Zece jucători chinezi de snooker au fost suspendați, doi pe viață, pentru meciuri trucate. Așa-i în snooker?

Publicat în Dilema Veche nr. 1001 din 15 iunie – 21 iunie 2023
IMG 8779 jpeg

În lumea distracţiei nostre perpetue bîntuie o longevivă ipocrizie: dacă un sport a prins nişte trişori, dacă un cutremur îi zguduie temeliile moralităţii, atunci toată lumea îşi duce mîna la nas şi se întoarce scîrbită, privind pe furiş înapoi către blestematul sport ca la un lepros. Ptiu, ptiu, de nu s-ar lua! În acest timp, sporturile unor băieţi un pic mai deştepţi şi mai puţin înclinaţi în a-şi tăia craca de sub picioare pricep exact despre ce e vorba. Cînd e despre găurile negre ale celor mai luminoase sporturi se fac că plouă în plin soare. Ştiţi care e societatea ideală în care nu există hoţi? Aceea în care nimeni nu îi caută. În caz că eşti fraier şi cauţi, găseşti. Aşa a făcut ciclismul, care e branduit ca un sport de megadopaţi pentru că acolo unii n-au mai vrut să închidă ochii. La snooker, aşijderea. Zece lovitori cu tacul chinezi au fost prinşi că îşi aranjau meciurile şi că îi mai incitau şi pe alţii să o facă. Doi au fost suspendaţi pe viaţă, unul dintre ei fost cîştigător al Open-ului Angliei. Cum ar veni, un greu al disciplinei. Asta nu l-a salvat de la pedeapsă. N-a contat nici ideea că vasta piaţă de desfacere a sportului din China s-ar putea întoarce cu posteriorul la disciplina cu bile şi buzunare. Deranj mare, bani pierduţi, imagine crăpată. Numai de bine. Îmi închipui că mulţi s-or gîndi: „Ce i-o fi apucat?”. Bună întrebare. Ea desface lumea sportului în două ca pe o nucă de cocos lovită de o macheta. Pe de o parte cei cărora nu le pasă că un fotbalist de aproape 40 de ani aleargă ca o căprioară toate minutele unui joc plus cele din prelungiri, sau că pe final de campionate dintre cel mai respectabile apar cele mai bizare rezultate. Ba chiar li se pare firesc. Şi pe de altă parte există o minoritate naivă şi încăpăţînată care a fost învăţată că în sport trebuie să cîştige cel mai bun. Nu cel mai dopat, nu cel mai blat, nu cel mai pariat. Sigur, specia unor astfel de lunatici e pe cale de dispariţie, dar se agaţă, dom’le, ca înecaţii de principiile astea învechite cu care ne sîcîie, nu lasă să alunece lin meciurile prin ochi cam cum ne alunecă toată mîncarea de plastic pe gîtlej. Armata lipiţilor de televizor respectă la sînge un bun proverb de restaurant parizian: dacă nu vrei să ţi se taie apetitul, nu intra în bucătărie.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

miting EuRo Manifest 018 foto INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Jandarmeria va asigura ordinea publică la marșul pro-european organizat pe 9 mai, în București
Jandarmeria Capitalei va lua măsuri pentru asigurarea unui climat de siguranţă cu ocazia marșului pro-european ce are loc vineri, 9 mai, între Piața Universității și Piața Victoriei, între orele 18.00 și 23.00.
anaf contribuabil plata online foto FB anaf
Românii au două săptămâni să își plătească taxele și impozitele la stat
Termenul de declarare și plată a taxelor și impozitelor către stat se apropie cu repeziciune, românii având la dispoziție puțin peste două săptămâni pentru a se conforma.
Bătrân la urnele de vot Foto Arhiva Adevărul
De la like la vot: impactul rețelelor sociale asupra alegerilor din România
Alegerile prezidențiale se desfășoară într-un peisaj mediatic mult schimbat față de acum un deceniu. Rețelele sociale, precum Facebook, YouTube și TikTok, au transformat modul în care politicienii comunică și cetățenii interacționează cu aceștia.
papaleon jpg
George Simion Nicusor Dan castigatori ai primului tur, 4 mai 2025  Foto Inquam Photostos, jpg
Cum se pot promova candidații în campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale 2025
Campania electorală pentru turul II al alegerilor prezidențiale 2025, organizat pe 18 mai, începe după validarea rezultatelor din primul tur de scrutin și se încheie sâmbătă dimineața, 17 mai, la ora 7.00. Cei doi candidați trebuie să respecte mai multe reguli privind promovarea electorală.
taran camp prasit porumb sapa manual agricultura rudimentară foto shutterstock
Foștilor agricultori le-a venit rândul la recalculare: după 30 de ani de muncă primesc pensii de subzistență
Pensionarii care au lucrat doar în agricultură și s-au pensionat înainte de 2001 beneficiază în această perioadă de recalcularea pensiei în baza noii legi. Cuantumurile rămân foarte mici comparativ cu alte categorii de pensionari, chiar și după recalculare.
mocanita olteneasca jpg
Mocănița oltenească s-ar putea transforma într-un magnet pentru turiști! Traseul pe care cu toții vom dori să îl parcurgem
România este un adevărat cufăr de comori, atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Iar acum, o linie ferată complet uitată de lume ar putea reveni la viață, transformându-se într-un adevărat magnet pentru turiști.
Satl Urșici din Hunedoara  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (19) JPG
Satele rătăcite între nori, în pragul dispariției, dar căutate de turiști. Cătunul „dacic” care atrage toate privirile
Numeroase sate de munte din România au ajuns la finalul existenței lor îndelungate. Cândva locuite de sute de oameni, cu școli și biserici, așezările au fost, treptat, învinse de timp. Astăzi, deși aproape pustii, au devenit locuri căutate de turiști.
George Simion și Calin Georgescu votează în Mogoșoaia, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
De ce a votat diaspora română cu „fiul lui Georgescu”? Analiza unui vicepreședinte al Parlamentului European
Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Parlamentului European, a făcut un apel către clasa politică după primul tur de scrutin al prezidențialelor din 2024, să se schimbe pentru a nu risca să vină la putere „tatăl” candidatului Călin Georgescu.