asta. Deocamdată, Nicolae Manolescu a fost ales – statutar, din cîte ştiu – de toate filialele Uniunii. Nimeni n-a contestat rezultatul votului. Vrem un nou referendum? Să-l propunem. Şi, dacă se poate, invocînd şi alte argumente decît eroarea circumstanţială a unui premiu discutabil. 

b) Îmi amintesc, domnule Vancu, de un text al dvs. de-acum doi ani (vezi site-ul

din 14 februarie 2013) în care vă răfuiaţi, legitim, cu mica răzmeriţă de la

din Cluj (varianta Arman). Îl apăraţi, între alţii, pe Nicolae Manolescu (cel care, între noi fie vorba, l-a debutat pe Claudiu Komartin la

) şi taxaţi nemilos enormităţile „sectanţilor“ ardeleni ca fiind echivalente barbare ale lozincii de tristă memorie „Moarte intelectualilor!“. Vă sfătuiesc să regăsiţi ceva din buna nervozitate a acelui text şi să o practicaţi cît de cît echidistant şi în litigiul de-acum. Eu nu am sărit să-l apăr pe cel „lapidat“ de semnatarii protestului anti-Chifu. Problema mea sînt cei care dau cu piatra. Nu toţi – dintre cei pe care îi cunosc cît de cît – stau atît de bine cu ceea ce numeaţi, în textul din 2013, „nervul moral“.  Sînt, în genere, suspicios (cu argumente pe care le-am livrat într-o carte mai veche) faţă de oricine îşi arogă „competenţa morală“. Nu pot să dau de pămînt cu Manolescu, apelînd cald, ca la o autoritate, la harnicul activist Ovidiu Şimonca. Nu cred în „puritatea“ morală a unora dintre „insurgenţi“ şi socotesc că ghiveciul uman nu face bine cauzei. Şi nu, nu sînt de acord că o coincidenţă de opinie între oameni de convingeri diferite (sau chiar opuse) poate fi o garanţie de „obiectivitate“. Unanimitatea de moment a antipatiei, a resentimentului, a urii nu e niciodată „obiectivă“. Sigur că, aşa cum sugeraţi, nu orice reflex critic e „oftică pubertară“. Dacă eu spun: „Domnul Manolescu predică libertatea de expresie şi nu o practică“, asta nu e „oftică pubertară“. E o constatare rece. Altceva e solidaritatea ofensivă a unui grup de colegi care suspectează un juriu de felonie şi demolează un premiu de breaslă. Şi încă ceva. Nu e de nivelul dvs., domnule Vancu, să-mi atrageţi atenţia că Eminescu e mai bun ca Alecsandri şi Arghezi mai bun ca Anghel, pentru că Eminescu şi Arghezi n-au fost doar „contemplativi“, ci şi „activi“! Trec peste faptul că creativitatea nu e în opoziţie cu fapta, ci din contra. Imaginea poetului (şi a intelectualului în genere) somnolent, inadaptat, abstras e şablonardă şi naivă. Pe de altă parte, Arghezi a dat-o frecvent în bară tocmai cînd s-a decis să se „angajeze“. Iar publicistul Eminescu e una şi poetul e alta. 

În fine, am vorbit prea mult despre patetice futilităţi. În ce mă priveşte, anunţ definitiva mea retragere din această dispută. La vîrsta mea, există alte priorităţi şi urgenţe... în orice caz, nu bătaia pe funcţii şi pe premii. De altfel, şi la alte vîrste, am fost intens fericit să plec, prin demisie, din toate „demnităţile“ care mi-au căzut în poală. Revenirea la treaba proprie (dacă ea există), la singurătatea fertilă a atelierului e, pentru cine are, cît de cît, simţul deşertăciunii, un pas euforizant. Îl recomand.   

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

iustina daiana insula iubirii jpg
Iustina și Daiana de la Insula Iubirii, țepuite de turci la un salon: „Ne-am țigănit acolo cu ei”
Iustina Loghin și Daiana Prodan, fostele concurente de la emisiunea fenomen „Insula Iubirii”, s-au bucurat de o mică vacanță alături de partenerii lor de viață în Istanbul, unul dintre cele mai vizitate orașe din lume. Însă, bineînțeles, escapada a avut și câteva momente mai neplăcute. Ce au pățit c
FOTO ISU Gorj
Explozie cuplită într-un bloc din Târgu Jiu. O persoană a fost rănită și mai multe apartamente au fost afectate
O explozie cauzată de acumularea de gaze a avut loc, sâmbătă dimineață, la parterul unui bloc din Târgu Jiu. În urma exploziei, o femeie în vârstă de 77 de ani a fost grav rănită și mai multe apartamente și autoturisme au fost avariate.
soldati rusi in siria Captură X jpg
„Mergi în Rusia, mergi acasă?”. Trupele lui Putin folosesc toate mijloacele pentru a fugi din Siria
Rusia începe să-şi evacueze echipamentele militare din Siria. Trupele lui Putin părăsesc această țară, eșuând în vreun fel să împiedice căderea regimului Assad.
tarani romani cuptor jpg
Un preparat scump în meniurile de azi din întreaga lume, hrana de bază a țăranilor români de acum un veac
„Omul, ca şi vitele, trebuie să mănânce şi să bea ca să poată trăi şi munci”. Acesta era principiul de alimentaţie al ţăranilor români în urmă cu un secol. Despre obiceiurile alimentare de acum un veac, în funcție, evident, de posibilitățile vremurilor
Teste de sarcina  Sursa foto shutterstock 2473619613 jpg
Cele mai ciudate teste de sarcină folosite în trecut
De-a lungul timpului, au existat câteva încercări cu adevărat neobișnuite de a crea un test de sarcină cât mai concludent. A fost o vreme când se credea că o broască ar putea da răspunsul mult aşteptat de viitorii părinţi.
Ploaie Autostrada jpg
Vremea rea pune stăpânire azi pe România: ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță o zi mohorâtă pentru România, cu ploi și ninsori care vor cuprinde cea mai mare parte a țării. Temperaturile maxime se vor situa sâmbătă, 16 decembrie, între 1 și 8 grade Celsius.
image png
Anca Țurcașiu, primul mesaj după ce a fost dezvăluită identitatea iubitului ei: „Dacă tot s-a făcut atâta vâlvă...”
Anca Țurcașiu a dat din nou o șansă iubirii, după patru ani de la divorțul de medicul Cristian Georgescu. De câteva luni de zile vedeta trăiește o frumoasă poveste de dragoste în brațele iubitului ei, Călin Șerban, a cărui identitate a dezvăluit-o acum câteva zile. Ce mesaj a transmis recent, aflați
Călin Georgescu pe un cal alb Foto Călin Georgescu   Youtube jpg
La ferma de cai din Ciolpani s-a așternut liniștea, la o săptămână distanță de la întâlnirea dintre Georgescu, Potra și Sechila
Ferma de cai de la Ciolpani a devenit cunoscută după ce pe 7 decembrie 2024, la o zi după anularea alegerilor prezidențiale, a avut loc aici o întâlnire la care au participat Horațiu Potra, Eugen Sechila și Călin Georgescu.
Fursecuri cu cafea  Sursa foto shutterstock 2184164871 jpg
Prețurile cafelei, nivel fără precedent în ultimii 50 de ani. Avertismentul specialiștilor
Preţul cafelei arabica pentru livrarea în martie a atins un maxim istoric de 348,35 cenţi pe livră marţi, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 50 de ani. Deşi contractele au pierdut o parte din câştiguri ulterior, acestea rămân cu 70% mai mari decât la începutul anului.