Vine victoria?

Publicat în Dilema Veche nr. 876 din 21 - 27 ianuarie 2021
Bătălia cu giganții jpeg

Decizia lui Alexei Navalnîi de a se întoarce acasă după tentativa de asasinat îndreptată împotriva sa a stîrnit mirare în Occident, nu însă și printre susținătorii săi din Rusia. Supraviețuirea lui politică depinde de acest gest, chiar dacă, făcîndu-l, își pune încă o dată viața și libertatea în pericol. Sau tocmai de aceea. E o lecție învățată de la celălalt mare opozant al lui Vladimir Putin. Oligarhul Mihail Hodorkovski a stat la închisoare aproape zece ani pentru infracțiuni economice. Fostul komsomolist s-a îmbogățit din petrol și apoi a susținut ONG-uri și instituții media critice cu regimul de la Kremlin. A fost grațiat, în cele din urmă, de președinte, dar nu se mai poate întoarce în țară: odată cu obținerea azilului, a renunțat și la cetățenie. Alexei Navalnîi e considerat astăzi inamicul numărul unu al lui Vladimir Putin, singurul capabil să-l înfrunte într-o (eventuală) competiție dreaptă. Nu-și permite să rămînă în Occident pentru că Rusia nu-și permite să-l piardă.

Atunci cînd s-a îmbarcat, la Berlin, la bordul unui avion al companiei low-cost Pobeda cu destinația Moscova, Alexei Navalnîi știa ce riscuri își asumă. Știa că, odată ajuns în Rusia, e lipsit de protecție, adică poate păți orice. Aeronava sa ar fi trebuit să ajungă pe Aeroportul Vnukovo, unde îl așteptau deja sute de suporteri, dar a fost redirecționată cu foarte puțin timp înaintea aterizării către Șeremetievo. A fost arestat la controlul pașapoartelor. Explicațiile au venit la scurtă vreme după aceea: eliberat condiționat, Navalnîi nu se prezentase la întîlnirea cu ofițerul programată în luna decembrie. E absurd, e cinic: fiind în convalescență după tentativa de asasinat prin otrăvire cu novicioc, n-a putut bifa vizita la ofițerul de eliberare condiționată, prin urmare e arestat preventiv pentru treizeci de zile și riscă alți cîțiva ani de închisoare pentru încălcarea termenilor. Justiția, independentă – nu-i așa? –, își urmează cursul…

Arestarea lui Navalnîi pe aeroportul moscovit spune două lucruri despre Vladimir Putin. Primul e că nu-i pasă de ceea ce crede restul lumii despre regimul său. Arestarea, previzibilă, s-a produs în fața camerelor de filmat, sub ochii tuturor. Să nu fi știut autoritățile că la bordul avionului care a decolat de la Berlin se aflau și jurnaliști? Să nu fi realizat că oricine poate filma, pînă la urmă, momentul arestării, într-un spațiu public, pe un aeroport din capitala Rusiei? Autoritățile au făcut ce-au putut ca să limiteze protestele și violențele redirecționînd avionul de pe un aeroport înconjurat de susținătorii lui Navalnîi, dar nu s-au mai sinchisit și de urmările pe care le-ar produce o intervenție televizată pentru arestarea sa.

Al doilea lucru evident după această (a cîta?) arestare a lui Navalnîi e că lui Vladimir Putin îi e teamă de el – sau măcar că nu-i e indiferent. Otrăvirea cu novicioc e aproape o formă de mărturisire. În logica criminalistică, orice altă formă de asasinat ar fi lăsat loc de dubii cu privire la autor: un nefericit accident de mașină, explozia unei butelii de aragaz, prăbușirea ascensorului, un bețivan de pe stradă care lovește fulgerător și precis cu șișul, o supradoză de droguri, un trăsnet… Însă novicioc e o armă care poartă amprenta criminalului.

Și mesajul lui Alexei Navalnîi e cît de poate de clar: întorcîndu-se în țară, el spune că e pregătit să-l provoace pe Vladimir Putin, chiar și cu orice risc. E aproape un soi de „acum ori niciodată”. În pragul alegerilor pentru Duma de Stat, programate în septembrie, Navalnîi vrea să denunțe cu și mai mare înverșunare corupția din Rusia, deriva autoritară a regimului și setea de putere a lui Putin care, prin reforma constituțională inițiată anul trecut, își pregătește terenul pentru a rămîne la putere pînă în 2036.

Tentativa de asasinat împotriva lui Navalnîi și arestarea la întoarcerea în țară aduc din nou în discuție relațiile dintre Rusia și Europa, dintre Rusia și Germania, în mod special. Pentru că, în ciuda derapajelor politice ale Kremlinului, Germania rămîne cel mai important partener economic european al Rusiei. Dincolo de criticile mai fățișe ori mai voalate pe care cancelarul Angela Merkel i le aduce lui Vladimir Putin, relațiile economice se mențin cordiale: proiectul Nord Stream II a continuat în timp ce Alexei Navalnîi era tratat într-un spital berlinez.

Ce poate face, totuși, Europa, pentru a opri deriva Rusiei? Sancțiunile economice aplicate pînă acum cu blîndețe nu au produs efecte. O înăsprire a lor e improbabilă tocmai din cauza relațiilor economice: nevoia de resurse (gaz) pune în surdină principiile fundamentale, statul de drept și respectarea drepturilor omului. Soluția, pentru o Rusie mai europeană, e ca Europa să susțină politic și mai ales economic opoziția democratică, adică organizații neguvernamentale, instituții de presă și lideri politici precum Alexei Navalnîi.

P.S. Alexei Navalnîi s-a întors la Moscova la bordul unui avion al companiei low-cost Pobeda. Adică victorie.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

simona halep iga swiatek jpeg
Decizia care o umple de furie pe Halep: WADA s-a înmuiat în cazul Swiatek
Iga Swiatek, locul 2 WTA, este tratată cu mănuși de forurile mondiale care luptă împotriva dopajului în sport.
Colaj Trump Putin vorbind la telefon
Putin l-a felicitat pe Trump. Noul președinte al SUA vrea o convorbire cu liderul de la Kremlin în zilele următoare
Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat luni pe viitorul președinte american Donald Trump pentru revenirea sa la Casa Albă, acesta urmând să preia oficial funcția în urma unei ceremonii de investire în cursul zilei de astăzi.
Radu Dragusin (EPA) jpg
Radu Drăgușin, „ținta” supărărilor în presa engleză: „A păcălit fotbalul”
Fundașul român a fost subiectul presei internaționale.
donald trump gettyimages jpg
Donald Trump, înconjurat de miliardari și de familie la un dineu exclusivist! Bezos și Musk au venit să îl susțină
Președintele ales Donald Trump a organizat un „dineu al victoriei” duminică, la Capital One Arena, după un miting în stil de campanie la Washington D.C., cu o zi înainte de a depune jurământul pentru un al doilea mandat.
Gabriela Ruse (EPA) jpg
2 jpg
Podul Hobanat, cel mai mare proiect de infrastructură din ultimii 30 de ani din Galați, deschis circulației. A trecut toate testele de rezistență
Podul Hobanat, cea mai complexă lucrare de infrastructură realizată în judeţul Galați, în ultimele decenii, a fost deschis circulației, după ce a trecut cu brio toate testele de rezistență.
Prim ministrul slovac Robert Fico FOTO EPA EFE jpg
Peste 100 de psihologi și psihiatri cer retragerea lui Fico. „Politica autoritară subminează democrația”
Peste o sută de psihologi și psihiatri slovaci i-au cerut demisia prim-ministrului Robert Fico, acuzându-l de manipulare, minciuni și atacuri autoritare.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei Foto Sebastian Burduja   Facebook jpg
Burduja: Nu vom lăsa securitatea energetică pe mâinile unora care folosesc energia ca armă de șantaj
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a întâlnit luni cu ministrul Afacerilor Externe și al Comerțului Internațional al Ungariei, Péter Szijjártó, cu care a discutat inclusiuv despre intenția companiei ungare MVM de a achiziționa E.On. România.
Gina Pistol jpg
Adevăratul motiv pentru care Gina Pistol și-a dat demisia de la Antena 1. A spus-o abia acum: „Se adunaseră foarte multe”
La începutul anului 2023, după terminarea sezonului 11 „Chefi la Cuțite”, Gina Pistol și-a anunțat retragerea din televiziune. Soția lui Smiley s-a bucurat de perioada de pauză pe care a avut-o. De ce a ales totuși să plece de la Antena 1?