Vom reuşi?

Publicat în Dilema Veche nr. 138 din 15 Sep 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

"Civilizaţia burgheză europeano-americană părea să fi ieşit învingătoare şi în al treilea război mondial, cel rece. Mulţi dintre noi au crezut atunci în ideile lui Francis Fukuyama, care vorbea despre Ťsfîrşitul istoriei», în sensul sfîrşitului unui coşmar. În definitiv, democraţia de tip american şi european (dar şi japonez, australian, sud-african etc.) îşi învinsese marele duşman, aşa cum biruise altădată şi asupra lui Hitler. Părea acum că toate statele lumii (cu trei-patru excepţii jalnice) fie că sînt deja democratice, fie că şi-au stabilit drept ideal democraţia. Lumea postmodernă, a tehnologiilor de vîrf, a Internetului şi-a multiculturalismului părea să nu mai aibă duşmani. În acea perioadă am scris şi eu Postmodernismul românesc, carte în care îmbrăţişam ideile cele mai avansate ale epocii: pluralism, toleranţă, emanciparea minorităţilor, echilibrul între localism şi globalizare. Citită azi, cartea mea, ca şi a lui Fukuyama, ca şi multe altele, se dovedeşte naivă. Cărţile de acest tip nu luau în seamă că, într-o lume cu viteze foarte diferite de viaţă şi dezvoltare, se creează, clipă de clipă, imense resentimente faţă de cei mai rapizi şi mai avansaţi. Ca popoare şi etnii întregi îşi dau seama că au pierdut deja cursa, politic, economic, cultural etc., şi că din această conştiinţă de loseri apare o respingere radicală a înseşi lumii care-i plasează în poziţia de retardaţi ai istoriei (...). Nu religia îi mînă-n luptă pe fundamentaliştii arabi. Religia e doar un simbol pentru sentimentul lor disperat că sînt în urma altora, pentru onoarea lor de popoare mîndre, dar retardate educaţional şi tehnologic, şi care nu văd cum ar putea fi recuperat acel decalaj (Mircea Cărtărescu, Jurnalul naţional, 12 septembrie crt.). "După mii de atacuri teroriste, aceşti oameni învinşi de viaţă şi fascinaţi de moarte nu au reuşit nimic. Ei nu au schimbat viaţa popoarelor pe care spun că le apără, au lăsat omul arab pe mai departe mut de umilinţă în faţa unui frigider Siemens sau a unei femei dezinvolte şi au ridicat la linia orizontului stiva de morţi la care se spetesc, explodînd repetat şi plicticos. Vom reuşi? Sigur că da. Terorismul nu clinteşte puterea economiilor occidentale. Războaiele din Irak şi din Afganistan se complică haotic, dar Orientul Mijlociu se va schimba. Va dura mult pentru că nu poate dura puţin. Noi, est-europenii, ştim asta, după un război rece şi lent, de aproape 50 de ani. Dacă avem totuşi o problemă, atunci ea e incapacitatea elitelor academice şi mediatice occidentale de a se replia în direcţia cuvenită, strigînd: asta sîntem şi asta credem. Aici e pericolul, în sufletul diluat şi în mintea derutată ale omului public occidental. În rest, Al-Qaeda şi cei care atîrnă de acest paravan funebru sînt sortiţi eşecului. Islamul terorist va sîngera printre noi, pînă la capăt. Fără speranţă şi fără ieşire (Traian Radu Ungureanu, Cotidianul, 11 septembrie crt.) (pe tema "11 septembrie", citeşte şi p. 20 "La faţa locului" - C. G.)

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Imagini spectaculoase de pe Transapuseana, cel mai scump drum din ţară. Primul tronson este aproape gata VIDEO
Primul tronson din drumul de 78 de kilometri, care face legătura între Aiud (Autostrada A10) şi zona Bucium – Abrud (DN 74), va fi recepționat în decembrie.
image
Schimbarea la față a Bisericii Ortodoxe Române: Aprobarea Sfintei Mucenițe Anticorupția
Sfântul Sinod a făcut publice măsurile pe care le ia pentru a combate corupția din cadrul Bisericii Ortodoxe. Preoții nu vor mai putea solicita și primi donații decât dacă acestea sunt de un real folos unităţilor bisericeşti, iar cei care vor fi prinși cu mită riscă excluderea din BOR.
image
Cât se pierde dintr-un porc viu după tăiere: Prețul real al unui kilogram de carne
Porcii „în viu” se vând cu prețuri cuprinse între 15 și chiar 25 lei/kg, însă puțini știu că după tăiere se pierde un procent uriaș din greutate, ceea ce face ca prețul să fie mult mai mare.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic