Voi știți formula permanganatului de potasiu?

Publicat în Dilema Veche nr. 973 din 1 decembrie – 7 decembrie 2022
HCorches prel jpg

Prin clasa a VII-a trebuie să fi fost. Căci nu mai eram atît de mici încît să nu ne ducă mintea la astfel de prostii, dar nici destul de mari încît să ni se pară prea infantilă o astfel de joacă. Deci anii ’80 ai copilăriei mele, într-o școală de centru a orașului Cluj. Nu mai țin minte care dintre colegi a venit cu descoperirea și cu substanța la el. Stelică? Dan? Adam? Care să fi fost? Adusese pliculețul magic, pe care pretindea că l-a cumpărat fără probleme de la farmacie.

Aveam pe vremea aceea o profesoară de chimie și de fizică mai temută decît toți ceilalți profesori. Probabil că dificultatea materiei sale contribuia la această aură, dar nu era singurul motiv. Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca. Puteai fi oricît de bun la materia ei, oricînd te putea prinde cu ceva care să-ți șubrezească statutul, încrederea în sine și, mai ales, media. 

Ei bine, pliculețul cu pricina conținea o substanță specială. Colegul care o adusese ne-a informat că micile cristale violacee, odată inhalate pe nas, ne vor provoca strănuturi de nestăpînit. Nu-mi dau seama ce efect ulterior speram să obținem. Să fim lăsați de la ore acasă, pe motiv de boală? Sau voiam doar să experimentăm, așa cum o fac copiii, fără gîndul la consecințe precise? Am inhalat cristale mai mulți din clasă, în pauză, și s-a produs, în următoarele minute, un adevărat cutremur. Pentru că întreaga școală vuia de strănuturile noastre de neoprit, dublate de sînge curs din nas. Se creaseră un adevărat haos și o panică generalizată. Praful de strănutat era, în termeni științifici, permanganat de potasiu. 

Nu mai țin minte exact cum s-au liniștit lucrurile în pauză sau dacă a durat mai mult, dar în aceeași zi am avut și oră de chimie. La intrarea doamnei în clasă, ca de obicei, dar parcă mai ceva, liniștea era mormîntală. Plutea un zvon deja, legat de o pedeapsă pe care doamna ne-o va administra. S-a așezat la catedră, fără să scoată un cuvînt. A început să strige catalogul și, în timp ce fiecare dintre noi răspundea „Prezent!“, cu inima cît un purice, de teamă să nu fie scos la răspuns, unul dintre colegi a început să strănute din nou. Poate era efectul întîrziat al cristalelor violacee, poate doar își ștersese nasul cu degetele pe care rămăseseră încă urme din substanța buclucașă. Eram încremeniți cu toții. Doamna s-a oprit din strigat catalogul, a așteptat să se liniștească strănuturile, apoi s-a ridicat și a scris pe tablă numele substanței: permanganat de potasiu. Rînd pe rînd ne-a invitat la tablă, cerîndu-ne să-i scriem formula. Bineînțeles, nimeni nu o știa. Bineînțeles, am luat toți (sau să fi scăpat cineva?) nota 2. 

De ce mi-am amintit de acest episod? Pentru că am citit zilele acestea un articol despre un studiu de pedagogie școlară, realizat de dr. Ludwig Haag de la Universitatea din Bayreuth și prof. dr. Thomas Götz de la Universitatea din Viena. 

Scena descrisă de mine este doar un exemplu, poate ceva mai pitoresc decît celebrele situații în care profesorul, după intrarea în clasă sau poate pe la mijlocul orei sau la sfîrșitul ei, rostește celebrul: „Scoateți o foaie de hîrtie!“. De multe ori am trăit și eu situația respectivă ca elev și, de ce să nu recunosc, mi s-a întîmplat să și rostesc în fața unor clase celebrele cuvinte. 

Cei doi cercetători amintiți, pe baza studiului efectuat pe un eșantion de elevi, avansează ideea că evaluările inopinate sînt un factor generator de anxietate și nu reprezintă un mijloc cu eficiență reală în atingerea obiectivelor educaționale. 

Am citit o serie de comentarii care contestă rezultatele studiului. Sau le relativizează. Școala românească este încă tributară, pe alocuri, unor astfel de metode de impunere a autorității sau de așa-zisă motivare pentru studiu permanent. Și, nu în ultimul rînd, de pedeapsă. Dacă profesorul este nemulțumit de o atitudine sau de o reacție a unui elev sau a unui grup de elevi administrează pe loc, drept pedeapsă, o evaluare, fie orală, fie scrisă. 

Personal, cred că cei doi cercetători au dreptate. Pentru situații ca aceea cu utilizarea prafului de strănutat sîntem datori, ca profesori și ca sistem, să avem alte metode de educare. În schimb, evaluarea trebuie să aibă rolul și locul ei bine determinate în angrenajul procesului educațional. Or, acest rol este de măsurare a unui progres eșalonat și de reglare a procesului pentru a se remedia minusurile sale. 

În fond, nici la facultate nu se dau evaluări inopinate, ele au locul bine stabilit în timpul sesiunilor, așa că nu văd de ce elevii, mai mici ca vîrstă și mai fragili ca dezvoltare emoțională și cognitivă, ar trebui să fie supuși unor evaluări mai arbitrare. 

Evaluarea nu trebuie percepută ca stres din perspectiva evaluaților, ci ca responsabilitate. De aceea, a ști că după anumite etape de studiu va trebui să faci dovada măsurii în care ai acumulat informație și ți-ai format competențe este firesc. Iar din perspectiva profesorului, a dovedi că poți să-l prinzi pe elev cu goluri sau cu minusuri, prin evaluări inopinate, înseamnă a nu-ți respecta nici tu obiectivele, care nu sînt de evidențiere a capacității tale de a pedepsi sau a demonstrării faptului că poți să-l prinzi pe elev în ofsaid, ci de a reuși să îl ajuți să evolueze și să progreseze, respectiv de a măsura obiectiv aceste reușite. Nu să îi demonstrezi că tu știi formula KMnO4, iar el nu o știe, ci să afli dacă a reușit să o știe după ce i-ai spus-o și l-ai pus în contexte de utilizare a ei.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).
O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Capitală: femeie închisă în portbagajul unei mașini incendiate. Cum a fost salvată de polițiști și de operatorii 112 VIDEO
Un caz șocant de sechestrare a fost înregistrat luni dimineață în Capitală. O femeie a fost salvată de polițiști din portbagajul unei mașini incendiate.
image
Experiența nefericită trăită de o turistă într-un hotel de 4 stele din Sinaia. „Și un WC public arăta mai bine decât camera”
O româncă s-a plâns de condițiile oferite de un hotel de 4 stele din Sinaia. Femeia susține că a stat într-o cameră care merita cel mult două stele și a postat pe internet fotografii care vin în sprijinul afirmațiilor sale
image
Există legătură între cutremurul din Turcia și cele cinci seisme din România? Ce spun experții
După cutremurul devastator din Turcia, în această dimineață, au avut loc mai multe cutremure și în România. Seismologul Gheorghe Mărmureanu e explicat dacă acestea au legătură.

HIstoria.ro

image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.
image
Apropierea Ungariei revizioniste de Germania nazistă
Propaganda revizionistă maghiară, extrem de activă și de agresivă, a prins în străinătate și pe fondul lipsei de reacție a României.