„Zombificarea” lui Boris

Publicat în Dilema Veche nr. 948 din 9 – 15 iunie 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Începînd de luni seară, Guvernul britanic este condus de un zombi. Expansiv, gălăgios, simpatic, amoral și dispunînd de o competență aproape magică de a modifica realitatea în funcție de propria-i perspectivă, Boris Johnson s-a trezit marți dimineață fără jumătate din însușiri. Cea mai importantă e aceea care îi permitea să iasă din orice încurcătură mizînd pe o combinație măiastră de farmec personal și acțiune politică fermă. Sau, după cum ar spune unii dintre adversarii săi, lipsită de scrupule. Procesul de exorcizare la care a fost supus a fost organizat de propriul partid sub forma unui vot de încredere care a adunat susținerea a aproape 40% din parlamentarii conservatori. Teoretic, în absența unei majorități, e vorba de un succes. Practic, războiul pentru înlocuirea lui Johnson de la conducerea partidului și a Guvernului tocmai a trecut de faza debarcării în Normandia.

Opinia unanimă a „comentariatului” britanic este că e doar o chestiune de timp pînă cînd premierul, care se mai bucură de încrederea a doar o treime din numărul total al membrilor Camerei Comunelor, va fi forțat să demisioneze. „Vulturii dau tîrcoale”, scria marți The Daily Telegraph. Telegraph este ziarul în care Johnson, contra unor sume deloc mici, obișnuia să publice texte de opinie înainte de a deveni premier.

S-a ajuns aici pentru că, debordînd de siguranță de sine, Johnson a sfidat senin restricțiile  impuse chiar de Guvernul său în timpul pandemiei de COVID-19. La reședința sa s-au organizat petreceri, dovezile – inclusiv fotografice – sînt acum documente oficiale într-o anchetă administrativă soldată cu o premieră: Johnson este primul șef al Guvernului britanic care a primit o amendă cît încă ocupa reședința din Downing Street.

Indignarea publicului britanic nu e însă singurul argument pentru votul deputaților conservatori. O parte dintre ei sînt nemulțumiți de felul în care cabinetul Johnson gestionează economia, alții au nemulțumiri legate de întîrzierea materializării fantomaticei viziuni a unei așa-numite Mari Britanii globale ce ar fi urmat să se ridice din ruinele Brexit-ului. Și mai sînt unii, cum e fostul ministru de Externe Jeremy Hunt, care așteaptă, pur și simplu, să îi ia locul lui Johnson.

A nu se înțelege că premierul e lipsit de aliați și suporteri. O bună parte din publicul britanic continuă să aibă încredere în personalitatea histrionică a liderului conservator. Cumva românește, sînt britanici care par să creadă că politicienilor li se pot permite mici derapaje de la morala publică. Apoi, aproape toți membrii cabinetului său și-au declarat sprijinul pentru continuarea mandatului. Unii dintre ei au făcut chiar exces de zel în a-și peria șeful. E cazul ministrului Culturii, care s-a declarat convins că președintele Zelenski al Ucrainei e extatic la auzul veștii că Johson rămîne premier. Fără a nega în vreun fel contribuția britanică la efortul de război, e foarte probabil că liderul de la Kiev are totuși alte priorități pe agendă decît să sărbătorească alături de Boris.

Totuși, istoria recentă arată că un astfel de vot are consecințe destul de serioase. Predecesoarea lui Johnson, Theresa May, a supraviețuit și ea în 2018 unui vot de încredere pentru ca doar șase luni mai tîrziu să demisioneze în mijlocul unui blocaj legat de Brexit. Alți lideri conservatori din trecut (Thatcher, Smith) au renunțat la funcții atunci cînd partidul a dat semne că nu îi sprijină energic.

După anunțarea rezultatelor votului, Boris Johnson a încercat vechiul său truc al realității augmentate cu sclipici. „Un rezultat foarte bun”, „convingător”, „decisiv”, „o oportunitate de a lăsa în urmă toate lucrurile astea despre care se ocupă presa și de a ne îndrepta atenția către ceea ce avem de livrat pentru cetățeni”. Magia nu pare să mai funcționeze, întreaga atenție îndreptîndu-se acum spre alegerile parțiale din două circumscripții care ultima oară votaseră pentru deputați conservatori. Un eșec la finalul lui iunie îi va fi în totalitate imputat, iar mandatul său va deveni și mai puțin sustenabil. Asta dacă nu cumva strategii din jurul lui Johnson vor decide să pună, încă o dată, un pariu cu miză mare, convingîndu-l să convoace alegeri anticipate.

Boris (după cum i se adresează inclusiv adversarii cu un soi de simpatie nemărturisită și, probabil, inconștientă) a arătat că poate cîștiga alegeri. De altfel, acesta e și principalul său argument în tentativa de a se agăța de funcție – la fel cum a făcut-o atunci cînd, din banal calcul politic și nu din convingere, a susținut Brexit-ul, Johnson e capabil de manevre contraintuitive și riscante. Pînă acum nu a greșit. Dar pînă acum nu își probase competența de a guverna o țară.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

pompieri smurd jpg
O secție de votare a luat foc. Incendiul a izbucnit la acoperișul căminului cultural. Materialele electorale, sub paza polițiștilor
Incendiu la o secție de votare din județul Dâmbovița. La fața locului au mers pompieri și polițiști, însă autoritățile au fost nevoie să caute un alt spațiu pentru amenajarea secției. Materialele electorale se află sub paza polițiștilor.
FOTO 1 JPG
Puccini la Operă, Rossini la Sala Radio
Anunțata premieră cu „Gianni Schicchi” s-a produs nu în foaierul principal al Operei, ci în cel Galben de la etajul întâi, sub formă de mini-spectacol cu acompaniament de pian.
WhatsApp Video 2024 11 23 at 17 47 47 mp4 thumbnail png
Urmărire și focuri de armă pentru oprirea unui șofer beat, care a furat o mașină dintr-o parcare. A lovit cinci autoturisme și două autospeciale de poliție
Un șofer de 21 de ani a fost urmărit în trafic de polițiștii din județul Olt, după ce a furat o mașină dintr-o parcare. În timpul incidentului au fost acroșate cinci autoturisme parcate și două autospeciale de poliție. Polițiștii l-au oprit cu focuri de armă.
Josep Borrell FOTO EPA-EFE
Statele UE sunt obligate să aplice mandatul de arestare emis de CPI împotriva premierului Netanyahu, spune Josep Borrell
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a estimat sâmbătă că statele UE au obligaţia să pună în aplicare mandatele de arestare emise joi de Curtea Penală Internaţională (CPI) pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu.
sectie vot
Plângere penală pentru fraudă la vot în Diaspora. O persoană ar fi votat de patru ori într-o secție din Republica Moldova
USR a depus plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor prezidențiale din România. Este despre o persoană care ar fi votat de patru ori. Persoana acuzată este reprezentanta unui partid într-o secție de votare din Republica Moldova.
mașini electrice china FOTO shutterstock 2025993740 jpg
China s-ar putea angaja să ofere maşini electrice în UE la un preţ minim. O soluţie privind taxele vamale, foarte aproape
Uniunea Europeană şi China se apropie de o soluţie privind taxele vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice chineze în blocul comunitar, a declarat Bernd Lange, preşedintele Comitetului pentru Comerţ al Parlamentului European.
narcisa suciu marius bațu jpg
image png
Florin Piersic, devastat după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, omule!”
Moartea lui Gabriel Cotabiță i-a afectat pe toți cunoscuții săi. Nume mari din Români plâng plecarea lui, printre care și maestrul Florin Piersic. Ce mesaj dureros și plin de emoție a transmis actorul în memoria unuia dintre cei mai renumiți artiști români trecuți în neființă.
Dorin Recean FOTO Facebook jpg
Dorin Recean îndeamnă moldovenii cu cetățenie română să voteze la alegeri: România este un partener foarte important
Prim-ministrul Dorin Recean îndeamnă moldovenii cu cetățenie română să voteze la alegerile prezidențiale din România, subliniind că „România este un partener foarte important pentru Republica Moldova”, care a ajutat-o întotdeauna.