Actori, gazetari, politicieni

Publicat în Dilema Veche nr. 321 din 8-14 aprilie 2010
Actori, gazetari, politicieni jpeg

Aflu, de cur├«nd, c─â Teo intr─â ├«n politic─â. Nu e o premier─â. Exist─â o sumedenie de antecedente: actori sau c├«nt─âre┼úi care devin parlamentari sau obi┼čnui┼úi ai show-urilor politice, gazetari care se angajeaz─â ├«n via┼úa de partid sau candideaz─â pentru fotolii europene, ca s─â nu mai vorbim de poe┼úi, prozatori, muzicieni etc., gata s─â se ofere votului public, s─â slujeasc─â patria cu alte mijloace dec├«t cele cu care ├«┼či slujesc voca┼úia dint├«i. ├Än fond, e dreptul lor. Orice cet─â┼úean ÔÇô zice Constitu┼úia ÔÇô are dreptul s─â aleag─â ┼či s─â fie ales ┼či, p├«n─â la un punct, decizia cuiva de a se implica ├«n treburile cet─â┼úii are un ce l─âudabil. Ceea ce ├«ns─â m─â preocup─â nu e at├«t saltul ├«n politic al unor arti┼čti sau vedete de televiziune, c├«t, uneori, motiva┼úia lor real─â sau, alteori, confuzia de planuri ├«n care se complace societatea rom├óneasc─â. Motiva┼úia unora pare s─â fie impur─â. Angajarea politic─â poate fi luat─â, ├«n anumite cazuri, drept o solu┼úie la ├«ndem├«n─â pentru dep─â┼čirea unui impas de carier─â sau a unor crize institu┼úionale. Intri ├«n tagma politicienilor ca s─â ├«┼úi relansezi notorietatea sau ca s─â-┼úi aju┼úi teatrul, spitalul, emisiunea, ┼čcoala ┼č.a.m.d. Mai grav─â ├«nc─â mi se pare confuzia de planuri. Politica e perceput─â ca o profesiune universal accesibil─â, potrivit─â ├«n mod special pentru naturile histrionice. Grani┼úa dintre studioul de televiziune, pagina de gazet─â, scena de teatru ┼či scena politic─â e de o flexibilitate nelini┼čtitoare. Rolurile acestor ÔÇ×pieseÔÇť (distincte totu┼či) s├«nt inter┼čanjabile.

Chiar ┼či f─âr─â s─â opteze pentru o carier─â politic─â la vedere, gazetarii se comport─â frecvent ca ni┼čte politicieni: sus┼úin, mai mult sau mai pu┼úin f─â┼úi┼č, un partid sau altul, se pronun┼ú─â competent cu privire la substan┼úa unor decizii guvernamentale sau parlamentare, pun ├«n discu┼úie, de pe pozi┼úii de partizanat, orice personalitate a mediului politic. Pe de alt─â parte, moderatorii mai multor talk-show-uri fac uz de ├«nzestr─âri ┼či trucuri actorice┼čti: joac─â obiectivitatea, indignarea, cinismul, agresivitatea brutal─â sau vodevilul. Domin─â suveran studioul, au reflexe de star r─âzg├«iat, fac cu ochiul publicului.

C├«t despre politicieni, ei se mi┼čc─â nu o dat─â pe o ampl─â palet─â de ÔÇ×dexterit─â┼úiÔÇť. Stilul dezbaterilor politice e, adesea, mult mai aproape de jurnalistica ┼čugubea┼ú─â dec├«t de lupta de idei parlamentar─â. Argumenta┼úia sobr─â ┼či consecvent─â e ├«nlocuit─â frecvent cu polemica din v├«rful buzelor, cu iritabilitatea batjocoritoare, cu b─â┼čc─âlia aduc─âtoare de rating. O serie ├«ntreag─â de politicieni petrec un timp nepermis de lung ├«n interminabile emisiuni de semi-divertisment, ajung la un fel de complicitate ÔÇ×colegial─âÔÇť cu gazetarii, devin vedete ├«n acela┼či registru cu ei. Gazetarii prefer─â, de altfel, s─â invite ├«n astfel de emisiuni mai cur├«nd politicieni guralivi ┼či pestri┼úi dec├«t speciali┼čti adev─âra┼úi. Nici echidistan┼úa politic─â, nici expertiza real─â nu pot fi criterii conving─âtoare pentru a recurge la serviciile de ÔÇ×analistÔÇť ale unui Vadim Tudor. El e totu┼či prezent ├«n tot soiul de spectacole televizate, de┼či indigen┼úa lui ideologic─â, vocifer─ârile lui de manej, inanitatea lui electoral─â s├«nt cunoscute de peste dou─âzeci de ani ┼či confirmate de oboseala aleg─âtorilor ┼či a multora dintre fo┼čtii lui sus┼úin─âtori. E invitat, totu┼či, pentru a satisface pofta de entertainment facil a moderatorilor. E un caz extrem ├«n care un politician de duzin─â combin─â impostura gazet─âreasc─â cu actoria de b├«lci. Dar exist─â ┼či al┼úi politicieni-actori, de anvergur─â variabil─â, capabili s─â transforme via┼úa noastr─â politic─â ├«ntr-un spectacol tragi-comic, f─âr─â har ┼či f─âr─â credibilitate.


Una peste alta, arti┼čtii ┼či jurnali┼čtii de diferite soiuri care hot─âr─âsc s─â intre ├«n politic─â intuiesc componenta carnavalesc─â a politicii autohtone ┼či se simt ├«ncuraja┼úi s─â participe. Cariera politic─â e la ├«ndem├«n─â, cu toate beneficiile ┼či hazul ei. Nu-┼úi trebuie dec├«t un pic de tacla, dou─â-trei declara┼úii de bune inten┼úii, o ┼ú├«r─â de tupeu sau o discret─â ├«nclina┼úie sinuciga┼č─â. Partidele abia a┼čteapt─â s─â te absoarb─â, s─â-┼úi valorifice numele, s─â te includ─â, ca pe un ornament electoral, ├«n calculele lor. La noi, e vorba de un obicei vechi: toate meseriile s├«nt invitate la performan┼ú─â cet─â┼úeneasc─â. Ne trebuie actori-cet─â┼úeni, gazetari-cet─â┼úeni, politicieni-gazetari ┼či politicieni-actori. Vorba (se putea?) lui Nenea Iancu: ÔÇ×S─â c─âut─âm deci a avea pompiari-cet─â┼úiani ┼či cet─â┼úiani-pompiari, (...) pompiari-s─âtiani ┼či s─âtiani-pompiari. Numai cu condi┼úiune d-a fi ┼či cet─â┼úian cineva este ┼či un bun pompiar ┼či viceversa.ÔÇť

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
O influenceri┼ú─â urm─ârit─â de milioane de fani, acuzat─â c─â ┼či-a ucis iubitul. T├ón─âra mai fusese arestat─â pentru c─â l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, ├«n v├órst─â de 26 de ani, este o influenceri┼ú─â ┼či model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestat─â pentru crim─â, dup─â ce ┼či-a ├«njunghiat mortal iubitul, ├«n timp ce se certau.
image
Cum a primit un ┼čofer aer ├«n loc de combustibil la o benzin─ârie din Arge┼č. Ce nereguli a descoperit Protec┼úia Consumatorului
O pomp─â de combustibil la sta┼úia Fuel One din comuna arge┼čean─â C─âteasca contoriza costul cantit─â┼úii de combustibil livrate, ca ┼či c├ónd ar fi fost distribuit─â ├«n mod real, ├«ns─â ├«n fapt containerul de combustibil era gol, au descoperit dup─â un control efectuat miercuri 10 august inspectorii de la CJPC Arge┼č.
image
┼×oferi┼úa din Ia┼či care a ucis patru muncitori pe ┼čosea, acuzat─â de omor calificat. Declara┼úii uluitoare
O echip─â a firmei Citadin din subordinea Prim─âriei Ia┼či se afla la o lucrare, ├«ntr-o noapte de iunie, c├ónd a fost spulberat─â de ma┼čina condus─â de o femeie ├«n stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost r─âni┼úi.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.