Asimptotic, asimptomatic

Publicat în Dilema Veche nr. 849 din 16 - 22 iulie 2020
Frica lui Putin jpeg

Într-un recent interviu, profesorul Daniel David, cunoscutul psiholog, rectorul UBB din Cluj, atribuie negaționismului COVID-19, mult răspîndit în ultimul timp și la noi, trei cauze: „neîncrederea oamenilor în autorități, alfabetizarea științifică redusă și analfabetismul funcțional” – ultimele două, din păcate, deloc rare în România. Asta îi face pe mulți foarte permeabili la teorii conspiraționiste și pseudoștiință. Foarte plauzibil, dar, cred, insuficient, după cum voi arăta.

Așadar nu ne vom ocupa acum de aceste categorii, ci de o alta – aparent omisă de reputatul psiholog clujean –, este adevărat, nu foarte numeroasă, dar foarte influentă, de negaționiști – adică de oameni care neagă sau relativizează nocivitatea coronavirusului, precum și a datelor furnizate de guverne și experți.

Cei cuprinși în această categorie nu se încadrează bine în grupul celor neîncrezători în autorități, deoarece ei înșiși formează părți și membre ale autorității de stat. Să nu se încreadă oamenii aceștia în ei înșiși, în colegii lor sau în specia social-politică căreia îi aparțin? Posibil, dar fenomenul ar fi interesant. Să trecem însă peste acest aspect, lăsîndu-l indecis. Poate însă că ei se încadrează mai hotărît în celelalte două categorii; n-ar fi de mirare în țara care a fost condusă pînă nu demult de un premier ca dna Dăncilă și unde s-a impus printre demnitari regula masacrării limbii române. Pentru a cerceta cazul, să mi se permită să iau exemplul unei singure, dar reprezentative persoane. E vorba despre ce a declarat într-un interviu această persoană, și ea destul de sus-pusă – parlamentar de treizeci de ani, fost ministru, inclus într-un grup parlamentar al unui partid, chipurile de opoziție, dar care deține controlul Parlamentului. Teza sa a fost că măsurile luate de Guvern pentru limitarea epidemiei au fost foarte exagerate și că pericolul sanitar este minor. Pe ce se bazează?

Constată, tocmai în zilele cînd se se înregistrează o creștere alarmantă de noi cazuri de infectați cu SARS-CoV-2, că „este disproporționată descrierea virusului. Virusul, după opinia mea, nu are o capacitate atît de puternică de răspîndire, ca dovadă că cea mai mare parte a celor infectați sînt asimptomatici”. Și adaugă apoi cu toată convingerea: „e limpede că virusul e mai vlăguit, dincolo de faptul că cei testați sînt mai mulți și apar mai multe teste pozitive”.

Frapează îndată lipsa totală de logică a acestei cugetări: faptul că sînt mulți asimptomatici, detectați ca pozitivi prin teste moleculare PCR, nu dovedește defel că virusul nu se răspîndește, și chiar mult. Dimpotrivă: una e răspîndirea, cu totul altceva e gravitatea simptomelor pe care le are o parte, mai mare sau mai mică, dintre cei infectați. „Presupusa vlăguire” nu decurge din premise. Iar creșterea capacității de testare din ultimul timp nu înmulțește cazurile, ci numai micșorează ignoranța noastră despre răspîndirea lor reală.

Pe de altă parte, respectivul a pretins că specialiștii OMS susțin că asimptomaticii nu pot răspîndi epidemia, deși lucrurile nu stau deloc astfel în privința OMS, așa cum i s-a și atras atenția. Ce să spunem despre toate astea? Omul să fie un analfabet funcțional, în sensul unei totale lipse de logică? În plus, să n-aibă el deloc încredere în știință și în specialiști, contestînd fără probe și cunoștințe concluziile generale ale imensei lor majorități? S-ar încadra astfel în două categorii dintre cele trei propuse de profesorul David pentru negaționiști.

Prima ipoteză pare confirmată și de o altă afirmație: arătîndu-se uimit de faptul că nu avem mai multe cazuri zilnice, domnul în cauză raționează: „E limpede că nu există o contaminare din aceea accelerată. Pînă cînd virusul nu are o evoluție asimptotică înseamnă că nu are o capacitate de multiplicare mare”. Evoluție „asimptotică”? „Asimptotic”, în matematică, se referă, de exemplu, la o curbă care se apropie oricît de o limită (dreaptă), fără a o atinge vreodată (sau o atinge la infinit). Nici o legătură cu cazul de față. Poate că a vrut să spună evoluție „exponențială” și l-au trădat limba și obsesia pentru asimptomatici? Poate. Dar tocmai asta am avut în ultimele săptămîni, și anume  un factor de multiplicare de circa 1,2-1,4, adică o creștere exponențială. Faptul că, de un timp, în fiecare săptămînă am avut mai multe cazuri decît în săptămîna precedentă înseamnă exact creștere exponențială și nu „lineară”, cum a pretins în alt loc senatorul, vădit nul la matematica de gimnaziu.

Interviul din care am citat aceste „miracole” de stringență argumentativă și de competență (mai sînt și altele) a fost dat de un om de profesie economist, care, spune dînsul, a studiat și matematica. E, în plus, un respectat autor de literatură, vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România. Și atunci? Să fie el un analfabet funcțional ori un precar alfabetizat în materie de știință? Ar fi, într-adevăr, uimitor. Sau mai curînd e rezultatul profesiei de politician pe care o practică neîntrerupt de treizeci de ani: înaintea camerei și într-o chestiune esențială, unde se joacă viața și sănătatea foarte multor oameni, un om inteligent și cultivat s-a transfigurat într-un imbecil și un ignar limbut. Totuși, cum a fost posibil? Poate, fiindcă transformarea a beneficiat și de un bun catalizator: cinismul.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

GettyImages 113491138 jpg
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
Pe 1 iulie 1940, târgul Dorohoiului a fost martorul unui masacru greu de imaginat. O unitate a armatei române, umilită și intoxicată cu propagandă antisemită, s-a dezlănțuit ucigând zeci de evrei nevinovați, devastând și dedându-se la atrocități.
FCSB (Sportpictures) jpg
Reacții după Supercupă. Dan Petrescu, absent de la premiere: „I s-a făcut rău”
FCSB a ridicat, sâmbătă, Supercupa României deasupra capului.
Eszter Tompa Kontinental 25 film still (1) jpeg
Eszter Tompa, actriță: „La școală aveam o prietenă româncă și colegii maghiari aruncau cu pietre în mine din cauza asta“
Problemele interetnice din România, abordate și în cel mai recent film al lui Radu Jude, „Kontinental ’25“, fac parte din realitatea cotidiană a protagonistei, actrița Eszter Tompa, care toată viața a trebuit să le gestioneze.
Mihai Viteazul - Michael the Brave - pictură de Nicholas Relics Foto Adevărul
6 iulie: Mihai Viteazul s-a intitulat într-un hrisov „domn al Țării Românești și Ardealului și a toată Țara Moldovei"
La 6 iulie 1885, Louis Pasteur folosea pentru prima dată vaccinul antirabic. Tot într-o zi de 6 iulie s-au născut academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, fostul președinte american George W. Bush sau actorul Sylvester Stallone.
image png
Corina Dănilă a fost căsătorită cu un celebru prezentator TV. De ce s-a sfârșit mariajul lor: „Cred că l-am păcălit și eu pe el”
Corina Dănilă, una dintre cele mai iubite actrițe românești, a avut parte de o căsnicie eșuată. Primul soț al acesteia a fost prezentatorul TV Valentin Moraru, însă relația lor nu a funcționat.
apa pixabay (2) jpg
Lista restaurantelor și spațiilor publice din România care oferă gratuit apă de la robinet
Accesul gratuit la apă potabilă devine vizibil și în România. O hartă lansată recent indică spațiile: restaurante, cafenele, instituții publice, în care poți primi un pahar cu apă de la robinet, fără să comanzi altceva. Proiectul aduce în prim-plan o obligație legală aplicabilă din aprilie 2024.
La Bourgogne, ca  1895 jpg
O tragedie mai mare decât pe Titanic. Dezastrul naval în care copiii și femeile au fost lăsați să moară după ce au fost loviți și înjunghiați
Unul dintre cele mai sfâșietoare dezastre navale din istorie a avut loc în luna iulie a anului 1898. Sute de pasageri au murit după ce nava de pasageri în care se aflau, s-a scufundat. Cu o cruzime ieșită din comun bărbații de pe vapor s-au salvat abandonând femeile și copiii.
horoscop financiar 1 webp
Zodia care își dă un restart total! O așteaptă o viață plină de lux și opulență, astrele i-au pregătit tot ce e mai bun
Urmează o perioadă plină de prosperitate, reușite și noi capitole în viața unei zodii din horoscopul european. Astrele i-au pregătit cele mai frumoase surprize care îi vor marca tot restul vieții.
FCSB CFR Cluj (Sportpictures) jpg