Vizaviul şi vizaveaua

Publicat în Dilema Veche nr. 821 din 14–20 noiembrie 2019
„Cu bule“ jpeg

Prin anii ’90, mai mulţi lingvişti interesaţi şi de cultivarea limbii au criticat un exces des constatat în discursul public al vremii: folosirea mult prea frecventă a formulei vizavi de (locuţiune prepoziţională) în tot felul de construcţii, mai ales pentru a anunţa tema enunţului (unde vizavi de era echivalent cu despre, în legătură cu, pe tema etc.) sau a indica raportarea la ceva ori la cineva (înlocuind pe faţă de). S-a observat că formula – devenită cuvînt la modă,  clişeu lingvistic – caracteriza un stil preţios, cu urme ale construcţiilor greoaie, administrative, din limba de lemn. Caracterizări şi explicaţii ale uzului şi ale abuzului se găsesc în articole lingvistice – Valeria Guţu Romalo, „Moda lingvistică (vizavi de)“ (1992), Carmen Mîrzea Vasile, „Locuţiunea vizavi de cu sens relativ. Cîteva observaţii“ (2009) –, în Gramatica pentru toţi a Mioarei Avram (1997), în 101 greşeli de lexic şi de semantică, de Adina Dragomirescu şi Alexandru Nicolae (2011) etc. Exagerată a  devenit însă chiar respingerea construcţiei, care a fost considerată de unii – pe nedrept – o „greşeală gramaticală“ şi a fost condamnată în Internet în termeni radicali: „Auzim deseori: «L-am auzit discutînd vizavi de această problemă». Este greşit pentru că «vizavi» se foloseşte doar în context spaţial“. O asemenea sentinţă se bazează pe o eroare: utilizarea relaţională a lui vizavi de este atestată din secolul al XIX-lea, apărînd, de exemplu, la Alecsandri („o independenţă absolută vis-à-vis de celelalte direcţii române şi străine“, citat în Dicţionarul limbii române – DLR) şi provine din franceză, unde este unul dintre sensurile recunoscute ale locuţiunii, apărut pe baza celei mai fireşti treceri de la concret (poziţie în spaţiu) la abstract (relaţie). Excesul lui vizavi de este criticabil stilistic, nu însă din punct de vedere gramatical.

Astăzi, moda pare să fi trecut, fie ca urmare a criticilor, fie – mai probabil – aşa cum trece orice modă, prin banalizare şi uzură. Exemplele actuale mi se par în limitele normale – „Nu mă cobor să-i dau un sfat, dar cred că ar trebui să îşi revizuiască comportamentul vizavi de colegi“ (declaraţia unui politician, 2018, euractiv.ro); „Ascultam azi la radio niște cetățeni care se exprimau vizavi de viitorul guvern și de ce-și doresc de la el“ (zoso.ro, 2019). În intervenţiile actuale ale lingviştilor pe această temă, părerile sînt împărţite: Ioan Dănilă, într-un articol din 2017, consideră că locuţiunea nu mai este la fel de des folosită ca acum cîteva decenii; Ana Iorga, într-o emisiune de televiziune din 2018, constată însă existenţa a destul de multe excese. La eventuala reducere a frecvenţei e posibil să fi contribuit şi dominanta mai curînd colocvială a comunicării publice, în care găsim astăzi mai mult elemente de limbă vorbită decît construcţii greoaie, poate şi tot mai slaba cunoaştere a limbii franceze, înlocuite masiv de engleză ca sursă de împrumuturi şi calcuri.

Mai interesantă este conversiunea adverbului vizavi în substantiv, produsă tot după model francez. În Trésor de la langue française informatisé sînt consemnate sensurile substantivului masculin vis-à-vis: „persoană aflată în fața cuiva“ (cu aplicaţie specială la figurile de dans), dar şi tip de canapea, maşină cu scaune plasate faţă în faţă etc. Din acestea, româna a împrumutat mai ales prima accepţie, atestată de la sfîrşitul secolului al XIX‑lea. Găsim substantivul vizavi şi în primele decenii ale secolului al XX-lea: „recască vizaviul de-i pîrîie fălcile“ (unde este vorba de „Ionexu, vizavi la aceeaşi masă de cafenea“, Furnica, 16.02.1920); „pledează, cu vizaviul său, «pentru concepţiile» sale“ (Ţara noastră, 5.09.1926);  „Filozofie de babă, răspunde vizaviul lui Livadă“ (Pavel Dan, Studentul Livadă, în Blajul, nr. 11-12, 1935). În prezent, substantivul masculin e rar folosit, dar nu absent: „Imediat ce scoți capul prin vizetă, vizaviul trage un dosar imaginar din sertar și începe să te spurce“ (stelian-tanase.ro). Substantivul masculin pare să fie încă în uz în româna din Republica Moldova, cu sensul „persoană aflată în faţa alteia“ – „Am ajuns să mă gîndesc bine înainte de a vorbi către cineva necunoscut, că nu ştiu ce păreri împărtăşeşte vizaviul“ (moldova-suverana.md), dar mai ales cu un sens uşor diferit, bine reprezentat în discursul politic, de „omolog“, „persoană cu aceeaşi funcţie sau cu funcţie asemănătoare“: „prin ’94, un fost ministru al Securităţii Naţionale a discutat cu vizaviul său de la Tiraspol, şeful departamentului respectiv“ (moldova.europalibera.org); „spuneau că există anumite înțelegeri între liderul PD, Vlad Plahotniuc, și vizaviul său (…) din regiune[a] transnistreană Gușan“ (ibidem); „vizavi-ul moldav al ministrului arab, Andrei Galbur“ (comunist.md). Există şi exemple în care cuvîntul pare să aibă (ca substantiv neutru) sensul mai general de „echivalent“, nu doar cu referire la persoane – „călătoriei definitive spre Eden sau spre vizaviul acestuia“ (vipmagazin.md) – sau cel de „întîlnire faţă în faţă“: „Imaginile înduioşătoarelor vizaviuri de la Condriţa, la umbra codrului secular“ (jc.md).

Substantivul feminin a fost de la început o creaţie glumeaţă, care a rămas cunoscută pînă astăzi datorită lui Caragiale: forma vizaveaua este folosită de Catindat în D’ale carnavalului: „Trebuie să te fac un cadril. Iacă ne-am găsit vizaveaua…“. E de bănuit că folosirile actuale ale cuvîntului sînt aluzii livreşti şi ironice; cuvîntul apare şi cu sens abstract – „vizavi de vizaveaua unioniştilor“ (revista22.ro, comentarii); „dacă privim de la dreapta neocon-libertariană, consta[tă]m exact vizaveaua“ (observatorcultural.ro) –, şi cu referire la o persoană: „Nu aveţi decît să vă aduceţi şi d-voastră vizaveaua“ (wordpress.com), „vizaveaua încă doarme“ (ibidem).

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Ce avere are „Lupul de la Rutieră”. Soția sa, fost viceprimar, conduce afaceri prospere la Râșnov
„Lupul de la Rutieră” a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Soția sa a fost viceprimar al orașului Râșnov și conduce afaceri prospere, care le-au permis să cumpere case și terenuri
image
Revelațiile unor unguri în România. „Până la urmă, m-am înșelat în privința Transilvaniei și a lor”
Zsolt și Daniel sunt doi tineri din Ungaria care au vizitat pe rând România și au vorbit despre surprizele pe care le-au avut în momentul în care au ajuns să cunoască români și chiar să-și facă prieteni.
image
Care sunt cele 3 zodii care mint fără nicio remuşcare
Din punct de vedere al horoscopului există zodii care sunt mai mult sau mai puţin predispuse a se regăsi pe lista mincinoşilor.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.