Antivacciniștii

Publicat în Dilema Veche nr. 838 din 12 - 18 martie 2020
Frica lui Putin jpeg

Faptul că o mînă de inși au protestat săptămîna trecută împotriva legii vaccinării și că asta s-a petrecut exact cînd primele cazuri de coronavirus fuseseră semnalate în România poate fi trecut la capitolul bizareriilor minții omenești. În sine, el nu-i altceva decît o nebunie printre multe altele și, dacă n-ar avea consecințe, n-ar merita să ne scandalizăm prea mult. Sînt de-a dreptul amuzanți cei care vor să organizeze „dezbateri“ pentru și împotriva vaccinării obligatorii. Pur și simplu n‑are nici un rost să încerci să dialoghezi cu antivacciniștii, să vrei să le explici imensa utilitate a vaccinurilor, confirmată de două sute de ani de aplicare pentru diferite boli infecțioase. N-are sens nici să încerci să-i convingi că felul în care ei înțeleg libertatea e aberant, fiindcă libertatea mea în genere nu poate fi absolută, ci e îngrădită de dauna pe care o pot aduce celuilalt. (Impun nevaccinarea copiilor lor care nu pot alege.) Fanaticii sau fundamentaliștii – indiferent de categoria specială în care se așază – nu pot fi convinși prin argumente raționale, căci, dacă ar putea fi, n-ar mai fi fanatici. Ei nu pot fi „tratați“, pentru a spune astfel, decît prin ignorare, cînd sînt nepericuloși (ca cei care cred în „Pămîntul plat“, de exemplu), sau cu forța deplină a legii, cînd devin periculoși pentru cei din jur, precum antivacciniștii.

Scandalul real e la politicieni. Legea vaccinării (care prevedea obligativitatea), după ce a fost votată la Senat, a încremenit la Cameră timp de doi ani, iar acum a fost amendată de așa natură de Comisia de sănătate, încît, practic, vaccinarea rămîne opțională. (Părintele plătește o amendă numai dacă refuză de mai multe ori să participe la niște ședințe de „consiliere“, iar dacă refuză vaccinarea în continuare, decizia de a-l amenda e posibilă, dar opțională.)

În mod evident, politicienii din toate partidele, deși știu foarte bine cît de nocivă este nevaccinarea, n-au pur și simplu curajul să voteze obligativitatea expresă a vaccinării copiilor și să introducă amenzi severe, ba chiar și pedepse penale pentru cei care refuză, în cazul cînd copilul respectiv se îmbolnăvește de o boală care ar fi putut fi prevenită prin vaccin. Practic, copilului respectiv i se neagă „dreptul la ocrotirea sănătății“, conform articolului 34, 1, din Constituție.

Obsedată de voturi, infectată cu un populism scabros, clasa politică se pare că a încetat să mai guverneze, în înțelesul autentic al cuvîntului, adică să „ghideze“ națiunea spre ceea ce chiar ea știe că e bine și util. În deplină cunoștință de cauză, nu are în vedere decît interesul meschin, imediat, mînată fiind de teama de a nu pierde niște voturi.

Vom vedea ce se va întîmpla la votul din plen. Ar fi însă o cedare sinistră din partea deputaților să treacă legea sub o formă edulcorată, ineficace. Statul are datoria, în numele binelui public, să-i protejeze pe cei care nu se pot proteja singuri (copiii), atunci cînd sănătatea și viața le sînt puse în pericol, chiar dacă asta ar însemna intrare în coliziune cu părinții. E aberant să concezi fanatismului drepturi egale cu cele ale rațiunii, științei și chiar experienței celei mai elementare. E abject și totodată un precedent foarte periculos să dai satisfacție celei mai crase ignoranțe acordîndu-i prin lege impunitate și libertatea de a face rău.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.