Viruși fără certificat de naștere

Publicat în Dilema Veche nr. 986 din 2 martie – 8 martie 2023
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

În cele mai multe locuri în care poți călători zilele astea, amintirea pandemiei este ținută vie de afișe uitate pe pereți, recipiente pentru dezinfectant care n-au mai fost alimentate de luni de zile și discuții rămase fără o concluzie clară privind eficiența muncii în sistem hibrid. La un nivel mai mare, economia mondială încă încearcă să își revină din hemipareza indusă de lockdown-uri și de necazurile logistice ce încă afectează comerțul mondial. 

Lumea pare că privește înainte și vrea să uite ultimii ani. Însă din cînd în cînd e obligată să își amintească faptul că sînt întrebări rămase fără răspuns. Cea despre originea virusului e una dintre ele. Departamentul pentru Energie, o agenție guvernamentală americană, a alcătuit un raport care afirmă negru pe alb că pandemia de COVID-19 este rezultatul unui accident petrecut la un laborator chinezesc. Teoria nu este nouă, ea a fost susținută de-a lungul timpului inclusiv de politicieni, însă pînă acum a fost respinsă la nivel tehnic, iar cei care o susțineau erau calificați drept „conspiraționiști”. Unii dintre ei se simt acum răzbunați.

Sînt însă nuanțe. Alte agenții americane și organizații internaționale nu cred sau, pur și simplu, nu pot produce dovezi în această direcție. Chiar raportul Departamentului pentru Energie precizează că o astfel de concluzie trebuie tratată cu prudență pînă la apariția unor noi informații. 

Nicholas Burns, ambasadorul Statelor Unite la Beijing, spunea lunea trecută că e nevoie de mai multă onestitate din partea părții chineze cu privire la ceea ce s-a întîmplat la Wuhan în urmă cu trei ani. Previzibil, Guvernul chinez a reacționat așa cum o face aproape întotdeauna: țîfnos și vag stînjenit. Un purtător de cuvînt al Ministerului de Externe a cerut Statelor Unite să înceteze tentativele de denigrare a Chinei și să nu mai „politizeze” încercările de lămurire a originilor pandemiei.

E probabil inutil să mai amintesc cît de opacă a fost China pînă acum și cît de furios a răspuns la orice tentativă de investigație independentă cu privire la acest subiect. În mod curios, retorica chineză a prins și la presa internațională care uneori a calificat drept rasiste teoriile care vorbeau despre un accident de laborator în Wuhan. Asta s-a întîmplat și pentru că respectivele raționamente au fost îmbrățișate de administrația Trump, ale cărei relații cu presa n-au fost niciodată foarte bune. Dacă ar fi să discutăm despre politizare, probabil că acolo ar trebui să ne uităm mai atent. Orbirea provocată de antipatia pentru Trump a lăsat publicul mai puțin informat sau, dacă vreți, a întîrziat accesul la informație. 

Așa se face că, în 2023, această chestiune nu este lămurită și, judecînd după condițiile actuale, nici nu va fi lămurită prea curînd. Foarte probabil, China nu își va schimba atitudinea, iar Guvernul american va rămîne blocat undeva între rapoarte care se contrazic și actualitatea care va fi întotdeauna mai presantă decît un eveniment care se îndepărtează în timp, iar adevărul devine din ce în ce mai greu de deslușit. Speranțe că Organizația Mondială a Sănătății poate aduce vreo contribuție semnificativă în această chestiune nu există. Contorsiunile OMS concretizate în declarații ambigue și în refuzul unor poziții ferme în relația cu China sînt deja celebre. Din nou, dacă e vorba de politizare, aici avem un exemplu. Pe de altă parte, trebuie să înțelegem și faptul că o organizație care ar trebui să funcționeze pe baza consensului științific nu este echipată să răspundă presiunilor unui guvern cum este cel de la Beijing. OMS s-a comportat vag onorabil în condițiile date. 

Problema care rămîne este aceea a consecințelor. Deja intoxicată de tot felul de excentrici cu teorii care mai de care mai bizare, opinia publică e astăzi mai puțin dispusă să aibă încredere în autorități. Asta face ca orice nouă criză să fie mai greu de administrat în condițiile în care oricînd se poate invoca precedentul pandemiei. Și problema originii virusului este doar una dintre cele rămase nerezolvate. Încă nu am tras concluziile finale legate de achizițiile și cheltuielile făcute de guverne la vîrful pandemiei. „Cea mai mare fraudă într-o generație”, numea NBC, în martie anul trecut, constatările făcute de experți și de organe de anchetă în urma analizelor privind destinația banilor ce ar fi trebuit să ajute populația și companiile americane în 2020-2021. O estimare conservatoare a pierderilor se situează undeva în zona zecilor de miliarde de dolari. Observația asta e valabilă înclusiv în România, unde cîteva anchete timide au arătat că cinismul n-are limite cînd e vorba de îmbogățire rapidă. Dacă adaug aici și banii cheltuiți pentru o presă care să nu deranjeze autoritățile, cred că putem vorbi despre o fraudă care depășește strict cadrul contabilității fondurilor publice. 

Dacă plecăm de la premisa că în fiecare zi construim viitorul, atunci n-ar trebui să ne mire faptul că, aici și aiurea, sînt printre noi mulți care nu au încredere în el. Prezentul e confuz și un pic ipocrit.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Iubirile Principesei Margareta: un student socialist și un actor
Principesa Margareta împlinește la 26 martie vârsta de 74 de ani. Fiica cea mare a regelui Mihai I a avut două mari iubiri în viață: Gordon Brown, cel care avea să devină prim-ministru și actorul Radu Duda, cu care s-a căsătorit.
image
„Regele criptomonedelor”, răpit și torturat după ce și-a înșelat investitorii cu 29 de milioane de dolari
Aiden Pleterski, în vârstă de 23 de ani, care s-a autoproclamat „regele criptomonedelor din Canada” a fost răpit și torturat, după ce și-ar fi înșelat investitorii cu 29 milioane de dolari, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.