Vremuri bune pentru populism, naționalism și conspiraționism

Publicat în Dilema Veche nr. 961 din 8 septembrie – 14 septembrie 2022
image

„Lebăda neagră” sau „furtuna perfectă”. Sînt metaforele pe care le folosesc atît jurnaliștii, cît și experții atunci cînd să încearcă să explice ceea ce se întîmplă în ultimii ani. „Lebăda neagră” sau „furtuna perfectă” sînt două sintagme care încearcă să definească fenomene care apar rar și care creează una sau mai multe crize.

Criza economică din anul 2008 nu a arătat tot ce se putea vedea în materie de crize. După mai bine de un deceniu, economia și societatea globală traversează mai multe crize suprapuse.

Am avut, așadar, în anul 2020, o criză sanitară cauzată de pandemie, iar acum, la doi ani după criza de sănătate, planeta traversează un război în Europa, o criză economică (inflație, deficit de materii prime energetice din Rusia, creșterea dobînzilor în încercarea de a lupta cu creșterea prețurilor, creșterea deficitelor bugetare și a datoriilor publice) și o criză de mediu.

Deci crize sînt din belșug, iar soluțiile sînt departe de a fi perfecte. De altfel, remediile pentru crize sînt tot mai greu de găsit, iar încercarea de a le găsi vine în contradicție cu alte crize. De exemplu, creșterea dobînzilor este în coliziune cu creșterea economică. Dorința majorității băncilor centrale din lume de a reduce inflația le determină să crească așa-numitele dobînzi-cheie, o măsură care, însă, inhibă creșterea economică sau chiar poate îndrepta economia spre recesiune.

Un alt exemplu: în încercarea de a oferi populației și companiilor facturi mai mici decît cele de la nivelul pieței, guvernele decid măsuri de plafonare a tarifelor, compensarea unei părți din prețul energiei sau reducerea taxelor și impozitelor încasate de stat. Toate aceste măsuri fac ca bugetele să fie sufocate de cheltuielile legate de susținerea schemelor de sprijin, astfel că se ajunge ca deficitul bugetar și datoria publică să crească.

Dacă soluțiile sînt complicate și, de multe ori, o rezolvare a unei probleme creează o alta, crizele sînt o adevărată binefacere pentru populiști, naționaliști economic și conspiraționiști.

Soluțiile raționale, imperfecte, sînt oricum mai bune decît cele fanteziste. Explicațiile logice ale crizelor pot fi, însă, contrazise cu ușurință de cele aberante. Ceea ce se și întîmplă.

Lucrurile au luat proporții odată cu criza sanitară. Într-o situație atît de complicată s-au găsit rapid populiști și conspiraționiști care au contestat totul. Astfel, s-a ajuns ca masca de protecție să fie „botniță”, carantina impusă din rațiuni de protecție sanitară să fie considerată „arest” la domiciliu, vaccinurile sînt doar un business oferit industriei Pharma, iar statisticile îmbolnăvirilor doar cifre care manipulează populația. A fost momentul în care conspirațiile au explodat, iar o parte din aceste teorii au fost îmbrățișate nu doar de așa-zișii lideri de pe rețelele sociale, ci și de politicieni aflați la putere sau în opoziție.

Pe un teren perfect pregătit de pandemie, crizele au venit ca o mănușă pentru populiști. Acum, cîmpul de luptă nu mai este cel sanitar, ci cel economic și de mediu. Este foarte simplu să spui că planeta a mai trecut prin momente de acest fel, de încălzire globală, și că, de fapt, toate încercările de a schimba ceva, de a lupta cu încălzirea și poluarea mediului sînt exagerate sau chiar de prisos. Totdeauna se va găsi o parte a publicului care va crede că nu are rost să oprim producția de energie bazată pe cărbune sau că eforturile de a oferi alternative la produsele agro-alimentare care consumă resurse și au un impact negativ asupra mediului nu sînt decît niște „tulburări” ale gîndirii progresiste.

Și în zona economică sînt teme cel puțin la fel de controversate ca în domeniul sanitar sau al mediului. Contextul este complicat pentru că, dincolo de „dosarul” dependenței europene de gazul natural și țițeiul din Rusia (cu temele de rigoare: cine este vinovat? cine a încurajat Rusia să vîndă atît de mult în Uniunea Europeană? este realistă renunțarea la materiile prime energetice din Federația Rusă și înlocuirea lor rapidă cu alte surse? de ce cresc prețurile?), cetățenii din toată lumea se confruntă cu o creștere accelerată a prețurilor. Studii sociologice recente arată, de exemplu, că majoritatea francezilor cred că prețurile vor continua să crească și, pe de altă parte, nu înțeleg de unde vin aceste creșteri de prețuri.

Incertitudinea este atît de mare, apele sînt atît de tulburi, încît populiștii și naționaliștii pot naviga fără probleme în ele. Fie că vorbesc despre soluții economice-minune, fie că pledează pentru ieșirea din zona euro sau pentru desființarea Uniunii Europene, fie că promit reduceri de taxe și impozite sau ajutoare de stat care ar arunca în aer deficitul bugetar și datoria publică.

Este foarte simplu astăzi să încerci să capitalizezi la nivel politic oferind așa-zise soluții populiste sau naționaliste. Cel mai rău este că publicul este înclinat să creadă o bună parte din aberațiile conspiraționiste, pentru că este mai dificil să accepte că iarna aceasta ar putea să fie nevoie să aibă în locuințe cîteva grade mai puțin decît în urmă cu un an.

Democrația, însă, trebuie să îngăduie ca în societate să se poată exprima și naționaliștii, și populiștii, și conspiraționiștii. Adică exact cei care pot distruge chiar democrația.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.