Yannick Noah e un tip tare?

Publicat în Dilema Veche nr. 931 din 10 – 16 februarie 2022
Un sport la Răsărit jpeg

Noah e un Nasty à la française. Unul dintre ultimii spadasini cu racheta dintr-o epocă pe care ne încăpăţînăm să o numim romantică, una în care puteai înjura direct un spectator sau face un banc sexist cu o doamnă din public. Şi toţi te iubeau ca pe o prăjitură a doua zi după încheierea unei diete. Erau vremurile dinaintea corectitudinii politice, marele duşman al lumii răzvrătite care cînd vede o cioară vrea să-i spună cioară, nu pe alte nume de alint. Noah a cîştigat un singur turneu de Mare Şlem la simplu, Roland Garros, şi de atunci e o legendă. Andrés Gómez a cîştigat şi el o dată la Paris. Sergi Bruguera a cîştigat chiar de două ori. Sînt sigur că vă sînt perfect cunoscute numele lor. Ha, ha! Dar de Noah aţi auzit fără îndoială pentru că faima se construieşte mai ales în afara terenului. Noah a devenit o legendă pentru că francezii nu prea cîştigau în tenis, lucru valabil şi azi. Noah a devenit un chouchou du tout Paris, un personaj naţional, un artist cîntăreţ, stea în showbiz, căpitan al echipei de Cupa Davis mai popular decît jucătorii săi, a fost de toate pentru toţi. De-a lungul acestei vieţi faraonice, ce mai contează că a păcălit „fazan” (na, că am dat-o şi eu pe limba dacilor liberi)? În 1986, la trei ani după victoria cea mare, a vîndut unui tip, pe 12.000 de franci, o rachetă pentru care a certificat în scris că a fost folosită de el în acel turneu. Azi ea se dovedeşte un fals şi cumpărătorul, care plănuia să o revîndă cu un profit bunicel, l-a dat în judecată. Procesul va avea loc curînd, dar avocatul lui Noah spune că e glumă. „Respectivul a descoperit înşelăciunea după 30 de ani?! E absurd, povestea e prescrisă. Acţiunea e mercantilă şi oportunistă”, a declarat Maître Bourdon. Caz închis? Poate. Dar el rămîne deschis pentru acel complet de juraţi de cîteva milioane de admiratori ai lui Yannick. A fi prescrisă juridic o faptă nu înseamnă că ea e anulată moral. Acest tribunal al popularităţii ar dori poate ca Justiţia să certifice nevinovăţia clientului pasiunii lor, pentru a fi eliberaţi de angoasa de a fi investit, şi ei, zeci de ani într-un fals. De rîs e argumentul mercantilismului şi oportunismului. Păi, Noah cum a fost, vrînd să facă bani de pe urma victoriei de la Roland Garros şi a valorii unuia dintre instrumentele succesului? Toată planeta e marcantilă şi oportună. Treaba e să nu fie şi hoţomană. Dar... e vorba despre Yannick, daţi-o-ncolo! A făcut şi el un şperţ, mare lucru! Circulez, rien à voir, faceţi-vă şi voi că vă uitaţi în altă parte! De asta vă arde acum, cînd atîtea rachete sînt îndreptate unele către altele? Să ziceţi mersi dacă şi alea sînt o făcătură!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

pestera theopetra jpg
Descoperirea care a schimbat istoria cunoscută. Ce vechime are și cum arată cea mai veche construcție ridicată de mâna omului
O peșteră din Grecia, locuită de oameni acum 130.000 de ani, schimbă istoria cunoscută. În acest sit incredibil, specialiștii au descoperit urmele primei construcții realizate de hominizi, într-o epocă în care acest lucru era considerat aproape imposibil.
image png
Exerciții care ameliorează durerile de la încheieturile mâinilor provocate de utilizarea prelungită a computerului
Utilizarea prelungită a computerului este o realitate zilnică pentru multe persoane, iar efectele acestui obicei nu sunt deloc de neglijat.
unt de arahide jpg
Unt de arahide sănătos. Cea mai bună și delicioasă rețetă
Untul de arahide este adesea privit cu suspiciune atunci când vine vorba de alimentație sănătoasă. Însă, în forma lui naturală și preparat acasă, poate deveni un aliat de nădejde în orice regim echilibrat.
americani foto captura video jpg
Ce știu americanii de rând despre România. Răspunsurile date pe stradă sunt cele mai amuzante
Un tânăr român care studiază în SUA a vrut să vadă ce știu americanii despre țara lui. Imaginile postate pe You Tube s-au viralizat în scurt timp.
oua incondeiate muzeul ciocanesti, suceava   foto arhiva marilena niculita (7) jpeg
Festivalul Ouălor Încondeiate, ediție aniversară, începe în weekend la Ciocănești. „Tradiția s-a păstrat cel mai bine în Bucovina”
În satul-muzeu Ciocănești din județul Suceava se desfășoară, în perioada 5-6 aprilie 2025, a XX-a ediție a „Festivalului Național al Ouălor Încondeiate”. Sute de meșteri din toată țara, copii și adulți, vor face, din nou, din meșteșugul încondeierii ouălor atracția principală.
ten frumos  foto   Shutterstock jpg
7 trucuri care te vor ajuta să spui adio pielii uscate și iritate. Vei avea un ten curat și luminos
Pentru o piele curată și un ten strălucitor, nu este suficient doar să aplici produse cosmetice de calitate. Îngrijirea adecvată a pielii presupune o combinație între exfoliere, hidratare, protecție solară și obiceiuri corecte de îngrijire zilnică.
Satele de basm din România lăudate în presa spaniolă Colaj El Espanol & Turist Info DMS
Satele de basm ale României, elogiate în presa spaniolă. „Fiecare colț al acestei țări îți oferă o experiență unică și memorabilă”
Într-o ediție recentă a prestigioasei publicații El Español, la secțiunea Travel, România este prezentată ca o destinație de neratat pentru iubitorii de autentic, tradiție și peisaje naturale spectaculoase.
repartizare posturi titularizare   foto alina mitran (1) jpg
Cum li se poate face loc tinerilor în sistemul de Educație: „Profesorii cu vechime, deja blazați, ar putea avea și alte activități extrașcolare”
Există un interes din ce în ce mai crescut pentru cariera de profesor. Cele mai multe persoane care doresc să intre în sistem nu sunt însă absolvenții de facultate, așa cum ne-am aștepta, ci românii care au optat pentru reconversie.
Medicul Ioan Pop de Popa FOTO fobac ro jpg
5 aprilie: Ziua în care a fost efectuată prima operație pe cord deschis din România
La 5 aprilie 1973, la Târgu-Mureş, prof. dr. Ioan Pop de Popa a efectuat prima operație pe cord deschis din România, după mulți ani de pregătiri și testări pe animale.