Vis├«nd cai verzi pe pere╚Ťi

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 822 din 21ÔÇô27 noiembrie 2019
Se poate altfel? jpeg

├Än 2001 am publicat prima mea poveste ├«ntr-o revist─â din Vancouver. Revista se numea Crank ╚Öi am c├«╚Ötigat ╚Öi un premiu pentru debut. Dup─â vreo patru-cinci ani m-am prins c─â s─âracii oameni au crezut c─â am scris voit ├«n engleza aia execrabil─â ╚Öi c─â cel mai probabil m-au citit cu totul altfel dec├«t am inten╚Ťionat eu. ├Än plus, eram exotic c─âci rom├óni romi nu prea se ├«ngr─âm─âdeau la scris.

Problema a fost c─â tot ├«n acela╚Öi an am fost publicat de o revist─â de specialitate pe minorit─â╚Ťi ╚Öi de o revist─â a unei universit─â╚Ťi americane destul de cunoscute. Pentru to╚Ťi acei ani am crezut c─â a╚Ö putea fi o lumin─â a scrisului. E drept, nu am mai ├«ncercat s─â scriu, erau prea multe de citit ╚Öi probabil undeva ├«n subcon╚Ötient ╚Ötiam c─â s├«nt departe de a putea s─â scriu ceva c├«t de c├«t acceptabil.

Cam a╚Öa m-am sim╚Ťit la ├«nceputul anului d├«nd un pic cu nasul ├«n politic─â. Accidental m-am nimerit ├«n grupul care a pus bazele PLUS ╚Öi, pentru c├«teva s─âpt─âm├«ni, am ├«nceput s─â cred c─â chiar a╚Ö putea s─â fac politic─â. Undeva ╚Ötiam c─â nu prea am cum, s├«nt prea nonconformist pentru a func╚Ťiona ├«ntr-o disciplin─â de grup, dar am zis s─â ├«ncerc. MÔÇĹa lovit rapid sindromul impostorului imediat dup─â ce am f─âcut o gre╚Öeal─â care a cam isterizat bula mea. Am vrut s─â renun╚Ť imediat, dar Dacian Ciolo╚Ö a preluat, cu elegan╚Ť─â, responsabilitatea.

├Äns─â dup─â ce mi-am luat c├«teva sute bune de pl─âcu╚Ťe suedeze pentru ├«ndr─âzneala de a fluiera ├«n biserica doamnei Laura Codru╚Ťa K├Âvesi ╚Öi a domnului Augustin Laz─âr, am decis c─â politica nu este de mine.

Din c├«nd ├«n c├«nd mai visez cu ochii deschi╚Öi la o clas─â politic─â unde m-a╚Ö potrivi. Experien╚Ťa de mai mult de zece ani de voluntariat ├«n sectorul 5 ╚Öi comunitatea senza╚Ťional─â de voluntari care sÔÇĹa construit de-a lungul acestor ani s├«nt inspira╚Ťia pentru cele de mai jos.

S├«nt foarte multe cazuri de copii ╚Öi adul╚Ťi care tr─âiesc ├«ntr-o s─âr─âcie lucie. Exist─â o dorin╚Ť─â relativ mare ╚Öi ├«n cre╚Ötere de a face bine. S├«nt din ce ├«n ce mai multe firme private care ├«n╚Ťeleg nevoia de a investi ├«n ajutor pentru cei mai s─ârmani ╚Öi mai vulnerabili, dar care nu au nici timpul ╚Öi nici oamenii care pot s─â fac─â asta. Politicienii s├«nt v─âzu╚Ťi ca fiind me╚Öteri la dat din gur─â ╚Öi la umplut conturile proprii.

At├«t PLUS, c├«t ╚Öi USR s├«nt partide atractive pentru tot felul de oportuni╚Öti ╚Öi gargaragii din cauza poten╚Ťialului pe care ├«l au de a trimite oameni ├«n Parlament ╚Öi ├«n administra╚Ťiile locale. Am ├«nt├«lnit destui ╚Öi s├«nt convins c─â num─ârul lor va cre╚Öte dac─â nu se iau m─âsuri menite s─â-i descurajeze.

Ambele partide pierd oameni valoro╚Öi, demotiva╚Ťi de oportuni╚Öti agresivi. Marota comunic─ârii a devenit ridicol─â, ├«n condi╚Ťiile ├«n care lucrurile care pot fi comunicate s├«nt ╚Öcoli de var─â, conferin╚Ťe mediocre ╚Öi discursuri sfor─âitoare. Nu de asta e nevoie, ci de metode practice prin care cele dou─â partide pot s─â construiasc─â ├«ncrederea at├«t ├«n interior, c├«t ╚Öi ├«n exterior.

PLUS ╚Öi USR pot c├«╚Ötiga urm─âtoarele alegeri ╚Öi pot reforma felul ├«n care facem politic─â. Pentru mine pare relativ simplu. Se introduc ├«n toate filialele indicatori de performan╚Ť─â care s─â stimuleze ac╚Ťiunile membrilor menite s─â fac─â Rom├ónia mai bun─â. Renovarea caselor bunicilor r─âma╚Öi singuri, o mas─â cald─â pentru cei mai s─ârmani, mentorat pentru copiii vulnerabili, ajutor pentru cei suferinzi s├«nt lucruri de care este mare nevoie cam peste tot.

Coruri de slăvire a conducerii, deși tipice politicii europene, nu ajută deloc, așa cum nu ajută nici retorica, oricît de minunat sau de charismatic ar fi liderul.

├Än locul ├«nt├«lnirilor sterile ╚Öi adesea demotivante ale filialelor, oamenii din partid ar putea s─â se ├«nt├«lneasc─â ╚Öi s─â fac─â ceva bun pentru al╚Ťii. Asta ar ├«nt─âri ├«ncrederea ├«ntre membrii de partid ╚Öi ar ajuta la cre╚Öterea ├«ncrederii aleg─âtorilor ├«n cele dou─â partide, mai ales a aleg─âtorilor care voteaz─â PSD. ├Än cazul unui succes, celelalte partide vor fi nevoite s─â copieze acela╚Öi model de lucru care pe termen mediu va elimina o mare parte a oportuni╚Ötilor din politic─â. Nu cred c─â va fi coad─â la igienizat bude sau la g─âtit pentru s─ârmani din partea nicolicilor ╚Öi vioricilor din PLUS, USR sau PNL, a╚Öa c─â, dup─â un pic de gargar─â despre populism a oportuni╚Ötilor r─âma╚Öi f─âr─â obiectul muncii, lucrurile vor evolua numai spre bine.

Cam asta am vrut eu s─â fac ├«n PLUS. Nu am reu╚Öit, dar nu ├«nseamn─â c─â am renun╚Ťat. E╚Öecul electoral de acum c├«teva zile poate va for╚Ťa conducerile celor dou─â partide s─âÔÇĹ╚Öi reg├«ndeasc─â strategiile. ├Än cazul ├«n care ceea ce am scris mai sus devine prioritar, nu o s─â ezit s─â revin ├«n politic─â. Am ├«ndoieli foarte mari c─â a╚Öa ceva este posibil, a╚Öa c─â pot s─â-mi asum riscul.

Habar nu am dac─â cele de mai sus pot func╚Ťiona sau ba. M-am obi╚Önuit s─â o dau ├«n bar─â, a╚Öa c─â nu m-ar surprinde dac─â ar fi o idee proast─â. Nu ar fi nici prima, nici ultima pe care le am. Dar asta nu ├«nseamn─â c─â nu a╚Ö ├«ncerca-o.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.