Altceva decît vești proaste

12 mai 2020
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

În torentul de vești proaste care ne asaltează zilnic (mană cerească pentru un anumit segment din mass-media), veștile bune au ajuns să pară neplauzibile și, oricum, „fără nici un haz”. Ei bine, risc să semnalez nu pur și simplu o veste bună, ci un eveniment excepțional, greu de imaginat în contextul actual și greu de luat în seamă pentru cine este, deocamdată, demobilizat dinaintea bolii planetare, a izolării obligatorii (și nevrotice), a spaimei de moarte. E vorba de o carte: un album monumental (cca 500 de pagini) despre „mănăstiri și biserici din Transilvania” construite în secolele XIII-XVIII. „Asta-i bună!” – va fi reacția unui anumit „bun-simț”. „De asta ne arde nouă acum?!” „Avem noi timp și dispoziție să ne bucurăm acum de frumuseți muzeale, de documentele unui trecut din altă lume?” „Mai mult ca oricînd!” – sînt tentat să răspund. Altfel, vom inventa un „fel de a fi” foarte primejdios: subzistență fără temei, contingență fără memorie, supraviețuire fără viețuire.

Coordonatorul lucrării este Părintele Iustin Marchiș, care nu este la prima „abatere”. În 2014 a coordonat și publicarea unui album al mănăstirilor din Oltenia, la fel de impunător și de util. Albumul pe care îl semnalez acum e un prim volum, cuprinzînd județele Alba, Hunedoara, Sălaj și Cluj. Volumul al doilea va cuprinde celelalte șase județe ale Principatului Transilvan (Bistrița-Năsăud, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu).

Îl cunosc de mult pe Părintele Marchiș. Ardelean el însuși, pasionat de drumeție, iubitor și cunoscător de artă, mereu bucuros să învețe și să înțeleagă, înzestrat cu un instinct exemplar în alegerea colaboratorilor și în îndrumarea lor. Echipa pe care a coordonat-o pentru albumul transilvan include patru specialiști exersați: Mihaela-Sanda Salontai, Ciprian Firea, Ana Dumitran și Daniel Dumitran. Esențial este aportul fotografic al lui Daniel Mihail Constantinescu și grafica de prim rang a doamnei Ioana Bita Giulea.

Nu-mi propun să fac o „recenzie” aplicată a cărții. Mă mulțumesc să transmit cititorului o suită de uimiri, care mă determină să o salut drept o reconfortantă veste bună, cu atît mai bună, cu cît contextul de-acum îi dă profilul unei împliniri imprevizibile, aproape „utopice”…

1) Substanța textului – asumată ca atare de coordonator în cuvîntul său de întîmpinare – este, în primul rînd, una artistică, nu sec monografică sau istorică. Avem de a face cu un ghid de călătorie printr-o tulburătoare colecție de frumuseți, de care, adesea, habar nu aveam. Ni se mijlocește întîlnirea cu 157 de monumente, pe un traseu care însumează cîteva mii de kilometri. Și nu e puțin lucru ca tocmai un monah să slujească misterul transcendenței, slujindu-se de frumusețea imanentă a discursului sacru.

2) Prin definiție, inventarul monumentelor ardelenești oferite privirii noastre e colorat multietnic și pluriconfesional. Și iarăși spun: sînt emoționat să constat că poți fi un riguros monah ortodox fără a închide ochii atunci cînd reușita artistică aparține și „celuilalt”: român, maghiar, sas, ortodox, benedictin, cistercian, dominican, franciscan, augustinian, iezuit, lazarist sau piarist. Nu e vorba aici de o „trendy” ideologie „ecumenică”, ci de un creștinesc îndemn la împreună viețuire cu „aproapele” diferit. Nu polemic, ci integrator, nu „instalat” în sine, ci deschis spre toți truditorii, chiar nu integral asemănători, ai aceleiași căutări, ai aceleiași căi. Să răsfoiești un album alcătuit din unghi ortodox, în care apar și reliefuri sau sculpturi, dincolo de unele idiosincrazii „răsăritene” față de a treia dimensiune, e o ocazie rară și proba unui „curaj” editorial de excepție.

3) O a treia uimire e legată de noutatea absolută, chiar și pentru un (fost) istoric de artă ca mine, a documentației vizuale. Am descoperit lucruri uitate sau neștiute, de natură să mă umple de admirație, dar și de un anumit sentiment al vinovăției. Nu mai știu, nu știm în general peste ce tezaur dormităm, deși zburdăm retoric pe tema „identității”, a „patrimoniului” național, a iubirii de patrie și de neam. Dar cine, împăunîndu-se țanțoș cu „valorile” autohtone, are cea mai mică idee despre capodopere ca acelea de la Alun, Baica, Derșida, Dobrin, Agîrbiciu, Calna, Dretea, Viștea, Goiești, Lupșa, Tătîrlaua și multe altele, abundent ilustrate în albumul despre care vorbim? Cine, umblînd prin Ardeal, și-a făcut timp să viziteze muzeele din Alba Iulia, Blaj, Zalău, Dej, Cluj, Nicula, Pătrîngeni, Rîmeț etc.? Pe acest fundal, albumul coordonat de Părintele Marchiș e, simultan, un prilej de reamintire, de neuitare și un îndemn la păstrare responsabilă a unui prețios tezaur. Iar pentru călătorul autohton (sau străin) – o foarte convingătoare invitație la pelerinaj.

4) E dezamăgitor să-ți dai seama că îndelung trîmbițata sărbătoare a Marii Uniri n-a avut nici o clipă în vedere materia palpabilă a unei îmbogățitoare cercetări istorice și artistice. Povestea monahilor ardeleni care s-au refugiat, contributiv, dincoace de munți sau a ctitorilor din Țara Românească și Moldova (domnitori, arhierei sau boieri) care au suplinit adesea lipsa ctitorilor locali de peste munți ar fi prilejuit semnificative sondaje documentare.

5) O lucrare cum este aceasta presupune nu numai dăruire și pricepere, dar și o investiție editorială cu totul neobișnuită. Faptul că s-au găsit un sponsor generos (Renovatio Trading) și o editură performantă (Design Books), pentru a susține, în vreme de criză, o asemenea întreprindere e aproape de necrezut: încurajator și de nerăsplătit altfel decît printr-o prietenească recunoștiință…

6) Nu pot să nu atrag atenția și asupra unei dimensiuni mai puțin obișnuite a acestei cărți: nu avem de a face doar cu parcursul unui amplu capitol de istorie artistică și bisericească. Întîlnim și oameni, personaje atașante, portrete exemplare, generoase, ospitaliere: bărînele de la Ghelnița, pelerinii de la Prislop, muncitorii de pe șantierul conventului franciscan de la Tîrgu Mureș, pastorița de la Sîntana de Mureș, Părintele Emilian de la Toplița, Părintele Spiridon de la Crișan și mulți alții.

Concluzie: Căutați această carte, citiți-o, bucurați-vă de iconografia ei și porniți la drum, pentru edificatoare întîlniri cu memoria oamenilor și a locurilor din care faceți parte…

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Augustin Viziru a dezvăluit cu cine l-a înșelat Oana Mareș: „Tu ai putea să ai ceva sexual cu el?”
Augustin Viziru a mărturisit că nu a fost „ușă de biserică” în timpul mariajului cu Oana Mareș alături de care a fost vreme de 11 ani.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.