Arbitrarul politic

Publicat în Dilema Veche nr. 975 din 15 decembrie – 21 decembrie 2022
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

Poate un eșec politic să producă și un paradoxal beneficiu? Am ratat adminterea în Spațiul Schengen. Tehnic vorbind, este o împrejurare costisitoare. Implică dezavantaje, blocaje procedurale, frustrare. Împărtășesc, evident, iritarea conaționalilor mei (de toate „obediențele“) și mă bucură suma celor cîtorva voci europene care s-au declarat solidare cu noi. Îndrăznesc, totuși, nu fără o urmă de masochism, să extrag și o perfidă satisfacție din această antipatică împrejurare. Obișnuit, ca tot românul, să bombăn amar (cu bune și triste argumente) nivelul politicii autohtone, am acum ocazia să văd nu doar bîrna din ochii noștri, ci și ditamai paiul din ochii altora. 

Argumentele pe baza cărora s-a decis blocarea intrării noastre în Spațiul Schengen s-au dovedit (au spus-o chiar și unii parteneri legitimi ai decidenților) șubrede, false, arbitrare. Președintele Austriei s-a arătat, public, în total dezacord cu hotărîrea și argumentația Guvernului său. La fel, ministrul german de Interne, comisarul european pentru afaceri externe, miniștrii de Interne ai Spaniei și Suediei, mari ziare occidentale. Și totuși, n-a contat. Ceea ce mă face să spun, cu o perversă satisfacție, că arbitrarul politic, interesele de partid, campaniile electorale, spiritul de gașcă, competența precară a guvernanților nu sînt „acasă“ doar pe meleagurile valahe. Le întîlnești peste tot, chiar și unde te aștepți mai puțin. A ajunge ministru, parlamentar, formator de opinie nu implică, nici la case mai bune, competență reală, onestitate, raționalitate, spirit comunitar. Evident, ăsta nu e un argument ca să ne resemnăm cu propriile insuficiențe. Sau, cu atît mai puțin, să le glorificăm... Dimpotrivă, e un argument să fim altfel, să devenim parteneri competitivi pe scena publică europeană, să nu imităm false „modele“. Nu să ne-o luăm în cap, dar nici să nu ne socotim mereu repetenții istoriei, predestinați să piardă. Din păcate, arbitrarul, iraționalitatea, mediocritatea funcționează și prin alte ogrăzi. E suficient să parcurgi CV-ul cancelarului Nehammer (și al soției lui devenite, „întîmplător“, purtător de cuvînt al Ministerului Apărării), să-l vezi pe ministrul de Interne austriac, dl Kerner, fugind, sub protecția gărzilor sale, de ziariștii care îi puneau legtime întrebări, sau scriind tandru, în octombrie, ambasadorului nostru la Viena, dl Hurezeanu, despre România ca fiind „partenerul nostru de încredere“, pentru a se opune ferm, o lună mai tîrziu, aderării noastre la Spațiul Schengen. Dar iată-l și pe dl Manfred Weber, lider al grupului PPE din Parlamentul European, spunînd, de curînd, că restrîngerea Spațiului Schengen slujește unui impur interes rusesc, pentru a se solidariza apoi, prompt și la fel de „convingător“, cu decizia cancelarului austriac!

image

Ar mai fi multe de discutat. De pildă, o manevră procedurală ca aceea adoptată ferm de Consiliul European: dreptul de veto al fiecărei țări membre. Nu e vorba că nu e normal ca fiecare țară să-și poată exprima liber punctul de vedere, cînd e vorba de hotărîri comunitare. E vorba despre faptul că, dacă 26 de membri UE sînt de acord cu o anumită decizie, iar un al 27-lea se opune, decizia majorității e suspendată. Pentru că nu lucrăm după regula majorității, ci după regula  unanimității! Personalități marcante ale instituțiilor europene au atras atenția asupra derapajelor pe care o asemenea „regulă“ le implică. Însăși Ursula von der Leyen a făcut-o, declarîndu-se în favoarea „majorității calificate“, ca fiind procedura normală. Dar și Josep Borrell, șef al diplomației comunitare din 2019, a cerut, în mod expres, abandonarea dreptuliui de veto ca principiu „electoral“ legitim. Heiko Maas, fost ministru de Externe al Germaniei, e de aceeași părere, deși observă, nu fără ironie, că pentru a vota împotriva dreptului de veto e nevoie de... unanimitate. Pentru dl Maas, dreptul de veto implică inevitabil riscul ca UE să poată fi luată ostatic de oricare dintre membrii ei. În mod semnificativ, opinii ca ale dlor Borrell și Maas au stîrnit comentariul dezaprobator al dnei Maria Zaharova, directorul de presă al Ministerului rus al Afacerilor Externe, ceea ce e de natură să confirme părerea exprimată de unii comentatori, cum că supremația unanimității pe socoteala majorității (simple sau calificate) e un „cal troian“ rusesc în curtea UE. Înclin să adaug că asistăm și la o nouă victorie a „corectitudinii politice“: a prefera majoritatea e o discriminare! O marginalizare a minoritarilor! Nu! Minoritarii trebuie să aibă cel puțin tot atîta putere cîtă au majoritarii! Ba chiar mai multă...

Dincolo de pagubele inerente deciziei austriece pentru statutul României, trebuie să luăm notă și de pagubele colaterale ale acestei decizii pentru ambianța politică autohtonă. Toate instinctele „patriotice“ locale sînt isterizate, în varianta lor cea mai rudimentară. Sîntem victime eterne ale veneticilor, sîntem umiliți, jefuiți, colonizați de forțe obscure, marginalizați de mai-marii lumii. Numai cine nu vrea nu ne încalecă. Dar ne vom răzbuna! Ne furați pălăria? Vă furăm și noi șosetele! Jos cu băncile austriece, jos cu pîrtiile de schi austriece, jos cu șnițelul vienez, cu Franz Kafka și cu Wittgenstein! În plus, criza conjuncturală ne hrănește abundent strategiile electorale: peneliștii contabilizează vinovăția pesediștilor (și viceversa), useriștii dau de pămînt cu toți, ca să nu mai vorbim de o nouă ocazie de a ne răfui cu președintele Iohannis și cu rochiile doamnei sale! Una peste alta, mulțumim Austriei că ne ajută să înțelegem cum se cuvine eroismul AUR-ului nostru strămoșesc, patriotismul nostru anti-european, virtuțile noastre dacice. 

Ce-i de făcut? Să declanșăm o in­te­ligentă dezbatere comunita­ră, să preferăm zbieretelor ar­gu­men­ta­ția, să dovedim că avem resurse să ajutăm Uniunea Europeană nu doar de dragul valorilor noastre, ci de dragul valorilor ei, istoric asumate de elita autohtonă. Să acceptăm reproșul cînd greșim, dar să avem curajul (și inteligența) să semnalăm constructiv eroarea, cînd greșesc ceilalți! 

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.