Vor fi sau nu vor fi Jocuri Olimpice anul acesta?

Publicat în Dilema Veche nr. 893 din 20 - 26 mai 2021
Un sport la R─âs─ârit jpeg

Va reveni sau nu COVID-ul sub noi ├«nf─â┼úi┼č─âri? Cui ├«mi r─âspunde la ├«ntrebarea asta ├«i pot ┼či eu r─âspunde dac─â vor fi Jocuri sau nu. ├Äntr-o bun─â zi (de fapt, rea) am ajuns la un medic pentru o afec┼úiune. Dup─â cercet─âri mi-a prescris un program de urmat. Mi s-a p─ârut cam sever ┼či l-am ├«ntrebat dac─â nu poate s─â-l reduc─â. Mi-a z├«mbit ironic ┼či mi-a zis: ÔÇ×Tu nu cu mine negocezi, ci cu boala. Vezi dac─â ajunge┼úi la o ├«n┼úelegereÔÇŁ.

Sigur c─â azi, nu ieri ┼či nici m├«ine, treaba pare fezabil─â. ┼ó─ârile Europei ├«┼či deschid plajele ┼či muzeele, vaccina┼úii pot circula liber, se d─â drumul la spectatori, m─â┼čtile ├«ncep s─â cad─â. Detaliu: Jocurile Olimpice nu se ┼úin ├«n Europa, ci ├«n Japonia. Acolo unde, la sf├«r┼čitul lunii trecute, procentul de vaccina┼úi era ÔÇô ┼úine┼úi-v─â bine ÔÇô de sub 1%! Nu dezvolt motivele, s├«nt chestiuni legate de probleme trecute cu un vaccin ┼či de un anumit tip de cultur─â. A┼ča c─â, vorba cuiva citat de Le Monde, s─â aduni ├«n arhipelagul nipon vreo 80.000 de persoane venite de pe toat─â planeta ar putea ├«nsemna s─â transformi Jocurile ├«ntr-un festival al variantelor COVID. Obi┼čnui┼úi cu globalizarea ultimelor decenii, uit─âm c─â un virus nu e ca un tricou. Cum ar veni, nu difer─â doar pre┼úul. Probabil c─â bombardamentul zilnic cu ciud─â┼úenii ┼či orori ne-a amputat o bun─â parte din empatie. Ad─âugat─â la lipsa memoriei, care pare boala noului secol, rezult─â o combina┼úie de speriat. Comunitatea sportului vrea Jocuri cu disperare, dar cu ce risc pentru japonezi? ÔÇ×Dac─â nu exist─â alt─â solu┼úie, va trebui s─â anul─âm Jocurile de la Tokyo f─âr─â ezitareÔÇŁ, a declarat, de cur├«nd, T. Nikai, secretarul general al partidului la putere. Prim-ministrul a temporizat.

De la ├«nceputul anului, ├«ns─â, tot mai multe surse de acolo vorbesc despre posibilitatea ca ÔÇ×s─â nuÔÇŁ. Ceea ce ├«mpinge c─âtre ÔÇ×s─â daÔÇŁ e povestea veche de c├«nd lumea: banii. Exist─â peste 15 miliarde de motive pentru care Jocurile nu ar trebui anulate. Interesele se ├«ntrep─âtrund, mizele politice s├«nt esen┼úiale. Acest gigant al entertainment-ului nu se cap─ât─â u┼čor ┼či poate fi p─âr─âsit ├«nc─â ┼či mai greu. ÔÇ×The show must go onÔÇŁ e un cli┼čeu care sun─â idiot ├«n vremuri normale, dar mortal cu orice alt─â ocazie. Acum, a┼ča: oamenii s├«nt din ce ├«n ce mai bine cu excep┼úia celor care nu s├«nt. Televiziunea de stat japonez─â NHK (nu e banc) taie sunetul atunci c├«nd la trecerea fl─âc─ârii olimpice se aud fluier─âturile celor care ar vrea s─â fie l─âsa┼úi ├«n pace ├«ntr-unul dintre cele mai grele momente ale existen┼úei lor. Iat─â un r─âspuns. T├«mpit, dar cine a zis c─â pandemia ne-a f─âcut mai de┼čtep┼úi?

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.