Visînd cai verzi pe pereți

Publicat în Dilema Veche nr. 822 din 21–27 noiembrie 2019
Se poate altfel? jpeg

În 2001 am publicat prima mea poveste într-o revistă din Vancouver. Revista se numea Crank și am cîștigat și un premiu pentru debut. După vreo patru-cinci ani m-am prins că săracii oameni au crezut că am scris voit în engleza aia execrabilă și că cel mai probabil m-au citit cu totul altfel decît am intenționat eu. În plus, eram exotic căci români romi nu prea se îngrămădeau la scris.

Problema a fost că tot în același an am fost publicat de o revistă de specialitate pe minorități și de o revistă a unei universități americane destul de cunoscute. Pentru toți acei ani am crezut că aș putea fi o lumină a scrisului. E drept, nu am mai încercat să scriu, erau prea multe de citit și probabil undeva în subconștient știam că sînt departe de a putea să scriu ceva cît de cît acceptabil.

Cam așa m-am simțit la începutul anului dînd un pic cu nasul în politică. Accidental m-am nimerit în grupul care a pus bazele PLUS și, pentru cîteva săptămîni, am început să cred că chiar aș putea să fac politică. Undeva știam că nu prea am cum, sînt prea nonconformist pentru a funcționa într-o disciplină de grup, dar am zis să încerc. M‑a lovit rapid sindromul impostorului imediat după ce am făcut o greșeală care a cam isterizat bula mea. Am vrut să renunț imediat, dar Dacian Cioloș a preluat, cu eleganță, responsabilitatea.

Însă după ce mi-am luat cîteva sute bune de plăcuțe suedeze pentru îndrăzneala de a fluiera în biserica doamnei Laura Codruța Kövesi și a domnului Augustin Lazăr, am decis că politica nu este de mine.

Din cînd în cînd mai visez cu ochii deschiși la o clasă politică unde m-aș potrivi. Experiența de mai mult de zece ani de voluntariat în sectorul 5 și comunitatea senzațională de voluntari care s‑a construit de-a lungul acestor ani sînt inspirația pentru cele de mai jos.

Sînt foarte multe cazuri de copii și adulți care trăiesc într-o sărăcie lucie. Există o dorință relativ mare și în creștere de a face bine. Sînt din ce în ce mai multe firme private care înțeleg nevoia de a investi în ajutor pentru cei mai sărmani și mai vulnerabili, dar care nu au nici timpul și nici oamenii care pot să facă asta. Politicienii sînt văzuți ca fiind meșteri la dat din gură și la umplut conturile proprii.

Atît PLUS, cît și USR sînt partide atractive pentru tot felul de oportuniști și gargaragii din cauza potențialului pe care îl au de a trimite oameni în Parlament și în administrațiile locale. Am întîlnit destui și sînt convins că numărul lor va crește dacă nu se iau măsuri menite să-i descurajeze.

Ambele partide pierd oameni valoroși, demotivați de oportuniști agresivi. Marota comunicării a devenit ridicolă, în condițiile în care lucrurile care pot fi comunicate sînt școli de vară, conferințe mediocre și discursuri sforăitoare. Nu de asta e nevoie, ci de metode practice prin care cele două partide pot să construiască încrederea atît în interior, cît și în exterior.

PLUS și USR pot cîștiga următoarele alegeri și pot reforma felul în care facem politică. Pentru mine pare relativ simplu. Se introduc în toate filialele indicatori de performanță care să stimuleze acțiunile membrilor menite să facă România mai bună. Renovarea caselor bunicilor rămași singuri, o masă caldă pentru cei mai sărmani, mentorat pentru copiii vulnerabili, ajutor pentru cei suferinzi sînt lucruri de care este mare nevoie cam peste tot.

Coruri de slăvire a conducerii, deși tipice politicii europene, nu ajută deloc, așa cum nu ajută nici retorica, oricît de minunat sau de charismatic ar fi liderul.

În locul întîlnirilor sterile și adesea demotivante ale filialelor, oamenii din partid ar putea să se întîlnească și să facă ceva bun pentru alții. Asta ar întări încrederea între membrii de partid și ar ajuta la creșterea încrederii alegătorilor în cele două partide, mai ales a alegătorilor care votează PSD. În cazul unui succes, celelalte partide vor fi nevoite să copieze același model de lucru care pe termen mediu va elimina o mare parte a oportuniștilor din politică. Nu cred că va fi coadă la igienizat bude sau la gătit pentru sărmani din partea nicolicilor și vioricilor din PLUS, USR sau PNL, așa că, după un pic de gargară despre populism a oportuniștilor rămași fără obiectul muncii, lucrurile vor evolua numai spre bine.

Cam asta am vrut eu să fac în PLUS. Nu am reușit, dar nu înseamnă că am renunțat. Eșecul electoral de acum cîteva zile poate va forța conducerile celor două partide să‑și regîndească strategiile. În cazul în care ceea ce am scris mai sus devine prioritar, nu o să ezit să revin în politică. Am îndoieli foarte mari că așa ceva este posibil, așa că pot să-mi asum riscul.

Habar nu am dacă cele de mai sus pot funcționa sau ba. M-am obișnuit să o dau în bară, așa că nu m-ar surprinde dacă ar fi o idee proastă. Nu ar fi nici prima, nici ultima pe care le am. Dar asta nu înseamnă că nu aș încerca-o.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Prima echipă eliminată de la Euro 2024, după ce Franța și Olanda au remizat în grupa D
Germania și Spania sunt deja în optimile Campionatului European.
image
Cum a rămas un român fără bani în cont în timp ce își rezerva vacanța online. „Am intrat pe link”
Numărul înşelăciunilor legate de rezervări online a crescut de 9 ori în acest an. A păţit-o şi un tânăr din Bucureşti care a rămas fără o sumă importantă din cont.
image
Cele mai cancerigene produse de curățenie pe care toată lumea le folosește. Cu ce le puteți înlocui
Un avocat specializat în vătămări corporale catastrofale a avertizat consumatorii împotriva utilizării a trei produse cancerigene care se găsesc în mod obișnuit în case.

HIstoria.ro

image
Care a fost singurul trofeu european câștigat de o echipă națională de fotbal a României?
Pe 29 aprilie 1962, aproape 80.000 de spectatori au ținut să fie prezenți la finală, pe „23 August”.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î