Zilele astea, numai Edi Iordănescu să nu fii? Sau da?

Publicat în Dilema Veche nr. 1019 din 19 octombrie – 25 octombrie 2023
image png

Cîteodată ai senzaţia că pe umerii preşedintelui României, asupra cărora îţi imaginezi că apasă greutatea a 19 milioane de ţărişoare, stă enorma povară a unei pene de porumbel. Ei bine, în cazul selecţionerului naţionalei României e exact invers. Un om care ar trebui să păşească senin pe un drum tapetat cu bani, în faţa unor flăcăi în maieuri şi chiloţi alergînd o băşică, arată, privindu-l, strivit sub o enormă responsabilitate pe care şi-o tot toarnă asupră-i cu un zel masochist. Sigur că nu e atît de simplu. Dar de fapt e. În ultimii ani, partea noastră de planetă a devenit o menajerie a ororilor. Nu departe de noi, mai totul sare în aer, de la familii la speranţe. Fotbalul, prin comparaţie, e o frivolitate care ar ocupa un loc central în tabloul din dreapta al tripticului „Grădinii plăcerilor” al lui Bosch. Imaginaţi-vă. Din fundul lui Ronaldo ieşind o minge în flăcări, Pep, cu cioc de zburătoare antediluviană, înghițind jucători pe o parte şi eliminînd maxime şi scheme de joc pe cealaltă. Messi vomînd bani. Fluvii de geluri şi silicoane în care se cufundă fotbalişti cu piei tatuate şi lăsate, atîrnînd ca ancore de caravele, şi domniţe androgine trase la fund de lanţuri de aur. Asta, da, ar fi de speriat. Dar ei n-au apăsări de-astea. Fac şi ei ce pot. Dau cu piciorul într-o minge, lumea e frumoasă dacă iau trei puncte şi „important e meciul următor” dacă iau bătaie. Deci lumea e frumoasă. Să te încordezi apocaliptic e fără sens. Edi e cine vrea el să fie. Nu-l blamez. Cîteodată bănuiesc că îl apucă toate disperările cînd vede naivitatea funciară, nepregătirea cronică a mecanismelor interioare a jucătorilor pentru micile lor războaie de grădină. Evident, există o întreagă lume care stă şi cleveteşte în jurul acestei leapşa prin iarbă. Dar, la capătul zilei, nu moare nimeni, nu e nimeni condamnat, nu e nimeni exilat. Sînt doar nişte oameni care îşi ratează, eventual, viaţa ca mulţi alţii, şi e doar o parte de viaţă, cealaltă e bine-mersi în conturi. Se putea mult mai rău. De exemplu, să se fi născut acum o sută şi ceva de ani, nu mai mult. Marile şantiere ale hărniciei capitaliste, porturi, construcţii de căi ferate, meciuri de dat cu ciocanul, cu secera, cu bidineaua erau pline de milionari rataţi pentru că încă nu se inventaseră banii în fotbal. Din acest motiv, un egal cu triştii din Belarus e ca şi cum ar fi căzut o scamă de pe urechea unei pisici în drum spre un şoarece. Poftă bună şi nu mai faceţi nazuri!

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.