Williams - Halep nu este doar despre tenis

Publicat în Dilema Veche nr. 582 din 9-15 aprilie 2015
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Povestea Serena Williams – Simona Halep depăşeşte, deja, tenisul şi devine o interesantă poveste de rivalitate şi admiraţie între două forţe de mare competitivitate. Una în plină ascensiune, alta ajunsă deja pe culme. Una preocupată să urce, alta îngrijorată să nu coboare, în condiţiile în care urcarea primei înseamnă direct coborîrea celei de-a doua. Pentru Halep, care vrea tot mai mult, există un singur înţeles al acestui „mai mult“ – detronarea Serenei Williams. Pentru Williams, care nu vrea mai puţin, există un singur pericol real ca să piardă totul: împlinirea mai multului pe care îl vrea Simona Halep. Între aceste două mari jucătoare de tenis avem deja mai mult decît meciuri, lovituri şi competiţie pur sportivă. Ele participă la o epică scrisă dinainte, care le depăşeşte. Ambele jucătoare ştiu bine ce roluri au şi ce va urma în mod normal. Williams e mai bună, dar Halep e din ce în ce mai bună. Viitorul (inclusiv vîrsta) este de partea Simonei Halep. Structuri psihologice atît de competitive precum Williams şi Halep nu au cum să nu simtă sensul inevitabil al destinului. Şi au ales, amîndouă, să joace cu onoare această piesă. 

În octombrie 2014, la Turneul Final al WTA din Singapore, unde s-au întîlnit primele opt jucătoare ale lumii într-un sistem care presupune meciuri în grupe, apoi semifinale şi finală, Halep era nou venită (intrase în top 10 cu zece luni înainte), în timp ce Williams era veteran (intrase în top 10 de cincisprezece ani şi era numărul 1 de mai bine de trei ani). În plus, cei zece ani diferenţă de vîrstă şi de experienţă între cele două jucătoare. În meciul direct din grupe, Williams a prins o zi foarte proastă, Halep a prins o zi foarte bună, aşa că românca a spulberat invincibila cu un scor dur: 6-3, 6-0. Spre sfîrşitul jocurilor în grupe, Williams a ajuns să depindă de ultimul joc al Simonei Halep cu Ana Ivanovici. Dacă Halep nu cîştiga nici un set, Williams părăsea competiţia. Halep era deja calificată în semifinale, indiferent de rezultatul meciului cu Ivanovici. În România, românismul triumfa! Tuturor li se părea normal ca Simona să se lase bătută la zero în ultimul meci pentru că, astfel, elimina posibilitatea de a se întîlni iarăşi cu Williams, meci despre care nimeni nu-şi mai făcea nici o iluzie, căci minunile nu se întîmplă de două ori consecutiv. E mai important să cîştigi trofeul decît să-ţi aperi onoarea, spuneau mai toţi oamenii din jurul meu, cu acel pragmatism tîmp şi jigărit al românilor gata de blaturi. Halep, însă, a jucat serios ultimul meci şi a cîştigat un set, aducînd-o pe Williams în semifinală. Mai apoi, inevitabilul s-a produs: a întîlnit-o în finala turneului iarăşi pe Serena Williams, care a învins-o fără dubiu şi Simona a ratat trofeul. Atunci mi-am dat seama că Simona Halep va ajunge o sportivă legendară. Atunci am înţeles că vor veni în palmaresul ei, cu siguranţă, şi marile turnee şi Grand Slam-urile şi locul 1 mondial, dar, mai ales, am înţeles că această tînără are os de legendă. Ce va veni în palmaresul ei este una, dar ce va veni în jurul numelui ei va fi cu mult mai important. Peste douăzeci de ani se va vorbi despre Simona Halep cum vorbim despre Nadia Comăneci. Dacă, dimpotrivă, Simona Halep s-ar fi lăsat învinsă strategic, la zero, chiar dacă ar fi cîştigat turneul, ar fi dovedit că se împărtăşeşte şi ea, ca şi noi, de la spiritul meschin al aranjamentului şi ar fi rămas pentru totdeauna la stadiul de excepţională jucătoare de tenis şi atît. 

Luna trecută, în turneul de la Indian Wells, cînd Williams a abandonat în faza semifinalelor chiar înaintea întîlnirii cu Simona Halep, am zîmbit. Sînt convins că Number One a abandonat pentru motive reale, dar ceva mă face să cred că a făcut-o cu plăcere. Poate că un abandon în faţa Sharapovei ar fi iritat-o, dar acest abandon în faţa Simonei Halep, îmi place să cred, a liniştit-o cumva. Nu i-a făcut Simonei Halep o favoare şi nici nu cred că a fost o recompensă pentru Singapore. Dar, abandonînd, Williams i-a netezit tinerei românce calea spre cea mai importantă victorie a ei de pînă acum. Şi ceva mă face să cred că Williams ştia bine că abandonul ei va duce la acest deznodămînt. 

În fine, acum cîteva zile, în turneul următor, la Miami, Halep a jucat iarăşi, în semifinale, cu Williams. Aşa cum mai toată lumea anticipa, Simona Halep a pierdut. Dar, aşa cum iarăşi toată lumea anticipa, a pierdut dovedind că este din ce în ce mai aproape de ea. Distanţa valorică dintre Williams şi Halep se reduce meci de meci. Inevitabilul se produce. Iar Halep ştie că doar jucînd tot mai des cu Williams va ajunge să o învingă mai repede. Pentru simplu motiv că, jucînd tot mai des cu Williams, devine din ce în ce mai bună. 

Ce mi se pare interesant în această rivalitate este că, de fiecare dată, Simona Halep a făcut declaraţii admirative despre Williams şi, de fiecare dată, Williams a răspuns la fel. După ultima înfrîngere, Halep a spus: „Serena Williams este numărul unu de foarte mult timp. Am învăţat multe lucruri de la ea. Cînd a cîştigat un Grand Slam eu eram copil şi-mi plăcea s-o urmăresc, să văd cum joacă, cum luptă pînă la final. Este încă numărul unu mondial şi cîştigă titluri, iar asta e incredibil. Îi respect cariera şi persoana. La fiecare meci cu Serena am aflat că pot să fiu aproape de ea, că pot să fiu în top. Am fost aproape să cîştig, dar acum Serena este mai bună ca mine“. Tot după ultimul meci, Serena Williams a spus presei despre Simona Halep: „Joacă atît de bine şi este atît plăcut să o vezi jucînd atît de bine. E atît de tînără şi îmi place foarte mult să o văd jucînd. Sînt chiar o fană a ei. Îmi place atitudinea ei pe teren. Îmi place cum se mobilizează

Îmi place cum luptă. Îmi place cum joacă. Este plăcut să o vezi şi este diferită – în mod clar, este un tip de joc proaspăt“. 

Pe de o parte, Simona Halep are convingerea că americanca este mai bună decît ea şi, pe de altă parte, nu vrea să se dea la o parte din calea acesteia în turnee. După cum scriu ziarele, obiectivul strategic de carieră al Simonei Halep este, acum, un prim Grand Slam şi, în subsidiar, locul 1 mondial. Dar ceva mă face să cred că obiectivul personal al Simonei Halep este victoria asupra lui Williams într-o zi în care amîndouă sînt în plină formă. Şi, atunci, chiar că vor deveni prietene. Liderul unei generaţii va preda ştafeta liderului următoarei generaţii. Lumea merge înainte, tot mai performantă şi tot mai atrăgătoare prin confruntări de genul acesteia.

Sever Voinescu este avocat şi publicist. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Banner Marina Voica
banner cotabiță 1 2 2 2 png
Ce spunea Alina, soția lui Gabriel Cotabiță, în vara acestui an, despre starea de sănătate a artistului: „Nu ne-am putut descurca cu...”
Gabriel Cotabiță era internat la Spitalul Universitar București, iar sâmbătă dimineață, 23 noiembrie 2024, ar fi suferit un accident cerebral, potrivit unor informații venite din partea cunoscuților artistului. În vara acestui an, în luna iunie, Alina Munteanu, soția artistului, spunea care este, de
PNL CIUCA FB png
Ședință de mobilizare la PNL: „Totul a fost pe atacul asupra noastră cu mizerii. E nevoie să lăsăm deoparte aceste fake-news-uri”
Înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale 2024, liderii PNL au lansat un apel la mobilizare. „Să avem dialog cu primarii. Să mai explicăm, dacă e nevoie, importanța vitală a momentului”, a îndemnat președintele partidului, Nicolae Ciucă.
marius batu jpg
Încă un artist a plecat la ceruri: Marius Bațu. „Aveai tu, Marius, o melodie care se numea `Voi fi stea`"
Cântărețul de folk Marius Bațu a murit sâmbătă, 23 noiembrie. Avea doar 65 de ani. Anunțul a fost făcut de organizatorii unui concert care la care
Gabriel Cotabita
Marea cumpănă a lui Gabriel Cotabiță: „Nu trebuie să vă fie frică de moarte, dacă ai făcut bine, vei fi primit bine”
Marele artist, Gabriel Cotabiță, s-a stins din viață în urma unui accident vascular cerebral. În ultimii ani, îndrăgitul cântăreț a avut o sănătate fragilă, fiind internat de mai multe ori în spital.
image png
Artiștii români, val de reacții după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Toată copilăria mea am încercat să îl imit”
Industria românească, în doliu după moartea artistului Gabriel Cotabiță. S-a stins din viață astăzi, 23 noiembrie, la vârsta de 69 de ani. Vestea tristă a fost oferită de compozitorul Ionel Tudor, unul dintre prietenii de suflet ai regretatului cântăreț. De asemenea, un șir de mesaje de „adio” curg
banner cotabiță 1 2 png
Cum arată acum prima soţie a lui Gabriel Cotabiţă. Cei doi au fost căsătoriți timp de 19 ani
Gabriel Cotabiță și Alina și-au unit destinele în 2016, devenind un cuplu care a uimit pe toată lumea. Însă, înainte de aceasta, în viața artistului altă femeie i-a fost alături: Ioana Nagy. Prima căsătorie a solistului a început în 1996 și a durat 19 ani.
vot tur 1 prezidentiale 2024 strainatate   foto FB MAE jpg
Alegeri prezidențiale 2024. Votul în zonele de conflict, după reguli stricte. „Procesul va fi întrerupt în timpul alertei aeriene”
Românii care votează la Alegerile prezidențiale 2024 în străinătate, în zone de conflict, sunt obligați să respecte câteva reguli suplimentare față de procesul electoral obișnuit.
Marous Bațu FB nicu Alifantis jpg
A murit folkistul Marius Baţu. „Unde vă repeziți așa, toți, că ne năuciți?”
Folkistul Marius Marius Baţu, o legendă a muzicii folk, a murit. Vestea vine în aceeași zi în care s-a stins și artistul Gabriel Cotabiță.