AUR

Publicat în Dilema Veche nr. 871 din 17 - 23 decembrie 2020
Frica lui Putin jpeg

Sînt, după părerea mea, trei erori de judecată importante care au însoțit și mai însoțesc uneori noua prezență politică și parlamentară a AUR.

Prima este că AUR ar fi un partid conservator și, ca atare, el poate fi asociat spectrului democratic, eventual cu un plus de radicalism. Unul dintre liderii lui, George Simion, a confirmat că AUR e radical, dar nu și „extremist”. Fals: după cît se vede deja – și mai ales din textele neolegionare ale noului senator Sorin Lavric, susținute și de ceilalți conducători (Claudiu Târziu conducea cîndva revista neolegionară Rost) –, avem de-a face cu un partid extremist, care pune în discuție întreaga structură a statului democratic: promite nu numai „să disloce partidele din Parlament”, ci mai ales să „schimbe paradigma obedienței parlamentare”. Vor un stat teocratic-creștin-ortodox: „Vom regăsi gustul mistic de a fi creștini în umbra oricărei catapetesme din bisericile din ţară” (n.b. – Nu înțeleg cum o catapeteasmă, un fel de perete din interiorul bisericii, care separă camera altarului de naos, lasă umbră). Vor desprinderea de UE: „Am obosit să ne prefacem că luăm în serios minciuna socialismului venit de la Bruxelles”, scrie vehement Lavric, care, precum se cuvine cinului său, nu uită și de aluziile antisemite: „Ni s-a aplecat să-i suportăm pe agasanții masoreți marxiști, descinși din mantaua Anei Pauker, acum travestiți în democrați fariseici, care ne țin lecții despre binefacerile corectitudinii politice” (n.b. –  „Masoreții” sînt interpreți ai Bibliei ebraice, care au adăugat punctuația ce permite vocalizarea și deci o mai ușoară citire și înțelegere a textului.) Se adaugă noutățile momentului: refuzul măsurilor de carantinare (avocata Șoșoacă fiind starul partidului din acest punct de vedere). Mai vechile și dezgustătoarele derapaje misogine și rasiste ale aceluiași Sorin Lavric, abia acum însă sancționate de Uniunea Scriitorilor, se cunosc.

Adevărații conservatori, care sînt democrați și respectă libertatea religioasă și de conștiință, care știu că secularismul e una dintre cele mai importante valori ale modernității și care, în plus, cunosc bine istoria nu pot niciodată subscrie la un program teocratic exprimat lapidar în acest fel: „Noi vrem o Românie sub spectrul lui Hristos”. (Mă bucur, din acest punct de vedere, că unii dintre cei mai cunoscuți intelectuali conservatori au refuzat deja invitația nominală a lui Lavric de a se alătura AUR-ului.) Adevărații conservatori nu sînt nici neofasciști, nici adepți ai amestecului Bisericii în stat. Ei iubesc libertățile și nu contestă valoarea drepturilor omului, așa cum prețuiesc apartenența României la Uniunea Europeană.

Se face o a doua eroare cînd se afirmă că AUR s-a ivit în urma unei reacții la un alt partid radical sau extremist – de stînga de data aceasta –, USR. Este adevărat că există multe elemente reactive în comportamentul votanților AUR. Dar reprezentarea USR ca un partid extremist, chiar radical, este falsă. USR nu refuză democrația liberală, ci o susține, nu neagă secularismul, ci dimpotrivă, nu e misogin, rasist, șovin. Afirmația că USR sau unii dintre susținători sînt „marxiști”, fiindcă ar susține drepturile LGBT, e absurdă. Sigur că există încă puseuri „antisistem” în USR – care țin de istoria acestui partid provenit din societatea civilă. Ele nu erau însă de factură antidemocratică, precum în cazul AUR. Iar acum, cînd USR-PLUS va deveni un constituent esențial al unei coaliții de guvernare, e plauzibil ca ele să se atenueze.

A treia eroare este, după părerea mea, de a vedea o nenorocire în intrarea AUR în Parlament cu cca. 9% din voturi. Dimpotrivă, eu o consider un fapt cumva pozitiv – desigur, din alt punct de vedere decît adepții AUR. Șovinismul, conspiraționismul, impulsurile homofobe, antisemite, rasiste, iliberalismul sub toate formele existau de mult în societatea românească, dar, de la moartea lui C.V. Tudor, nu mai aveau un canal politic prin care să se exprime. Mai mult, asemenea impulsuri și tendințe nu pot lipsi într-o societate ca a noastră, așa cum nu lipsesc nici din democrațiile occidentale ori din America. Mi se pare grav însă ca ele să rămînă ignorate de clasa politică și de presă și să facă metastaze tăcute în alte partide sau asociații. Odată reunite în AUR, ele însă devin vizibile, se pot recunoaște, eticheta, clasifica și, bineînțeles, combate eficient. Este preferabil deci ca mizeria ideologică și umană a extremismului să se strîngă laolaltă și să aibă un chip și o siglă; era deci timpul să se întîmple așa ceva.

Prezența AUR e benefică și fiindcă, poate, va determina PSD (care nu o dată a adoptat teme ale iliberalismului populist) să devină mai rezonabil și chiar, cine știe, mai frecventabil. Există ceva mai rău decît el. De asemenea, tendințele conservatoare autentice din politică sau societate vor avea ocazia să se demarce și să se lase mai puțin confundate cu extremismul. AUR va deveni fundalul de care ele se vor desprinde și se vor vedea mai clar toți autenticii apărători ai democrației liberale – indiferent de nuanțele de dreapta sau de stînga ale acestora. Inamicul principal al „societății deschise” are acum un chip clar.

În rezumat, AUR nu este un partid autentic conservator, pretenția că el reacționează la „extremismul” din USR e falsă, iar ieșirea lui la lumină constituie, mai degrabă, un fapt pozitiv, ținînd de normalitatea vieții politice și sociale.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.