Vieți salvate cu bani puțini

Peter SINGER
Publicat în Dilema Veche nr. 1031 din 11 ianuarie – 17 ianuarie 2024
image

În anul 2021, malaria a provocat 619.000 de decese, 96% din ele în Africa. 77% dinvictime au fost copii mai mici de cinci ani. Acum însă, după decenii de cercetare – și multe promisiuni deșarte –, un vaccin anti-malarie cunoscut cu numele R21/Matrix-M (pe scurt, R21) s-a arătat eficient în 70-78% din cazuri. Chiar dacă sînt necesare trei doze pentru a ajunge la acest nivel de protecție, și un rapel după un an, vaccinul, elaborat de Universitatea Oxford și de Serum Institute of India, este ieftin. El poate fi produs la un preț de doi pînă la patru dolari per doză – ceea ce e comparabil cu costul altor vaccinuri pediatrice.

Dacă adăugăm costul livrării și al administrării, putem spune că R21 costă aproximativ cinci dolari per doză. Un studiu recent arată că vaccinarea completă a copiilor eligibili din zonele puternic afectate de malarie ar putea salva mai mult de 600 de vieți la fiecare 100.000 de copii vaccinați și preveni circa 200.000 de cazuri clinice de malarie (deoarece, după o primă infestare, malaria tinde să revină). Asta înseamnă că moartea a sute de mii de copii ar putea fi prevenită cu un preț de aproximativ 3.300 de dolari per viață salvată.

În octombrie, R21 era recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Acum, vaccinul trebuie să treacă prin procesul de precalificare al OMS și să primească recomandarea „Grupului consultativ strategic de experți în imunizare” al OMS. Abia după aceea poate începe un vast proces internațional de distribuire.

Copiii eligibili pentru R21 au vîrste cuprinse între cinci luni și trei ani. În regiunile afectate de malarie din Africa Subsahariană trăiesc aproape 80 de milioane de copii eligibili. Pentru a-i vaccina pe toți cu cele trei doze în 2024 e nevoie de 240 de milioane de doze, urmate de 80 de milioane de rapeluri în 2025. După aceea, odată imunizat contingentul de copii actualmente nevaccinați, cei aproximativ 30 de milioane de copii născuți anual vor necesita 120 de milioane de doze. Ceea ce ar salva 450.000 de vieți pe an.

A salva o viață pentru 3.300 de dolari e un chilipir. În SUA, asigurările de sănătate acoperă costul dializei renale pentru pacienții de peste 65 de ani, care altfel ar muri așteptînd un transplant. Cu cincisprezece ani în urmă, economiști de la Stanford și Wharton au calculat că prețul mediu per „an de viață ajustat calitativ” [indice pentru evaluarea raportului dintre calitatea (sănătatea) și cantitatea vieții, folosit în analiza cost-beneficiu din economia sanitară – n. trad.] cîștigat prin această asigurare e de 129.000 de dolari. Ajustînd această valoare la rata inflației (și ignorînd faptul că în domeniul medical costurile au crescut mai rapid decît în alte domenii), ajungem la 182.000 de dolari – sumă necesară pentru un singur an de viață. Prin comparație, la o estimare prudentă, copiii salvați prin vaccinarea anti-malarie au o speranță de viață de 50 de ani, ceea ce înseamnă un cost anual de 66 de dolari.

3.300 de dolari pentru a salva o viață e, chiar și la standarde globale (nu doar americane), un preț extrem de avantajos. Cele mai rentabile programe, verificate empiric, pe care le-a putut identifica „GiveWell”, prestigiosul evaluator de proiecte caritabile, costă între 3.500 și 5.500 de dolari per viață salvată. Ca exemplu, „Against Malaria Foundation”, una dintre instituțiile caritabile de top enumerate în „The Life You Can Save”, distribuie plase de țînțari baldachin pentru a-i proteja pe copii de malarie. Chiar dacă fiecare plasă costă doar cîțiva dolari, distribuirea unui număr suficient de mare de plase pentru a salva o viață costă peste 4.000 de dolari.

Atunci cînd vaccinurile anti-COVID-19 au devenit disponibile pentru prima dată, cea mai înaltă prioritate a guvernelor a fost să accelereze procesul de autorizare. Instituția „Food and Drug Administration” (FDA) a SUA are nevoie în mod normal de aproximativ zece luni pentru a autoriza folosirea unui nou vaccin, dar a autorizat utilizarea vaccinului Pfizer cu o viteză amețitoare, în doar 21 de zile, iar autorizarea vaccinului Moderna a durat doar 19 zile. Precalificarea OMS durează în mod normal 270 de zile, pînă cînd OMS recomandă un vaccin. Ceea ce e o întîrziere inacceptabilă. OMS ar trebui să accelereze procesul și să anunțe public cît de repede poate finaliza precalificarea.

„1Day Sooner” a fost fondată pentru a reprezenta voluntarii dispuși să ia parte la teste clinice pe oameni, accelerînd astfel dezvoltarea vaccinului. În martie 2020, cînd a fost fondată organizația, accentul se punea pe un vaccin anti-COVID-19: autorizarea cu o zi mai devreme a vaccinului ar fi salvat, literalmente, mii de vieți. O mare parte din personalul organizației și cei mai mulți dintre voluntari erau ceea ce se cheamă „altruiști eficace”.

Misiunea inițială a organizației s-a extins, incluzînd și promovarea dezvoltării eficiente a cercetării medicale salvatoare de vieți, și distribuirea cît mai rapidă și echitabilă a produselor rezultate. Ca parte a noii misiuni, „1Day Sooner” a creat programul „1Day Africa”, ce promovează vaccinarea pe întinsul întregului continent, susținînd activitatea științifică în Africa și consolidînd capacitatea ei de a fabrica vaccinuri local.

În prezent, „1Day Africa” e îngrijorată de faptul că OMS și guvernele naționale nu evaluează siguranța și eficiența noului vaccin anti-malarie cu aceeași diligență ca în cazul vaccinurilor anti-COVID-19. Prin urmare, organizația face presiuni pentru producerea cît mai multor doze de R21 în anul 2024 și pentru administrarea acestora cît mai repede posibil în brațele copiilor, prevenind astfel milioane de cazuri de malarie și salvînd sute de mii de vieți.

Anumite date relevante sînt încă neclare, cum ar fi cît de mult trebuie să dureze procesul OMS de precalificare și cît de rapid poate fi produsă cantitatea necesară de doze. Dar un lucru trebuie să rămînă clar: dacă nu reușim să salvăm viețile copiilor africani, în condițiile în care una costă doar 3.300 de dolari, retorica noastră înălțătoare despre valoarea egală a tuturor vieților omenești rămîne goală de conținut.

Peter Singer, profesor de Bioetică la Universitatea Princeton, e fondatorul organizației caritabile „The Life You Can Save”. E autorul volumelor Practical Ethics, The Life You Can Save, Animal Liberation Now, și coautorul (alături de Shih Chao-Hwei) al cărții în curs de apariție The Buddhist and the Ethicist (Shambhala Publications, decembrie 2023).

Copyright: Project Syndicate, 2023

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un mare retailer polonez intră pe piața din România: se vor deschide 200 de magazine peste tot în țară
Un mare retailer din Polonia are de gând să deschidă o rețea de 200 de magazine în România, unde se vor face și angajări masive în mai multe orașe din țară.
image
Cum s-a răzbunat un bărbat pe o mamă care îi bloca accesul în garaj de fiecare dată când își lua copiii de la școală
Un bărbat a relatat o experiență neplăcută în care s-a confruntat cu o mamă care i-a blocat accesul pe aleea de acasă, în timp ce își aștepta copilul să iasă de la școală.
image
O companie românească a ajuns în topul celor mai valoroase firme din Uniunea Europeană
Una dintre cele mai cunoscute companii de pe piața din România a ajuns în topul celor mai valoroase corporații din Uniunea Europeană.

HIstoria.ro

image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.