Antiiluminism

Publicat în Dilema Veche nr. 847 din 2 - 8 iulie 2020
Frica lui Putin jpeg

S-a făcut ceva caz deja de amendamentul la Legea educației care interzice „răspîndirea” în instituții de învățămînt (școli și universități) a teoriei despre distincția dintre sex și gen. Pe bună dreptate s-a criticat dorința de a se interveni în libertatea academică, de a se frîna procesul de educație, de a se împiedica dezbaterea unor idei controversate, dar nu mai puțin vehiculate în toată lumea și despre care copiii și adolescenții, lipsiți de suficient discernămînt, oricum află pe Internet. S-a observat, iarăși în mod legitim, că acest amendament, coroborat cu cel care transformă „educația sanitară” într-o materie opțională, pentru care e necesar acordul părinților, dovedește o mentalitate rigidă și ultraconservatoare și că, în mod evident, dacă ar fi aplicat (dar în ce fel?), n-ar face decît să limiteze dreptul la informare.

Dincolo de asta e uimitor să notezi un fapt: se decide prin lege asupra valorii de adevăr a unei teorii. Căci e evident că legiuitorii care au votat în favoarea amendamentului respectiv sînt convinși că orice teorie care distinge între sex (ca determinare biologică și genetică) și gen (ca determinare culturală) este falsă, deoarece se înțelege că ei interzic vehicularea presupusului fals. Prin urmare, prin jocul majorităților din Parlament se decide asupra valorii de adevăr, respectiv de fals a unei teorii (sau a unui grup de teorii, mai exact.) Prin lege, cutare lucru este proclamat adevărat, cutare fals, și nu fiindcă acesta ar fi consensul savanților, ori dovezile experimentale, ori nu știu ce argumente raționale, ci fiindcă așa a decis un număr mai mare de reprezentanți ai poporului decît numărul celor care n-au fost de acord. N-ar trebui să fim atenți numai la ridicolul chestiunii, ci și la următorul fapt: ni se impune, în școli și universități, o „corectitudine politică” ultraconservatoare, deloc mai bună decît cea stîngistă, poststructuralistă și postmodernă din unele universități americane. Diferența e că acolo corectitudinea politică era impusă prin cutumele și presiunile administrative universitare, în timp ce la noi se vrea ca ea să fie impusă prin lege a statului.

E plauzibil că acest amendament se va poticni totuși pe parcurs, pînă la promulgare. Dar mă aștept la recidive: mă aștept să se legifereze în favoarea creaționismului, de exemplu, decizîndu-se că în școli acesta nu trebuie contestat cu argumentele științei evoluționiste. Nebunia parlamentarilor care se cred atoateștiutori și care cred că adevărul se stabilește la vot poate merge departe: pot hotărî asupra felului cum trebuie predată istoria și asupra conținutului acesteia, mai ales cînd e vorba despre istoria națională; dar ar putea decide chiar și că teoria Big Bang-ului e falsă și nu trebuie răspîndită; nu văd de ce n-ar promova teoria Pămîntului plat sau măcar să interzică educatorilor să combată acele teorii conspiraționiste pe care ei le consideră adevărate. Se merge dincolo de negarea principiului liberal (formulat cîndva de John Stuart Mill) că e folositoare pentru societate chiar promovarea unor teorii considerate false, deoarece numai într-o dezbatere adevărul capătă putere și credibilitate. Acum se acceptă în fapt teza că se poate legifera adevărul, așa cum se legiferează nivelul impozitelor.

Trăim, în lumea întreagă, o perioadă istorică pe care aș caracteriza-o ca fundamental „antiiluministă”: se manifestă prin obsesia tot mai puternică de a controla educația și deci, în ultimă instanță, gîndirea. Contează mai puțin, cred, sensul controlului – dacă el vrea să dizolve orice natură, reducînd-o la constructe culturale, sau promovează o natură rigidă care nu acceptă nici o construcție culturală. „Corectitudinea politică” care rezultă – fie la stînga, fie la dreapta – e asemănătoare în fundamentale sale și are în comun principiul că adevărul poate fi determinat și deosebit de fals prin decret instituțional,  prin vot, de pildă – fie că este vorba despre votul într-un departament universitar sau într-un parlament. Și, fiindcă deocamdată nu-i la îndemînă să se interzică direct oamenilor să gîndească anumite lucruri, se recurge la acest subterfugiu: se intervine mai brutal sau mai subtil în domeniul educației, sub diferite pretexte – antirasism acolo, ori protejarea copiilor, aici.

Lumea noastră, cum spun, tot mai „antiiluministă”, aspiră la control și conformism social: indiferent dacă optează la dreapta extremă sau la stînga extremă, ei îi repugnă tot mai mult autoritatea reală ce derivă din cunoaștere și știință, pe care încearcă să le contreze prin apelul la vot și la majorități. Acestora le revine să decidă, nu ce e politic oportun, ci și ce-i adevărat și fals. Pînă la un punct, această obsesie e ridicolă – de exemplu, cînd îi auzi dînd explicații pe parlamentarii români. De la un moment dat, însă, figura ridicolă capătă grimase înfricoșătoare.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cum se face prajitura durere cu foi de albusuri bezea nuci crema de unt cu cafea ness ciocolata webp
Cum se prepară prăjitura „Durere”. Rețeta, așa cum se făcea pe vremuri: are o vechime de peste 150 de ani
Prăjitura „Durere” cu foi de bezea, nucă, cremă de cafea (ness) și ciocolată este clasică și are o vechime de peste 150 de ani. Este un desert care nu conține făină.
1743777374 Cco5 jpg
Cum să creezi un site de stiri modern și profesionist, fără să scrii cod – Ghid practic pentru publicații digitale
Într-o eră în care informația circulă cu o viteză amețitoare, tot mai mulți creatori de conținut, jurnaliști independenți sau pasionați de actualitate aleg să lanseze propriile site-uri de știri.
12761846 jpg
Taiwanul propune SUA tarife zero în schimburile comerciale și investiții în economia americană
Preşedintele Taiwanului, Lai Ching-te, a propus duminică începerea negocierilor comerciale cu Statele Unite în locul unor măsuri de retorsiune, promiţând totodată creşterea investiţiilor taiwaneze în economia americană, relatează Reuters.
POZA MAIN png
MedLife organizează un masterclass de chirurgie ortopedică la Spitalul Humanitas din Cluj
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, a organizat în perioada 27-28 martie 2025, cea de-a doua ediție a Masterclass-ului dedicat Chirurgiei Genunchiului, la Spitalul MedLife Humanitas din Cluj.
Charalambous antrenor FCSB jpg
Naționalistul Becali nu-l obligă pe Charalambous să vorbească limba română, dar cere bani ca „să-l dea pe brazdă”
Deputat din partea partidului ultranaționalist AUR, patronul Gigi Becali nu este deranjat că antrenorul cirpriot al echipei sale, Elias Charalambous, nu vorbește limba română.
Nicolae Titulescu, ministrul Afacerilor Străine, alături de Caius Brediceanu și membrii Legaţiei României la Viena (în picioare): Raoul Bossy, Lucian Blaga, Nicolae Raicoviceanu, Gheorghe (Gigi) Nenișor (© Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacer
Rolul mesei în politica interbelică
În anii interbelici politica se mai face încă la masă, la hotel, în tren. Cînd vine la Bucureşti, Iuliu Maniu trage la Athenee Palace.
DNA
Directoarea DSP Olt a primit doi ani gratis servicii de înfrumuseţare. O angajată încasa salariul, deși nu venea la muncă
Directorul executiv al DSP Olt, patru angajaţi ai instituţiei şi administratorul unei societăţi comerciale au fost trimiși în judecată, fiind acuzați de luare şi dare de mită, abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale.
Printul Paul Lambrino de Romania si Printesa Lia (3) jpg
Prințul Paul al României a fost arestat la Paris. Se încearcă extrădarea acestuia
Prinţul Paul Phillipe al României a fost plasat în arest la domiciliu la Paris, luni dimineaţă, în baza mandatului de arestare european emis de autorităţile române, potrivit unor surse judiciare.
ajutor incalzire bani calorifer jpeg
Localitatea din România unde locuințelele vor fi încălzite cu apă termală. Românii vor avea facturi de trei ori mai mici
Comuna Lovrin, din județul Timiș, este prima localitate rurală din România ce utilizează apa geotermală pentru încălzire. Primarul Marius Graur menționează că, printr-un proiect finanțat din fonduri europene, sistemul va fi extins, astfel încât întreaga localitate să fie încălzită doar cu apă geoter