Zece ani de criză financiară

Publicat în Dilema Veche nr. 761 din 20-26 septembrie 2018
Zece ani de criză financiară jpeg

În 2008, odată cu intrarea în faliment a companiei bancare Lehman Brothers se declanșa poate cea mai mare, cea mai profundă criză financiară globală. A afectat nu doar finanțele din SUA, ci și piețele din Europa. Undele de șoc ale crizei se simt și astăzi, chiar dacă, pentru a le contracara și pentru a preveni o nouă catastrofă, guvernele și apoi băncile au „inventat“ mecanisme de (auto)reglementare. Dar sîntem, într-adevăr, feriți de o nouă criză, similară celei de acum zece ani?

● Săptămînalul Die Zeit a publicat un articol despre implicarea statului în rezolvarea crizei. O perspectivă filozofică: e just, e bine că guvernele au sărit în ajutorul băncilor falimentare? Într-adevăr, statele au finanțat pierderile băncilor, dar nu și pagubele colaterale provocate de criză, adică sutele de mii de oameni care și-au pierdut locurile de muncă ca urmare a recesiunii. E o pistă falsă, atrage atenția Die Zeit. De fapt, nu băncile falimentare au fost ajutate cu bani publici în 2008 și în anii de după aceea. Ci tot cetățenii. Fără ajutor din partea guvernelor, fără așa-numitele „planurile de salvare“, oamenii nu și-ar mai fi putut retrage banii economisiți. Dar e corect, în logica economiei, ca statul să ajute băncile intrate în faliment? E etic față de celelalte bănci, care și-au făcut bine treaba, nu și-au asumat riscuri și nu au pierdut? Da, crede Die Zeit. Pentru că, în situația de atunci, riscul de contaminare a întregului sistem era uriaș. Cumpărînd acțiuni la băncile falimentare, statele au evitat un colaps de proporții colosale.

● Tot în Germania, Frankfurter Allgemeine Zeitung a adunat cîteva opinii ale unor experți implicați în viața financiară europeană. O membră a consiliului de administrație al Deutsche Bank spune că astăzi sistemul bancar e sănătos și mai sigur. O criză precum cea declanșată în 2008 nu ar mai fi posibilă. Statele și băncile naționale au introdus reguli stricte, s-au adoptat legi, sistemul e transparent. Și, mai presus de orice, există mecanisme care, pe principiul solidarității, pot intra în acțiune pentru a compensa anumite pierderi. În schimb, fostul șef al Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, estimează că situația de pe piețele financiare e astăzi la fel de instabilă ca în 2008. Ba chiar pericolul e și mai mare. Datoria publică a statelor emergente face ca sistemul financiar mondial să fie vulnerabil. Supraîndatorarea țărilor în curs de industrializare a fost un factor important în declanșarea crizei din 2008. Și rămîne și azi un element de îngrijorare.

● Și Le Monde atrage atenția asupra acestui fenomen prezent în toate regiunile lumii. Din 2008, ponderea îndatorării a tot crescut. Dar asta nu e neapărat o tendință nouă. Ce s-a schimbat? Datoriile au trecut în alte mîini. În țările bogate, creditele acordate sectorului privat au scăzut, în timp ce datoria publică a continuat să crească. Ca un corolar al planurilor de stimulare economică și după ani și ani de creștere foarte lentă, aceasta depășește 105% din PIB. E un nivel record în vreme de pace. Totalul datoriilor (guverne, gospodării și întreprinderi nefinanciare) se ridică acum la aproape 147.000 de miliarde de euro, susține Le Monde. Cînd și cum vor fi achitate aceste datorii?

● The Economist recenzează mai multe cărți despre crahul din 2008. În deschiderea articolului aduce în discuție și o carte de ficțiune. Întrebat fiind cum a intrat în faliment, un personaj dintr-un roman de Hemingway răspunde: „Mai întîi treptat. Apoi, brusc“. Marele scriitor a intuit bine mecanismele crizei financiare și le-a rezumat perfect în această replică succintă. Dacă e să te uiți pe diagramele cu indicatori economici prezentate de presa de specialitate, se vede destul de clar o pantă care coboară lin – apoi se cască, brusc, un hău. Criza nu vine dintr-odată, sînt semne care pot prevesti catastrofa. Cuprinși de febra de a cîștiga cît mai mult sau măcar de a nu pierde totul, bancherii au mers pe burtă, au conti-nuat să blufeze, să investească riscant sperînd, fiecare, că nu va fi prins.

Foto: Hemingway, wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Omul numărul doi al Rusiei crede că Siberia va fi unul dintre cele mai sigure locuri de pe Pământ și de aceea „elitele anglo-saxone“ vor să cucerească regiunea
Când supervulcanul Yellowstone va erupe, va anihila toate formele de viață de pe continentul nord-american. Siberia va deveni unul dintre cele mai sigure locuri de pe Pământ - ceea ce reprezintă încă un motiv pentru care "elitele anglo-saxone" vor să cucerească regiunea de la Rusia.
image
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de regretata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Cererile regelui Charles în ceea ce priveşte toaleta, viața secretă a lui Kate Middleton, o ceartă în dormitorul regal şi multe alte detalii din viaţa privată a familiei regale britanice au fost dezvăluite într-o carte despre viața din spatele zidurilor palatului.
image
Cine sunt conservatorii şi suveraniştii strânși de AUR la București şi ce mesaje au propagat
Timp de douǎ zile, la Parlament, s-a desfǎşurat evenimentul “Make Europe Great Again (n.r. Sǎ-i redǎm Europei mǎreția)”, denumire care face referire la sloganul cu care Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale în 2016 – Make America Great Again.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.