Viniluri

Publicat în Dilema Veche nr. 904 din 5 – 11 august 2021
„Cu bule“ jpeg

O întrerupere de cîteva decenii în circulația unui obiect al existenței noastre cotidiene poate provoca o înlocuire radicală a denumirii sale. Cel puțin așa s-a întîmplat cu discul unor generații, care a revenit după o vreme sub numele vinil. Noua denumire este aproape generală în prezent, apărînd pretutindeni, de la anunțurile de vînzare și cumpărare pînă la cronicile muzicale. Termenul vinil este folosit ca atribut al unui substantiv, indicînd materialul din care sînt confecționate discurile și deci un tip de discuri („principiul de funcţionare al discurilor din vinil”, discvinil.ro; „muzică pe discuri vinil”, carturesti.ro), dar mai ales ca substantiv desemnînd singur obiectul, prin metonimie (prin trecerea de la numele de materie la obiectul confecționat din aceasta): „vinilul este un tot unitar: de la copertă, care cel mai adesea e o operă de artă multiplicată, pînă la faptul că e un produs premium ce nu poate fi descărcat de pe net” (discvinil.ro); „dacă cumpărați 10 viniluri, prețul scade cu 10%” (muziker.ro); „descoperă colecția de viniluri” (targulcartii.ro).

Dicționarele noastre nu înregistrează pentru cuvîntul vinil sensul nou; în DEX, vinil este definit doar ca „radical organic obținut din etilenă”. Utilizarea specializată pentru discuri este preluată din engleză, unde cuvîntul vinyl (ca abreviere pentru polyvinyl chloride – „policlorura de vinil”) are în dicționare și acest sens. Cuvîntul a devenit de altfel termen internațional: în Trésor de la  langue française informatisé apare sintagma disque vinyle, iar valoarea de substantiv cu sensul „disc fonografic” este ilustrată printr-un articol din presă din anul 1987.

Accelerarea progresului tehnic a produs inițial abandonarea discurilor tradiționale, înlocuite de benzile magnetice, de CD-uri, de muzica ascultată online. Totuși, la începutul noului mileniu vechile discuri au reapărut, cu prestigiul unei calități superioare și al unui mod elitist de ascultare a înregistrărilor muzicale. Reapariția obiectului a impus în circulație, și la noi, termenul vinil. În ultimele decenii ale secolului al XX-lea, suportul înregistrării muzicale era numit placă ‒ cu un termen care continua experiența tehnică anterioară, cînd se vorbea de plăci de patefon (sau de gramofon) ‒ și mai ales disc. În trecut, natura materialului din care erau alcătuite discurile nu-l interesase pe consumatorul obișnuit de muzică și nu jucase – în română – un rol în desemnarea acestora. În definițiile din dicționarele noastre se folosea doar denumirea generică material plastic sau apărea mai vechea ebonită: disc – „placă circulară din material plastic, care servește la înregistrarea și reproducerea vocii, a sunetelor etc. cu ajutorul unui aparat special”; placă – „disc de ebonită pe care se imprimă vibrațiile vocii sau ale unui instrument muzical, spre a fi apoi reproduse cu ajutorul gramofonului, al patefonului, al pick-up-ului” (DEX).

Discul este încă familiar vorbitorilor. Un articol din volumul coordonat de Dan Lungu și Amelia Gheorghiță – Cărți, filme, muzici și alte distracții din comunism (2014) – are titlul Minunații ani de vinil (autor: Florin Hălălău), dar în evocare se folosește constant termenul disc: magazinele de discuri, discuri străine, disc original (și apare Electrecordul – Casa de discuri din perioada comunistă). Placă e mult mai puțin folosit astăzi, dar a lăsat în limbă o serie de expresii, unele deja consemnate în dicționare: a schimba placa – „a schimba subiectul unei discuții (care a ajuns să plictisească) sau atitudinea față de cineva” (DEX), ultimul sens mai puternic în expresia a întoarce placa; a pune placa – „se spune despre cineva care are obiceiul să vorbească mult sau să repete mereu aceleași lucruri” (Micul dicționar academic). Și mai frecventă este comparația cu o placă stricată, pentru repetițiile enervante și inutile.

Lucrurile par să nu se fi schimbat la fel de mult, din punct de vedere lingvistic, în privința aparatului pentru ascultarea plăcilor (a discurilor sau a vinilurilor). Textele românești vorbesc în continuare de pick-up, termen care în engleză desemna doar un component al aparatului, dar care s-a impus în română ca termen generic. În vremea în care era foarte cunoscut și folosit, cuvîntul începuse un proces de adaptare grafică, scriindu-se uneori și picap sau picup („picapul rămăsese la mine în cameră” ‒ Ovidiu Verdeș, Muzici și faze; „picapul lui cel drag, un vestigiu al adolescenței” – Bedros Horasangian, Sala de așteptare; „Picupul trebuie urgent reparat” – Mircea Horia Simionescu, Dicționar onomastic). 

Probabil că nu sîntem foarte departe de momentul în care referirile la placă și picap să primească, în edițiile critice, note de subsol explicative.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Cum și ce se mai fură în România
Cum a fost cazul unui angajat din comerț, care vindea vinuri și care a fost condamnat nici mai mult, nici mai puțin decît la moarte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Franța și Estul
Însă frustrarea acumulată de estici începe să se vadă din ce în ce mai clar în politica internă a acestor state.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Frica lui Putin jpeg
De unde ne vine pericolul
Da, Biblia, cu poveștile ei incomode, a speriat pe mulți slabi de înger de-a lungul secolelor.
index jpeg 5 webp
Cleopatra și o doză din istoria berii
Spre deosebire de egipteni, care iubeau această băutură alcoolică, grecii și romanii nu prea o agreau, lor le plăcea vinul (poți să-i învinovățești?).
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Decivilizare și civilizare
Consolidăm aportul nostru la decivilizare și ne plîngem, apoi, că partea civilizată a societății nu se arată încîntată că este decivilizată.
image png
Ce înseamnă să fii viu?
„Dungile sînt ușor de explicat, dar ce ne facem cu partea de cal?”.
„Cu bule“ jpeg
Bobul, la modă
Bobul din domeniul coafurii feminine merită să intre în dicționare, alături de omonimele sale mai vechi și mai noi.
HCorches prel jpg
Banii, această chestiune măruntă
Dacă vrem sănătate și calitate, de aici trebuie să începem. De la bani, această chestiune măruntă.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Dacă Trump revine
Judecînd după comportamentul lui ca fost președinte, Trump nu s-a schimbat deloc.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Lifturi
Săptămîna trecută scriam despre incredibilul furnicar newyorkez.
O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.

Adevarul.ro

image
Românul care a descoperit secretul câștigului la loterie. Din cauza lui s-au schimbat legile în SUA și Canada
Un matematician român a descoperit secretului câștigului la loterie. Ştefan Mandel a reușit printr-o formulă personală să ia de 14 ori premiul cel mare. Norocosul a fost însă urmărit de ghinion, fiind anchetat de CIA și FBI.
image
Cum să pari mai deștept când porți o conversație banală. Ce spun cercetătorii de la Harvard
Dacă până acum ai crezut că menționarea funcției sau a studiilor te va „ridica“ în ochii partenerului de conversație, ar fi bine să te mai gândești o dată.
image
Presa britanică despre vizita Regelui Charles în țara noastră: „Are România în sânge“ VIDEO
Publicația britanică Daily Mail a publicat un amplu fotoreportaj dedicat vizitei de cinci zile a Regelui Charles al III-lea în țara noastră. Jurnaliștii au constatat că monarhul „are România în sânge“.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.