ÔÇ×ZombificareaÔÇŁ lui Boris

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 948 din 9 ÔÇô 15 iunie 2022
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

├Äncep├«nd de luni sear─â, Guvernul britanic este condus de un zombi. Expansiv, g─âl─âgios, simpatic, amoral ╚Öi dispun├«nd de o competen╚Ť─â aproape magic─â de a modifica realitatea ├«n func╚Ťie de propria-i perspectiv─â, Boris Johnson s-a trezit mar╚Ťi diminea╚Ť─â f─âr─â jum─âtate din ├«nsu╚Öiri. Cea mai important─â e aceea care ├«i permitea s─â ias─â din orice ├«ncurc─âtur─â miz├«nd pe o combina╚Ťie m─âiastr─â de farmec personal ╚Öi ac╚Ťiune politic─â ferm─â. Sau, dup─â cum ar spune unii dintre adversarii s─âi, lipsit─â de scrupule. Procesul de exorcizare la care a fost supus a fost organizat de propriul partid sub forma unui vot de ├«ncredere care a adunat sus╚Ťinerea a aproape 40% din parlamentarii conservatori. Teoretic, ├«n absen╚Ťa unei majorit─â╚Ťi, e vorba de un succes. Practic, r─âzboiul pentru ├«nlocuirea lui Johnson de la conducerea partidului ╚Öi a Guvernului tocmai a trecut de faza debarc─ârii ├«n Normandia.

Opinia unanim─â a ÔÇ×comentariatuluiÔÇŁ britanic este c─â e doar o chestiune de timp p├«n─â c├«nd premierul, care se mai bucur─â de ├«ncrederea a doar o treime din num─ârul total al membrilor Camerei Comunelor, va fi for╚Ťat s─â demisioneze. ÔÇ×Vulturii dau t├«rcoaleÔÇŁ, scria mar╚Ťi The Daily Telegraph. Telegraph este ziarul ├«n care Johnson, contra unor sume deloc mici, obi╚Önuia s─â publice texte de opinie ├«nainte de a deveni premier.

S-a ajuns aici pentru c─â, debord├«nd de siguran╚Ť─â de sine, Johnson a sfidat senin restric╚Ťiile  impuse chiar de Guvernul s─âu ├«n timpul pandemiei de COVID-19. La re╚Öedin╚Ťa sa s-au organizat petreceri, dovezile ÔÇô inclusiv fotografice ÔÇô s├«nt acum documente oficiale ├«ntr-o anchet─â administrativ─â soldat─â cu o premier─â: Johnson este primul ╚Öef al Guvernului britanic care a primit o amend─â c├«t ├«nc─â ocupa re╚Öedin╚Ťa din Downing Street.

Indignarea publicului britanic nu e ├«ns─â singurul argument pentru votul deputa╚Ťilor conservatori. O parte dintre ei s├«nt nemul╚Ťumi╚Ťi de felul ├«n care cabinetul Johnson gestioneaz─â economia, al╚Ťii au nemul╚Ťumiri legate de ├«nt├«rzierea materializ─ârii fantomaticei viziuni a unei a╚Öa-numite Mari Britanii globale ce ar fi urmat s─â se ridice din ruinele Brexit-ului. ╚śi mai s├«nt unii, cum e fostul ministru de Externe Jeremy Hunt, care a╚Öteapt─â, pur ╚Öi simplu, s─â ├«i ia locul lui Johnson.

A nu se ├«n╚Ťelege c─â premierul e lipsit de alia╚Ťi ╚Öi suporteri. O bun─â parte din publicul britanic continu─â s─â aib─â ├«ncredere ├«n personalitatea histrionic─â a liderului conservator. Cumva rom├óne╚Öte, s├«nt britanici care par s─â cread─â c─â politicienilor li se pot permite mici derapaje de la morala public─â. Apoi, aproape to╚Ťi membrii cabinetului s─âu ╚Öi-au declarat sprijinul pentru continuarea mandatului. Unii dintre ei au f─âcut chiar exces de zel ├«n a-╚Öi peria ╚Öeful. E cazul ministrului Culturii, care s-a declarat convins c─â pre╚Öedintele Zelenski al Ucrainei e extatic la auzul ve╚Ötii c─â Johson r─âm├«ne premier. F─âr─â a nega ├«n vreun fel contribu╚Ťia britanic─â la efortul de r─âzboi, e foarte probabil c─â liderul de la Kiev are totu╚Öi alte priorit─â╚Ťi pe agend─â dec├«t s─â s─ârb─âtoreasc─â al─âturi de Boris.

Totu╚Öi, istoria recent─â arat─â c─â un astfel de vot are consecin╚Ťe destul de serioase. Predecesoarea lui Johnson, Theresa May, a supravie╚Ťuit ╚Öi ea ├«n 2018 unui vot de ├«ncredere pentru ca doar ╚Öase luni mai t├«rziu s─â demisioneze ├«n mijlocul unui blocaj legat de Brexit. Al╚Ťi lideri conservatori din trecut (Thatcher, Smith) au renun╚Ťat la func╚Ťii atunci c├«nd partidul a dat semne c─â nu ├«i sprijin─â energic.

Dup─â anun╚Ťarea rezultatelor votului, Boris Johnson a ├«ncercat vechiul s─âu truc al realit─â╚Ťii augmentate cu sclipici. ÔÇ×Un rezultat foarte bunÔÇŁ, ÔÇ×conving─âtorÔÇŁ, ÔÇ×decisivÔÇŁ, ÔÇ×o oportunitate de a l─âsa ├«n urm─â toate lucrurile astea despre care se ocup─â presa ╚Öi de a ne ├«ndrepta aten╚Ťia c─âtre ceea ce avem de livrat pentru cet─â╚ŤeniÔÇŁ. Magia nu pare s─â mai func╚Ťioneze, ├«ntreaga aten╚Ťie ├«ndrept├«ndu-se acum spre alegerile par╚Ťiale din dou─â circumscrip╚Ťii care ultima oar─â votaser─â pentru deputa╚Ťi conservatori. Un e╚Öec la finalul lui iunie ├«i va fi ├«n totalitate imputat, iar mandatul s─âu va deveni ╚Öi mai pu╚Ťin sustenabil. Asta dac─â nu cumva strategii din jurul lui Johnson vor decide s─â pun─â, ├«nc─â o dat─â, un pariu cu miz─â mare, conving├«ndu-l s─â convoace alegeri anticipate.

Boris (dup─â cum i se adreseaz─â inclusiv adversarii cu un soi de simpatie nem─ârturisit─â ╚Öi, probabil, incon╚Ötient─â) a ar─âtat c─â poate c├«╚Ötiga alegeri. De altfel, acesta e ╚Öi principalul s─âu argument ├«n tentativa de a se ag─â╚Ťa de func╚Ťie ÔÇô la fel cum a f─âcut-o atunci c├«nd, din banal calcul politic ╚Öi nu din convingere, a sus╚Ťinut Brexit-ul, Johnson e capabil de manevre contraintuitive ╚Öi riscante. P├«n─â acum nu a gre╚Öit. Dar p├«n─â acum nu ├«╚Öi probase competen╚Ťa de a guverna o ╚Ťar─â.

Teodor Ti╚Ť─â este gazda podcast-ului ├Än Centru pe care ├«l pute╚Ťi asculta pe oricare dintre platformele de distribu╚Ťie (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.