Zgubilitic

Publicat în Dilema Veche nr. 987 din 9 martie – 15 martie 2023
„Cu bule“ jpeg

Multe dintre creațiile lexicale ale registrului colocvial nu au intrat încă în dicționarele noastre generale, deși circulă de mai multe decenii în oralitate și au fost, fie și sporadic, consemnate în scris. Un cuvînt marcat comic și peiorativ ca zgubilitic nu a pătruns în DEX și nu apare nici în inventarul ultimei ediții a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic (DOOM). Absența din DOOM este un lucru destul de firesc, pentru că termenul aparține unui registru non-standard, în care nu se impune normarea explicită; în acest caz, ar fi fost totuși de folos să se valideze alegerea între două variante grafice în uz: sgubilitic și zgubilitic. Autorii platformei DEXonline nu ignoră cuvîntul, pentru care reproduc explicația din a doua ediție a Dicționarului de cuvinte recente (1997) al Floricăi Dimitrescu. Adjectivul atrăsese mai demult atenția lingviștilor: fusese înregistrat încă din prima ediție a respectivului dicționar (din 1982), pe baza semnalării sale de către Alexandru Niculescu, în articolul „Umor lingvistic tineresc”, publicat în România literară, nr. 29, din 1979. Adjectivul, cu circulație prin excelență orală, a fost definit ca „excentric, deosebit, printr-o comportare proprie, ciudată”, fiind transcris mai întîi cu s- inițial (sgubilitic), formă cu care apare în primele două ediții ale dicționarului; în ediția a III-a, din 2013, a fost însă preferată ortografierea cu z- inițial, pe care o recomandase într-o recenzie Coman Lupu. Într-adevăr, aceasta e varianta mai frecventă în atestările scrise și cea care corespunde poziției fonetice de neutralizare a opoziției surd/sonor și de sonorizare prin asimilare, înainte de g (ca în zgomot, zgîriat, zgură etc.). 

Cuvîntul e peiorativ, dar nu presupune un grad ridicat de agresivitate; dimpotrivă, poate fi folosit cu note de simpatie și admirație, cu un sens variabil, care acoperă o gamă largă de manifestări atipice, ca echivalent pentru aiurit, zăpăcit, excentric, nebun etc. A apărut în limbajul tinerilor, poate chiar al copiilor, probabil prin contaminare, deraiere lexicală și exploatare a simbolismului fonetic: altfel spus, prin producerea unei combinații sonore expresive, care creează asocierile dorite, fără a urma un tipar derivativ regulat. Că e un cuvînt relativ nou o dovedesc nu doar primele sale atestări, din anii 1970-1980, dar și finala în -litic, care avea nevoie de existența unor modele culte, chiar savante, presupunînd cunoașterea de către vorbitori a unor termeni științifici, mai ales medicali. În articolul citat, Alexandru Niculescu sugera o posibilă asociere cu paralitic. Într-un studiu ulterior („Substituția lexicală voluntară în vorbirea neformală”, în Fonetică și dialectologie, 2000), Constantin Dominte presupunea o contaminare glumeață, eventual între zglobiu și sifilitic (cuvînt folosit în argoul juvenil al epocii ca termen depreciativ, îndepărtat de sensul medical inițial). Primul segment fonetic al cuvîntului (zg-) se regăsește în mai vechi împrumuturi slave (zgomot, a zgîrci, zglobiu), în cuvinte moștenite din latină (zgîria, zgaibă) sau cu origine necunoscută (zgîtie, a zgudui). Cuvinte care să înceapă cu secvența zgu- sînt foarte puține în română; dintre acestea, ne putem gîndi la o posibilă asociere cu verbul a zgudui (într-o ipotetică evocare a „creierului zguduit”), dar terenul e doar al presupunerilor.

Creația lexicală juvenilă e atestată cam în aceeași perioadă, în 1982, și în titlul unei proze de Mihail Grămescu, publicate în Viața Românească (nr. 5): „Zgubilitica Mișoné“. Ulterior, prezența cuvîntului în texte literare se amplifică, exemplele demonstrînd și noile sale ipostaze gramaticale, respectiv substantivizarea – „l-au calmat pe zgubilitic” (Dan Lungu, Băieți de gașcă) – și folosirea adverbială: „conturează zgubilitic forma literelor” (Emil Brumaru, Poetul la masa de lucru). În Internet, cuvîntul nu pare a fi foarte popular, dar nici nu dispare cu totul, dovedindu-și în continuare flexibilitatea semantică, adaptarea la contexte mai mult sau mai puțin ironice: „Am fost un copil extrem de zgubilitic şi de zvăpăiat” (taifasuri.ro); „în orice societate există cam 20% zgubilitici (uneori ceva mai mult, alteori ceva mai puțin)” (republica.ro); „Fanii îl cunosc în ipostaza sa zgubilitică” (national.ro). Zgubilitic este folosit și ca pseudonim și intră în componența unor denumiri glumețe; în plus, produce alte forme asemănătoare, prin trunchiere (zgubi), prin substituția terminației (zgubilici) și chiar prin refacerea ad-hoc a unui verb, a se zgubili: „M-am zgubilit” (Eugen Istodor, în Dilema veche, nr. 756, 2018). Forma zgubilit, înregistrată în Dicționarul de cuvinte recente dintr-un articol al lui Constantin Țoiu („Niște zgubiliți”, în România literară, nr. 35, 1996), pare o creație izolată, scriitoricească. 

Cuvîntul zgubilitic nu s-a răspîndit prea mult, dar își păstrează expresivitatea prin felul în care pare să parodieze o terminologie medicală (psihiatrică), prin contrastul comic între simbolismul lipsit de eufonie al primei sale părți și terminația savantă.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice(Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

mama bebelus foto pixabay jpg
Oamenii de știință dezvăluie: femeile care au născut după această vârstă trăiesc mai mult!
Momentul în care naști poate influența durata vieții tale? Poate maternitatea mai târzie să aducă beneficii pentru sănătate și longevitate? Cercetătorii spun că da!
zodiac 2904106 1920 jpg
Zodiile care vor avea o săptămână extraordinară. Norocul le va surâde, iar problemele vor fi lăsate în urmă
Noua săptămână vine cu vești excelente pentru anumite zodii, care vor simți din plin susținerea Universului.
Urs pe străzile din Sibiu Sursă captură video jpg
Un bărbat a fost atacat de urs pe o stradă din Predeal. A fost dus la spital în stare de inconştienţă
Un bărbat din Predeal a fost atacat de un urs pe o stradă din oraşul Predeal. El a fost transportat la Spitalul Judetean Brașov în stare foarte gravă, suferind mai multe traumatisme.
Loto. Sursa foto: Impact.ro
Un român a devenit milionar, după ce a câştigat peste 6 milioane de euro cu un bilet online la Loto 6/49
Un român a devenit milionar în euro după ce a câștigat marele premiu la Loto 6/49, în valoare de 6,34 milioane de euro. Biletul norocos a fost jucat online, pe platforma oficială a Loteriei Române.
Nicolae Stanciu (Sportpictures) jpg
cetatea zanelor jpeg
Cetățile dacice misterioase ascunse în Ținutul Secuiesc. Sunt locuri înconjurate de legende fascinante
De-a lungul Ținutului Secuiesc adăpostește numeroase atracții turistice fascinante, care au în spate o istorie uluitoare. Iar printre acestea se numără și mai multe cetăți dacice, pe care istoricii încearcă și astăzi să le înțeleagă cât mai bine.
Ioan Sdrobiş
DONALD trump profimedia jpg
Donald Trump îl ameninţă pe Zelenski în privința retragerii din acordul asupra resurselor minerale. „Va avea probleme. Probleme foarte mari”
Președintele american Donald Trump l-a avertizat, duminică, pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, că retragerea din acordul privind resursele minerale ar putea avea consecințe grave.
Ploaie precipitatii umbrela FOTO Shutterstock jpg
Vremea luni, 31 martie. Plouă în aproape toată ţara
Săptămâna începe cu temperaturi uşor mai scăzute decât în zilele anterioare, dar normale pentru această perioadă. Se anunţă ploi în aproape toată ţara.