You say that you must and you will

Publicat în Dilema Veche nr. 975 din 15 decembrie – 21 decembrie 2022
HCorches prel jpg

Cred că am mai scris despre experiența primului salariu pe care l-am luat ca profesor. Era prin anul 1996 și locuiam cu părinții, iar din acest prim salariu îmi doream foarte mult să-mi cumpăr un televizor color. Unul second-hand, pentru că în vremurile acelea nici nu se punea problema unuia nou și, de altfel, nici nu prea cred că erau încă magazine din care să cumperi așa ceva. Primul meu salariu mi-a ajuns pentru o jumătate de televizor second-hand, așadar, un Sony. Diferența de preț au suportat-o părinții mei. 

Au trecut mulți ani pînă cînd am ajuns să am un salariu din care să îmi pot cumpăra singur un televizor color, eventual nou. Ce-am făcut în acei ani? Am continuat să fiu profesor. La țară mai întîi, apoi în licee tehnologice, la clase de ucenici și de profesională, la clase dificile, în medii dificile adesea. Nu știam prea bine și nici nu mă gîndeam prea mult ce mă ținea. Cumva, simțeam că îmi este locul acolo, printre elevi, cu o materie pe care o iubeam și cu un efort de a o face cît mai interesantă, mai atractivă, mai accesibilă lor, acestor elevi. Și anii au trecut. Am ajuns șef de catedră, coordonator de cerc metodic, am început să mai scriu auxiliare didactice, mi-am dat gradele didactice, apoi, la un moment dat, la puțin timp după ce îmi făcuse o inspecție, doamna inspectoare de limba și literatura română din acele vremuri mi-a propus să devin inspector alături de dînsa. Îmi permiteam, probabil, în acele momente, un televizor, aveam vreo două rate, un apartament luat cu credit și încă nu aveam carnet de șofer și mașină. Dădeam meditații, este adevărat, pentru că altfel nu puteam supraviețui. Un copil era și el pe drum. Și-apoi anii iar au trecut. Copilul meu este mare acum, licean. Profesor am rămas, chiar dacă am trecut prin funcții. Am acumulat și diverse alte competențe și mi-am diversificat mult domeniile de interes profesional și de expertiză. Pot să îmi cumpăr lejer televizorul dorit, dacă mă apucă neapărat cheful să-l schimb pe cel aflat acum în sufragerie. Dar cînd mi-am cumpărat primul televizor, nu mă gîndeam atît de departe și, chiar dacă nu-mi permiteam să-l cumpăr doar din salariul meu, nu mă prea gîndeam că asta e din cauză că sînt profesor.

Am citit astăzi cîteva articole despre cum se preconizează niște creșteri salariale pentru profesori, începînd cu anul viitor. Discuții despre cît de nesemnificativă este această creștere. Și este! De altfel, subiectul acesta, al salarizării profesorilor, este unul cel puțin la fel de vechi pe cît sînt și eu în învățămînt. Sînt vechi, domnule! Chiar dacă nu printre cei mai vechi. Și am auzit de multe ori refrenul salariilor dezonorante pe care le avem. Ba chiar al salariilor cu care nu poți supraviețui, mai ales ca profesor debutant. Și cam așa este. Cum poți supraviețui, dacă nu ai un sprijin suplimentar, cu un salariu de aproximativ 2.500 de lei, ca profesor debutant? Dacă trebuie să îți plătești o chirie, să îți cumperi haine în care să te simți cît de cît prezentabil, să îți cumperi mîncare, eventual și cărți. Sau să îți poți permite cîte o ieșire în oraș, o excursie, un spectacol etc. 

Discuția pe care am auzit-o de multe ori, legată de acest subiect, a fost că unul dintre mijloacele prin care ar putea crește calitatea învățămîntului ar fi o salarizare mai bună a profesorilor. Una care să le asigure un nivel de trai cel puțin decent, astfel încît să nu mai trăiască cu grija zilei de mîine și să își simtă demnitatea respectată. Respectată de guvernanți, de elevi, de părinți, de societate în general, pentru că această stimă față de statutul profesorilor a cunoscut în timp o dramatică prăbușire. Și, pe de o parte, sînt întru totul de acord cu această abordare. Dar aș nuanța-o puțin.

Vorbeam zilele trecute cu cineva care conduce o școală privată. Școală care își permite să plătească profesorii angajați cam cu o dată și jumătate salariul unui profesor de la stat. Îmi spunea că întîmpină dificultăți cu motivarea angajaților profesori. Și în discuție am convenit fără prea multe dezbateri, fiind și eu de aceeași părere, că salarizarea superioară nu asigură o creștere a calității și a motivației. Că, în fond, un profesor va fi bun și dedicat indiferent de salariul care i se dă, dacă simte că acolo e locul în care găsește satisfacție profesională. Salariul mai bun îi asigură eventual un plus de confort al vieții, mai mult timp liber, dacă nu trebuie să dea meditații sau să își ia un al doilea job, timp pe care adesea îl va dedica dezvoltării sale profesionale. Dar un profesor care nu găsește în această meserie un scop intrinsec nu va deveni mai performant printr-o salarizare superioară. Motivația profesională nu ți-o dă salarizarea, ți-o dă scopul împlinirii de sine. Și, în fond, aceasta este situația în orice domeniu profesional. Un medic nu va deveni mai bun prin salarizare, decît dacă el însuși este oricum devotat profesiei. 

Să nu fiu înțeles greșit: salarizarea corespunzătoare, prin care asiguri decența și demnitatea, statutul, este obligatorie, dar nu pentru creșterea calității profesionale, în primul rînd. Ci pentru a manifesta respectul în raport cu valoarea umanului în sine. Pentru a asigura decența și demnitatea unei societăți, în fond. Sigur, motivația se împrospătează, se revigorează prin asigurarea demnității, dar nu este intrinsecă ei. 

Ca să mă joc puțin, scoțînd din context versurile lui Leonard Cohen din piesa „Different sides“, de o parte este cel ce rostește „I say that you shouldn’t, you couldn’t, you can’t”, iar de partea cealaltă este cel care rostește „You say that you must and you will”. Profesorii au nevoie de salarii, au nevoie de bani, pentru că trebuie să trăiască decent, iar decența este o valoare mijloc, fără de care nu poți ajunge la valorile scopuri. Însă motivația, care este motorul valorilor scopuri, nu se alimentează cu bani. 

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
Podul superb din România care a fost la un pas de distrugere în timpul Primului Război Mondial. E considerat o capodoperă a ingineriei
Podul de la Cernavodă, inaugurat în 1895 și considerat o capodoperă a ingineriei vremii, a fost la un pas de distrugere în timpul Primului Război Mondial.
Fabrica de ciment din Azuga, în perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
Transformarea geografică a României Mari în timpul Marii Crize Economice
România Mare s-a format în anul 1918 și a început un proces de dezvoltare care se intensifica de la an la an în urma acțiunilor inițiate de persoanele particulare sau de către autorități.
soldati russia jpg
Fugă rușinoasă din Siria: soldații lui Putin beau și jefuiesc localnicii, înainte de a fi evacuați în Rusia
Rusia a început o evacuare pe scară largă a trupelor și echipamentelor sale militare din Siria. Retragerea trupelor este însoțită de tradiționala beție a soldaților, dar și de jafuri.
selena gomez benny blanco gettyimages jpg
Selena Gomez, cerută în căsătorie de Benny Blanco! Cum arată inelul de logodnă
Selena Gomez (32 de ani) a anunțat că s-a logodit cu producătorul Benny Blanco (36 de ani). Actrița a postat pe rețeaua socială Instagram o fotografie cu un inel de logodnă cu un diamant uriaș. Anunțul a venit după ce cuplul și-a confirmat relația anul trecut. Selena Gomez a împărtăşit vestea pe Ins
Eugen Sechila, Calin Georgescu si Elena Puiu Sechila, foto Facebook jpg
Eugen Sechila, bodyguardul lui Călin Georgescu, săltat de pe stradă de polițiști. A fost dus la audieri, la Parchetul General
Eugen Sechila, bodyguardul lui Călin Georgescu, a fost ridicat joi de pe stradă de polițiști. El a fost dus la audieri, la Parchetul General.
extrageri loto
Numerele câștigătoare la Loto, joi, 12 decembrie. La Noroc sunt în joc peste 2,3 milioane de euro, iar la Joker peste un milion de euro
Au fost stabilite numerele câștigătoare la tragerile Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de joi, 12 decembrie. S-a suplimentat fondul de câștiguri al categoriei I la Loto 6/49 cu 100.000 de lei.
tiramisu dubai jpg
Te-ai săturat de rețeta clasică de tiramisu? Iată cum poți obține un desert de vis pentru musafirii de Crăciun
Dacă vrei să-ți impresionezi musafirii de Crăciun cu un desert rafinat, însă ai obosit de tradiționalul tiramisu, avem soluția perfectă pentru tine.
Iata top 6 lucruri de care ai nevoie intr un birou! jpg
Iată top 6 lucruri de care ai nevoie într-un birou!
Un birou bine organizat nu este doar un loc de lucru, ci un spațiu care îți inspiră productivitatea, confortul și creativitatea.
raceala jpg
Alimentele care ajută la întărirea sistemului imunitar în timpul sezonului de rece: „Pot susține sănătatea inimii și scăderea inflamației în organism”
Odată cu începerea sezonului de răceală și gripă, este recomandat să vă mențineți sistemul imunitar puternic. Nu există o pastilă magică, dar există anumite alimente bogate în nutrienți care vă pot ajuta, susțin specialiștii.