Prezumţia anticorupţie

Publicat în Dilema Veche nr. 579 din 19-25 martie 2015
Guverne sub acoperire jpeg

Cum aş putea ignora „campania anticorupţie“? Cum ar putea oricare dintre concetăţeni să nu o bage în seamă? DNA-ul atinge cote ameţitoare de popularitate, televiziunile de ştiri relatează non-stop. Am observat chiar o oarecare blazare, în ultima vreme. Dacă, acum vreun an, atmosfera din studiouri era fie orgasmatică, fie funerară, în funcţie de orientarea politică a postului şi de numele arestatului, acum atitudinea pare mai degrabă resemnată. Că e „de-al nostru“, că o fi „de-al lor“, să nu ne bucurăm sau întristăm prea tare, că nu se ştie pe care îl ridică mîine.

Uriaşa majoritate a românilor se bucură. Apreciază revenirea timpurilor lui „Ţepeş-Doamne“ care era (şi) un soi de Codruţa Kövesi la timpul lui. Deşi nu neg că simt o oarecare satisfacţie cînd urmăresc cotidiana agendă a procurorilor, nu aceeaşi senzaţie mă încearcă ascultînd părerile analiştilor TV sau ale şoferilor de taxi despre fenomen. Opiniile, în fond şi formă, sînt identice. Nu am reuşit încă să aflu cine de la cine le preia. Cea mai des întîlnită părere este aia cu „Bine le face, toţi sînt nişte hoţi, mama lor…“. Băgatul la grămadă al tuturor suspecţilor şi dosarelor are o singură calitate: este simplu de comunicat. Nu cere mult discernămînt, nu solicită o documentare minimală sau ceva cultură generală. Poate produce, însă, multe daune colaterale, neplăcute şi periculoase, în opinia mea.

Se amestecă hoţia pentru sine, cea pentru partid şi dauna produsă din calcul politico-economic greşit, fără legătură cu corupţia. E drept, în oricare situaţie vorbim despre atentat la avuţia publică. Asta nu înseamnă, însă, că tratamentul ar trebui să fie identic. În plus, comunicarea instituţională a DNA ba oferă publicului interceptări telefonice cu kilogramul, ba este de o opacitate încăpăţînată, bazîndu-se pe prevederi legale imbatabile. Cu alte cuvinte, zic că s-a constituit un „grup comunicaţional organizat“ între procurori şi ziarişti: şi unii, şi alţii caută audienţă şi popularitatea. Să zicem că acesta ar fi un preţ mic de plătit pentru primenirea şi însănătoşirea generală a societăţii, prin aducerea între limite mult reduse a marjei de corupţie din banii publici.

Din păcate, apar şi alte efecte neplăcute. Primul, constatat de cam toţi furnizorii de produse şi servicii români sau străini, este că gradul de activitate al administraţiei pare încetinit, de parcă funcţionarul mediu din sectorul achiziţii-contractări, în loc să semneze un contract sau o licitaţie, stă şi se scarpină cu pixu-n cap, imaginînd orice pretext posibil pentru a evita o decizie. Aş socoti, de asemenea, că utilizarea cătuşelor televizate, indiferent de speţă, reprezintă un mare risc, pentru însăşi Cauza Anticorupţie. Se ştie, inflaţia produce depreciere, scăderea valorii, banalizarea.

„Toţi sînt nişte hoţi“ are o parte de adevăr. Există politicieni veroşi în toate partidele, indiferent de culoare. Asta nu înseamnă, însă, că toţi politicienii fură sau complotează întru propria prosperitate, în dauna celei publice. Este un amănunt care trece în plan secund, ceea ce poate aduce alt necaz, ceva mai mare: creşterea popularităţii curentelor antisistem, a celor care mizează pe dezamăgirea electorilor şi pe sporul de neîncredere în sistemul parlamentar în sine. Am avut deja cîteva tentative: Dan Diaconescu (acum, în puşcărie) şi C.V. Tudor (acum, pe unde o fi…). Primul şi-a îndeplinit rolul istoric, prin dispersarea modelului OTV înspre televiziunile de ştiri. Celălalt a reuşit să compromită într-o foarte bună măsură istericalele naţionaliste din viaţa publică. Spre deosebire de vecini (Ataka, Jobbik, Syriza), românii par a fi acum imuni la populismul de partid. Am avut însă, de curînd, o modificare legislativă care va permite apariţia unor partide mici, avînd baza electorală mult redusă, ceea ce, combinat cu televizarea zilnică a cătuşelor, mă face să presimt apariţia unei formaţiuni populiste, cît de curînd. Nu pot spune că perspectiva mă linişteşte. Clamata „primenire“ a clasei politice (dorită şi cînd cu votul uninominal) nu va aduce nimic bun dacă se va produce doar prin invocarea relativ ipocrită a prezumţiei de nevinovăţie în timpul defilării cătuşelor la televizor.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.

Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.
O mare invenție – contractul social jpeg
Sub zodia Balanței
Nu de puține ori, dezacordul dintre CSM și Ministerul de Justiție în legătură cu diferite proiecte legislative a determinat fie blocarea acestora, fie tensiuni mari care au tulburat aplicarea în practică a reglementărilor adoptate de Parlament.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Absenți din istorie
Dezbaterile pe subiectele mari pot fi neplăcute, dar de ele depinde sănătatea unei națiuni. Deocamdată am ales să fim absenți din istorie.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Melancolic, despre democrație
Admit că am fost provocat și de cîteva opinii autohtone, grăbite, simplificator, să constate imaginea „vetustă” a monarhiei în general. Nu pot decît să le doresc „democrație” plăcută...
Frica lui Putin jpeg
Monarhul constituțional (La moartea reginei Elisabeta a II-a)
Și atunci, să spunem că el/ea, monarhul constituțional, este simbolul părții noastre absente, a ceea ce noi nu sîntem, dar poate dorim inconștient să fim, a ceea ce credem că am fost și nu mai putem fi.
AFumurescu prel jpg
Trupurile Reginei; și nu numai
Dacă nu putem fi regi pe dinafară, să încercăm măcar să fim aristocrați pe dinlăuntru. Keep calm and carry on.
Mikhail Gorbachev visits U S  Capitol 1992 LCCN2017646196 jpg
La un (singur) pahar cu Mihail Gorbaciov
În orice caz, campania inițiată sub conducerea lui Mihail Gorbaciov a avut și rezultate pozitive, oglindite în scăderea consumului de alcool și în creșterea speranței de viață și a ratei natalității.
Iconofobie jpeg
Un personaj familiar
Făcînd bine ingratului, el își (auto)creează un sfidător ascendent moral față de acesta („îți sînt superior, pentru că am puterea de a te ridica, de a te sprijini, lucruri complet inaccesibile ție”).
„Cu bule“ jpeg
„Jupîneasă servită”, „bucătăreasă perfectă”, „funcționar cinstit”
Anunțurile de acum un secol erau mult mai generoase în enumerarea calităților necesare îndeplinirii oricărei meserii, majoritatea privind sîrguința, curățenia și seriozitatea: harnic, vrednic, destoinic, muncitor, curat, liniștit, serios, nevicios, fără vicii.
HCorches prel jpg
În nici un caz zei
Sigur, pentru asta este necesar să traversăm noi înșine acest proces și să ne dăm seama cît avem de lucrat cu noi înșine, cît mai avem de cunoscut despre noi înșine, cît de vulnerabili sîntem, în nici un caz zei.
p 7 WC jpg
Este războiul nuclear inevitabil?
Războiul din Ucraina ne-a reamintit că nu putem evita incertitudinea și riscul. Scopul de a reduce (nu de a suprima), cu timpul, rolul armelor nucleare rămîne la fel de important ca întotdeauna.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul și violența sînt nedespărțite?
Machiajul fotbalului s-a prelins în dîre groase. Bubele sînt tot acolo, bine-mersi. Schimbarea se amînă sine die în patria lui Nihil sine Deo.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Șosele
Din Norvegia, în schimb, mi-aduc aminte banda de asfalt șerpuitoare prin penumbra unor păduri de brad fără sfîrșit, pe care autocarul o parcurgea într-o liniște și cu o constanță sedative, spre un nord crepuscular, aflat parcă dincolo de limita conștienței noastre.

Adevarul.ro

Imagine din orașul Izium - Război în Ucraina FOTO Profimedia
LIVE TEXT| Război în Ucraina. Zeci de așezări lovite de focul artileriei ruse. Propagandiștii ruși, instruiți cum să justifice mobilizarea parțială
Populația Rusiei va fi bombardată cu teza că acesta este un „război NATO împotriva rușilor”. Kremlinul a dat propagandiştilor un manual care îi va ajuta pe aceștia să convingă populaţia ţării agresoare să meargă să lupte în Ucraina.
Drone ale armatei iraniene depozitate intr-o baza subterana din Muntii Zagros Captura YouTube
Forțele armate ucrainene ar fi distrus un centru de comandă și antrenament pentru drone iraniene
Potrivit unor relatări neconfirmate forțele armate ucrainene ar fi distrus un centru rusesc de control și antrenament din regiunea Herson de unde erau dirijate atacurile cu drone împotriva Ucrainei.
Berlusconi Salvini Meloni foto EPA EFE jpg
De ce Giorgia Meloni nu ar putea transforma Roma în Budapesta. Analiză NYT
Într-un editorial pentru NYT, jurnalista Mattia Ferraresi expune motivele pentru care Italia nu poate deveni o autocrație pe modelul Ungariei după ce coaliția de dreapta a câștigat alegerile.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.