Autodenunţ

Publicat în Dilema Veche nr. 736 din 29 martie – 4 aprilie 2018
Frica lui Putin jpeg

„În lumea noastră de astăzi, percepția e mai puternică decît realitatea. Nimeni nu știe ce se întîmplă cu adevărat în România, dar are o percepție despre ceea ce se întîmplă în România. (…) În mare măsură (percepția – n.m.) este corectă, însă, în același timp, există și foarte multe știri false care fac deliciul presei, dar care nu reflectă realitatea. În mod sigur duc la o imagine negativă a României. Tocmai de aceea, diplomația publică, comunicarea strategică sînt pentru noi priorități în Ministerul de Externe.“

Aceste vorbe care aparțin dlui Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe, sînt cu adevărat „de aur“ și trebuie că sînt adevărate. De aceea eu însumi depun mărturie și mă autodenunț: domnule ministru, am colaborat recent la amintita imagine negativă a țării, alături de alții, de tristă faimă, precum Monica Macovei sau Cristian Preda. Am participat acum două săptămîni la marele și celebrul Tîrg de Carte de la Leipzig, unde România a fost „invitat special“ și unde s-au organizat foarte multe dezbateri cu și despre scriitorii români și despre România în general. Acolo mi-am prezentat cartea tradusă în germană (o „făcătură“ cu elemente mistice în ea, cum se spunea pe vremea cînd v-ați început serviciul public) care, printre altele, critică dur regimul PSD instalat în 2012. Mai grav, am „actualizat“ conținutul ei în diferite discuții publice din cadrul tîrgului și astfel am atentat grav la sfînta imagine a țării, încît nici un patriot n-ar mai fi recunoscut-o, de hîdă ce devenise. Ce am spus, deci?

Numai falsuri: de exemplu, n-am susținut adevărul că România e guvernată numai de oameni cinstiți și democrați, n-am spus că așa-numita „luptă anticorupție“ e numai o mascaradă instigată de bine-cunoscutul „stat paralel“; mai mult, am pretins în mod mincinos că diferiți demnitari ajunși la închisoare nu sînt deținuți politici, ci sînt niște infractori de drept comun. Apoi am susținut că demonstrațiile din 2017 au fost un răspuns binemeritat al societății civile, fără a recunoaște realitatea indiscutabilă, stabilită la Antena 3 și RTV, că demonstranții erau o treime plătiți de Soros, o treime neinformați și o treime imbecili. Iar defăimarea la care m-am pretat a mers mai departe. Căci am pretins, cu presă străină și public de față, că România se îndreaptă, sub competenta guvernare din care faceți parte, într-o direcție total greșită, spre tot mai mult „iliberalism“, adică, ce mai tura-vura, spre un fel de autoritarism naționalist inspirat de Putin, Erdogan și Orbán al Ungariei, ostil valorilor europene, că asta e o nenorocire pentru țară și că UE s-ar cădea să ne urecheze. Or, dumneavoastră, domnule ministru, știți foarte bine că lucrurile sînt exact pe dos și că însăși legislația antidefăimare pe care o propune dl Dragnea și pe care dumneavoastră o susțineți merge de fapt în spiritul profund al democrației occidentale și că nu-i nimic mai tipic liberal decît să pui botniță criticilor guvernului prin lege sau să-i intimidezi prin mai știu eu ce fel de comisii. Pe scurt, am susținut în mod calomnios că ne conduceți „spre Est“, neînțelegînd faptul, știut pînă și de analfabeții funcțional din România, că pămîntul e rotund și că, în consecință, chiar mergînd mereu spre Est, tot în Vest ajungi într-un tîrziu. (Cît de tîrziu?)

Pe scurt, asta-i ce am comis. Și n-am fost singurul demolator al imaginii României. Mai mulți scriitori s-au pretat la critici de asemenea neîntemeiate, mușcînd mîna care i-a hrănit, pentru a spune astfel; ba cîțiva și-au prins în piept insigna cu #rezist, sfidînd astfel opinia publică democrată din țară și străinătate. A fost, prin urmare, o conspirație. Aici aș vrea însă să observ, ca să nu persiste neînțelegeri, că respectiva conspirație a fost plătită chiar de statul român prin Ministerul Culturii și ICR, cu bani strînși cu greu de ANAF de la contribuabil. Barem, dacă ne plătea Soros sau „statul paralel“, ieșeați mai ieftin, nu-i așa?

Un singur lucru mi-e neclar, domnule ministru. Spuneați vorba asta de aur că, spre a lupta împotriva tentativelor de defăimare, „diplomația publică, comunicarea strategică sînt pentru noi priorități în Ministerul de Externe“. Or, dacă-i așa, de ce n-ați reacționat corespunzător, mai ales că tocmai aveați ocazia „strategică“? Înțeleg că, în perioada tîrgului, v-ați aflat chiar la Berlin. V a fost greu să vă repeziți pînă la Leipzig, împreună cu ambasadorul României – dl Hurezeanu, om de cultură bine-cunoscut? (Vă destăinui că numai două ore durează drumul: e doar autostradă nemțească, nu DN1.) Nici ministrul Culturii nu s-a prezentat. În schimb, ironie, a participat ambasadorul Germaniei la București. Or, sînt încredințat că mai ales o cuvîntare bine simțită din partea dumneavoastră ar fi curățat funinginea de pe chipul nobil al patriei. Și mai ales ar fi redat curajul românilor patrioți din țară și străinătate, care gem sub jugul „statului paralel“.

Cum de ați pierdut șansa asta? Unii au susținut – pesemne o altă minciună defăimătoare, dar cum s-o combați? – că actualului regim puțin îi pasă de cultură, ceea ce n-ar fi decît normal cînd atîția demnitari masacrează limba română. Alții însă, vrînd să fie mai subtili, au pretins că v-a fost teamă să vă confruntați în public cu „defăimătorii“ – fie ei scriitori, jurnaliști străini sau români, public – deoarece n-aveați argumente. Într-o ipoteză, așadar, v-a motivat disprețul, sau chiar resentimentul față de cultură; în cealaltă – teama de a nu ieși, să spunem nediplomatic, ciufuliți.

Eu, unul, cred că e mai simplu. (Nu o dată, în istorie, gesturile mari au explicații triviale.) Pesemne vi se terminaseră banii de benzină și vă jenați să vă împrumutați de la vreun subaltern. Dar oricum ar fi fost, șansa „diplomației publice“ și a „comunicării strategice“ – „priorități“, parcă le spuneați, la Ministerul de Externe – ați ratat-o. Vorba unui clasic în viață: „Ghinion“!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

diandra survivor jpg
Diandra Moga, ispita de la „Insula iubirii”, merge la „Survivor România” 2025: „Este oficial, voi fi concurentă”
Unul dintre cele mai iubite show-uri revine la Pro TV cu un nou sezon. „Survivor România” 2025 promite să aducă noi provocări și un mare suspans pe micile ecrane. Și, bineînțeles, fanii emisiunii erau nerăbdători să afle cine sunt noii concurenți care au acceptat provocarea. Printre cei 19 concurenț
Protest Calin Georgescu Foto Inquam Photos Octav Ganea (3) jpg
The Economist: Călin Georgescu ar putea fi exclus din cursa prezidențială. „România, divizată” după „cutremurul politic” de la alegeri
România este divizată între cei care cred că decizia CCR a salvat democrația și cei care cred că hotărârea de a anula alegerile afectează democrația din țară.
buncar elvetia jpg
Țara care vrea să-și modernizeze buncărele antiatomice. „Trebuie să le întreținem și să ne asigurăm că sunt funcționale”
Elveția dorește să își reconsolideze buncărele antiatomice învechite, în contextul incertitudinii globale sporite.
Descopera ce distruge relatia de cuplu si ce i apropie pe parteneri webp
Horoscop sâmbătă, 14 decembrie. Peștii trec prin transformări și se produc schimbări în relația de cuplu
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de sâmbătă, 14 decembrie.
Georgiana Ene, foto Faceboo GE jpg
Povestea uimitoare de viaţă a Georgianei Ene, câștigătoarea MasterChef 2024
Georgiana Ene, câştigătoarea sezonului 2024 al îndrăgitului show culinar MasterChef, a dezvăluit câteva aspecte mai puţin cunoscute despre ea, vorbind deschis despre fostul soţ, actualul iubit, dar şi despre faptul că s-a luptat cu o boală incurabilă.
marian vanghelie inquam jpg
Marian Vanghlie și șeful Economat Sector 5, trimiși în judecată
DNA a dispus trimiterea în judecată a fostului primar al Sectorului 5 și a șefului Economat Sector 5, Leonard Petre, și a altor 7 inculpați în dosarul „Economat”.
Eugen Sechila, Calin Georgescu si Elena Puiu Sechila, foto Facebook jpg
Ce spune bodyguardul lui Georgescu, Eugen Sechila despre controlul judiciar: Nu fugeam din țară, trebuia să ajung la muncă
Eugen Sechila, garda de corp a lui Călin Georgescu, care a fost săltat de ofițerii de la Crimă Organizată în drum spre aeroport, a explicat pentru Adevărul de ce voia să plece din țară.
Nicu Sârghea, toboșarul trupei VUNK Foto   Vunk   Facebook jpg
De ce a murit Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, la doar 48 de ani
Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, a decedat joi, la 48 de ani, în urma unui accident vascular cerebral. Artistul a fost unul dintre membrii fondatori ai formației.
Orhidee roz jpg
Ce trebuie să faci pentru ca orhideele tale să înflorească mai des. Ai nevoie de un aliment banal
Cu toții știm că iaurtul este bun pentru sănătate, însă doar foarte puțini români știu că acest produs este util și pentru plante! Deși poate suna neobișnuit, iaurtul ne poate ajuta orhideele să înflorească mult mai spectaculos!