Abisul rus

Publicat în Dilema Veche nr. 1003 din 29 iunie – 5 iulie 2023
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

Inevitabil, am urmărit și eu, ca mai toată lumea, știrile galopante livrate, săptămîna trecută, de toate canalele de știri din lume și din țară. N-am înțeles nimic. Pot formula puzderie de ipoteze, cum au făcut-o și experții de toate calibrele, invitați pe canalele de televiziune autohtone, pot da frîu liber unui set convenabil de speranțe cu privire la o dezputinare a politicii rusești („Put-out” în loc de „Put-in!” – cum glumea cineva), dar sentimentul predominant rămîne unul de confuzie, de semiîntuneric inanalizabil, de preeminență a „accidentalului”, a nesistematizabilului, a arbitrarului țanțoș profesat ca „strategie” națională. Și asta nu de azi, de ieri. Rusia se comportă mereu ca și cum lumea ar fi la începuturi și trebuie geometrizată după principiul fondator al unui centru absolut, ales de Providență, sub numele de „Mama Rusie”. Cine se opune e rusofob, necreștin, capitalist (vestic), militarist (NATO), manipulat de o „ocultă” incultă (preponderent americană), inaptă să înțeleagă și să respecte sufletul slav...

Din punctul meu de vedere, politica rusească alege prea des, cu un amar instinct sinucigaș, tocmai marginalizarea, uitarea, cenzurarea a ceea ce întreg mapamondul savurează și respectă din iradierea ei spirituală. Avem nobile motive să admirăm valorile reale, unice, ale Răsăritului, dar Răsăritul nu pare să vrea admirație înaltă, ci supremație ideologic-soldățească, lăbărțare terestră, pe bază de frazeologie „revoluționară” și spaimă militară.

Pe acest fundal, îmi vine să adresez poporului de la Răsărit un apel patetic, poate prezumțios în retorica lui, dar capabil, sper, să facă loc identității reale, durabile, a „sufletului rus”: „Lăsați-ne să vă admirăm! Lăsați-ne să ne tratăm singurătatea cu textele lui Berdiaev, Soloviov, Șestov și Florenski, lăsați-ne să cădem pe gînduri cu Dostoievski, să înțelegem lumea împreună cu Tolstoi, să ne lăsăm copleșiți (ca Eminescu) de versurile lui Pușkin, de muzica lui Ceaikovski, a lui Mussorgski, a lui Rahmaninov, de verva înnoitoare a picturii lui Kandinsky, de unicul iconar Rubliov, de Cehov și Turgheniev, de Soljenițîn și de Bukovski, de Eisenstein, Tarkovski și Bodnarciuk, de baletul rus și de toate isprăvile creatoare ale celor care s-au impus lumii prin înzestrare și generozitate, nu prin țîfnă și joc (trucat) al mușchilor. Pentru un european normal (atît cît mai există așa ceva) e halucinant să constate că nu portretele celor amintiți frugal mai sus domină piața ca ilustrări perene ale spiritului rus, ci Lenin și Stalin, Brejnev și Elțîn, Putin, Medvedev, Prigojin și tot soiul de „misionari” ai „Imperiului” antiimperialist. Știu: pe harta tuturor culturilor există laolaltă smintiți sîngeroși, „valori de consum”, cinice vedete la modă, genii ale răzmeriței... Dar nu ei domină scena, ci eroii indemolabili ai creativității spirituale. 

Pe acest fundal, habar nu am ce mari „mistere” geopolitice, ce ideologii sectante, ce anemici țipători ai puterii distrează zi de zi mapamondul cu „breaking news”. Om vedea... Fără iluzii și fără nerăbdare. Deocamdată nu e de mirare că bîjbîim în ceață și că „Occidentul”, cel de la care ar trebui să vină o soluție clarificatoare, și-a făcut o strategie din perplexitatea morocănoasă a „declarațiilor” autoritare. Nu sînt pregătiți să priceapă multisecularul abis răsăritean. Dar măcar să nu mimeze eficiența... Ar fi un prim pas spre edificare și spre o intervenție salutară.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

csm bucuresti fb jpg
trump si MUsk, pe X captura Youtube png
Angajaţii Institutului pentru Pace din SUA, concediaţi printr-un e-mail trimis târziu în noapte. Casa Albă: „Nu au reușit să asigure pacea”
Aproape toți angajații de la Institutul de Pace al SUA, un thinktank creat și finanțat de Congres, au primit notificări prin e-mail privind concedierea lor în masă, cel mai recent pas în reducerea guvernului administrației Trump.
anvelope jpg
Producția de anvelope, cu impact de 2,5 miliarde de dolari în exportul României, vizată de regulamentul UE privind produsele din defrișări
România ar putea fi puternic afectată de noul regulament european privind produsele provenite din defrișări, având în vedere că exporturile țării noastre au însumat 2,5 miliarde de dolari în 2023, ultimul an pentru care există date statistice complete.
România harta în Europa FOTO Shutterstock
Greșeala colosală făcută de români în 1913. Ce repercusiuni a avut acest moment istoric important
Câteodată, o victorie se poate dovedi mai dezastruoasă decât o înfrângere. Iar potrivit unui renumit profesor de la Facultatea de Istorie din Capitală, de acest lucru s-a convins și țara noastră în secolul XX, după ce a preluat Cadrilaterul.
amsterdam shutterstock
Topul destinațiilor supraevaluate din Europa. Cu ce orașe mai puțin căutate ar putea fi înlocuite
Un tânăr care a vizitat deja 40 de state europene a întocmit o listă de sfaturi pentru turiști, recomandându-le să înlocuiască destinațiile populare și supraevaluate cu altele mai puțin cunoscute, care au însă un farmec aparte.
femeie psiholog jpg
De ce sunt româncele printre cele mai nefericite femei din Europa
În ultimii ani, tot mai multe femei din România își găsesc curajul de a apela la terapie psihologică pentru a depăși momentele dificile și a găsi echilibrul emoțional.
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
Dan Șucu, la meciul de Serie A dintre Genoa și Parma. FOTO Getty Images
Mic dejun sanatos - alimentatie sanatoasa - manacare - ou- iaurt-ovaz-fructe de padure FOTO Shutterstock
Alimentul care reduce semnificativ riscul de cancer. Ce ar trebui să consumați zilnic
Un renumit chirurg oncolog susține că un aliment banal poate reduce considerabil riscul de cancer, recomandând oamenilor să nu ezite să-l consume zilnic pentru rezultate pe termen îndelungat.