Antivacciniștii

Publicat în Dilema Veche nr. 838 din 12 - 18 martie 2020
Frica lui Putin jpeg

Faptul c─â o m├«n─â de in╚Öi au protestat s─âpt─âm├«na trecut─â ├«mpotriva legii vaccin─ârii ╚Öi c─â asta s-a petrecut exact c├«nd primele cazuri de coronavirus fuseser─â semnalate ├«n Rom├ónia poate fi trecut la capitolul bizareriilor min╚Ťii omene╚Öti. ├Än sine, el nu-i altceva dec├«t o nebunie printre multe altele ╚Öi, dac─â n-ar avea consecin╚Ťe, n-ar merita s─â ne scandaliz─âm prea mult. S├«nt de-a dreptul amuzan╚Ťi cei care vor s─â organizeze ÔÇ×dezbateriÔÇť pentru ╚Öi ├«mpotriva vaccin─ârii obligatorii. Pur ╚Öi simplu nÔÇĹare nici un rost s─â ├«ncerci s─â dialoghezi cu antivaccini╚Ötii, s─â vrei s─â le explici imensa utilitate a vaccinurilor, confirmat─â de dou─â sute de ani de aplicare pentru diferite boli infec╚Ťioase. N-are sens nici s─â ├«ncerci s─â-i convingi c─â felul ├«n care ei ├«n╚Ťeleg libertatea e aberant, fiindc─â libertatea mea ├«n genere nu poate fi absolut─â, ci e ├«ngr─âdit─â de dauna pe care o pot aduce celuilalt. (Impun nevaccinarea copiilor lor care nu pot alege.) Fanaticii sau fundamentali╚Ötii ÔÇô indiferent de categoria special─â ├«n care se a╚Öaz─â ÔÇô nu pot fi convin╚Öi prin argumente ra╚Ťionale, c─âci, dac─â ar putea fi, n-ar mai fi fanatici. Ei nu pot fi ÔÇ×trata╚ŤiÔÇť, pentru a spune astfel, dec├«t prin ignorare, c├«nd s├«nt nepericulo╚Öi (ca cei care cred ├«n ÔÇ×P─âm├«ntul platÔÇť, de exemplu), sau cu for╚Ťa deplin─â a legii, c├«nd devin periculo╚Öi pentru cei din jur, precum antivaccini╚Ötii.

Scandalul real e la politicieni. Legea vaccin─ârii (care prevedea obligativitatea), dup─â ce a fost votat─â la Senat, a ├«ncremenit la Camer─â timp de doi ani, iar acum a fost amendat─â de a╚Öa natur─â de Comisia de s─ân─âtate, ├«nc├«t, practic, vaccinarea r─âm├«ne op╚Ťional─â. (P─ârintele pl─âte╚Öte o amend─â numai dac─â refuz─â de mai multe ori s─â participe la ni╚Öte ╚Öedin╚Ťe de ÔÇ×consiliereÔÇť, iar dac─â refuz─â vaccinarea ├«n continuare, decizia de a-l amenda e posibil─â, dar op╚Ťional─â.)

├Än mod evident, politicienii din toate partidele, de╚Öi ╚Ötiu foarte bine c├«t de nociv─â este nevaccinarea, n-au pur ╚Öi simplu curajul s─â voteze obligativitatea expres─â a vaccin─ârii copiilor ╚Öi s─â introduc─â amenzi severe, ba chiar ╚Öi pedepse penale pentru cei care refuz─â, ├«n cazul c├«nd copilul respectiv se ├«mboln─âve╚Öte de o boal─â care ar fi putut fi prevenit─â prin vaccin. Practic, copilului respectiv i se neag─â ÔÇ×dreptul la ocrotirea s─ân─ât─â╚ŤiiÔÇť, conform articolului 34, 1, din Constitu╚Ťie.

Obsedat─â de voturi, infectat─â cu un populism scabros, clasa politic─â se pare c─â a ├«ncetat s─â mai guverneze, ├«n ├«n╚Ťelesul autentic al cuv├«ntului, adic─â s─â ÔÇ×ghidezeÔÇť na╚Ťiunea spre ceea ce chiar ea ╚Ötie c─â e bine ╚Öi util. ├Än deplin─â cuno╚Ötin╚Ť─â de cauz─â, nu are ├«n vedere dec├«t interesul meschin, imediat, m├«nat─â fiind de teama de a nu pierde ni╚Öte voturi.

Vom vedea ce se va ├«nt├«mpla la votul din plen. Ar fi ├«ns─â o cedare sinistr─â din partea deputa╚Ťilor s─â treac─â legea sub o form─â edulcorat─â, ineficace. Statul are datoria, ├«n numele binelui public, s─â-i protejeze pe cei care nu se pot proteja singuri (copiii), atunci c├«nd s─ân─âtatea ╚Öi via╚Ťa le s├«nt puse ├«n pericol, chiar dac─â asta ar ├«nsemna intrare ├«n coliziune cu p─ârin╚Ťii. E aberant s─â concezi fanatismului drepturi egale cu cele ale ra╚Ťiunii, ╚Ötiin╚Ťei ╚Öi chiar experien╚Ťei celei mai elementare. E abject ╚Öi totodat─â un precedent foarte periculos s─â dai satisfac╚Ťie celei mai crase ignoran╚Ťe acord├«ndu-i prin lege impunitate ╚Öi libertatea de a face r─âu.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.