Ale lumii două fețe

Publicat în Dilema Veche nr. 383 din 16 - 22 iunie 2011
Note, stări, zile jpeg

O faţă 

Am văzut de curînd un film intitulat No country of our time („O ţară din alt timp“). Filmul a fost produs de trei tinere doamne din fosta Iugoslavie care, tot în trei, au fondat o asociaţie (SEE.ID, adică „În dialog cu Europa de Sud-Est“), destinată să stimuleze dialogul intercultural pe tema complicatului teritoriu, european totuşi, de la sudul Dunării. Filmul, o suită de interviuri, are ca temă „Yugo-nostalgia“, sau „Tito-nostalgia“ şi, una peste alta, priveşte duios către „frumoasele vremuri de altădată“, cînd eroicul Josip Broz transformase Federaţia Iugoslavă într-un paradis. Cei intervievaţi au argumente de tot felul: de la farmecul tonomatelor care, pentru un dinar, îţi ofereau melodia preferată, pînă la absenţa şomajului, accesibilitatea staţiunilor de vacanţă şi, nu în ultimul rînd, „frăţia şi unitatea“ (Bratstvo i Jedinstvo) multietnică care domnea pe tot teritoriul Federaţiei. Pe-atunci, Iugoslavia era „europeană“, azi nu e; pe-atunci, Iugoslavia era o ţară mare şi avea un preşedinte de talie mondială, azi e o fostă ţară, fărîmiţată, în criză de lideri. „Ar trebui făcut un film despre Tito – spune unul dintre intervievaţi. L-aş vedea pe Mel Gibson în rolul principal.“ Trebuie spus că, printre interlocutorii aleşi de regia „documentarului“, mulţi sînt suficient de tineri ca să nu fi avut o experienţă directă a „socialismului cu faţă umană“ de dinainte de 1989. Se inventează, astfel, o specie necunoscută pînă acum a nostalgiei: nu nostalgia pentru ceva care nu mai este, ci nostalgia pentru ceva necunoscut. 

Pe scurt: ieri – lumină, azi – întuneric. Comunismul era uman, multietnic, etic şi echitabil, capitalismul e injust, etnicist, lipsit de suflet. Am stat de vorbă cu una dintre producătoarele filmului. Simte că lumea în care trăim nu e bună. (Unde am mai auzit, oare, această fină observaţie?) Trebuie criticată şi îmbunătăţită. Nu capitalism ne trebuie, ci pace socială. Ca pe vremea lui Tito. Nici un cuvînt despre Milovan Djilas, fostul tovarăş de drum al lui Tito, arestat de el în mai multe rînduri şi dispus să declare, într-un interviu din 1988, că experimentul comunist s-a dovedit incapabil să funcţioneze atît la nivel economic, cît şi la nivelul nevoilor şi libertăţilor umane esenţiale. Nici un cuvînt despre Slavenka Drakulici, care a atras mereu atenţia, în mod apăsat, că războiul din Balcanii de Vest a fost pregătit de ani îndelungaţi de propagandă naţionalistă, sub regimul Tito. Filmul pe care l-am văzut e un fel de muzeu tandru al epocii „pre-capitaliste“ şi confirmă teza Mariei Todorova potrivit căreia „o stafie bîntuie lumea academică: studiul nostalgiei postcomuniste“. Nu atît studiul, aş spune, cît nostalgia însăşi. De metafora muzeului se foloseşte şi Slavenka Drakulici, într-o carte de mare succes (în capitalism) Doi subcîini şi o pisică. Trei reflecţii despre comunism. Şoricelul Bohumil e ghid într-un muzeu al comunismului, dar îşi previne „turiştii“ că important nu e ce se vede, ci tocmai ceea ce nu se vede: complicitatea impură, frica şi ipocrizia vieţii sub totalitarismul titoist. Apropo de capitalism: toate cele trei realizatoare ale filmului lucrează în Occident (Klagenfurt, Frankfurt/Oder, Marburg, Jena, Berlin), iar filmul a fost finanţat de Universitatea din Graz (Austria) şi de Fundaţia Friedrich Ebert. 

Altă faţă 

Aflu, din presa românească, despre fulminanta despărţire a unei domnişoare de iubitul ei (fotbalist). O cheamă Andreea Tonciu, a plîns în direct la o emisiune de televiziune şi şi-a cerut iertare de la mama, pe care n-a ascultat-o. Nu ştiu cine e Andreea Tonciu. Dacă aş întreba de ce se difuzează, în prime time, ştiri despre zbuciumata ei biografie, mi s-ar răspunde, probabil, că asta cere publicul. Înseamnă că stăm bine. O populaţie care, în plină criză, degustă astfel de „gratuităţi“ e o populaţie mai fericită decît ne închipuim. Declaraţiile domnişoarei Tonciu (cînd nu se referă la detalii ale năvalnicei ei sexualităţi, dar chiar şi atunci) au un ce candid. La întrebarea: „Nu vroiai, totuşi, să te măriţi cu fotbalistul?“, răspunsul a sunat dezarmant: „Nu. Că nici nu m-a cerut!“ Am fost tentat să bombăn trivialitatea şi gustul pentru neant al presei noastre, mereu înclinată, chiar în publicaţii cu pretenţii, să se manifeste ţăţeşte. Dar după filmul cu Tito-nostalgia, mi-am pierdut aplombul. Păi, măcar fata asta (Andreea Tonciu – pour ne pas la nommer) nu vrea să schimbe lumea în numele unei idei fixe. Abia dacă îndrăzneşte să ceară iertare de la mămica. E limpede că, faţă de platitudinea ideologică, platitudinea existenţială miroase, cît de cît, a viaţă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

centrala shutterstock jpg
România interzice subvențiile pentru centralele de apartament pe gaz, dar nu și instalarea acestora
Autoritățile române au implementat cu întârziere o parte dintr-o Directivă UE din vara anului 2024, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025. Conform acesteia, statele membre ale Uniunii Europene nu vor mai acorda subvenții pentru instalarea de „cazane autonome alimentate cu combustibili fosili”.
aly majorkas hpMain 20210326 202414 jpg
Oficialul american, care a anunțat eliminarea vizelor, este fiul unei românce cu o poveste dramatică
Pe 10 ianuarie, Alejandro Mayorkas, în calitate de Secretar al Departamentului de Securitate Internă (DHS) al Statelor Unite, a făcut un anunț istoric: includerea României în Programul Visa Waiver, punând capăt unei așteptări de peste 35 de ani. Mayorkas este primul imigrant
jude law hKG2 0334 ewrC6Pl3 N2UKvDIV 20230407034312 jpeg
Actorul genial care îl va interpreta pe Putin în filmul „Vrăjitorul de la Kremlin”. Cât de mult seamănă cu președintele Rusiei. „Pare a fi un Everest de escaladat”
Actorul genial care îl va interpreta pe Putin în filmul „Vrăjitorul de la Kremlin”. Cât de mult seamănă cu președintele Rusiei.
profimedia 0952848763 jpg
„Nu vrem să fim americani”, spune premierul Groenlandei, după o întâlnire cu liderii danezi. Deputată, mesaj pentru fiul lui Trump
Prim-ministrul Groenlandei, Múte B. Egede, a respins speculațiile precum că insula ar fi de vânzare, după ce insistența reînnoită a președintelui ales al SUA, Donald Trump, de a o achiziționa, săptămâna aceasta, a stârnit o adevărată furtună politică, relatează Politico.
muma lui stefan cel mare jpg
Câte războaie a pierdut, de fapt, Ștefan cel Mare. Cele mai grele clipe din viața marelui domnitor român: „Sunt înconjurat de dușmani din toate părțile...”
Ștefan cel Mare a purtat 36 de lupte din care a ieșit învingător în 34. Cea mai măreață victorie militară a fost la Podul Înalt - Vaslui. Turcii au fost măcelăriți, aproape toți fiind trași în țeapă. Cadavrele celor uciși au fost, mai apoi, arse.
Bungalourile The St  Regis Red Sea Resort, din Arabia Saudită Foto Booking
Turismul în Arabia Saudită: regulile de etichetă de care trebuie să țină cont turiștii. „Este o țară incredibil de sigură”
Arabia Saudită, cândva una dintre cele mai puțin vizitate destinații turistice, se deschide acum pentru turismul internațional. Înainte un loc mai izolat, țara este pregătită să atragă mii de vizitatori, mai ales cu ocazia Cupei Mondiale din 2034.
banner lavinia pirva png
Lavinia Pîrva, dezvăluiri despre perioada când s-a speculat că a fost amanta lui Ștefan Bănică: „N-am mai spus niciodată”
Lavinia Pîrva (40 de ani) a vorbit despre mariajul cu Ștefan Bănică Junior. Prin ce obstacole a trecut la începutul relației cu artistul, dar și cum au reușit să rămână împreună până în prezent.
statuie brukenthal 10 g5yh jpg
Se vinde casa natală a guvernatorului Transilvaniei. Cum arată și care este prețul de pornire
De-a lungul timpului, în casa în care s-a născut guvernatorul Transilvaniei, au funcționat o brutărie, un atelier de reparații radio-tv, un magazin universal, o cârciumă și o casă de pariuri. Acum, casa este scoasă la vânzare și, deși prețul
crin antonescu inquam jpg
Ce spune Crin Antonescu despre evoluția teoriilor conspirației în România: „La asta nu m-am așteptat"
Fost președinte al PNL și candidat la alegerile prezidențiale din 2025, Crin Antonescu se arată șocat de evoluția teoriilor conspiraționiste în România și de susținerea surprinzătoare pentru Călin Georgescu.