Altceva decît vești proaste

12 mai 2020
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

În torentul de vești proaste care ne asaltează zilnic (mană cerească pentru un anumit segment din mass-media), veștile bune au ajuns să pară neplauzibile și, oricum, „fără nici un haz”. Ei bine, risc să semnalez nu pur și simplu o veste bună, ci un eveniment excepțional, greu de imaginat în contextul actual și greu de luat în seamă pentru cine este, deocamdată, demobilizat dinaintea bolii planetare, a izolării obligatorii (și nevrotice), a spaimei de moarte. E vorba de o carte: un album monumental (cca 500 de pagini) despre „mănăstiri și biserici din Transilvania” construite în secolele XIII-XVIII. „Asta-i bună!” – va fi reacția unui anumit „bun-simț”. „De asta ne arde nouă acum?!” „Avem noi timp și dispoziție să ne bucurăm acum de frumuseți muzeale, de documentele unui trecut din altă lume?” „Mai mult ca oricînd!” – sînt tentat să răspund. Altfel, vom inventa un „fel de a fi” foarte primejdios: subzistență fără temei, contingență fără memorie, supraviețuire fără viețuire.

Coordonatorul lucrării este Părintele Iustin Marchiș, care nu este la prima „abatere”. În 2014 a coordonat și publicarea unui album al mănăstirilor din Oltenia, la fel de impunător și de util. Albumul pe care îl semnalez acum e un prim volum, cuprinzînd județele Alba, Hunedoara, Sălaj și Cluj. Volumul al doilea va cuprinde celelalte șase județe ale Principatului Transilvan (Bistrița-Năsăud, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu).

Îl cunosc de mult pe Părintele Marchiș. Ardelean el însuși, pasionat de drumeție, iubitor și cunoscător de artă, mereu bucuros să învețe și să înțeleagă, înzestrat cu un instinct exemplar în alegerea colaboratorilor și în îndrumarea lor. Echipa pe care a coordonat-o pentru albumul transilvan include patru specialiști exersați: Mihaela-Sanda Salontai, Ciprian Firea, Ana Dumitran și Daniel Dumitran. Esențial este aportul fotografic al lui Daniel Mihail Constantinescu și grafica de prim rang a doamnei Ioana Bita Giulea.

Nu-mi propun să fac o „recenzie” aplicată a cărții. Mă mulțumesc să transmit cititorului o suită de uimiri, care mă determină să o salut drept o reconfortantă veste bună, cu atît mai bună, cu cît contextul de-acum îi dă profilul unei împliniri imprevizibile, aproape „utopice”…

1) Substanța textului – asumată ca atare de coordonator în cuvîntul său de întîmpinare – este, în primul rînd, una artistică, nu sec monografică sau istorică. Avem de a face cu un ghid de călătorie printr-o tulburătoare colecție de frumuseți, de care, adesea, habar nu aveam. Ni se mijlocește întîlnirea cu 157 de monumente, pe un traseu care însumează cîteva mii de kilometri. Și nu e puțin lucru ca tocmai un monah să slujească misterul transcendenței, slujindu-se de frumusețea imanentă a discursului sacru.

2) Prin definiție, inventarul monumentelor ardelenești oferite privirii noastre e colorat multietnic și pluriconfesional. Și iarăși spun: sînt emoționat să constat că poți fi un riguros monah ortodox fără a închide ochii atunci cînd reușita artistică aparține și „celuilalt”: român, maghiar, sas, ortodox, benedictin, cistercian, dominican, franciscan, augustinian, iezuit, lazarist sau piarist. Nu e vorba aici de o „trendy” ideologie „ecumenică”, ci de un creștinesc îndemn la împreună viețuire cu „aproapele” diferit. Nu polemic, ci integrator, nu „instalat” în sine, ci deschis spre toți truditorii, chiar nu integral asemănători, ai aceleiași căutări, ai aceleiași căi. Să răsfoiești un album alcătuit din unghi ortodox, în care apar și reliefuri sau sculpturi, dincolo de unele idiosincrazii „răsăritene” față de a treia dimensiune, e o ocazie rară și proba unui „curaj” editorial de excepție.

3) O a treia uimire e legată de noutatea absolută, chiar și pentru un (fost) istoric de artă ca mine, a documentației vizuale. Am descoperit lucruri uitate sau neștiute, de natură să mă umple de admirație, dar și de un anumit sentiment al vinovăției. Nu mai știu, nu știm în general peste ce tezaur dormităm, deși zburdăm retoric pe tema „identității”, a „patrimoniului” național, a iubirii de patrie și de neam. Dar cine, împăunîndu-se țanțoș cu „valorile” autohtone, are cea mai mică idee despre capodopere ca acelea de la Alun, Baica, Derșida, Dobrin, Agîrbiciu, Calna, Dretea, Viștea, Goiești, Lupșa, Tătîrlaua și multe altele, abundent ilustrate în albumul despre care vorbim? Cine, umblînd prin Ardeal, și-a făcut timp să viziteze muzeele din Alba Iulia, Blaj, Zalău, Dej, Cluj, Nicula, Pătrîngeni, Rîmeț etc.? Pe acest fundal, albumul coordonat de Părintele Marchiș e, simultan, un prilej de reamintire, de neuitare și un îndemn la păstrare responsabilă a unui prețios tezaur. Iar pentru călătorul autohton (sau străin) – o foarte convingătoare invitație la pelerinaj.

4) E dezamăgitor să-ți dai seama că îndelung trîmbițata sărbătoare a Marii Uniri n-a avut nici o clipă în vedere materia palpabilă a unei îmbogățitoare cercetări istorice și artistice. Povestea monahilor ardeleni care s-au refugiat, contributiv, dincoace de munți sau a ctitorilor din Țara Românească și Moldova (domnitori, arhierei sau boieri) care au suplinit adesea lipsa ctitorilor locali de peste munți ar fi prilejuit semnificative sondaje documentare.

5) O lucrare cum este aceasta presupune nu numai dăruire și pricepere, dar și o investiție editorială cu totul neobișnuită. Faptul că s-au găsit un sponsor generos (Renovatio Trading) și o editură performantă (Design Books), pentru a susține, în vreme de criză, o asemenea întreprindere e aproape de necrezut: încurajator și de nerăsplătit altfel decît printr-o prietenească recunoștiință…

6) Nu pot să nu atrag atenția și asupra unei dimensiuni mai puțin obișnuite a acestei cărți: nu avem de a face doar cu parcursul unui amplu capitol de istorie artistică și bisericească. Întîlnim și oameni, personaje atașante, portrete exemplare, generoase, ospitaliere: bărînele de la Ghelnița, pelerinii de la Prislop, muncitorii de pe șantierul conventului franciscan de la Tîrgu Mureș, pastorița de la Sîntana de Mureș, Părintele Emilian de la Toplița, Părintele Spiridon de la Crișan și mulți alții.

Concluzie: Căutați această carte, citiți-o, bucurați-vă de iconografia ei și porniți la drum, pentru edificatoare întîlniri cu memoria oamenilor și a locurilor din care faceți parte…

index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (III)
Expresiile subiect de drept și drept subiectiv par să aibă o nuanță tautologică sau să trimită la o definiție idem pe idem.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Turcia fără Erdogan?
Recep Tayyip Erdogan este de atîta vreme la putere încît nimeni nu poate spune cu siguranță cum va arăta Turcia după o eventuală plecare a sa din palatul prezidențial.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi?
Frica lui Putin jpeg
Centrali
Cîte unul se crede central fiindcă e bătăușul clasei; un altul, fiindcă e al planetei.
AFumurescu prel jpg
Inteligență artificială; cu materialul clientului
…a trecut întîi o boare pe deasupra știrilor: există inteligență artificială! Mai întîi ni s-au deșteptat telefoanele.
index jpeg 5 webp
Amelia Earhart și Eleanor Roosevelt, o cină și un zbor cu stelele
„Este începutul unei noi epoci, nu-i așa, cînd o femeie în rochie de seară pilotează un avion noaptea?”, a spus retoric și entuziast Eleanor Roosevelt.
Iconofobie jpeg
Poezia continentelor
Ce surprinde la Whitman este uşurinţa cu care transferă ideea poetică (transcendentalistă) spre geografia culturală a umanităţii.
„Cu bule“ jpeg
Zgubilitic
Cuvîntul zgubilitic nu s-a răspîndit prea mult, dar își păstrează expresivitatea prin felul în care pare să parodieze o terminologie medicală (psihiatrică), prin contrastul comic între simbolismul lipsit de eufonie al primei sale părți și terminația savantă.
HCorches prel jpg
Două tristeți și o așteptare
Le transmit, din experiența personală, că vor simți îmbunătățiri semnificative ale vieții lor, pe toate planurile!
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Cum spargem balonul chinez
Dacă relațiile sino-americane ar fi un joc de cărți, s-ar putea spune că avem o mînă bună. Dar chiar și o mînă bună poate pierde, dacă e jucată greșit.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Scrisori regăsite
Montefiore spune că nota aceasta, găsită după moartea lui Stalin în seiful său personal, a avut efectul scontat.

Adevarul.ro

image
Imagini emoționante cu Bruce Willis sărutându-și soția, la aniversarea nunții. Actorul luptă cu demența
Bruce Willis și Emma Heming au sărbătorit marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor. Soția starului și-a amintit cum și-au reînnoit jurămintele și a postat pe Instagram o fotografie emoționantă cu un sărut de la o aniversare anterioară.
image
Un șofer care a sărit la bătaie cu bâta, pus la respect de victimă VIDEO
În baza datelor strânse de polițiști, șoferul a fost reţinut, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.
image
Un șofer român de TIR a explicat cum a ajuns să câștige 4.200 de euro pe lună VIDEO
Un tânăr român, care lucrează ca șofer de TIR la o firmă de curierat din Germania, a dezvăluit într-un clip video publicat pe TikTok cum a ajuns să încaseze 4.200 de euro pe lună.

HIstoria.ro

image
Apogeul și căderea lui Ernest Urdăreanu, favoritul regelui Carol al II-lea
Odată cu sfârșitul domniei Regelui Carol al II-lea, și-au pierdut pozițiile de la Curte și marii săi demnitari. Urdăreanu însă a fost singurul dintre aceștia ales de fostul suveran pentru a-l însoți într-un exil care s-a dovedit definitiv.
image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.