Zlatan Ibrahimovici are 39 de ani. Și încă joacă?

Publicat în Dilema Veche nr. 865 din 5 - 11 noiembrie 2020
Un sport la Răsărit jpeg

Da, pentru că se joacă. Zlatan e un golan strălucitor şi un farseur de clasă. Un prestidigitator şi un hipnotizator dintre cei pe care rar îi mai găseşti în acest secol mimetic. Fostul hoţ de biciclete şi-a creat o planetă proprie, Zlatania, de unde ne trimite cele mai iconice şi ironice mesaje receptate de lumea fotbalului şi de Pămînt în general, pînă la întîlnirea cu civilizaţii extratereste. Îl poţi iubi şi îl poţi compătimi cînd spune că „Sînt Nordul, sînt Sudul, Estul şi Vestul. Sînt Zlatan”. Nu ştii cît e din el şi cît din compania care îi gestionează imaginea şi pe care o ţine ascunsă, dar totul se potriveşte perfect cu personajul. Nimic nu e, oricît de „Hai, mai lasă-mă!”, disonant cu Ibrahimovici ca demers şi reprezentare.

Dar poate că trebuia început altcumva. Cu o statistică aiuritoare: de cînd a revenit la AC Milan, acum zece luni, a fost decisiv de 23 de ori în 22 de meciuri (17 goluri şi 6 pase decisive). Aşa stînd lucrurile, nu-ţi mai vine să arunci cu şosete în el atunci cînd spune „Sînt preşedinte, antrenor şi jucător în acelaşi timp, dar nu mă plătesc decît pentru una dintre funcţii”. E drept că Zlatan în vestiar e Conan Barbarul. La pauza unui meci, pe cînd era la PSG, le-a spus coechipierilor, mai toţi vedete mondiale: „Chiar şi copiii mei joacă fotbal mai bine decît voi”. La duşuri s-ar spune că trebuie să ai ... ca să-i zici asta unui Cavani sau Thiago Silva. Prin urmare, cînd a părăsit Parisul a declarat: „Am venit ca un rege şi plec ca o legendă!”.

Omul, cum spuneam, e în universul lui, care funcţionează. Dă gol şi face gol în jur. A şi avut şcoală dură. A crescut în Rosengard, un fel de Ferentari de Malmö, acolo unde reuşeşti sau te uşcheşti. De aceea pentru el nu există limite, apriori. Cu riscul de a naşte băşcălii cosmice, ceea ce nu se prea întîmplă pentru că varsă în orice lozincă cîţiva stropi de autoironie şi umor. Aşa cum a făcut cînd a revenit în Italia de la LA Galaxy, din ceea ce unii credeau că va fi şi pentru el un cimitir al elefanţilor milionari: „Veni, vidi, vici. Aţi vrut Zlatan, v-am dat Zlatan. Cu plăcere. Acum puteţi să vă întoarceţi la baseball”. Tipul pare o încrucişare între Michael Jordan şi Andy Warhol. Fiind Zlatan, ar putea replica: „De ar fi aşa, MJ ar mai fi sărit şi azi sub panouri, iar Andy ar fi deschis încă expoziţii cu freza roz a lui Trump”. Nemuritor.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.