Acordul părinților

Publicat în Dilema Veche nr. 844 din 11 - 17 iunie 2020
Frica lui Putin jpeg

Așadar, Parlamentul a decis. Educația sexuală va fi înlocuită de „educație sanitară” și se va face numai cu acordul părinților. Acolo unde părinții nu-și vor da acordul, copiii se vor instrui singuri în domeniu, presupun că de pe site-uri pentru adulți, văzînd filme porcoase, lămurind între ei chestiunile „delicate”, după care, la nevoie, îi vor instrui ei pe părinții pudici și rămași în urmă cu ultimele noutăți în materie de sex. Dar deja ideea că e necesar acordul părinților pentru ceva care privește pe toată lumea, numit fie și „educație sanitară”, e interesantă în sine, mai ales după ce aflăm că și pentru vaccinare mulți propun să existe același acord al părinților. Și el exista deja pentru educația religioasă, dacă nu mă înșel.

La urma urmelor, de ce nu? Nu sînt părinții răspunzători în primul rînd pentru binele fizic și mental al odraslelor? N-au ei drepturi mai mari decît ale statului? Care stat, se știe, în general e opresiv și vrea mereu să ne oblige la ceva. Noi știm mai bine ce e cazul să afle copiii noștri și ce nu, tocmai fiindcă sînt ai noștri, și de aceea vrem să fim întrebați în cît mai multe situații.

De exemplu, credem că ar fi bine să ni se ceară acordul pentru lecțiile de matematică, știute fiind ca obositoare pentru copii și aproape de neînțeles pentru părinții lor. Nu mai vrem să ni se ceară să rezolvăm probleme din alea gen „Ana și Maria au împreună 20 de mere, iar Maria are cu șase mere mai puțin decît Ana, cîte mere deci are fiecare fată?”. Mai întîi, situația e absurdă, fiindcă fiecare copil și le poate număra pe ale sale, fără a ne mai pune nouă ghicitori neroade, apoi e o ocazie pentru ca puștiul să-și rîdă de noi, cînd cădem pe gînduri, ceea ce ne slăbește autoritatea. Scăpînd de matematică, copiii vor fi fericiți și noi de asemenea. Deci nu ne vom da acordul, iar dacă unii vor matematică, treaba lor, dar să nu ne chinuie pe noi.

Apoi, gramatica ar trebui predată și ea cu acordul părinților (care oricum n-o știu). S-a prăpădit cineva fiindcă zice „ei are”, îl uită pe „pe” din „pe care” și, în general, vorbește descusut? Sînt miniștri care vorbesc continuu așa, ba chiar am avut și o doamnă prim-ministru, despre care s-a zis că e analfabetă funcțional sau pe-acolo. I-a dăunat cu ceva? De unde concluzia: gramatica română e inutilă și nu ne vom da acordul pentru ea. Cît despre literatură, ea e chiar smintitoare: se vede că ăștia care citesc tot timpul nici n-au slujbe grase, nici afaceri profitabile, nici bani n-au și, pe scurt, vai de ei!

Propunem ca acordul părinților să fie cerut și pentru istorie și geografie: prima e inutilă, fiindcă, nu-i așa, copiii trebuie să trăiască în prezent, nu în trecut, iar cea de-a doua poate fi înlocuită oricînd cu un ghid turistic, cînd ne vom face vacanțele. Apoi, sînt unii care cred că Pămîntul e plat; manualele de geografie spun altceva, dar cine le dă lor dreptul să ne impună nouă și copiilor noștri o cunoaștere controversabilă? Nu-i mai bine să fim democrați, fiecare cu opinia lui? Și să nu mai vorbim despre învățarea biologiei, plină de enormități și care intră în contradicție cu ceea ce învață copiii la religie. Dacă le învață pe amîndouă, ajung să nu mai înțeleagă nimic. Așadar, la una trebuie renunțat, dacă vrem să nu ajungă copiii în disonanță cognitivă.

Ca să rezumăm, noi credem că e demn de un stat liber, național și unitar ca toată școala să se facă numai cu acordul părinților. Iar dacă nu și-l dau, ăla micu’ / aia mică să învețe de la noi numai școala vieții; credem că e prea destul pentru a nu și-o lua în cap și a deveni om de bine și patriot.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Cum putem evita substanțele cancerigene din alimente. Medic: „Foarte rar să consumăm mezeluri, doar ocazional”
Deși să renunțăm la toate alimentele care ne pun în pericol este aproape imposibil, anumite decizii putem adopta.
image
Imaginile sărăciei în cele mai bogate orașe din țară. „S-ar fura tot dacă n-am face asta”
România a avut în ultimul an o creștere economică de aproape 5%, iar pe hârtie lucrurile arată cum nu se poate mai bine. De o cu totul altă părere sunt tot mai mulți români care trec pragul magazinelor și a piețelor alimentare.
image
Fructul astronauților s-a „cuplat” cu papanașii și clătitele românești. Detaliile unui produs cu succes neașteptat
Procesul tehnologic durează până la trei ore, atât cât trebuie pentru a obține același gust ca atunci când dulceața e făcută acasă.

HIstoria.ro

image
Cele mai vechi cutremure care au lovit Țările Române în Evul Mediu
Unul dintre cele mai vechi cutremure despre care avem informații este cel petrecut în anul 1411, menționat de Emil Turdeanu în lucrarea „Un manuscris religios din timpul lui Mircea cel Bătrân”.
image
Cine a ajuns primul în Antarctica?
Acest cel mai sudic continent (mai mare decât Oceania și Europa), care acoperă aproximativ 20% din întreaga emisferă sudică, este singurul din întreaga lume ce nu are o populație nativă și nici locuire permanentă.
image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.