Viktor, prietenul lui Vladimir

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 946 din 26 mai ÔÇô 1 iunie 2022
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

Probabil c─â foarte pu╚Ťini dintre maghiari ├«╚Öi mai amintesc, ast─âzi, de momentele dramatice din noiembrie 1956, atunci c├«nd trupele sovietice au intervenit brutal ├«n Ungaria pentru a st─âvili tenta╚Ťia liberal─â a noului guvern condus de Imre Nagy. Dac─â ╚Öi-ar fi amintit de aceast─â lec╚Ťie, de resovietizarea brutal─â care a urmat ╚Öi de instaurarea dictaturii comuniste, probabil c─â ar ├«n╚Ťelege cu mai mult─â empatie ce se petrece, din 24 februarie, ├«n Ucraina. Potrivit unui sondaj de opinie, 67% din responden╚Ťi consider─â c─â invazia militar─â a Rusiei este o chestiune ucraineano-rus─â ├«n care Ungaria nu ar trebui s─â se amestece. Ungaria este singura ╚Ťar─â din UE ├«n care Vladimir Putin e mai popular dec├«t pre╚Öedin╚Ťii Ucrainei ╚Öi SUA la un loc. Dintre to╚Ťi europenii, maghiarii s├«nt cel mai pu╚Ťin convin╚Öi c─â Ucraina ar putea adera la UE. Iar c├«nd ├«ntreaga Europ─â este unit─â ├«n spatele Ucrainei, Ungaria refuz─â ├«n mod deschis, ba chiar uneori aproape ostentativ, s─â se alinieze cu Europa.

Pozi╚Ťia Guvernului de la Budapesta e ambigu─â ╚Öi ezitant─â: un dans leg─ânat ├«ntre Moscova ╚Öi Bruxelles. Ungaria prime╚Öte victime ale r─âzboiului din Ucraina, dar refuz─â s─â vad─â ├«n Vladimir Putin un agresor. Ungaria trimite ajutor umanitar, dar nu permite tranzitarea teritoriului s─âu de c─âtre convoaiele de ajutoare militare oferite de unele state occidentale ╚Öi nici nu vrea s─â contribuie la ap─ârarea Ucrainei. Guvernul a aprobat p├«n─â acum toate sanc╚Ťiunile economice ├«ndreptate contra Rusiei, ├«ns─â se opune categoric ultimului set de m─âsuri, referitor la sistarea importurilor de petrol. Vrea pace, la fel ca toat─â lumea, dar nu identific─â victimele ╚Öi f─âpta╚Öii.

Po╚Ťi ├«n╚Ťelege fr─âm├«nt─ârile ╚Öi ezit─ârile. P├«n─â la urm─â, Ungaria e o ╚Ťar─â mic─â, lipsit─â de resurse energetice proprii, foarte dependent─â de gazele ╚Öi de petrolul din Rusia. ├Äns─â vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa. ├Äntr-un r─âzboi ├«n care propaganda joac─â un rol at├«t de important, mesajul de unitate al Europei e crucial. Tocmai de aceea pozi╚Ťia Ungariei, care face not─â discordant─â, e at├«t de problematic─â. Dincolo de diferen╚Ťe, exist─â destule similitudini ├«ntre regimul Orb├ín ╚Öi regimul Putin. Chiar dac─â nu contest─â liberalismul (a╚Öa cum o face Putin), Orb├ín rescrie sistemul de referin╚Ť─â al valorilor liberale. ╚śi, dup─â un model rusesc, a expulzat Universitatea Central European─â de la Budapesta. La fel ca ├«n Rusia, ╚Öi ├«n Ungaria exist─â o legisla╚Ťie stufoas─â care, ├«n numele transparen╚Ťei, oblig─â organiza╚Ťiile nonguvernamentale s─â-╚Öi declare sursele de venit ╚Öi afilierile. ╚śi, tot ca ├«n Rusia, presa independent─â ╚Öi critic─â e marginalizat─â ╚Öi redus─â la t─âcere. Nu cu for╚Ťa, ci prin presiuni financiare dinspre cercurile de afaceri apropiate de puterea politic─â. La fel ca Putin, ╚Öi Orb├ín vede ├«n Occident o surs─â de ├«ngrijorare ideologic─â ╚Öi de propagare a unor idei considerate periculoase (LGBT, dreptul la avort etc.). Nu e deci de mirare c─â presa din Ungaria transmite mai degrab─â perspectiva ruseasc─â asupra ÔÇ×opera╚Ťiunii militare specialeÔÇŁ din Ucraina ╚Öi doar rareori vocea victimelor sau a europenilor care vor s─â-i ajute pe ucraineni.

├Än plus, de c├«nd Bruxelles a amenin╚Ťat Ungaria cu sanc╚Ťiuni grave pe fondul problemelor legate de statul de drept, s-au amplificat ╚Öi vocile maghiarilor care cer ie╚Öirea din UE. E greu de crezut c─â Viktor Orb├ín sau FIDESZ urm─âresc Huxit, mai ales dup─â catastrofa Brexit ╚Öi mai ales c─â o asemenea decizie ar ├«nsemna ruinarea economic─â a Ungariei; ├«ns─â pozi╚Ťionarea prorus─â vine ╚Öi din aceast─â frustrare antieuropean─â. Prin pozi╚Ťia prorus─â, Viktor Orb├ín face not─â discordant─â chiar ╚Öi ├«n interiorul grupului de la Vi╚Öegrad. Ruptura dintre Polonia ╚Öi Ungaria e evident─â: ├«n vreme ce Guvernul de la Var╚Öovia e cel mai vocal ap─âr─âtor al Ucrainei ├«n plan european, Viktor Orb├ín e gata s─â pl─âteasc─â ├«n ruble pentru gazul rusesc, exact cum a solicitat prietenul s─âu Vladimir Putin.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social. El a f─âcut o compara┼úie ÔÇ×cosmetizat─âÔÇŁ a costului vie┼úii ├«n paradisul din Bali, cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile acestul ÔÇ×clickbaitÔÇŁ elaborat au fost surprinz─âtoare: oamenii au ├«nghi┼úit ÔÇ×g─âlu┼čcaÔÇŁ ┼či au generat un trafic nebun post─ârii.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, ┼či a spus c─â mirosul ┼či m├óncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii s─â anexeze toat─â Dobrogea. Jafuri, crime ┼či bomboane otr─âvite ├«n Primul R─âzboi Mondial
Dup─â nici jum─âtate de veac de la ie┼čirea Dobrogei de sub st─âp├ónirea otoman─â, provincia dintre Dun─âre ┼či Marea Neagr─â a cunoscut din nou ororile ocupa┼úiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au ├«ncercat s─â anexeze toat─â provincia prin jefuirea ┼či omor├órea popula┼úiei.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.