Zeflemeaua în UE

Publicat în Dilema Veche nr. 257 din 21 Ian 2009
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Pentru a marca preluarea preşedinţiei rotative a Uniunii Europene, reprezentanţii Republicii Cehe au organizat la Bruxelles - locul unde se adună guvernanţii Uniunii - o expoziţie provocatoare. Într-un interviu dat la barul Hotelului Imperial din Praga, Alexandr Vondra, viceprim-ministru ceh, a spus că el susţine libertatea de expresie: "Este o operă de artă, nimic altceva" - a spus Vondra, un fost disident din perioada comunistă. Cînd se susţine libertatea de expresie cu prea mult zel, e întotdeauna ceva suspect la mijloc. "Dacă Europa nu va găsi puterea de a se privi ar fi o tragedie. Este Europa văzută de 37 de artişti, nu e Europa în viziunea preşedinţiei cehe." Expoziţia a costat 500.000 de dolari şi a fost finanţată de un antreprenor privat; sînt folosite fragmentele rezultate din spargerea unui kit gigantic de plastic. Cele 27 de naţiuni sînt reprezentate fiecare de una dintre bucăţi, corespunzătoare dimensiunilor lor, "propunîndu-şi să ofere o analiză zglobie a stereotipurilor, dar şi a caracteristicilor originale ale identităţilor culturale naţionale" (David Cerny, artistul ceh, coordonator al lucrării). "Suedia e reprezentată de un ambalaj plat de felul celui devenit celebru în urma succesului dobîndit de gigantul Ikea. Luxemburg, ducatul micuţ şi bogat, este arătat sub forma unei pepite de aur cu eticheta ŤDe vînzare». Germania e figurată prin încrucişarea a nouă autostrăzi. Mai riscantă, contribuţia poloneză va enerva, probabil, prin tratamentul zeflemist aplicat Bisericii Catolice: preoţii mimează poza devenită celebră a soldaţilor care împlîntau steagul american la Iwo Jima, în 1945. Bulgaria, cîndva sub dominaţie otomană, e desenată ca un closet turcesc. Într-un text explicativ, Elena Jelebova, artistă din Bulgaria, spune că scopul a fost de a Ťprovoca scandal, în special acasă, printr-un gest punk, intenţionat primitiv şi vulgar, fecal puber». (...) Contribuţia franceză, realizată de Group de Recherche d’Art Audiovisuel, promovează ataşamentul ţării faţă de industrie. Anunţul ŤGrevă» e agăţat de profilul Franţei. ŤCa rezultat al situaţiei globale şi locale, sub raport politic economic şi cultural GRAA a declarat grevă pe termen nelimitat»" (The International Herald Tribune, 11 ianuarie 2009). Articolul din ziarul american nu povesteşte în ce fel e reprezentată România. Oricum, judecînd după ce se relatează, poneiul roz nu e departe. (M. B.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Farmacia din grădină. Rolul legumelor în prevenirea unor boli foarte grave, explicat de un renumit cercetător român
Legumele și verdețurile din grădină au efect terapeutic, cu atât mai puternic cu cât ele sunt produse în sistem tradiţional. O spun specialiştii în horticultură care s-au convins, în urma unor studii, că organismul uman preia din roadele pământului o gamă largă de substanţe care ne menţin sănătatea
image
Motivul incredibil pentru care au fost terorizați niște români în Mexic. „I-au adus pe unii agitați, cu arme”
Mexic e o destinație exotică la care visează numeroși români, dar fără să știe riscurile la care se expun. În primul rând, de multe ori vameșii mexicani le interzic accesul și îi expulzează imediat ce coboară din avion. Când totuși le este permis să viziteze țara, au parte de surprize neplăcute
image
Eroarea celor care plâng după industria comunistă. Economist: „Avem una dintre cele mai complexe economii din lume”
Contrar nostalgicilor care plâng după baza industrială moștenită din comunism, România astăzi una dintre cele mai complexe economii din lume, susține economistul Radu Nechita, citând un studiu de la Harvard. El explică de ce industria comunistă era una falimentară

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.