Ziduri și blocaje

Publicat în Dilema Veche nr. 777 din 10-16 ianuarie 2019
Salutări de la Basel jpeg

În SUA, numeroase instituții de stat sînt în continuare blocate din rațiuni bugetare după ce președintele Donald Trump și liderii Congresului nu au reușit să ajungă la un acord privind finanțarea zidului de la frontiera cu Mexicul promis în campania electorală. Trump solicită Congresului cel puțin cinci miliarde de dolari pentru acest proiect. Democrații, care controlează Camera Reprezentanților după alegerile parțiale de anul trecut, resping proiectul. Drept urmare, bugetul nu a putut fi aprobat în timp util și numeroase agenții guvernamentale nu și-au mai putut plăti angajații. Mulți funcționari au intrat în concediu fără plată, alții, indispensabili, muncesc neplătiți. În absența unui compromis, blocajul ar putea dura luni de zile. Președintele Donald Trump a atras deja atenția că e pregătit pentru o criză de lungă durată. Democrații din Congres nu vor ceda, nici ei, prea ușor. Cît vor mai putea suporta această criză funcționarii și angajații statului? Și cum se poate pune capăt acestei crize?

Un posibil compromis ar putea începe cu un angajament pentru protejarea populației latino-americane aflate ilegal pe teritoriul SUA: oferindu-le acestor oameni un statut și adop-tînd un moratoriu cu privire la deportări, Donald Trump ar putea putea cădea la învoială cu democrații: un statut legal pentru imigranții ilegali în schimbul banilor pentru zid. O asemenea negociere a și avut loc, dar nu s-a ajuns la un compromis. Pe de altă parte, chiar și printre democrați există destui care chiar cred în necesitatea consolidării frontierei sudice, dar nu ar susține ideea trumpiană a unui zid fortificat, pe deasupra foarte costisitor. Un compromis care i-ar putea satisface măcar pe aceștia ar fi ridicarea unor palisade sau a unor garduri (asemenea construcții există deja pe unele segmente ale frontierei), ori multiplicarea trupelor de grăniceri. Și costurile efective ale lucrărilor ar putea fi negociate pentru a stabili un preț între cele 1,6 miliarde de dolari pe care sînt dispuși să-l accepte democrații și suma de 5 miliarde de dolari solicitată de președinte. Negocierile cu Donald Trump sînt însă complicate, iar rezultatul e mereu imprevizibil. Sub amenințarea că va declara stare de urgență nu se prea poate negocia.

Donald Trump spune că se bucură de o largă popularitate și că în rîndul opiniei publice există un larg consens cu privire la construirea zidului. De fapt, doar în jur de 40% din populație e de acord cu ridicarea zidului. Cît privește popularitatea președintelui, ea scade, lent, de la debutul mandatului încoace. Economia merge bine și anumite măsuri întreprinse au avut efect: rata ocupării forței de muncă e foarte bună, și asta a fost mereu un indicator foarte important în SUA. Sînt însă și destule motive de îngrijorare. În plus, nici măcar în rîndul republicanilor nu există obediență totală față de președinte: în partid sînt tot mai mulți contestatari. Ca să nu mai vorbim de schimbările foarte frecvente la nivelul staff-ului președintelui: neînțelegerile macină administrația Trump, subminîndu-i coerența și capacitatea de acțiune. E, deci, puțin probabil că Donald Trump va obține finanțarea pe care și-o dorește pentru zid.

Ar mai rămîne de discutat oportunitatea acestui zid colosal pe care Donald Trump și-l dorește cu atîta ardoare. Aici, statisticile sînt de mare ajutor: cei mai mulți imigranți ilegali au intrat în SUA legal, dar au rămas peste termenul vizei. Zidurile, gardurile și barierele nu au cum să prevină asemenea situații. Apoi: în 2000, la granița cu Mexicul au fost prinși aproape 1,6 milioane de oameni care au încercat să intre fraudulos în SUA. În 2001 au fost 1,3 milioane. În ultimii doi ani, cifra s-a situat la 350.000. E o scădere semnificativă. Asta se datorează, pe de o parte, întăririi frontierei (mai mulți grăniceri) și, pe de altă parte, înăspririi legislației antiimigrație: riscul de a trece fraudulos frontiera a devenit prea mare pentru beneficiile tot mai firave ale obținerii unui statut sau ale unei vieți clandestine. Zidul lui Trump a devenit superfluu. 

P.S. Mai are rost să amintesc aici că, în campania electorală din 2016, candidatul Donald Trump a promis că va construi zidul pe banii mexicanilor, nu din fondurile publice ale SUA?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

putisoare
Cele mai „nerușinate” mâncăruri românești. Unele îi pot face să roșească pe pudici, altele le întorc stomacul pe dos
Țara noastră se poate lăuda cu o bogăție și o varietate aparte de preparate culinare, o infuzie de influențe și arome, împachetate bine românește. În multitudinea de bunătăți se găsesc și câteva feluri de mâncare, care prin denumirea lor pot întoarce stomacul pe dos sau provoca oarece jenă.
milionar foto pixabay jpg
Ce ar face românii cu un milion de euro. Sfaturile neașteptate primite de un bărbat care susține ca a câștigat această sumă
Un român susține că a dat norocul peste el: ar fi câștigat o sumă importantă de bani, peste un milion de euro, însă acum a descoperit că nu știe ce să facă. În pană de idei, a cerut sfaturi pe internet, iar sute de oameni s-au înghesuit să-l ajute.
manastirea antim bucuresti foto denis grigorescu jpeg
Povestea uneia dintre cele mai frumoase mănăstiri ortodoxe din România. Cum a fost salvată de la demolare
Aflată la doar 250 de metri de Piața Constituției din Capitală, mănăstirea Antim este o adevărată bijuterie arhitectonică. Mănăstirea a fost realizată conform planurilor întocmite de către marele ierarh Antim Ivireanul.
tractiuni jpg jpeg
Care sunt cele mai sănătoase sporturi, recomandarea medicilor. De la ce vârstă pot tinerii să facă sală de forță și care sunt riscurile
Exercițiile de culturism, cu greutăți mari, pot dăuna grav sănătății copiilor și adolescenților. Medicii și specialiștii în sport trag un semnal de alarmă și spun că tot mai mulți tineri ajung la fizioterapie cu probleme serioase la nivelul articulațiilor și oaselor.
cornel hrisca munn orfan britain s got talent foto youtube jpg
Un muzician român fără antebrațe i-a uimit pe jurații de la Britain's Got Talent. Ce i-a spus Simon Cowell
Printre concurenții de la ediția din acest an a celebrului show Britain's Got Talent s-a numărat și un tânăr foarte talentat originar din România și a cărui poveste de viață este una emoționantă până la lacrimi.
Satul Mada și Cheile Madei, Hunedoara mp4 thumbnail png
Mănăstirile nevăzute, dăltuite în inima munților. Ce povești ascund cele mai vechi chilii ale sihaștrilor
În inima munților din vestul României, unele peșteri au păstrat povești despre vechii lor viețuitori, călugări retrași din lume, pentru a-și duce viața în credință. Munții Metaliferi, Șureanu și Poiana Ruscă nu sunt doar locuri ale legendelor dacice, ci și ale unor sihăstrii amintite în legende.
White tie vs Black tie pentru femei Colaj
Cum să te îmbraci în funcție de dress code: ghidul complet pentru orice eveniment
De la cele mai elegante ținute până la cele mai relaxate stiluri, cunoașterea codului vestimentar potrivit îți asigură o apariție impecabilă, indiferent de ocazie. Fie că este vorba despre un eveniment social sau profesional, alegerea ținutei potrivite este la fel de importantă.
Șoșoacă în mare FOTO captură video
Șoșoacă s-a aruncat în valuri, în Marea Neagră. „Și grasele poartă tricouri ude”
Diana Șoșoacă a surprins printr-un gest inedit sâmbătă, când a făcut o baie în Marea Neagră, în ciuda temperaturii scăzute a apei, de sub 10 grade.
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
Ce investiții mai sunt considerate sigure în perioade de crize succesive
În perioade dominate de incertitudine economică și geopolitică, nevoia investitorilor de a identifica soluții pentru a-și proteja capitalul inclusiv în condiții dificile pare mai mult decât firească, strategiile bine calculate fiind o bază importantă pentru viitorul financiar.