Alain Besançon in memoriam. Cîteva extrase edificatoare

Publicat în Dilema Veche nr. 1006 din 20 iulie – 26 iulie 2023
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

Dispariția lui Alain Besançon afectează grav șansa lumii noastre de a cereceta și pricepe temeinic și adecvat ce-am trăit și ce trăim. E un reper absolut al istoriografiei analitice, al unei întîlniri înțelepte cu nebuloasa contemporană. Din fericire, s-au tradus deja, la noi (Editura Humanitas), cărțile sale esențiale. Extrasele de mai jos vor să-l omagieze, dar, mai ales, să vă ispitească pentru a citi restul.

„Fiind neant, comunismul nu poate avea întrupare concretă. N-a existat niciodată o societate comunistă, aceasta fiind, conform teoriei, mereu proiectată în viitor. Nu a existat nici societatea socialistă, în pofida uriașelor eforturi ale propagandei de a ne face să credem că exista. N-a existat nici economia socialistă, fiindcă, așa cum observa Kostas Papaioannou, nu exista nici oikos, nici nomos. Cea mai mare eroare a Occidentului a fost aceea de a crede că sistemul socialist avea o existență proprie, un substrat simetric punct cu punct cu cel al lumii noastre și perceput astfel ca purtător al unui sistem opus, numit, sub presiunea ideologiei, capitalist. De aici, definiția falsă și arbitrară dată lumii noastre necomuniste, a cărei realitate nu era defel cuprinsă în conceptul ideologic de capitalism, și slăbirea rezistenței noastre față de utopia comunistă, prezentată ca alternativă.” (Sfînta Rusie, Humanitas, 2013, pp. 127-128)

„Exceptînd Țara Sfîntă, nici o altă țară din lume n-a îndrăznit să-și atribuie calificativul de sfîntă. Expresia «Sfînta Rusie»așază un nimb de sfințenie deopotrivă asupra pămîntului rusesc, a poporului și a statului rus. (...) Rezultatul a fost că statul rus s-a transformat în sectă. Niciodată întîia sau cea de a doua Romă nu s-au considerat unice pe lume și singure depozitare ale legitimității.” (Sfînta Rusie, Humanitas, 2013, pp. 53, 55).

Ideologia ca „păcat”

„– Ea respinge ideea caracterului fundamental bun al lumii, cu privire la care căzuseră de acord religiile naturale, filosofiile fundamentale ale Antichității și revelația biblică.

– Propune ura ca datorie morală. «Spiritul de distrugere este asemenea celui de creație (Bakunin): distrugeți, restul va veni cu asupra de măsură!»

– Abolește preceptele moralei naturale, în special cea de-a doua tablă a poruncilor lui Moise. Poți să ucizi, să furi, să minți, în funcție de necesitățile luptei.

– Îi retrage divinității (lui Dumnezeu, zeilor) orice răspundere cu privire la treburile lumii și orice formă de providență. Aceasta din urmă este transferată asupra Partidului, adică unui grup de oameni care cunosc structura lumii și direcția înspre care evoluează aceasta.

– Omul este lipsit de liberul său arbitru. (...) Conștiința morală personală este scoasă din circuit...” (Eseuri despre lumea de azi, Humanitas, 2007, p. 145)

„Boris Suvarin scria în anul 1938: URSS este țara minciunii, a minciunii absolute, a minciunii totale. Stalin și acoliții lui mint tot timpul, în orice clipă, în orice circumstanță și de-atîta minciună nici nu mai știu că mint. Iar atunci cînd fiecare minte, nimeni nu mai minte mințind. Acolo unde toți mint, nimeni nu minte. URSS nu e decît o minciună, de la bază pînă la vîrf.” (Eseuri despre lumea de azi, Humanitas, 2007, p. 251)

„...principalul prejudiciu adus de comunism a constat în abrutizarea și demoralizarea maselor. Poporul rus nu este informat, nu este stimulat să gîndească singur.” (Eseuri despre lumea de azi, Humanitas, 2007, p. 264)

„Esențială a fost următoarea decizie: nici un guvern aflat la conducerea Rusiei din 1989 încoace nu a condamnat solemn memoria comunismului ca atare. Contrastul cu Germania anului 1945 este izbitor. Germania nazistă fusese ocupată, principalii responsabili naziști fuseseră condamnați la moarte de către un tribunal internațional. Justiția germană a preluat frîiele, iar prin intermediul unei damnatio memoriae s-au șters toate însemnele, toate urmele dominației naziste. Geniul german a trebuit să fie purificat retrospectiv, iar poporul german a fost implicat în acest demers de căință. Numele lui Hitler a fost ponegrit. În Rusia nu s-a întîmplat nimic de acest gen.” (Eseuri despre lumea de azi, Humanitas, 2007, p. 279)

„Să ne imaginăm că Putin sau urmașii acestuia reușesc să-și atingă scopurile și să reconstituie URSS. Rezultatul ar fi blocarea întregii zone într-un imperiu militarizat, care n-ar avea nici măcar forța civilizatoare și prestigiul cultural al vechiului imperiu țarist, și epuizarea forțelor bietului popor rus, deja istovit.” (Eseuri despre lumea de azi, Humanitas, 2007, p. 284)

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.