Acordul părinților

Publicat în Dilema Veche nr. 844 din 11 - 17 iunie 2020
Frica lui Putin jpeg

Așadar, Parlamentul a decis. Educația sexuală va fi înlocuită de „educație sanitară” și se va face numai cu acordul părinților. Acolo unde părinții nu-și vor da acordul, copiii se vor instrui singuri în domeniu, presupun că de pe site-uri pentru adulți, văzînd filme porcoase, lămurind între ei chestiunile „delicate”, după care, la nevoie, îi vor instrui ei pe părinții pudici și rămași în urmă cu ultimele noutăți în materie de sex. Dar deja ideea că e necesar acordul părinților pentru ceva care privește pe toată lumea, numit fie și „educație sanitară”, e interesantă în sine, mai ales după ce aflăm că și pentru vaccinare mulți propun să existe același acord al părinților. Și el exista deja pentru educația religioasă, dacă nu mă înșel.

La urma urmelor, de ce nu? Nu sînt părinții răspunzători în primul rînd pentru binele fizic și mental al odraslelor? N-au ei drepturi mai mari decît ale statului? Care stat, se știe, în general e opresiv și vrea mereu să ne oblige la ceva. Noi știm mai bine ce e cazul să afle copiii noștri și ce nu, tocmai fiindcă sînt ai noștri, și de aceea vrem să fim întrebați în cît mai multe situații.

De exemplu, credem că ar fi bine să ni se ceară acordul pentru lecțiile de matematică, știute fiind ca obositoare pentru copii și aproape de neînțeles pentru părinții lor. Nu mai vrem să ni se ceară să rezolvăm probleme din alea gen „Ana și Maria au împreună 20 de mere, iar Maria are cu șase mere mai puțin decît Ana, cîte mere deci are fiecare fată?”. Mai întîi, situația e absurdă, fiindcă fiecare copil și le poate număra pe ale sale, fără a ne mai pune nouă ghicitori neroade, apoi e o ocazie pentru ca puștiul să-și rîdă de noi, cînd cădem pe gînduri, ceea ce ne slăbește autoritatea. Scăpînd de matematică, copiii vor fi fericiți și noi de asemenea. Deci nu ne vom da acordul, iar dacă unii vor matematică, treaba lor, dar să nu ne chinuie pe noi.

Apoi, gramatica ar trebui predată și ea cu acordul părinților (care oricum n-o știu). S-a prăpădit cineva fiindcă zice „ei are”, îl uită pe „pe” din „pe care” și, în general, vorbește descusut? Sînt miniștri care vorbesc continuu așa, ba chiar am avut și o doamnă prim-ministru, despre care s-a zis că e analfabetă funcțional sau pe-acolo. I-a dăunat cu ceva? De unde concluzia: gramatica română e inutilă și nu ne vom da acordul pentru ea. Cît despre literatură, ea e chiar smintitoare: se vede că ăștia care citesc tot timpul nici n-au slujbe grase, nici afaceri profitabile, nici bani n-au și, pe scurt, vai de ei!

Propunem ca acordul părinților să fie cerut și pentru istorie și geografie: prima e inutilă, fiindcă, nu-i așa, copiii trebuie să trăiască în prezent, nu în trecut, iar cea de-a doua poate fi înlocuită oricînd cu un ghid turistic, cînd ne vom face vacanțele. Apoi, sînt unii care cred că Pămîntul e plat; manualele de geografie spun altceva, dar cine le dă lor dreptul să ne impună nouă și copiilor noștri o cunoaștere controversabilă? Nu-i mai bine să fim democrați, fiecare cu opinia lui? Și să nu mai vorbim despre învățarea biologiei, plină de enormități și care intră în contradicție cu ceea ce învață copiii la religie. Dacă le învață pe amîndouă, ajung să nu mai înțeleagă nimic. Așadar, la una trebuie renunțat, dacă vrem să nu ajungă copiii în disonanță cognitivă.

Ca să rezumăm, noi credem că e demn de un stat liber, național și unitar ca toată școala să se facă numai cu acordul părinților. Iar dacă nu și-l dau, ăla micu’ / aia mică să învețe de la noi numai școala vieții; credem că e prea destul pentru a nu și-o lua în cap și a deveni om de bine și patriot.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

GYORPLUSZ jpg
Presa maghiară, cucerită de fanii Rapidului la meciul cu Gyor. Cum i-a comparat cu fanii Japoniei de la Mondial
Presa maghiară a fost impresionată de comportamentul fanilor giuleșteni din timpul partidei dintre Gyor și Rapid, încheiată cu scorul de 32-30, în grupa B a Ligii Campionilor la handbal feminin.
7538113 jpg
B-21 Raider – bombardierul care lovește oriunde în lume a fost lansat VIDEO
Primul avion de generația a VI-a de serie din lume, noul bombardier intercontinental cu capabilități stealth (invizibil pentru radar) B-21 Raider a fost dezvăluit publicului în urmă cu câteva zile de producătorul Northrop Grumman și beneficiarul US Air Force.
Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
Planuri uimitoare pentru un oraș plutitor, cu străzi subacvatice. Unde ar urma să fie construit cel mai ambițios proiect din istorie
Planurile pentru un proiect de oraș plutitor pe apă în largul coastelor Chinei ar fi, dacă ar fi construit, cel mai ambițios proiect urban din toate timpurile.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.