Avem numai solu╚Ťii pe care nu le avem

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 749 din 28 iunie ÔÇô 4 iulie 2018
Presa rom├óneasc─â de ieri ┼či azi jpeg

Asta ╚Öi pentru c─â avem problemele pe care le avem ╚Öi care nu seam─ân─â cu problemele nici unei ╚Ť─âri bine a╚Öezate politic, economic, financiar ╚Öi moral. S─â recapitul─âm. Partidul de guvern─âm├«nt se legitimeaz─â printr-un masiv sprijin popular ╚Öi se laud─â cu votul unei majorit─â╚Ťi zdrobitoare. ├Än realitate, e vorba de un electorat de 3,5 milioane (din 18!), adic─â de un num─âr de voturi echivalent cu cca 19% din totalul voturilor exprimabile. Cu alte cuvinte, 81% din popula╚Ťia ╚Ť─ârii n-a votat PSD sau n-a votat deloc. S├«nt aceste procente de natur─â s─â ateste o mare victorie, o ├«ndrept─â╚Ťire decizional─â solid─â, o euforic─â simpatie popular─â? Mai departe: partidul de guvern─âm├«nt a reu╚Öit performan╚Ťa rarisim─â s─â propun─â ├«ntr-un an ╚Öi jum─âtate trei guverne (respectiv trei prim-mini╚Ötri), contest├«nd competen╚Ťa primelor dou─â, ca ╚Öi c├«nd i-ar fi fost impuse din afar─â (statul paralel?). Nebuloasa administrativ─â ├«n care se zbate popula╚Ťia, c├«nd e vorba de pensii, salarii, obliga╚Ťii fiscale, ╚Öcoli, spitale, autostr─âzi etc., nu poate fi explicat─â dec├«t prin cvasi-nulitatea profesional─â a mini╚Ötrilor, dublat─â de invazia unei demagogii vesele, pentru care nereu╚Öitele ori nu exist─â, ori s├«nt vina altora (ÔÇ×statul paralelÔÇť, multina╚Ťionalele, Opozi╚Ťia, misterioase interese str─âine ╚Ö.a.m.d.). Se pare c─â Rom├ónia de dup─â decembrie 1989 n-a avut niciodat─â o guvernare mai arbitrar─â, mai nesigur─â, dar ÔÇô paradoxal ÔÇô mai triumfalist─â ca aceasta de azi. Cirea╚Öa de pe tort o reprezint─â solidaritatea de tip mafiot (sau n─ât├«ng) a v├«rfurilor din PSD ├«n jurul ╚Öefului suprem. Nic─âieri ├«n lumea civilizat─â, un pre╚Öedinte al Camerei Deputa╚Ťilor (╚Öi, totodat─â, pre╚Öedinte de partid) nu r─âm├«ne ├«n func╚Ťie dup─â ce a fost condamnat de un complet de judecat─â. Chiar dac─â e o condamnare ├«nc─â atacabil─â juridic sau nedreapt─â, cel vizat se retrage b─ârb─âte╚Öte din func╚Ťie p├«n─â la l─âmurirea final─â a lucrurilor. Nu exist─â ÔÇ×prezum╚Ťie de nevinov─â╚ŤieÔÇť f─âr─â ÔÇ×prezum╚Ťia de bun─â-cuviin╚Ť─âÔÇť ╚Öi f─âr─â prezum╚Ťia de onorabilitate. La noi, acest minim cod etic nu func╚Ťioneaz─â. Treburile ╚Ť─ârii ╚Öi demnitatea ei s├«nt f─âr─â ezitare suspendate, de dragul ÔÇ×conduc─âtorului iubitÔÇť.

Poate veni solu╚Ťia de la pre╚Öedinte? ├Än mod ciudat, procentele legitimit─â╚Ťii sale s├«nt, ╚Ömechere╚Öte, l─âsate deoparte: 19% sus╚Ťinere PSD e cov├«r╚Öitor! 55% sus-╚Ťinere Iohannis e neglijabil! ╚śi totu╚Öi, a╚Öa arat─â rezultatul scrutinului din decem-brie 2014. Or, exper╚Ťii descurc─ârelii poli-tice autohtone se str─âduiesc, harnici, s─â cure╚Ťe institu╚Ťia preziden╚Ťial─â de mai toate atribu╚Ťiile sale constitu╚Ťionale. Pre-╚Öe-dintele trebuie s─â se rezume ÔÇô dac─â nu vrea s─â o p─â╚Ťeasc─â ÔÇô la un rol de regin─â.

Opozi╚Ťia? Cu regret trebuie s─â o spun, Opozi╚Ťia noastr─â e un apogeu al palorii, al inadecv─ârii, al nereprezentativit─â╚Ťii. Nici o voce cu adev─ârat riguroas─â ╚Öi conving─âtoare, nici un profil politic capabil s─â seduc─â, nici o strategie bine articulat─â. Excep╚Ťiile se num─âr─â pe degete ╚Öi s├«nt, ├«n general, marginalizate de chiar colegii lor de partid. A organiza mici show-uri de protest ├«n holul Parlamentului, a gesticula teatral ╚Öi ineficace pe scena public─â, a ├«nregistra viteje╚Öte, cu telefonul mobil, mitoc─âniile c├«te unui pesedist nu s├«nt, din punctul meu de vedere, manevre politice consistente, cu ╚Öanse de reu╚Öit─â real─â.

Mitingurile #rezist: deocamdat─â, singura manifestare civic─â apt─â s─â iradieze oarecare optimism. Dar, am mai spus-o, ele s├«nt mai cur├«nd un simptom compensatoriu dec├«t o solu╚Ťie radical─â. E bine c─â exist─â, e bine c─â se aude vocea unor rom├óni care ├«n╚Ťeleg s─â-╚Öi exprime nemul╚Ťumirea, s─â amendeze derapajele unei guvern─âri care penduleaz─â ├«ntre ridicol, inept ╚Öi subversiv. C─âci nu m─â sfiesc s─â declar c─â o guvernare proast─â, cu mini╚Ötri semianalfabe╚Ťi, cu un prim-ministru care sf├«r╚Öe╚Öte prin a-╚Ťi face mil─â ╚Öi cu un ÔÇ×patronÔÇť ideologic grav maculat este ÔÇô prin raportare la interesul na╚Ťional ÔÇô subversiv─â. O asemenea guvernare nu reac╚Ťioneaz─â normal la protestele str─âzii ╚Öi tocmai de aceea socotesc c─â ele nu pot fi, la noi, solu╚Ťia. Dec├«t, eventual, prin abunden╚Ť─â cantitativ─â. Un milion de oameni ├«n strad─â, sau m─âcar c├«teva sute de mii, impun reac╚Ťie. C├«teva mii, oric├«t de l─âudabile ÔÇô nu. Adaug c─â nu ajut─â nici unele (inevitabile?) alunec─âri spre o retoric─â de ÔÇ×fiestaÔÇť carnavalesc─â (ÔÇ×Rom├óncele s├«nt cele mai frumoase femei din lume ╚Öi cele mai gospodine!ÔÇť ÔÇô striga, la un moment dat, un ÔÇ×r─âzvr─âtitÔÇť, sc─âpat la microfonÔÇŽ). Sobrietatea e, cred, mai rentabil─â dec├«t b─â╚Öc─âlia, mai ales dac─â nu e╚Öti acolo ca s─â te amuzi, ci ca s─â-╚Ťi exprimi ├«ngrijorarea ╚Öi protestul.

Presa? E destul s─â compari rating-urile diferitelor posturi de televiziune ca s─â ├«n╚Ťelegi, deprimat, c─â s├«ntem prizonierii unor propagandi╚Öti gure╚Öi, c─â s├«nt mai mul╚Ťi rom├óni bucuro╚Öi s─â aud─â ├«njur─âturi dec├«t adev─âruri clare, chiar dac─â ÔÇ×nespectaculoaseÔÇť. Nu vom ie╚Öi cur├«nd din monotonia vesperal─â a unui mic grup de ÔÇ×anali╚ÖtiÔÇť previzibili, bine pl─âti╚Ťi ca s─â exhibe, f─âr─â efort, certitudini vandabile, ├«ntr-un limbaj care se situeaz─â ├«ntre ÔÇ×expertizaÔÇť ╚Ťan╚Ťo╚Ö─â ╚Öi b─âd─âr─ânia de cartier.

Justi╚Ťia? N-a╚Ö vrea s─â fiu ├«n pielea magistra╚Ťilor. Dac─â condamn─â, s├«nt manipula╚Ťi. Dac─â achit─â, s├«nt manipula╚Ťi. S├«nt, de fapt, teritoriul ├«n care statul paralel se lupt─â cu statul paralel! Care stat paralel? Acela care se r─âfuie╚Öte cu celelalte state paraleleÔÇŽ

Mai ├«n glum─â, mai ├«n serios, ├«mi trec prin g├«nd ╚Öi posibile ÔÇ×solu╚ŤiiÔÇť proletare. Oare ÔÇ×clasa muncitoareÔÇť e chiar fericit─â? Nu se manifest─â dec├«t pe baz─â de sandvi╚Öuri ╚Öi transport asigurat? Totul merge bine prin fabrici ╚Öi uzine? ÔÇ×Ilegali╚ÖtiiÔÇť de dinainte de r─âzboi aveau mai mult─â imagina╚Ťie: c├«te o grev─â, c├«te un mar╚Ö de protest, c├«te o ofensiv─â ÔÇ×sindical─âÔÇť. S─â ├«n╚Ťelegem c─â numai ÔÇ×dreaptaÔÇť e responsabil─â cu amendarea r─âului public? Vreo ÔÇ×st├«ng─âÔÇť adev─ârat─â, gata s─â dea peste m├«n─â falsei st├«ngi instalate, st├«n-gaci, la putere nu ├«ncropim?

Cum vedem, situa╚Ťiunea e plin─â de cearc─âne! N-o s─â m─â crede╚Ťi, dar ├«n aceste condi╚Ťii, singura solu╚Ťie la care visez esteÔÇŽ PSD-ul! Nu se poate ca un partid at├«t de mare s─â fie ostaticul unei minorit─â╚Ťi de tip ╚śerban Nicolae, Nicolicea, Codrin ╚śtef─ânescu, Carmenu╚Ťa, Olgu╚Ťa, Viorica, Adrian Dobre ╚Ö.a. Mai exist─â, totu╚Öi, ╚Öi Chirica, ╚Öi C─ât─âlin Ivan, ╚Öi ÔÇô minune! ÔÇô Ecaterina Andronescu. ╚śi s├«nt sigur c─â mai s├«nt mul╚Ťi al╚Ťii! S─â fac─â un efort s─â existe! S─â asume un chip onorabil! S─â slujeasc─â partidul altfel dec├«t prin temenele sau absenteism. S─â nu se lase identifica╚Ťi cu o echip─â de pro╚Öti, infractori, derbedei ╚Öi ╚ŤoapeÔÇŽ Se poate! Uita╚Ťi-v─â la dl P├ęter Eckstein-Kov├ícs! Curajul ╚Öi verticalitatea se pot practica p├«n─â ╚Öi ├«n forma╚Ťiuni politice mult mai ÔÇ×legateÔÇť dec├«t bietul PSD. Hai! Un pic de inteligen╚Ť─â ╚Öi de onoare!

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Neutralitatea moldovean─â ╚Öi vinov─â╚Ťia rom├óneasc─â
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Pu╚Ťin─â libertate. ╚śi multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam ner─âbd─âtor ori de c├«te ori filosofia ├«nt├«rzia prea mult ├«n concept, ├«n terminologie, ├«n acroba╚Ťie analitic─â.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este ├«ns─â ╚Öi altceva, ├«nc─â mai sinistru, ├«n acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliber├«nd con╚Ötiin╚Ťa de orice repro╚Ö pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
ÔÇ×Eu nu mai citesc presa din 1979ÔÇŁ / ÔÇ×Sigur, tu ├«╚Ťi permi╚Ťi...ÔÇŁ
C├«nd a venit vestea mor╚Ťii lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist rom├ón.
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre to╚Ťi economi╚Ötii rom├óni, Georgescu este cel mai tran╚Öant ├«n a analiza ╚Öi a vorbi despre hibele capitali╚Ötilor ╚Öi capitalului din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Imperfec╚Ťiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii ├«n cauz─â ajunseser─â s─â fie percepute ÔÇô tocmai prin inexisten┼úa lor┬áde facto┬áÔÇô drept ÔÇ×limita de atinsÔÇŁ, vorba lui Gabriel Liiceanu ├«ntr-o celebr─â carte.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Didactice
Textul recomand─â, de exemplu, ca termenul┬ástudent┬á(cu sensul ÔÇ×cel care studiaz─âÔÇŁ, indiferent de nivel) s─â nu mai fie folosit ├«n ╚Öcolile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci s─â fie ├«nlocuit cu┬áelev┬ásau┬á╚Öcolar,┬áca ├«n Regat.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
S─â nu ├«ncremenim ├«n prejudec─â╚Ťi
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Via┼úa lui Becker, ce-i drept, e o vrai┼čte. Ajunge s─â-l prive┼čti pentru a ├«n┼úelege c├«te nop┼úi grele s├«nt pitite sub fa┼úa buh─âit─â.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit ├«n minte formula unui cunoscut:┬á├Än definitiv, cine e╚Öti tu ca s─â nu ╚Ťi se ├«nt├«mple s─â fii nedrept─â╚Ťit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.