Altă Românie, alţi români

Publicat în Dilema Veche nr. 493 din 25-31 iulie 2013
Ce ştii să faci? jpeg

Dacă citeşti ziarele şi te uiţi la televizor, începi să crezi, de la o vreme, că România nu e decît un iarmaroc perpetuu, o adunătură de „oratori, retori şi limbuţi“, o colecţie de fete mai mult sau mai puţin goale, de analişti politici plătiţi cu ziua (sau cu seara), de puşcăriaşi nevinovaţi şi procurori vînduţi, de hoţi şi hoţomani, de asasinate şi divorţuri – pe scurt, un spaţiu al derizoriului, al prostului gust, al falselor „urgenţe“ şi „priorităţi“. Ajungi să crezi că personaje ca Voiculescu, Marinescu-Bideu, Vadim Tudor, plus tot soiul de şefi de partid şi „disidenţi“, parlamentari adormiţi sau isterici, entertaineri de mahala, foşti, actuali şi viitori miniştri – există cu adevărat. Că ei sînt „ţara“, majoritatea semnificativă, „poporul“.

Din fericire, există şi alţi români, iar prin ei există şi o altă Românie, despre care nu se vorbeşte. Superlativul meritului nu e niciodată perceput ca „senzaţional“, performanţa de vîrf, competenţa de anvergură nu sînt niciodată breaking news. Hărnicia şi priceperea lucrează „în ascuns“, nezgomotoase şi nepreţuite. Singurele (eventuale) reacţii vin mai curînd pe linia invidiei, a partizanatelor de gaşcă, a nevoii de a macula. Dar de cele mai multe ori, isprăvile memorabile trec neobservate. Ignoranţa sau sabotajul tăcerii rămîn singura lor recompensă.

Am să dau cîteva exemple. Domnul Vlad Alexandrescu a primit, de curînd, premiul „Pierre-Georges Castex“ al Academiei Franceze de Ştiinţe Morale şi Politice, pentru volumul Croisées de la modernité. Hypostases de l’esprit et de l’individu au XVIIe siècle, apărut anul trecut la editura Zeta Books (o editură românească – şi internaţională – născută din tenacitatea şi entuziasmul cîtorva tineri). Ceremonia de decernare va avea loc în noiembrie, sub cupola Institutului Franţei. Domnul Vlad Alexandrescu nu e, fireşte, la prima lui carte. E „pe piaţa“ internaţională încă din 1996 (cu o lucrare despre Pascal, apărută la Berna) şi s-a distins, între altele, ca editor al unei lucrări de tinereţe a lui Dimitrie Cantemir (Sacro-sanctae scientiae indepingibilis imago, tipărită în italiană, la Mondadori, în 2012). Orice ţară civilizată ar trata asemenea reuşite drept exemplare, demne de atenţia publică şi de respectul guvernanţilor. Nu e cazul la noi. Succesul se sărbătoreşte modest, între prieteni.

De curînd, a apărut şi un prim volum, îngrijit de Liviu Bordaş şi Mihaela Gligor, dintr-o serie intitulată „Mircea Eliade, evreii şi antisemitismul“ (Presa Universitară Clujeană). Volumul e rezultatul mai multor luni de cercetare a arhivei de la Chicago a savantului român, o arhivă în bună parte nedefrişată (pentru noi, oasele sînt mai importante decît documentele...). E vorba de publicarea unor scrisori inedite dintre Eliade şi evreii români din ţară sau din exil, în perioada 1945-1986. O culegere de documente esenţială pentru înţelegerea nuanţată, nepătimaşă, a relaţiilor complicate dintre episodul de extremă dreaptă al biografiei eliadeşti şi contactul lui nemijlocit cu un mare număr de interlocutori evrei. Dacă cineva ar fi avut ideea să „repatriem“ rămăşiţele pămînteşti ale faimosului nostru compatriot, presa ar fi intrat în fibrilaţie. Dar aşa, numai pentru nişte urme scrise ale lui, nu merită să ne agităm. Poate doar să-l acuzăm pe autorul colecţiei că are o strategie ascunsă a spălării lui Eliade de antisemitism. (Autorul anticipează deja o asemenea reacţie, de vreme ce, trimiţîndu-mi cartea, o califică, în dedicaţie, drept un efort „care nu va rămîne, probabil, nepedepsit“.) Aşa este. La noi, isprăvile substanţiale, performanţa tind, adesea, să fie mai curînd amendate, decît salutate cu bunăvoinţă.

Exemplele se pot multiplica. Vorbeşte cineva, cum se cuvine, despre seria „Biblioteca medievală“, coordonată, la Cluj, de Alexander Baumgarten (din care a apărut, cu puţin timp în urmă, în ediţie bilingvă, un volum Meister Eckhart, cu traducere, introducere, indici, glosar şi note explicative semnate de Daniel Fărcaş)? Sau despre excelentele traduceri din greacă şi latină ale lui Cristian Bejan (ultima, Gînduri către sine însuşi, celebra carte a lui Marcus Aurelius, tipărită, de foarte curînd, la Editura Humanitas)?

Să nu mi se spună că reuşitele de acest fel nu interesează „masele“. În timp ce travaliul ducesei de Cambridge, înmormîntările din familia Becali şi nasul Andreei Tonciu sînt marfă de larg consum. Nu putem trăi, în imediat şi în eternitate, din efemeride de budoar şi din ciondăneli politice de birt. Iar dacă asta vrem, s-o lăsăm mai moale cu „mîndria naţională“.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.