Revolu┼úia din noiembrie ┼či Marea ┼×obol─âneal─â

Publicat în Dilema Veche nr. 613 din 12-18 noiembrie 2015
Obr─âjorii rumeni ai moralei jpeg

├Äntr-un context foarte complicat, ├«n urma unei ├«nt├«mpl─âri nefericite, la Bucure╚Öti are loc un sinistru accident, un incendiu ├«ntr-un club ├«n care ├«╚Öi pierd via╚Ťa c├«teva zeci de participan╚Ťi la un concert rock. Pe fondul emo╚Ťiei profunde, al descoperirii unui lan╚Ť de nereguli care antreneaz─â ├«ntreaga societate rom├óneasc─â, dar ╚Öi al unei nemul╚Ťumiri generale fa╚Ť─â de contraperforman╚Ťele cla┬şsei politice, c├«teva zeci de mii de ro┬şm├óni ies ├«n strad─â. Imediat, cade Guvernul Ponta. Pre╚Öedintele ╚Ť─ârii consult─â par┬ştidele politice ╚Öi societatea civil─â. Mul┬ş╚Ťimea le contest─â pe toate. Ideile de desfiin╚Ťare a Parlamentului ╚Öi a par┬şti┬şdelor, de na╚Ťionalizare a industriei, de pedepse grele date dup─â figur─â se amestec─â rapid cu cele de alegeri anticipate, guvern de tehnocra╚Ťi sau de uniune na╚Ťional─â, revendic─âri dintre cele mai diverse, dar ╚Öi cu o respingere energic─â, ├«n bloc, a clasei politice, a ╚Öobol─ânelii care face jocurile mereu, a marasmului de interese ╚Öi re╚Ťele de influen╚Ť─â care ╚Ťin statul ├«n captivitate.

O lume informat─â, performant─â, activ─â, care nu pune pre╚Ť pe politica autohton─â, dar care e extrem de atent─â la ceea ce se petrece ├«n jur, se amestec─â ├«n strad─â cu compatrio╚Ťi ╚Ťinu╚Ťi deliberat ├«n ├«ntunericul unor convingeri medievale, cu agitatori, cu provocatori, cu oameni ai partidelor, ai serviciilor secrete ╚Öi aiÔÇŽ doar Dumnezeu mai ╚Ötie cui. C├«teva zile, la apogeul emo╚Ťiei produse de num─ârul mare al victimelor, dar ╚Öi de nemul╚Ťumirea legat─â de precaritatea sistemului ╚Öi de infestarea lui cu corup╚Ťie, plute╚Öte ├«n aer ideea de revolu╚Ťie. E complet altfel, ├«n termenii aparen╚Ťei, dec├«t ├«n 1989. Dar e extrem de asem─ân─âtoare ├«n anvergura ╚Öi ├«n nuan╚Ťele emo╚Ťionale ale st─ârilor care circul─â ├«n primele zile de dup─â accident. Sentimentele imperative ÔÇô c─â ac┬ştua┬şla stare de fapt nu mai poate continua, c─â s-a ajuns la cap─âtul r─âbd─ârii, c─â cineva trebuie s─â pl─âteasc─â pentru oamenii mor╚Ťi, dar ╚Öi pentru contextul general al faptelor care ne-au adus aici ÔÇô anim─â o bun─â parte din suflarea rom├óneasc─â. ├Än acela╚Öi timp ├«ns─â, nev─âzu╚Ťi, neie╚Öi╚Ťi ├«n strad─â, deocamdat─â t─âcu╚Ťi ╚Öi contraria╚Ťi de ceea ce se ├«nt├«mpl─â, stau ├«n a╚Öteptare milioane de compatrio╚Ťi. Unii consider─â c─â Victor Ponta e o victim─â, c─â iar au ie╚Öit ├«n strad─â unii pl─âti╚Ťi, care beau ╚Öi se drogheaz─â constant, homosexuali, lesbiene, ÔÇ×elemente periculoaseÔÇť care vor s─â destabilizeze.

Cu c├«teva zile ├«n urm─â, la unul dintre cele mai bune licee din Cluj, la ora de religie, profesorul cite╚Öte ├«n fa╚Ťa clasei o scrisoare din partea preotului ├«n parohia c─âruia se afl─â liceul. Scrisoarea vorbe╚Öte despre accidentul din timpul concertului de muzic─â rock. ╚śi spune, cumva, c─â cei care au pierit acolo au g─âsit ce au c─âutat. Adic─â nu frecventeaz─â biserica, ascult─â muzici diavole╚Öti, invoc─â spirite malefice, deci au parte de ceea ce caut─â cu ├«nc─âp─â╚Ť├«nare. Nu e nici pe departe singura pozi╚Ťie de acest fel. De la nivelul cel mai ├«nalt al Bisericii Ortodoxe Rom├óne, t├«rziu, sosesc mesaje contradictorii. Reac╚Ťia institu╚Ťiei e complet deplasat─â, anacronic─â, ridicol─â ├«n b├«l┬şb├«┬şia┬şla ei plin─â de resentiment foarte prost camuflat. Lumea ie╚Öit─â ├«n strad─â, dar ╚Öi valul de comunicare st├«rnit pe Facebook condamn─â zgomotos acest tip de comportament public, dar ╚Öi totala incongruen╚Ť─â ├«ntre principiile fundamentale care stau la baza institu╚Ťiei ╚Öi comportamentul public al acesteia. Urmeaz─â scuze st├«ngace, dar ╚Öi un hei-rup al slujirii t├«rzii, la locul accidentului, care spore╚Öte considerabil iritarea multora fa╚Ť─â de gafele repetate ale ├«naltelor fe╚Ťe biserice╚Öti.

├Äntre timp, mul╚Ťimea e l─âsat─â s─â se manifeste, s─â blocheze bulevarde, s─â consume energii. Manifestan╚Ťii s├«nt pa╚Önici ╚Öi, ├«n primele zile, apar ca o for╚Ť─â de neoprit. Multe dintre figurile politice ale momentului, din toate taberele, se fac nev─âzute ╚Öi ├«ncearc─â s─â zboare c├«t mai sub radar. Lumea e nervoas─â ╚Öi revoltat─â. Dimensiunea simbolic─â a mor╚Ťilor ├«n accident cap─ât─â contururi neb─ânuite. ╚śi se creeaz─â un amestec emo╚Ťional produc─âtor de fiori pentru cei care credeau c─â ├«mp─âr─â╚Ťesc peste o prostie amorf─â ╚Öi somnolent─â. Pe de o parte, emo╚Ťia cre╚Öte, pe m─âsur─â ce mecanica stingerii din via╚Ť─â face pa╚Öi implacabili. R─âni╚Ťii afla╚Ťi ├«n stare critic─â nu pot fi salva╚Ťi. Cu fiecare suflet stins, emo╚Ťia ╚Öi furia cresc. Se descoper─â lan╚Ťuri enorme de complicit─â╚Ťi pe care le ╚Ötia, de fapt, toat─â lumea. Numele clubului Colectiv cap─ât─â dimensiunile neb─ânuite ale unei uria╚Öe ironii, ale unui joc de cuvinte, dar ╚Öi ale sor╚Ťii ÔÇô ├«ncepe s─â se vorbeasc─â, destul de timid, despre ÔÇ×vina colectiv─âÔÇť.

Nivelul emo╚Ťiei publice trece prin mai multe faze, ├«n func╚Ťie de vibra╚Ťia ╚Öi de ╚Ötirile momentului. Sentimentul difuz ╚Öi zg├«nd─âritor al st─ârii de revolu╚Ťie nu p─âr─âse╚Öte scena. Plute╚Öte ├«n aer ceva neexprimat. O vin─â ad├«nc─â, pe care pu╚Ťini o recunosc. Pare c─â mul╚Ťi resimt a╚Öa ceva, dar e prea dureros s-o spun─â. E nevoie, din nou, de zeci de sacrificii umane, de cascade empatice, de mobiliz─âri emo╚Ťionale extreme, de mi╚Öc─âri de strad─â, pentru a descoperi c─â somnolen╚Ťa ╚Öi complicitatea noastr─â au n─âscut mon╚Ötri imposibil de dat la o parte. Mai ├«nt├«i, se d─â vina pe sistem ╚Öi pe precaritatea lui. Pe clasa politic─â, pe tic─âlo╚Öie, pe statul captiv ├«n corup╚Ťie, pe toate chestiunile generale cunoscute de toat─â lumea. C├«nd se ajunge la miile de case din Rom├ónia construite f─âr─â autoriza╚Ťie, la ╚Öcolile nesigure, la mul╚Ťimea de procrastin─âri oficiale produse cu totala complicitate a contribuabilului, situa╚Ťia se complic─â. Dintr-o┬şdat─â, sistemul nu mai are chipurile unor m─âsc─ârici politici care tac chitic la ora asta, ci ╚Öi unul care ne seam─ân─â nou─â, tuturor.

Imaginea-simbol a acestui delir al complicit─â╚Ťii e marea Aren─â Na╚Ťional─â. Aici s-au ╚Ťinut meciuri importante, kim-ir-sen-isme electorale, concerte grandioase, c├«te ╚Öi mai c├«te. F─âr─â autoriza╚Ťie de func╚Ťionare de la pompieri! Ani ├«n ╚Öir! ├Än jurul acestei citadele a compromisului ╚Öi a ╚Öobol─ânelii prin galeriile unui fel de a fi, apar pe o hart─â a micii tic─âlo╚Öii toate miile de construc╚Ťii f─âr─â autoriza╚Ťie din aceast─â ╚Ťar─â. Zeci de mii de case, care mai de care mai delirante ╚Öi mai dispuse aiurea, ca o pecingine, o foame de a ne ├«ntinde bezmetic, stau m─ârturie c─â o parte din sistemul pe care vrem s─â-l d─âr├«m─âm s├«ntem chiar noi. C├«╚Ťi compatrio╚Ťi nu ╚Öi-au f─âcut chio╚Öcuri, garaje, anexe, case c├«t poemele indiene, ├«n absen╚Ťa oric─ârei aprob─âri? ├Äntotdeauna cu con╚Ötiin╚Ťa c─â se rezolv─â, dup-aia, la Prim─ârie. C─â n-o s─â vin─â s─â te d─âr├«me. C─â oameni s├«ntem. Ne-n╚Ťelegem.

C├«nd strig─âm ÔÇ×Sistemul s─â ias─â afar─â, s─â-l juc─âm ├«n picioareÔÇť, nu sim╚Ťim de laÔÇĹn┬şceput disonan╚Ťa cognitiv─â ├«n care plutim, ca-ntr-o bolgie camuflat─â ├«n piscin─â de curte. Uit─âm anii ├«n care ne-am strecurat prin sistem ╚Öi i-am folosit toate orificiile, pentru cele mai perverse chestii cu putin╚Ť─â. Vrem schimbarea unora ÔÇô care e, orice s-ar spune, absolut necesar─â ÔÇô, dar noi am r─âm├«ne, dac─â s-ar putea, la fel. Acum s├«ntem revolta╚Ťi c─â ne merg copiii la ╚Öcoli lipsite de autoriza╚Ťie de la pompieri sau de la nu ╚Ötiu cine. Dar uit─âm c─â, ├«n to╚Ťi anii ├«n care am adunat frustrare ╚Öi ne-a crescut ficatul, n-am intrat ├«ntr-un birou de Prim─ârie sau ├«ntr-unul de parlamentar, ca s─â tr├«ntim pe mas─â zeci de pl├«ngeri, cu care s─â-i ╚Öubrezim nervos, p├«n─â r─âspund. Pentru c─â n-avem timp, n-avem chef, n-avem speran╚Ť─â, n-avem sentimentul vreunui temei de a face asta. Iar ei cred c─â ne st─âp├«nesc, nu c─â ne reprezint─â.

Trebuie s─â moar─â zeci de oameni ca s─â descoperim entuziasmul de a cere socoteal─â pentru minciuna ├«n care tr─âim, dar ╚Öi pentru monstruozitatea unei construc╚Ťii la care am participat direct, indirect, fiecare ├«n felul lui, iar acum ├«ntoarcem privirea ╚Öi-o l─âs─âm mai moale cu spiritul revolu╚Ťionar. Marii arti╚Öti ai ╚Öobol─ânelii stau la ╚Öemineu, beau un coniac fin ╚Öi a╚Öteapt─â dezvr─âjirea maselor care ies din fierbin╚Ťeal─â. Ei ╚Ötiu c─â ne trece repede, c─â ├«ncepe circul liderilor din Pia╚Ťa Universit─â╚Ťii, c─â revendic─ârile se vor amesteca ├«ntr-o cacofonie, c─â vom uita idealurile revolu╚Ťionare, ime┬şdiat ce vom intra ├«n conflictele personale ale mul╚Ťimii care pierde energie atunci c├«nd, ├«ntr-o clip─â de r─âgaz, se vede pe sine ├«ns─â╚Öi.

╚śi ce-o s─â facem? O s─â producem mai mult─â birocra╚Ťie. O s─â fie ╚Öi mai greu s─â deschizi o firm─â, un sediu social, orice. ÔÇ×EntuziasmulÔÇť nostru de schimbare, ├«n complicitate simbiotic─â perfect─â cu unsuro╚Öenia func╚Ťionarilor pe care-i mituim pentru a ne descurca mai repede, va produce ╚Öi mai multe h├«rtii. Supranormarea va fi solu╚Ťia magic─â de ie╚Öire din disonan╚Ťa cognitiv─â. Ca s─â intr─âm ├«n alta, ╚Öi mai mare.

Sistemul de s─ân─âtate, contaminat cu politic─â ieftin─â ╚Öi aproape lipsit de politici, a mai dat o palm─â la savarin─â. Nici m─âcar ├«ntr-un t├«rziu (azi e luni, 9 noiembrie), nimeni nu iese s─â spun─â clar ce e cu cererea de ajutor european, ce e cu transferurile t├«rzii spre spitale din alte ╚Ť─âri. Au zis c─â ne descurc─âm singuri. Belgienii, norvegienii, finlandezii, olandezii spun c─â ei nu s-ar descurca singuri cu un num─âr at├«t de mare de cazuri de acest fel. C─â ar cere ajutor. Noi am mai dat o prob─â de patetism, fanfaronad─â ╚Öi lips─â de responsabilitate. Ne-am fofilat, am dat declara╚Ťii sfor─âitoare, am jucat la cacealma, doar-doar s-o petrece o minune, ╚Öi unii dintre noi ies eroi din treaba asta. Toate s├«nt amestecate cu cele mai autentice ╚Öi bune inten╚Ťii, cu medici care ├«╚Öi fac datoria exemplar, dar ╚Öi cu o comunicare ├«nc├«lcit─â ╚Öi neinspirat─â. Plus tembelismele teoriilor conspira╚Ťiei. A╚Öa se face c─â amestecul de idei, cocktailul de g├«nduri parazite ╚Öi oportuniste din min╚Ťile noastre e la fel de toxic ╚Öi de mortal ca amestecul inhalat de victimele cumplitului incendiu din Colectiv.

Iar eterna nepreg─âtire pentru situa╚Ťii de urgen╚Ť─â, b├«lba ╚Öi darea din col╚Ť ├«n col╚Ť nu s├«nt dec├«t dovezi triste ale lipsei respectului autentic pentru semeni ╚Öi pentru via╚Ť─â. Doar ├«n cazuri-limit─â, la catastrofe ╚Öi la revolu╚Ťii, ne mobiliz─âm ╚Öi ne iubim, brusc, compatrio╚Ťii. ╚śi asta foarte scurt.

Dar ie╚Öirea pa╚Önic─â ├«n strad─â ╚Öi exerci╚Ťiile repetate de a ├«nv─â╚Ťa democra╚Ťia ÔÇô cu ╚Öobol─âneala de dedesubt, cu tensiuni, cu mioritisme ╚Öi fatalisme, cu tot depozitul de sublim ╚Öi derizoriu ÔÇô s├«nt singurele solu╚Ťii. Ca-n Ciuma lui Camus, ie╚Öirea la aer ╚Öi ├«ncercarea de a face abstrac╚Ťie de aparen╚Ťa implacabil─â a momentului s├«nt singurele solu╚Ťii vii. Poate c─â a╚Öa respir─â un pic ╚Öi revolu╚Ťia interioar─â. Acolo e marele c├«mp de b─ât─âlie.

C─ât─âlin ╚śtef─ânescu este realizatorul e┬şmi┬şsiu┬şnii Garantat 100% la TVR 1.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?