Antiiluminism

Publicat în Dilema Veche nr. 847 din 2 - 8 iulie 2020
Frica lui Putin jpeg

S-a făcut ceva caz deja de amendamentul la Legea educației care interzice „răspîndirea” în instituții de învățămînt (școli și universități) a teoriei despre distincția dintre sex și gen. Pe bună dreptate s-a criticat dorința de a se interveni în libertatea academică, de a se frîna procesul de educație, de a se împiedica dezbaterea unor idei controversate, dar nu mai puțin vehiculate în toată lumea și despre care copiii și adolescenții, lipsiți de suficient discernămînt, oricum află pe Internet. S-a observat, iarăși în mod legitim, că acest amendament, coroborat cu cel care transformă „educația sanitară” într-o materie opțională, pentru care e necesar acordul părinților, dovedește o mentalitate rigidă și ultraconservatoare și că, în mod evident, dacă ar fi aplicat (dar în ce fel?), n-ar face decît să limiteze dreptul la informare.

Dincolo de asta e uimitor să notezi un fapt: se decide prin lege asupra valorii de adevăr a unei teorii. Căci e evident că legiuitorii care au votat în favoarea amendamentului respectiv sînt convinși că orice teorie care distinge între sex (ca determinare biologică și genetică) și gen (ca determinare culturală) este falsă, deoarece se înțelege că ei interzic vehicularea presupusului fals. Prin urmare, prin jocul majorităților din Parlament se decide asupra valorii de adevăr, respectiv de fals a unei teorii (sau a unui grup de teorii, mai exact.) Prin lege, cutare lucru este proclamat adevărat, cutare fals, și nu fiindcă acesta ar fi consensul savanților, ori dovezile experimentale, ori nu știu ce argumente raționale, ci fiindcă așa a decis un număr mai mare de reprezentanți ai poporului decît numărul celor care n-au fost de acord. N-ar trebui să fim atenți numai la ridicolul chestiunii, ci și la următorul fapt: ni se impune, în școli și universități, o „corectitudine politică” ultraconservatoare, deloc mai bună decît cea stîngistă, poststructuralistă și postmodernă din unele universități americane. Diferența e că acolo corectitudinea politică era impusă prin cutumele și presiunile administrative universitare, în timp ce la noi se vrea ca ea să fie impusă prin lege a statului.

E plauzibil că acest amendament se va poticni totuși pe parcurs, pînă la promulgare. Dar mă aștept la recidive: mă aștept să se legifereze în favoarea creaționismului, de exemplu, decizîndu-se că în școli acesta nu trebuie contestat cu argumentele științei evoluționiste. Nebunia parlamentarilor care se cred atoateștiutori și care cred că adevărul se stabilește la vot poate merge departe: pot hotărî asupra felului cum trebuie predată istoria și asupra conținutului acesteia, mai ales cînd e vorba despre istoria națională; dar ar putea decide chiar și că teoria Big Bang-ului e falsă și nu trebuie răspîndită; nu văd de ce n-ar promova teoria Pămîntului plat sau măcar să interzică educatorilor să combată acele teorii conspiraționiste pe care ei le consideră adevărate. Se merge dincolo de negarea principiului liberal (formulat cîndva de John Stuart Mill) că e folositoare pentru societate chiar promovarea unor teorii considerate false, deoarece numai într-o dezbatere adevărul capătă putere și credibilitate. Acum se acceptă în fapt teza că se poate legifera adevărul, așa cum se legiferează nivelul impozitelor.

Trăim, în lumea întreagă, o perioadă istorică pe care aș caracteriza-o ca fundamental „antiiluministă”: se manifestă prin obsesia tot mai puternică de a controla educația și deci, în ultimă instanță, gîndirea. Contează mai puțin, cred, sensul controlului – dacă el vrea să dizolve orice natură, reducînd-o la constructe culturale, sau promovează o natură rigidă care nu acceptă nici o construcție culturală. „Corectitudinea politică” care rezultă – fie la stînga, fie la dreapta – e asemănătoare în fundamentale sale și are în comun principiul că adevărul poate fi determinat și deosebit de fals prin decret instituțional,  prin vot, de pildă – fie că este vorba despre votul într-un departament universitar sau într-un parlament. Și, fiindcă deocamdată nu-i la îndemînă să se interzică direct oamenilor să gîndească anumite lucruri, se recurge la acest subterfugiu: se intervine mai brutal sau mai subtil în domeniul educației, sub diferite pretexte – antirasism acolo, ori protejarea copiilor, aici.

Lumea noastră, cum spun, tot mai „antiiluministă”, aspiră la control și conformism social: indiferent dacă optează la dreapta extremă sau la stînga extremă, ei îi repugnă tot mai mult autoritatea reală ce derivă din cunoaștere și știință, pe care încearcă să le contreze prin apelul la vot și la majorități. Acestora le revine să decidă, nu ce e politic oportun, ci și ce-i adevărat și fals. Pînă la un punct, această obsesie e ridicolă – de exemplu, cînd îi auzi dînd explicații pe parlamentarii români. De la un moment dat, însă, figura ridicolă capătă grimase înfricoșătoare.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

judecator gabriel apostol foto master chef jpg
Cine era Gabriel Apostol, judecătorul care a murit după ce și-ar fi injectat benzină în vene. A doua sinucidere la Judecătoria Pitești
Gabriel Apostol, judecătorul care a murit pe 1 decembrie după ce și-ar fi injectat benzină în venă, activa de 20 de ani în magistratură, fiind foarte apreciat de către colegi.
 Lewandowski și Messi FOTO Profimedia
Messi, cu nasul pe sus. Ce i-a spus Lewandowski după ce argentinianul l-a lăsat cu mâna întinsă
Argentina a câștigat meciul care a avut loc miercuri, 30 noiembrie, împotriva Poloniei cu scorul de 2-0. La sfârșitul partidei, căpitanul Poloniei Robert Lewandowski și Messi au fost văzuți purtând o conversație.
Documentar Netflix Meghan și Harry Foto profimedia 0741639707 jpg
Trailer „exploziv“ al serialului Netflix despre Harry și Meghan: „Când miza e atât de mare, nu e logic să auziți povestea de la noi?“ VIDEO
Familia regală britanică se pregătește de atacuri fără precedent, după ce Netflix a lansat un trailer „exploziv“ al serialului documentar despre Harry și Meghan.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.