Zece chestii pe care ați vrea să le știți (II)

Publicat în Dilema Veche nr. 824 din 5–11 decembrie 2019
Cum să ţi faci reclamă, ca unitate şcolară jpeg

Luînd la rînd iar numărătoarea prin care vreau să vă spun cîteva lucruri despre École européenne Luxembourg II, dezvolt, în al șaselea rînd, problema interioarelor, a spațiilor. Senzația de bine, de confort și de siguranță o oferă în mare măsură generozitatea interioarelor. Față de școlile noastre, înghesuite, cu săli mici și pe la subsoluri, adesea, cu coridoare asemenea capilarelor, lipsite majoritatea de cabinete pentru catedre sau de laboratoare, ce am văzut în această școală te lasă cu sentimentul grandorii, deși pînă la urmă e normalitate. Dincolo de sălile de clase generoase, de laboratoare pentru orice materii de studiu care ar avea nevoie de logistică specifică, de săli de balet și de dans, de spectacole etc., coridoarele pe care poți întoarce mașini, toaletele spațioase (în treacăt fie spus, cînd am mers la toaletă, am zîmbit: pentru că pe oglindă era lipit un sticker pe care scria Smile!), mai puneți la socoteală o sală profesorală în care te poți mișca fără să te lovești de colegi, poți să îți faci gratuit o cafea sau un ceai de la cele cîteva aparate sau poți să mănînci din ceea ce ți-ai pus în frigider, adus de acasă, de dimineață. Coridoarele sînt toate, absolut toate, umanizate, au aer de acasă, căci elevii își lasă liniștiți pe cuiere hainele, au, desigur, și dulapuri în care își lasă cărțile și caietele pentru orele următoare, urmînd să și le ia în pauze, iar pe pereți sînt peste tot produse ale activităților lor. Am discutat cu o prietenă arhitectă despre acești pereți, care sînt din plăci brute de beton, dar arată foarte bine, într-un trend futurist, care la noi ar genera reacții de tipul „Vai, n-au avut bani de tencuială!“ sau „Au dat în funcționare școala fără să fie terminată!“. Cumva în aceeași ordine de idei, am remarcat ușile sălilor de clase, enorme și masive, din aceleași plăci de beton pe jumătate, respectiv din sticlă transparentă cealaltă jumătate, uși pe care și să vrei nu ai cum să le zgîlțîi și să le distrugi (cum se întîmplă la noi), precum și ferestrele care țin practic locul unui perete întreg.

Ajung la un al șaptelea rînd pe care îl leg de programul zilnic. Acesta începe la 8,45. Adică orele nu încep la 8, ca la noi, sau la 7,30, în unele școli de la noi, ci la 8,45! 8,45, da, pentru că de la ora 8 randamentul e slab, elevii cască și nu au apucat să își facă somnul. De fapt, și profesorii. De continuat, continuă pînă spre 16-17, în funcție de nivelul de studiu. Profesorii au 22 de ore efective de predare. Nu au activități pînă la 16-17, sînt zile în care pleacă și la 13-14, după cum sînt și zile în care au activități colaterale, pregătesc materiale și ore sau, mai ales cei de la liceu, au ore propriu-zise pînă tîrziu, avînd uneori ferestre între ele. Maria ne-a spus că între sarcinile ei intră și obligația de a se întîlni cu părinții fiecărui elev o dată, în prima jumătate a anului școlar, planificîndu-și aceste întîlniri în intervale de după încheierea orelor propriu-zise, cîte o jumătate de oră cel puțin pentru fiecare. Elevii au pauze scurte între ore, de cinci minute, dar au și cîteva pauze mai lungi, de cîte 20 de minute, respectiv pauză de masă, cînd merg la cantină și pot lua un prînz cald. La cantina profesorilor am întîlnit un bucătar-șef român, care pregătea feluri de mîncare sub ochii noștri, asta așa, ca un amănunt delicios. Revenind la program, practic acesta se încheie în jurul prînzului pentru elevii de primar, respectiv în jurul orelor 16-17 pentru elevii de gimnaziu și de liceu. Cînd au timp liber, din varii motive, elevii pot merge în biblioteca școlii, care e tot un spațiu extrem de primitor, aerisit, cu cărți așezate pe limbi naționale, ba chiar și cu săli de lectură în care există inclusiv un fel de saltele pe care se pot întinde pentru a citi. Sau, poate în așteptarea părinților care urmează să vină să îi ia de la școală, pot sta la mese special amenajate pe holuri, cu mozaic multicolor, cu creioane colorate, unde își pot face micile teme sau se pot juca, existînd de asemenea și colțuri cu saltele, amenajate ca locuri de relaxare. Oricum, programul lor include, pînă la orele plecării, și diverse alte activități decît orele propriu-zise, după cum își aleg, pe care le desfășoară cu alt personal decît profesorii care predau la clase: sport, artă, mediu etc.

Dacă vorbesc despre program, în al optulea rînd amintesc și modul în care este organizat anul școlar, nu în două semestre ca la noi, ci în perioade, care sînt patru la număr pe parcursul anului școlar, cu o vacanță de vară mai scurtă decît la noi. Pe parcursul acestor perioade, elevii nu primesc note. În fapt, au evaluări prin teste sau proiecte la sfîrșitul unor unități de studiu, dar ele nu se trec în catalog ca la noi, ci constituie părți din singura notă care se acordă la sfîrșitul perioadelor, ca un fel de medie, în fapt nota pentru respectiva perioadă. Nu există teze, sînt inutile, cînd oricum există evaluările de progres. Programa de studiu nu încurajează deloc competiția, ci colaborarea. Nici vorbă de concursuri sau olimpiade școlare, acestea ar naște revolta părinților.

Pentru că vorbeam despre pauze, să spun în al nouălea rînd că profesorii au un program bine organizat de supraveghere a elevilor. În pauzele medii, cele de mai mult de cinci minute, obligatoriu se iese în curte. Elevii sînt supravegheați de profesori pe arii ale curții. Profesorii poartă toți veste reflectorizante, pentru a putea fi văzuți. Nu există pardon de la această regulă, nici pentru elevi, nici pentru profesori. De fapt, nu prea există pardon de la reguli. Nici de la regula că la sfîrșitul orelor, cînd elevii urmează să plece acasă, fiind așteptați de părinți la intrare, se creează cu benzi pe holul principal de la intrare un culoar prin care ies, iar directorul le stă în întîmpinare, salutîndu-l pe fiecare elev și pe fiecare părinte. În completare mai spun că elevii care nu sînt așteptați de părinți au la dispoziție o galerie întreagă de autobuze, care așteaptă în parcarea imensă a școlii, spre care sînt conduși de profesori.

Și pentru că am ajuns la final, în al zecelea rînd vă spun că într-o sîmbătă am participat la un fel de sărbătoare a națiunilor, desfășurată în cantina École européenne Luxembourg I, organizată cu ocazia apropierii sărbătorilor. N-a fost o impresie subiectivă faptul că standul României a fost printre cele trei cele mai bogate, dacă nu chiar cel mai bogat. Situat chiar în inima cantinei, avea o bogăție luxuriantă, pentru un străin, de mîncăruri, de la salate și sarmale la mămăligă și prăjturi, toate pregătite de părinții elevilor români. Era o viermuială și o bună-dispoziție generală, în care se amestecau toate limbile pămîntului. Cînd am intrat, l-am văzut printre primii pe gardianul de la intrarea în școală, care în zilele anterioare ne legitimase și ne dăduse ecusoane. Ne-a salutat cu mîinile ridicate. Stătea la o masă și mînca cu întreaga familie.

Ce pot să vă mai zic? Că aș vrea o școală ca afară! Și cred, chiar cred, că multe de aici ar putea fi făcute ca acolo, cu un minim efort, cu o minimă bunăvoință.

index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (III)
Expresiile subiect de drept și drept subiectiv par să aibă o nuanță tautologică sau să trimită la o definiție idem pe idem.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Turcia fără Erdogan?
Recep Tayyip Erdogan este de atîta vreme la putere încît nimeni nu poate spune cu siguranță cum va arăta Turcia după o eventuală plecare a sa din palatul prezidențial.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi?
Frica lui Putin jpeg
Centrali
Cîte unul se crede central fiindcă e bătăușul clasei; un altul, fiindcă e al planetei.
AFumurescu prel jpg
Inteligență artificială; cu materialul clientului
…a trecut întîi o boare pe deasupra știrilor: există inteligență artificială! Mai întîi ni s-au deșteptat telefoanele.
index jpeg 5 webp
Amelia Earhart și Eleanor Roosevelt, o cină și un zbor cu stelele
„Este începutul unei noi epoci, nu-i așa, cînd o femeie în rochie de seară pilotează un avion noaptea?”, a spus retoric și entuziast Eleanor Roosevelt.
Iconofobie jpeg
Poezia continentelor
Ce surprinde la Whitman este uşurinţa cu care transferă ideea poetică (transcendentalistă) spre geografia culturală a umanităţii.
„Cu bule“ jpeg
Zgubilitic
Cuvîntul zgubilitic nu s-a răspîndit prea mult, dar își păstrează expresivitatea prin felul în care pare să parodieze o terminologie medicală (psihiatrică), prin contrastul comic între simbolismul lipsit de eufonie al primei sale părți și terminația savantă.
HCorches prel jpg
Două tristeți și o așteptare
Le transmit, din experiența personală, că vor simți îmbunătățiri semnificative ale vieții lor, pe toate planurile!
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Cum spargem balonul chinez
Dacă relațiile sino-americane ar fi un joc de cărți, s-ar putea spune că avem o mînă bună. Dar chiar și o mînă bună poate pierde, dacă e jucată greșit.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Scrisori regăsite
Montefiore spune că nota aceasta, găsită după moartea lui Stalin în seiful său personal, a avut efectul scontat.

Adevarul.ro

image
Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei
Constantin Mavrocordat este unul dintre cei mai reformatori domnitori fanarioți din Țările Române. A desființat „rumânia” în Țara Românească și „vecinia” în Moldova și a reunit Oltenia cu Țara Românească în 1739.
image
Cele mai răzbunătoare trei zodii. Nu uită, nu iartă și îți vor plăti pentru tot ce le-ai greșit
Se spune că răzbunarea e cea mai dulce consolare, dar și că iertarea este un cadou pe care ni-l oferim nouă înşine. Nu toată lumea e însă capabilă să ierte și, cel puțin pentru trei zodii, răzbunarea va fi, cel mai adesea, prima opțiune.
image
Garsonieră minusculă cu toaleta în dulap, la Cluj. Prețul este exorbitant: 53.000 de euro FOTO
Piața imobiliară clujeană nu încetează să uimească: după garsoniera de 11 metri pătrați pentru care se cereau 37.000 de euro, a urmat garsoniera cu toaleta „în dulap”, de 16 metri pătrați, pentru care se cer 53.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.