Revolu┼úia din noiembrie ┼či Marea ┼×obol─âneal─â

Publicat în Dilema Veche nr. 613 din 12-18 noiembrie 2015
Obr─âjorii rumeni ai moralei jpeg

├Äntr-un context foarte complicat, ├«n urma unei ├«nt├«mpl─âri nefericite, la Bucure╚Öti are loc un sinistru accident, un incendiu ├«ntr-un club ├«n care ├«╚Öi pierd via╚Ťa c├«teva zeci de participan╚Ťi la un concert rock. Pe fondul emo╚Ťiei profunde, al descoperirii unui lan╚Ť de nereguli care antreneaz─â ├«ntreaga societate rom├óneasc─â, dar ╚Öi al unei nemul╚Ťumiri generale fa╚Ť─â de contraperforman╚Ťele cla┬şsei politice, c├«teva zeci de mii de ro┬şm├óni ies ├«n strad─â. Imediat, cade Guvernul Ponta. Pre╚Öedintele ╚Ť─ârii consult─â par┬ştidele politice ╚Öi societatea civil─â. Mul┬ş╚Ťimea le contest─â pe toate. Ideile de desfiin╚Ťare a Parlamentului ╚Öi a par┬şti┬şdelor, de na╚Ťionalizare a industriei, de pedepse grele date dup─â figur─â se amestec─â rapid cu cele de alegeri anticipate, guvern de tehnocra╚Ťi sau de uniune na╚Ťional─â, revendic─âri dintre cele mai diverse, dar ╚Öi cu o respingere energic─â, ├«n bloc, a clasei politice, a ╚Öobol─ânelii care face jocurile mereu, a marasmului de interese ╚Öi re╚Ťele de influen╚Ť─â care ╚Ťin statul ├«n captivitate.

O lume informat─â, performant─â, activ─â, care nu pune pre╚Ť pe politica autohton─â, dar care e extrem de atent─â la ceea ce se petrece ├«n jur, se amestec─â ├«n strad─â cu compatrio╚Ťi ╚Ťinu╚Ťi deliberat ├«n ├«ntunericul unor convingeri medievale, cu agitatori, cu provocatori, cu oameni ai partidelor, ai serviciilor secrete ╚Öi aiÔÇŽ doar Dumnezeu mai ╚Ötie cui. C├«teva zile, la apogeul emo╚Ťiei produse de num─ârul mare al victimelor, dar ╚Öi de nemul╚Ťumirea legat─â de precaritatea sistemului ╚Öi de infestarea lui cu corup╚Ťie, plute╚Öte ├«n aer ideea de revolu╚Ťie. E complet altfel, ├«n termenii aparen╚Ťei, dec├«t ├«n 1989. Dar e extrem de asem─ân─âtoare ├«n anvergura ╚Öi ├«n nuan╚Ťele emo╚Ťionale ale st─ârilor care circul─â ├«n primele zile de dup─â accident. Sentimentele imperative ÔÇô c─â ac┬ştua┬şla stare de fapt nu mai poate continua, c─â s-a ajuns la cap─âtul r─âbd─ârii, c─â cineva trebuie s─â pl─âteasc─â pentru oamenii mor╚Ťi, dar ╚Öi pentru contextul general al faptelor care ne-au adus aici ÔÇô anim─â o bun─â parte din suflarea rom├óneasc─â. ├Än acela╚Öi timp ├«ns─â, nev─âzu╚Ťi, neie╚Öi╚Ťi ├«n strad─â, deocamdat─â t─âcu╚Ťi ╚Öi contraria╚Ťi de ceea ce se ├«nt├«mpl─â, stau ├«n a╚Öteptare milioane de compatrio╚Ťi. Unii consider─â c─â Victor Ponta e o victim─â, c─â iar au ie╚Öit ├«n strad─â unii pl─âti╚Ťi, care beau ╚Öi se drogheaz─â constant, homosexuali, lesbiene, ÔÇ×elemente periculoaseÔÇť care vor s─â destabilizeze.

Cu c├«teva zile ├«n urm─â, la unul dintre cele mai bune licee din Cluj, la ora de religie, profesorul cite╚Öte ├«n fa╚Ťa clasei o scrisoare din partea preotului ├«n parohia c─âruia se afl─â liceul. Scrisoarea vorbe╚Öte despre accidentul din timpul concertului de muzic─â rock. ╚śi spune, cumva, c─â cei care au pierit acolo au g─âsit ce au c─âutat. Adic─â nu frecventeaz─â biserica, ascult─â muzici diavole╚Öti, invoc─â spirite malefice, deci au parte de ceea ce caut─â cu ├«nc─âp─â╚Ť├«nare. Nu e nici pe departe singura pozi╚Ťie de acest fel. De la nivelul cel mai ├«nalt al Bisericii Ortodoxe Rom├óne, t├«rziu, sosesc mesaje contradictorii. Reac╚Ťia institu╚Ťiei e complet deplasat─â, anacronic─â, ridicol─â ├«n b├«l┬şb├«┬şia┬şla ei plin─â de resentiment foarte prost camuflat. Lumea ie╚Öit─â ├«n strad─â, dar ╚Öi valul de comunicare st├«rnit pe Facebook condamn─â zgomotos acest tip de comportament public, dar ╚Öi totala incongruen╚Ť─â ├«ntre principiile fundamentale care stau la baza institu╚Ťiei ╚Öi comportamentul public al acesteia. Urmeaz─â scuze st├«ngace, dar ╚Öi un hei-rup al slujirii t├«rzii, la locul accidentului, care spore╚Öte considerabil iritarea multora fa╚Ť─â de gafele repetate ale ├«naltelor fe╚Ťe biserice╚Öti.

├Äntre timp, mul╚Ťimea e l─âsat─â s─â se manifeste, s─â blocheze bulevarde, s─â consume energii. Manifestan╚Ťii s├«nt pa╚Önici ╚Öi, ├«n primele zile, apar ca o for╚Ť─â de neoprit. Multe dintre figurile politice ale momentului, din toate taberele, se fac nev─âzute ╚Öi ├«ncearc─â s─â zboare c├«t mai sub radar. Lumea e nervoas─â ╚Öi revoltat─â. Dimensiunea simbolic─â a mor╚Ťilor ├«n accident cap─ât─â contururi neb─ânuite. ╚śi se creeaz─â un amestec emo╚Ťional produc─âtor de fiori pentru cei care credeau c─â ├«mp─âr─â╚Ťesc peste o prostie amorf─â ╚Öi somnolent─â. Pe de o parte, emo╚Ťia cre╚Öte, pe m─âsur─â ce mecanica stingerii din via╚Ť─â face pa╚Öi implacabili. R─âni╚Ťii afla╚Ťi ├«n stare critic─â nu pot fi salva╚Ťi. Cu fiecare suflet stins, emo╚Ťia ╚Öi furia cresc. Se descoper─â lan╚Ťuri enorme de complicit─â╚Ťi pe care le ╚Ötia, de fapt, toat─â lumea. Numele clubului Colectiv cap─ât─â dimensiunile neb─ânuite ale unei uria╚Öe ironii, ale unui joc de cuvinte, dar ╚Öi ale sor╚Ťii ÔÇô ├«ncepe s─â se vorbeasc─â, destul de timid, despre ÔÇ×vina colectiv─âÔÇť.

Nivelul emo╚Ťiei publice trece prin mai multe faze, ├«n func╚Ťie de vibra╚Ťia ╚Öi de ╚Ötirile momentului. Sentimentul difuz ╚Öi zg├«nd─âritor al st─ârii de revolu╚Ťie nu p─âr─âse╚Öte scena. Plute╚Öte ├«n aer ceva neexprimat. O vin─â ad├«nc─â, pe care pu╚Ťini o recunosc. Pare c─â mul╚Ťi resimt a╚Öa ceva, dar e prea dureros s-o spun─â. E nevoie, din nou, de zeci de sacrificii umane, de cascade empatice, de mobiliz─âri emo╚Ťionale extreme, de mi╚Öc─âri de strad─â, pentru a descoperi c─â somnolen╚Ťa ╚Öi complicitatea noastr─â au n─âscut mon╚Ötri imposibil de dat la o parte. Mai ├«nt├«i, se d─â vina pe sistem ╚Öi pe precaritatea lui. Pe clasa politic─â, pe tic─âlo╚Öie, pe statul captiv ├«n corup╚Ťie, pe toate chestiunile generale cunoscute de toat─â lumea. C├«nd se ajunge la miile de case din Rom├ónia construite f─âr─â autoriza╚Ťie, la ╚Öcolile nesigure, la mul╚Ťimea de procrastin─âri oficiale produse cu totala complicitate a contribuabilului, situa╚Ťia se complic─â. Dintr-o┬şdat─â, sistemul nu mai are chipurile unor m─âsc─ârici politici care tac chitic la ora asta, ci ╚Öi unul care ne seam─ân─â nou─â, tuturor.

Imaginea-simbol a acestui delir al complicit─â╚Ťii e marea Aren─â Na╚Ťional─â. Aici s-au ╚Ťinut meciuri importante, kim-ir-sen-isme electorale, concerte grandioase, c├«te ╚Öi mai c├«te. F─âr─â autoriza╚Ťie de func╚Ťionare de la pompieri! Ani ├«n ╚Öir! ├Än jurul acestei citadele a compromisului ╚Öi a ╚Öobol─ânelii prin galeriile unui fel de a fi, apar pe o hart─â a micii tic─âlo╚Öii toate miile de construc╚Ťii f─âr─â autoriza╚Ťie din aceast─â ╚Ťar─â. Zeci de mii de case, care mai de care mai delirante ╚Öi mai dispuse aiurea, ca o pecingine, o foame de a ne ├«ntinde bezmetic, stau m─ârturie c─â o parte din sistemul pe care vrem s─â-l d─âr├«m─âm s├«ntem chiar noi. C├«╚Ťi compatrio╚Ťi nu ╚Öi-au f─âcut chio╚Öcuri, garaje, anexe, case c├«t poemele indiene, ├«n absen╚Ťa oric─ârei aprob─âri? ├Äntotdeauna cu con╚Ötiin╚Ťa c─â se rezolv─â, dup-aia, la Prim─ârie. C─â n-o s─â vin─â s─â te d─âr├«me. C─â oameni s├«ntem. Ne-n╚Ťelegem.

C├«nd strig─âm ÔÇ×Sistemul s─â ias─â afar─â, s─â-l juc─âm ├«n picioareÔÇť, nu sim╚Ťim de laÔÇĹn┬şceput disonan╚Ťa cognitiv─â ├«n care plutim, ca-ntr-o bolgie camuflat─â ├«n piscin─â de curte. Uit─âm anii ├«n care ne-am strecurat prin sistem ╚Öi i-am folosit toate orificiile, pentru cele mai perverse chestii cu putin╚Ť─â. Vrem schimbarea unora ÔÇô care e, orice s-ar spune, absolut necesar─â ÔÇô, dar noi am r─âm├«ne, dac─â s-ar putea, la fel. Acum s├«ntem revolta╚Ťi c─â ne merg copiii la ╚Öcoli lipsite de autoriza╚Ťie de la pompieri sau de la nu ╚Ötiu cine. Dar uit─âm c─â, ├«n to╚Ťi anii ├«n care am adunat frustrare ╚Öi ne-a crescut ficatul, n-am intrat ├«ntr-un birou de Prim─ârie sau ├«ntr-unul de parlamentar, ca s─â tr├«ntim pe mas─â zeci de pl├«ngeri, cu care s─â-i ╚Öubrezim nervos, p├«n─â r─âspund. Pentru c─â n-avem timp, n-avem chef, n-avem speran╚Ť─â, n-avem sentimentul vreunui temei de a face asta. Iar ei cred c─â ne st─âp├«nesc, nu c─â ne reprezint─â.

Trebuie s─â moar─â zeci de oameni ca s─â descoperim entuziasmul de a cere socoteal─â pentru minciuna ├«n care tr─âim, dar ╚Öi pentru monstruozitatea unei construc╚Ťii la care am participat direct, indirect, fiecare ├«n felul lui, iar acum ├«ntoarcem privirea ╚Öi-o l─âs─âm mai moale cu spiritul revolu╚Ťionar. Marii arti╚Öti ai ╚Öobol─ânelii stau la ╚Öemineu, beau un coniac fin ╚Öi a╚Öteapt─â dezvr─âjirea maselor care ies din fierbin╚Ťeal─â. Ei ╚Ötiu c─â ne trece repede, c─â ├«ncepe circul liderilor din Pia╚Ťa Universit─â╚Ťii, c─â revendic─ârile se vor amesteca ├«ntr-o cacofonie, c─â vom uita idealurile revolu╚Ťionare, ime┬şdiat ce vom intra ├«n conflictele personale ale mul╚Ťimii care pierde energie atunci c├«nd, ├«ntr-o clip─â de r─âgaz, se vede pe sine ├«ns─â╚Öi.

╚śi ce-o s─â facem? O s─â producem mai mult─â birocra╚Ťie. O s─â fie ╚Öi mai greu s─â deschizi o firm─â, un sediu social, orice. ÔÇ×EntuziasmulÔÇť nostru de schimbare, ├«n complicitate simbiotic─â perfect─â cu unsuro╚Öenia func╚Ťionarilor pe care-i mituim pentru a ne descurca mai repede, va produce ╚Öi mai multe h├«rtii. Supranormarea va fi solu╚Ťia magic─â de ie╚Öire din disonan╚Ťa cognitiv─â. Ca s─â intr─âm ├«n alta, ╚Öi mai mare.

Sistemul de s─ân─âtate, contaminat cu politic─â ieftin─â ╚Öi aproape lipsit de politici, a mai dat o palm─â la savarin─â. Nici m─âcar ├«ntr-un t├«rziu (azi e luni, 9 noiembrie), nimeni nu iese s─â spun─â clar ce e cu cererea de ajutor european, ce e cu transferurile t├«rzii spre spitale din alte ╚Ť─âri. Au zis c─â ne descurc─âm singuri. Belgienii, norvegienii, finlandezii, olandezii spun c─â ei nu s-ar descurca singuri cu un num─âr at├«t de mare de cazuri de acest fel. C─â ar cere ajutor. Noi am mai dat o prob─â de patetism, fanfaronad─â ╚Öi lips─â de responsabilitate. Ne-am fofilat, am dat declara╚Ťii sfor─âitoare, am jucat la cacealma, doar-doar s-o petrece o minune, ╚Öi unii dintre noi ies eroi din treaba asta. Toate s├«nt amestecate cu cele mai autentice ╚Öi bune inten╚Ťii, cu medici care ├«╚Öi fac datoria exemplar, dar ╚Öi cu o comunicare ├«nc├«lcit─â ╚Öi neinspirat─â. Plus tembelismele teoriilor conspira╚Ťiei. A╚Öa se face c─â amestecul de idei, cocktailul de g├«nduri parazite ╚Öi oportuniste din min╚Ťile noastre e la fel de toxic ╚Öi de mortal ca amestecul inhalat de victimele cumplitului incendiu din Colectiv.

Iar eterna nepreg─âtire pentru situa╚Ťii de urgen╚Ť─â, b├«lba ╚Öi darea din col╚Ť ├«n col╚Ť nu s├«nt dec├«t dovezi triste ale lipsei respectului autentic pentru semeni ╚Öi pentru via╚Ť─â. Doar ├«n cazuri-limit─â, la catastrofe ╚Öi la revolu╚Ťii, ne mobiliz─âm ╚Öi ne iubim, brusc, compatrio╚Ťii. ╚śi asta foarte scurt.

Dar ie╚Öirea pa╚Önic─â ├«n strad─â ╚Öi exerci╚Ťiile repetate de a ├«nv─â╚Ťa democra╚Ťia ÔÇô cu ╚Öobol─âneala de dedesubt, cu tensiuni, cu mioritisme ╚Öi fatalisme, cu tot depozitul de sublim ╚Öi derizoriu ÔÇô s├«nt singurele solu╚Ťii. Ca-n Ciuma lui Camus, ie╚Öirea la aer ╚Öi ├«ncercarea de a face abstrac╚Ťie de aparen╚Ťa implacabil─â a momentului s├«nt singurele solu╚Ťii vii. Poate c─â a╚Öa respir─â un pic ╚Öi revolu╚Ťia interioar─â. Acolo e marele c├«mp de b─ât─âlie.

C─ât─âlin ╚śtef─ânescu este realizatorul e┬şmi┬şsiu┬şnii Garantat 100% la TVR 1.

O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.
Viktor Orbán (9298443437) jpg
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Orbán și românii
Indiferent însă de ceea ce îl mînă în luptă pe dl Orbán, nota sa de plată e mult întîrziată.
Frica lui Putin jpeg
Cenaclul ÔÇ×Flac─âraÔÇŁ 2.0
Nu, Adrian P─âunescu nu a fost un ÔÇ×colabora┼úionistÔÇŁ. El a fost un coautor, poate printre cei mai importan┼úi, al cultului lui Ceau┼čescu.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Phone Booth with Tower Bridge (36387425206) jpg
Cabina de telefon
├Än Marea Britanie, tradi╚Ťionalele cabine ro╚Öii de telefon au devenit mici galerii de art─â.
Iconofobie jpeg
Detalii complicate
Putem sesiza incongruen╚Ťe multiple ├«ntre omul creator ╚Öi ÔÇô juc├«ndu-ne pu╚Ťin cu no╚Ťiunile ÔÇô creatorul tr─âitor.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Teoria chibritului
ÔÇ×A face teoria chibrituluiÔÇŁ e una dintre expresiile colocviale ╚Öi umoristice cunoscute de toat─â lumea, dar pe care dic╚Ťionarele noastre nu le-au ├«nregistrat.
HCorches prel jpg
Atunci ne vom transforma într-un algoritm matematic
Nu matematica, nu fizica, nu chimia s├«nt cele care dau unei na╚Ťiuni identitate. Ci limba, literatura, istoria, artele.
p 7 WC jpg
Crizele de astăzi sînt altfel
Crizele nu mai sînt evenimente rare și izolate, care afectează un grup restrîns de persoane.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Carevas─âzic─â, Viktor Orb├ín ╚Ťine cu Csikszereda?
Tipul e un fabulos afacerist care folose┼čte orice mijloc, orice tertip pentru a-┼či m─âri capitalul, financiar sau electoral.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Pensionarii de la teras─â
├Ämi vin ├«n minte pensionarii str─âini, turi╚Öti prin Rom├ónia anilor ÔÇÖ70-ÔÇÖ80, care ne uimeau prin mobilitatea, veselia ╚Öi senin─âtatea lor.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Jus cogens
Cine are cîștig de cauză într-un conflict? Cel care e mai puternic sau cel care are dreptate?

Adevarul.ro

image
Accesul turi┼čtilor, interzis ├«n Thassos. Pe ce plaje nu se mai poate ajunge
Mai multe restric┼úii sunt ├«n vigoare pentru turi┼čtii care ajung ├«n Grecia, ├«ncep├ónd cu data de luni, 8 august. Autorit─â┼úile au interzis accesul din cauza riscului de incendiu.
image
B─âtaie ├«n tren ├«ntre un controlor ┼či un c─âl─âtor f─âr─â bilet. Agresorul este c─âutat de oamenii legii VIDEO
Un controlor de bilete a fost lovit de un pasager fără bilet care a devenit nervos în momentul în care a fost depistat. Totul s-a petrecut într-un tren care circula pe ruta Mangalia - Sibiu.
image
Primele imagini cu muniţia românească  primită de soldaţii ucraineni VIDEO
Site-ul specializat Ukraine Weapons Tracker au prezentat imagini cu ceea ce par a fi obuze de calibrul 122 milimetri fabricate în România de Romarm în 2022.

HIstoria.ro

image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.
image
┼×iretlicurile lui Vlad ╚Üepe╚Ö: ├Änceputul r─âzboiului cu otomanii
├Än 1460, c├ó╚Ťiva dintre boierii nemul╚Ťumi╚Ťi de Vlad ╚Üepe╚Ö au sosit la Curtea lui Mahomed al II-lea ╚Öi i-au prezentat situa╚Ťia din Valahia ╚Öi probabil unele pove╚Öti exagerate de-ale lor. Chemat imediat la Edirne/Adrianopol pentru a duce tributul ╚Öi 500 de b─âie╚Ťi, Vlad a trimis vorb─â sultanului...
image
Dacia roman─â, o provincie puternic militarizat─â
Distribu┼úia armatei ├«n interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, ┼či anume de a separa ┼či supraveghea neamuri ÔÇ×barbareÔÇŁ care erau poten┼úial periculoase, ├«n special dac─â se aliau ├«ntre ele contra Romei, cum au fost ├«n special sarma┼úii iazigi.