Antivacciniștii

Publicat în Dilema Veche nr. 838 din 12 - 18 martie 2020
Frica lui Putin jpeg

Faptul că o mînă de inși au protestat săptămîna trecută împotriva legii vaccinării și că asta s-a petrecut exact cînd primele cazuri de coronavirus fuseseră semnalate în România poate fi trecut la capitolul bizareriilor minții omenești. În sine, el nu-i altceva decît o nebunie printre multe altele și, dacă n-ar avea consecințe, n-ar merita să ne scandalizăm prea mult. Sînt de-a dreptul amuzanți cei care vor să organizeze „dezbateri“ pentru și împotriva vaccinării obligatorii. Pur și simplu n‑are nici un rost să încerci să dialoghezi cu antivacciniștii, să vrei să le explici imensa utilitate a vaccinurilor, confirmată de două sute de ani de aplicare pentru diferite boli infecțioase. N-are sens nici să încerci să-i convingi că felul în care ei înțeleg libertatea e aberant, fiindcă libertatea mea în genere nu poate fi absolută, ci e îngrădită de dauna pe care o pot aduce celuilalt. (Impun nevaccinarea copiilor lor care nu pot alege.) Fanaticii sau fundamentaliștii – indiferent de categoria specială în care se așază – nu pot fi convinși prin argumente raționale, căci, dacă ar putea fi, n-ar mai fi fanatici. Ei nu pot fi „tratați“, pentru a spune astfel, decît prin ignorare, cînd sînt nepericuloși (ca cei care cred în „Pămîntul plat“, de exemplu), sau cu forța deplină a legii, cînd devin periculoși pentru cei din jur, precum antivacciniștii.

Scandalul real e la politicieni. Legea vaccinării (care prevedea obligativitatea), după ce a fost votată la Senat, a încremenit la Cameră timp de doi ani, iar acum a fost amendată de așa natură de Comisia de sănătate, încît, practic, vaccinarea rămîne opțională. (Părintele plătește o amendă numai dacă refuză de mai multe ori să participe la niște ședințe de „consiliere“, iar dacă refuză vaccinarea în continuare, decizia de a-l amenda e posibilă, dar opțională.)

În mod evident, politicienii din toate partidele, deși știu foarte bine cît de nocivă este nevaccinarea, n-au pur și simplu curajul să voteze obligativitatea expresă a vaccinării copiilor și să introducă amenzi severe, ba chiar și pedepse penale pentru cei care refuză, în cazul cînd copilul respectiv se îmbolnăvește de o boală care ar fi putut fi prevenită prin vaccin. Practic, copilului respectiv i se neagă „dreptul la ocrotirea sănătății“, conform articolului 34, 1, din Constituție.

Obsedată de voturi, infectată cu un populism scabros, clasa politică se pare că a încetat să mai guverneze, în înțelesul autentic al cuvîntului, adică să „ghideze“ națiunea spre ceea ce chiar ea știe că e bine și util. În deplină cunoștință de cauză, nu are în vedere decît interesul meschin, imediat, mînată fiind de teama de a nu pierde niște voturi.

Vom vedea ce se va întîmpla la votul din plen. Ar fi însă o cedare sinistră din partea deputaților să treacă legea sub o formă edulcorată, ineficace. Statul are datoria, în numele binelui public, să-i protejeze pe cei care nu se pot proteja singuri (copiii), atunci cînd sănătatea și viața le sînt puse în pericol, chiar dacă asta ar însemna intrare în coliziune cu părinții. E aberant să concezi fanatismului drepturi egale cu cele ale rațiunii, științei și chiar experienței celei mai elementare. E abject și totodată un precedent foarte periculos să dai satisfacție celei mai crase ignoranțe acordîndu-i prin lege impunitate și libertatea de a face rău.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Papa Francisc vizita in Romania, alaturi de Patriarhul Daniel  Foto Inquam Photos  Octav Ganea jpg
Patriarhul Daniel al BOR, primul mesaj după moartea lui Papa Francisc: „Împărtăşim durerea provocată de această pierdere”
Papa Francisc a fost una dintre cele mai influente personalități ale credinței contemporane, care a promovat valori esențiale precum toleranța, compasiunea și respectul reciproc, s-a stins din viață. Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române mărturisește că a primit vestea cu multă tristețe.
construction 4754310 1280 jpg
El ar putea fi cel mai detestat om din lume! Cine a inventat, de fapt, munca
Te-ai întrebat vreodată cine este „vinovatul” pentru faptul că te trezești în fiecare dimineață ca să te conectezi la un Zoom plictisitor sau să înfrunți traficul spre birou?
Matia Corvin jpg
Rămășițele regelui Matia Corvin, descoperite în Ungaria?
Rămășițele lui Matia Corvin, unul dintre cei mai emblematici regi ai Ungariei, ar fi fost descoperite la un sit memorial național din Székesfehérvár.
papa francisc papa Ioan paul II jpg
Alți Papi care au murit în preajma Paștelui sau în Săptămâna Luminată
Moartea unui papă în apropierea Paștelui sau în Săptămâna Luminată este un eveniment rar, dar cu o semnificație profundă în tradiția catolică. Iată câțiva papi care au decedat în această perioadă:
Go Qr7nXMAAtmP8 jpeg
„Am fost fericit să-l văd ieri”. JD Vance, despre decesul Papei Francisc la o zi după întâlnirea din Duminica Paștelui
Vicepreședintele american JD Vance a deplâns decesul Papei Francisc, la o zi după ce s-a întâlnit cu șeful Bisericii Catolice. „Am fost fericit să-l văd”, a transmis el.
Papa Francisc in Thailanda, 2019  GettyImages 1183683145 jpg
Cele 10 sfaturi ale Papei Francisc pentru o viață mai bună: „Înaintează ușor în viață”
S-a stins din viață unul dintre cei mai iubiți, apreciați și admirați lideri spirituali din această lume, Papa Francisc, la vârsta de 88 de ani. Vaticanul a anunțat trecerea în neființă a acestuia. Suveranul Pontif s-a stins din viață la ora 7:35, în reședința sa din Casa Santa Marta, iar astăzi vom
image jpeg
Smiley, Gina și fiica lor, Paște însorit în Italia, la restaurantul cu stea Michelin al lui chef Richard Abou Zaki! Imagini cu întreaga familie la aeroport!
Smiley, Gina Pistol și fiica lor Josephine, suprinși pe aeroport de fotoreporterii Click, la plecarea în Italia.
cardinali capela sixtina
Cum a pregătit terenul Papa Francisc pentru alegerea unui succesor progresist
Încă din timpul vieții, papa Francisc a conturat deja direcția viitorului pontificat, printr-o reconfigurare discretă, dar decisivă, a Colegiului Cardinalilor – instituția chemată să aleagă următorul lider al Bisericii Catolice.
aspirina jpg
Este bine sau nu să iei zilnic aspirină?
Administrarea zilnică de aspirină poate aduce beneficii semnificative, dar vine și cu unele riscuri. Pentru unii oameni, terapia poate reduce riscul de infarct sau de accident vascular cerebral, în timp ce pentru alții este contraindicată.