Altceva decît vești proaste

12 mai 2020
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

În torentul de vești proaste care ne asaltează zilnic (mană cerească pentru un anumit segment din mass-media), veștile bune au ajuns să pară neplauzibile și, oricum, „fără nici un haz”. Ei bine, risc să semnalez nu pur și simplu o veste bună, ci un eveniment excepțional, greu de imaginat în contextul actual și greu de luat în seamă pentru cine este, deocamdată, demobilizat dinaintea bolii planetare, a izolării obligatorii (și nevrotice), a spaimei de moarte. E vorba de o carte: un album monumental (cca 500 de pagini) despre „mănăstiri și biserici din Transilvania” construite în secolele XIII-XVIII. „Asta-i bună!” – va fi reacția unui anumit „bun-simț”. „De asta ne arde nouă acum?!” „Avem noi timp și dispoziție să ne bucurăm acum de frumuseți muzeale, de documentele unui trecut din altă lume?” „Mai mult ca oricînd!” – sînt tentat să răspund. Altfel, vom inventa un „fel de a fi” foarte primejdios: subzistență fără temei, contingență fără memorie, supraviețuire fără viețuire.

Coordonatorul lucrării este Părintele Iustin Marchiș, care nu este la prima „abatere”. În 2014 a coordonat și publicarea unui album al mănăstirilor din Oltenia, la fel de impunător și de util. Albumul pe care îl semnalez acum e un prim volum, cuprinzînd județele Alba, Hunedoara, Sălaj și Cluj. Volumul al doilea va cuprinde celelalte șase județe ale Principatului Transilvan (Bistrița-Năsăud, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu).

Îl cunosc de mult pe Părintele Marchiș. Ardelean el însuși, pasionat de drumeție, iubitor și cunoscător de artă, mereu bucuros să învețe și să înțeleagă, înzestrat cu un instinct exemplar în alegerea colaboratorilor și în îndrumarea lor. Echipa pe care a coordonat-o pentru albumul transilvan include patru specialiști exersați: Mihaela-Sanda Salontai, Ciprian Firea, Ana Dumitran și Daniel Dumitran. Esențial este aportul fotografic al lui Daniel Mihail Constantinescu și grafica de prim rang a doamnei Ioana Bita Giulea.

Nu-mi propun să fac o „recenzie” aplicată a cărții. Mă mulțumesc să transmit cititorului o suită de uimiri, care mă determină să o salut drept o reconfortantă veste bună, cu atît mai bună, cu cît contextul de-acum îi dă profilul unei împliniri imprevizibile, aproape „utopice”…

1) Substanța textului – asumată ca atare de coordonator în cuvîntul său de întîmpinare – este, în primul rînd, una artistică, nu sec monografică sau istorică. Avem de a face cu un ghid de călătorie printr-o tulburătoare colecție de frumuseți, de care, adesea, habar nu aveam. Ni se mijlocește întîlnirea cu 157 de monumente, pe un traseu care însumează cîteva mii de kilometri. Și nu e puțin lucru ca tocmai un monah să slujească misterul transcendenței, slujindu-se de frumusețea imanentă a discursului sacru.

2) Prin definiție, inventarul monumentelor ardelenești oferite privirii noastre e colorat multietnic și pluriconfesional. Și iarăși spun: sînt emoționat să constat că poți fi un riguros monah ortodox fără a închide ochii atunci cînd reușita artistică aparține și „celuilalt”: român, maghiar, sas, ortodox, benedictin, cistercian, dominican, franciscan, augustinian, iezuit, lazarist sau piarist. Nu e vorba aici de o „trendy” ideologie „ecumenică”, ci de un creștinesc îndemn la împreună viețuire cu „aproapele” diferit. Nu polemic, ci integrator, nu „instalat” în sine, ci deschis spre toți truditorii, chiar nu integral asemănători, ai aceleiași căutări, ai aceleiași căi. Să răsfoiești un album alcătuit din unghi ortodox, în care apar și reliefuri sau sculpturi, dincolo de unele idiosincrazii „răsăritene” față de a treia dimensiune, e o ocazie rară și proba unui „curaj” editorial de excepție.

3) O a treia uimire e legată de noutatea absolută, chiar și pentru un (fost) istoric de artă ca mine, a documentației vizuale. Am descoperit lucruri uitate sau neștiute, de natură să mă umple de admirație, dar și de un anumit sentiment al vinovăției. Nu mai știu, nu știm în general peste ce tezaur dormităm, deși zburdăm retoric pe tema „identității”, a „patrimoniului” național, a iubirii de patrie și de neam. Dar cine, împăunîndu-se țanțoș cu „valorile” autohtone, are cea mai mică idee despre capodopere ca acelea de la Alun, Baica, Derșida, Dobrin, Agîrbiciu, Calna, Dretea, Viștea, Goiești, Lupșa, Tătîrlaua și multe altele, abundent ilustrate în albumul despre care vorbim? Cine, umblînd prin Ardeal, și-a făcut timp să viziteze muzeele din Alba Iulia, Blaj, Zalău, Dej, Cluj, Nicula, Pătrîngeni, Rîmeț etc.? Pe acest fundal, albumul coordonat de Părintele Marchiș e, simultan, un prilej de reamintire, de neuitare și un îndemn la păstrare responsabilă a unui prețios tezaur. Iar pentru călătorul autohton (sau străin) – o foarte convingătoare invitație la pelerinaj.

4) E dezamăgitor să-ți dai seama că îndelung trîmbițata sărbătoare a Marii Uniri n-a avut nici o clipă în vedere materia palpabilă a unei îmbogățitoare cercetări istorice și artistice. Povestea monahilor ardeleni care s-au refugiat, contributiv, dincoace de munți sau a ctitorilor din Țara Românească și Moldova (domnitori, arhierei sau boieri) care au suplinit adesea lipsa ctitorilor locali de peste munți ar fi prilejuit semnificative sondaje documentare.

5) O lucrare cum este aceasta presupune nu numai dăruire și pricepere, dar și o investiție editorială cu totul neobișnuită. Faptul că s-au găsit un sponsor generos (Renovatio Trading) și o editură performantă (Design Books), pentru a susține, în vreme de criză, o asemenea întreprindere e aproape de necrezut: încurajator și de nerăsplătit altfel decît printr-o prietenească recunoștiință…

6) Nu pot să nu atrag atenția și asupra unei dimensiuni mai puțin obișnuite a acestei cărți: nu avem de a face doar cu parcursul unui amplu capitol de istorie artistică și bisericească. Întîlnim și oameni, personaje atașante, portrete exemplare, generoase, ospitaliere: bărînele de la Ghelnița, pelerinii de la Prislop, muncitorii de pe șantierul conventului franciscan de la Tîrgu Mureș, pastorița de la Sîntana de Mureș, Părintele Emilian de la Toplița, Părintele Spiridon de la Crișan și mulți alții.

Concluzie: Căutați această carte, citiți-o, bucurați-vă de iconografia ei și porniți la drum, pentru edificatoare întîlniri cu memoria oamenilor și a locurilor din care faceți parte…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

colaj candidati FOTO colaj Facebook
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024. România își alege președintele. Unde se poate vota, cu ce acte de identitate, cum se desfășoară votarea
Procesul de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 a început începe duminică, 24 noiembrie 2024, și în țară. Secțiile de votare se deschid la ora 7,00 și se închid la ora 21,00, programul putând fi prelungit până la ora 23,59, dacă sunt alegători la rând.
Nicolae Ceaușescu (© „Fototeca online a comunismului românesc”)
24 noiembrie: Ziua în care este ales Nicolae Ceaușescu, în ciuda revoluțiilor împotriva regimurilor comuniste
Într-un context tensionat, marcat de revoluțiile anticomuniste din Europa de Est, Nicolae Ceaușescu a fost reales, pe 24 noiembrie 1989, ca secretar general al PCR. Decizia reflecta izolarea regimului, cu doar câteva săptămâni înainte de prăbușirea sa în timpul Revoluției Române.
Vladimir Putin la sediul FSB FOTO EPA EFE jpg
Un fost agent CIA explică cât de periculoase sunt amenințărilor nucleare ale lui Putin
Vladimir Putin este un maestru al manipulării și fluturând sabia nucleară încearcă să facă Occidentul să cedeze, susține un fost agent CIA, citat de The Sun.
bruxelles boschetari jpg
Un vlogger celebru e șocat de ce a găsit chiar lângă Parlamentul European: „La asta chiar nu m-am așteptat”
Cunoscutul vlogger Cosmin Avram a ajuns la Bruxelles, capitala neoficială a Europei, dar ceea ce a găsit aici i-a dat fiori. Cu toate acestea, vloggerul spune că Bruxellesul nu poate fi judecat doar prin prisma acestor imagini horror și spune că orașul are și părți frumoase.
cernobil pexels 2 jpg
Cel mai periculos obiect de pe Pământ. Cei care stau chiar și cinci minute în apropierea lui vor muri două zile mai târziu
Pare desprins dintr-un scenariu de film, dar există un obiect extrem de real și mortal. Un simplu contact de 5 minute te poate ucide în doar 2 zile. Expunerea la acest obiect timp de doar 30 de secunde este suficientă pentru a provoca oboseală severă și amețeli. După 2 minute, efectul devine catastr
Agent FBI în misiune FOTO SHUTTERSTOCK
Inamicii Americii au o nouă armă preferată: bandele criminale
Rusia, China, Iran și alte țări își externalizează tot mai mult munca murdară către traficanți de droguri, criminali cibernetici și asasini plătiți, scrie The Wall Street Journal.
Parodontita   shutterstock jpeg
Medic: „Parodontita netratată crește riscul de infarct, AVC și chiar Alzheimer“| INTERVIU
De la sângerări gingivale la complicații sistemice, parodontita poate trece neobservată în fazele incipiente, mai ales dacă pacienții nu merg regulat la dentist.
putin hitler jpeg
Paralele istorice tulburătoare. Putin vede același Occident pe care l-a văzut Hitler atunci când a decis să pornească la război
Deși, pe hârtie, Alianța este militar superioară Rusiei, îi lipsește voința politică de a opri un război care îi amenință securitatea, stabilitatea și prosperitatea.
Şedinţa Consiliului Naţional al PNL în care Nicolae Ciucă a fost desemnat candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
O nouǎ manea pentru alegeri. Gheboasă, melodie pentru Ciucǎ cu o zi înainte de vot: "La comanda lui, dușmanii stau la distanță"
După maneaua pe care Dani Mocanu, cercetat în mai multe dosare penale, a lansat-o pentru Nicolae Ciucǎ, Gheboasă promovează o melodie dedicată liderului PNL cu o zi înainte de alegeri.