Vremuri bune pentru populism, naționalism și conspiraționism

Publicat în Dilema Veche nr. 961 din 8 septembrie – 14 septembrie 2022
image

„Lebăda neagră” sau „furtuna perfectă”. Sînt metaforele pe care le folosesc atît jurnaliștii, cît și experții atunci cînd să încearcă să explice ceea ce se întîmplă în ultimii ani. „Lebăda neagră” sau „furtuna perfectă” sînt două sintagme care încearcă să definească fenomene care apar rar și care creează una sau mai multe crize.

Criza economică din anul 2008 nu a arătat tot ce se putea vedea în materie de crize. După mai bine de un deceniu, economia și societatea globală traversează mai multe crize suprapuse.

Am avut, așadar, în anul 2020, o criză sanitară cauzată de pandemie, iar acum, la doi ani după criza de sănătate, planeta traversează un război în Europa, o criză economică (inflație, deficit de materii prime energetice din Rusia, creșterea dobînzilor în încercarea de a lupta cu creșterea prețurilor, creșterea deficitelor bugetare și a datoriilor publice) și o criză de mediu.

Deci crize sînt din belșug, iar soluțiile sînt departe de a fi perfecte. De altfel, remediile pentru crize sînt tot mai greu de găsit, iar încercarea de a le găsi vine în contradicție cu alte crize. De exemplu, creșterea dobînzilor este în coliziune cu creșterea economică. Dorința majorității băncilor centrale din lume de a reduce inflația le determină să crească așa-numitele dobînzi-cheie, o măsură care, însă, inhibă creșterea economică sau chiar poate îndrepta economia spre recesiune.

Un alt exemplu: în încercarea de a oferi populației și companiilor facturi mai mici decît cele de la nivelul pieței, guvernele decid măsuri de plafonare a tarifelor, compensarea unei părți din prețul energiei sau reducerea taxelor și impozitelor încasate de stat. Toate aceste măsuri fac ca bugetele să fie sufocate de cheltuielile legate de susținerea schemelor de sprijin, astfel că se ajunge ca deficitul bugetar și datoria publică să crească.

Dacă soluțiile sînt complicate și, de multe ori, o rezolvare a unei probleme creează o alta, crizele sînt o adevărată binefacere pentru populiști, naționaliști economic și conspiraționiști.

Soluțiile raționale, imperfecte, sînt oricum mai bune decît cele fanteziste. Explicațiile logice ale crizelor pot fi, însă, contrazise cu ușurință de cele aberante. Ceea ce se și întîmplă.

Lucrurile au luat proporții odată cu criza sanitară. Într-o situație atît de complicată s-au găsit rapid populiști și conspiraționiști care au contestat totul. Astfel, s-a ajuns ca masca de protecție să fie „botniță”, carantina impusă din rațiuni de protecție sanitară să fie considerată „arest” la domiciliu, vaccinurile sînt doar un business oferit industriei Pharma, iar statisticile îmbolnăvirilor doar cifre care manipulează populația. A fost momentul în care conspirațiile au explodat, iar o parte din aceste teorii au fost îmbrățișate nu doar de așa-zișii lideri de pe rețelele sociale, ci și de politicieni aflați la putere sau în opoziție.

Pe un teren perfect pregătit de pandemie, crizele au venit ca o mănușă pentru populiști. Acum, cîmpul de luptă nu mai este cel sanitar, ci cel economic și de mediu. Este foarte simplu să spui că planeta a mai trecut prin momente de acest fel, de încălzire globală, și că, de fapt, toate încercările de a schimba ceva, de a lupta cu încălzirea și poluarea mediului sînt exagerate sau chiar de prisos. Totdeauna se va găsi o parte a publicului care va crede că nu are rost să oprim producția de energie bazată pe cărbune sau că eforturile de a oferi alternative la produsele agro-alimentare care consumă resurse și au un impact negativ asupra mediului nu sînt decît niște „tulburări” ale gîndirii progresiste.

Și în zona economică sînt teme cel puțin la fel de controversate ca în domeniul sanitar sau al mediului. Contextul este complicat pentru că, dincolo de „dosarul” dependenței europene de gazul natural și țițeiul din Rusia (cu temele de rigoare: cine este vinovat? cine a încurajat Rusia să vîndă atît de mult în Uniunea Europeană? este realistă renunțarea la materiile prime energetice din Federația Rusă și înlocuirea lor rapidă cu alte surse? de ce cresc prețurile?), cetățenii din toată lumea se confruntă cu o creștere accelerată a prețurilor. Studii sociologice recente arată, de exemplu, că majoritatea francezilor cred că prețurile vor continua să crească și, pe de altă parte, nu înțeleg de unde vin aceste creșteri de prețuri.

Incertitudinea este atît de mare, apele sînt atît de tulburi, încît populiștii și naționaliștii pot naviga fără probleme în ele. Fie că vorbesc despre soluții economice-minune, fie că pledează pentru ieșirea din zona euro sau pentru desființarea Uniunii Europene, fie că promit reduceri de taxe și impozite sau ajutoare de stat care ar arunca în aer deficitul bugetar și datoria publică.

Este foarte simplu astăzi să încerci să capitalizezi la nivel politic oferind așa-zise soluții populiste sau naționaliste. Cel mai rău este că publicul este înclinat să creadă o bună parte din aberațiile conspiraționiste, pentru că este mai dificil să accepte că iarna aceasta ar putea să fie nevoie să aibă în locuințe cîteva grade mai puțin decît în urmă cu un an.

Democrația, însă, trebuie să îngăduie ca în societate să se poată exprima și naționaliștii, și populiștii, și conspiraționiștii. Adică exact cei care pot distruge chiar democrația.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

Foto: wikimedia commons

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Templul mare de andezit  Foro Daniel Guță (2) JPG
Templul mare de andezit din Sarmizegetusa Regia va fi restaurat. Istoria uriașei construcții antice VIDEO
Templul mare de andezit din Sarmizegetusa Regia va fi restaurat, cu fonduri europene, iar înfățișarea ruinelor sale va fi modificată. Construcția antică este cuprinsă în proiectul de reabilitare a Terasei a X-a.
Volodimir Zelenski FOTO Profimedia
Zelenski, întâlnire cu șefii armatei pentru un plan de eliberare a regiunilor anexate de ruși
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit vineri cu comandanţi militari pentru a discuta cu privire la un "plan de eliberare" a teritoriului ucrainean ocupat de ruşi, relatează Reuters.
ue ucraina rusia
Reacția liderilor de stat din UE față de noile anexări efectuate de Rusia
Într-o declarație comună făcută publică vineri, liderii celor 27 de state membre UE resping şi condamnă „anexarea ilegală” de către Rusia regiunilor ucrainene Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie. Moscova pune „în pericol securitatea mondială”, avertizează liderii de stat din UE.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.