Vom reuşi?

Publicat în Dilema Veche nr. 138 din 15 Sep 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

"Civilizaţia burgheză europeano-americană părea să fi ieşit învingătoare şi în al treilea război mondial, cel rece. Mulţi dintre noi au crezut atunci în ideile lui Francis Fukuyama, care vorbea despre Ťsfîrşitul istoriei», în sensul sfîrşitului unui coşmar. În definitiv, democraţia de tip american şi european (dar şi japonez, australian, sud-african etc.) îşi învinsese marele duşman, aşa cum biruise altădată şi asupra lui Hitler. Părea acum că toate statele lumii (cu trei-patru excepţii jalnice) fie că sînt deja democratice, fie că şi-au stabilit drept ideal democraţia. Lumea postmodernă, a tehnologiilor de vîrf, a Internetului şi-a multiculturalismului părea să nu mai aibă duşmani. În acea perioadă am scris şi eu Postmodernismul românesc, carte în care îmbrăţişam ideile cele mai avansate ale epocii: pluralism, toleranţă, emanciparea minorităţilor, echilibrul între localism şi globalizare. Citită azi, cartea mea, ca şi a lui Fukuyama, ca şi multe altele, se dovedeşte naivă. Cărţile de acest tip nu luau în seamă că, într-o lume cu viteze foarte diferite de viaţă şi dezvoltare, se creează, clipă de clipă, imense resentimente faţă de cei mai rapizi şi mai avansaţi. Ca popoare şi etnii întregi îşi dau seama că au pierdut deja cursa, politic, economic, cultural etc., şi că din această conştiinţă de loseri apare o respingere radicală a înseşi lumii care-i plasează în poziţia de retardaţi ai istoriei (...). Nu religia îi mînă-n luptă pe fundamentaliştii arabi. Religia e doar un simbol pentru sentimentul lor disperat că sînt în urma altora, pentru onoarea lor de popoare mîndre, dar retardate educaţional şi tehnologic, şi care nu văd cum ar putea fi recuperat acel decalaj (Mircea Cărtărescu, Jurnalul naţional, 12 septembrie crt.). "După mii de atacuri teroriste, aceşti oameni învinşi de viaţă şi fascinaţi de moarte nu au reuşit nimic. Ei nu au schimbat viaţa popoarelor pe care spun că le apără, au lăsat omul arab pe mai departe mut de umilinţă în faţa unui frigider Siemens sau a unei femei dezinvolte şi au ridicat la linia orizontului stiva de morţi la care se spetesc, explodînd repetat şi plicticos. Vom reuşi? Sigur că da. Terorismul nu clinteşte puterea economiilor occidentale. Războaiele din Irak şi din Afganistan se complică haotic, dar Orientul Mijlociu se va schimba. Va dura mult pentru că nu poate dura puţin. Noi, est-europenii, ştim asta, după un război rece şi lent, de aproape 50 de ani. Dacă avem totuşi o problemă, atunci ea e incapacitatea elitelor academice şi mediatice occidentale de a se replia în direcţia cuvenită, strigînd: asta sîntem şi asta credem. Aici e pericolul, în sufletul diluat şi în mintea derutată ale omului public occidental. În rest, Al-Qaeda şi cei care atîrnă de acest paravan funebru sînt sortiţi eşecului. Islamul terorist va sîngera printre noi, pînă la capăt. Fără speranţă şi fără ieşire (Traian Radu Ungureanu, Cotidianul, 11 septembrie crt.) (pe tema "11 septembrie", citeşte şi p. 20 "La faţa locului" - C. G.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Schengen shutterstock 9 jpg
Avertisment după aderarea României la Schengen. Impact pozitiv major, dar atenţie la afinitatea pentru partide anti-europene
Economistul Christian Năsulea consideră că aderarea completă a României la spaţiul Schengen va avea „impact pozitiv major” pentru ţara noastră din perspectivă economică, dar atrage atenţia asupra afinității unor români pentru partide „anti-europene şi anti-piaţă liberă”.
banner oana roman png
Mbappe facebook webp
masina electrica
Țara unde se interzic mașinile pe benzină și motorină! Nu vor mai putea fi cumpărate din 2025
Uniunea Europeană încearcă din greu să elimine mașinile cu motor pe bază de ardere internă de pe șosele, însă lucrurile se dovedesc a fi mult mai complicate decât anticipau autoritățile.
Tiramisu dubai cu fistic si cadaif reteta gina bradea 5 webp
Tiramisu Dubai, cu fistic si fidea kadaif. Rețeta Ginei Bradea: „Este ușor de facut acasă si mai bun decât vestita ciocolata care costă enorm”
Unul dintre cei mai apreciați bloggeri culinari din România, Gina Bradea, propune un desert „mai bun decât vestita ciocolată Dubai”. Este vorba despre tiramisu cu fistic, ciocolată, si fidea kadaif.
Stadion vulcan in Arabia Saudita (X) jpg
Arabia Saudită, în altă lume: stadion-vulcan și o arenă de 350m înălţime
Saudiții nu se dezmint, continuând seria excentrităților.
Spitalul MedLife Medici’s main photo jpg
MedLife inaugurează Spitalul Medici’s la Timișoara cu o investiție de peste 25 milioane de euro: „Probabil, este cel mai modern spital privat din România”
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, anunță deschiderea oficială a Spitalului Medici’s, o unitate multidisciplinară ce aduce medicina privată la un nou nivel de performanță.
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
Întâlnire între Klaus Iohannis și Călin Georgescu, pe vremea când președintele era primarul Sibiului. În ce context s-au cunoscut cei doi
Un articol din 2003, scos recent la lumină, arată că președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Călin Georgescu pe vremea când era primar al Sibiului. La vremea respectivă, cei doi au discutat despre implementarea așa-zisei Agenda 21.
1733923409 RcsX jpg
Constipația: Cauze la Adulți, Remedii și Rolul Probioticelor
Constipația este o problemă des întâlnită și care afectează mulți adulți, având un impact negativ semnificativ asupra calității vieții.