Vieți salvate cu bani puțini

Peter SINGER
Publicat în Dilema Veche nr. 1031 din 11 ianuarie – 17 ianuarie 2024
image

În anul 2021, malaria a provocat 619.000 de decese, 96% din ele în Africa. 77% dinvictime au fost copii mai mici de cinci ani. Acum însă, după decenii de cercetare – și multe promisiuni deșarte –, un vaccin anti-malarie cunoscut cu numele R21/Matrix-M (pe scurt, R21) s-a arătat eficient în 70-78% din cazuri. Chiar dacă sînt necesare trei doze pentru a ajunge la acest nivel de protecție, și un rapel după un an, vaccinul, elaborat de Universitatea Oxford și de Serum Institute of India, este ieftin. El poate fi produs la un preț de doi pînă la patru dolari per doză – ceea ce e comparabil cu costul altor vaccinuri pediatrice.

Dacă adăugăm costul livrării și al administrării, putem spune că R21 costă aproximativ cinci dolari per doză. Un studiu recent arată că vaccinarea completă a copiilor eligibili din zonele puternic afectate de malarie ar putea salva mai mult de 600 de vieți la fiecare 100.000 de copii vaccinați și preveni circa 200.000 de cazuri clinice de malarie (deoarece, după o primă infestare, malaria tinde să revină). Asta înseamnă că moartea a sute de mii de copii ar putea fi prevenită cu un preț de aproximativ 3.300 de dolari per viață salvată.

În octombrie, R21 era recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Acum, vaccinul trebuie să treacă prin procesul de precalificare al OMS și să primească recomandarea „Grupului consultativ strategic de experți în imunizare” al OMS. Abia după aceea poate începe un vast proces internațional de distribuire.

Copiii eligibili pentru R21 au vîrste cuprinse între cinci luni și trei ani. În regiunile afectate de malarie din Africa Subsahariană trăiesc aproape 80 de milioane de copii eligibili. Pentru a-i vaccina pe toți cu cele trei doze în 2024 e nevoie de 240 de milioane de doze, urmate de 80 de milioane de rapeluri în 2025. După aceea, odată imunizat contingentul de copii actualmente nevaccinați, cei aproximativ 30 de milioane de copii născuți anual vor necesita 120 de milioane de doze. Ceea ce ar salva 450.000 de vieți pe an.

A salva o viață pentru 3.300 de dolari e un chilipir. În SUA, asigurările de sănătate acoperă costul dializei renale pentru pacienții de peste 65 de ani, care altfel ar muri așteptînd un transplant. Cu cincisprezece ani în urmă, economiști de la Stanford și Wharton au calculat că prețul mediu per „an de viață ajustat calitativ” [indice pentru evaluarea raportului dintre calitatea (sănătatea) și cantitatea vieții, folosit în analiza cost-beneficiu din economia sanitară – n. trad.] cîștigat prin această asigurare e de 129.000 de dolari. Ajustînd această valoare la rata inflației (și ignorînd faptul că în domeniul medical costurile au crescut mai rapid decît în alte domenii), ajungem la 182.000 de dolari – sumă necesară pentru un singur an de viață. Prin comparație, la o estimare prudentă, copiii salvați prin vaccinarea anti-malarie au o speranță de viață de 50 de ani, ceea ce înseamnă un cost anual de 66 de dolari.

3.300 de dolari pentru a salva o viață e, chiar și la standarde globale (nu doar americane), un preț extrem de avantajos. Cele mai rentabile programe, verificate empiric, pe care le-a putut identifica „GiveWell”, prestigiosul evaluator de proiecte caritabile, costă între 3.500 și 5.500 de dolari per viață salvată. Ca exemplu, „Against Malaria Foundation”, una dintre instituțiile caritabile de top enumerate în „The Life You Can Save”, distribuie plase de țînțari baldachin pentru a-i proteja pe copii de malarie. Chiar dacă fiecare plasă costă doar cîțiva dolari, distribuirea unui număr suficient de mare de plase pentru a salva o viață costă peste 4.000 de dolari.

Atunci cînd vaccinurile anti-COVID-19 au devenit disponibile pentru prima dată, cea mai înaltă prioritate a guvernelor a fost să accelereze procesul de autorizare. Instituția „Food and Drug Administration” (FDA) a SUA are nevoie în mod normal de aproximativ zece luni pentru a autoriza folosirea unui nou vaccin, dar a autorizat utilizarea vaccinului Pfizer cu o viteză amețitoare, în doar 21 de zile, iar autorizarea vaccinului Moderna a durat doar 19 zile. Precalificarea OMS durează în mod normal 270 de zile, pînă cînd OMS recomandă un vaccin. Ceea ce e o întîrziere inacceptabilă. OMS ar trebui să accelereze procesul și să anunțe public cît de repede poate finaliza precalificarea.

„1Day Sooner” a fost fondată pentru a reprezenta voluntarii dispuși să ia parte la teste clinice pe oameni, accelerînd astfel dezvoltarea vaccinului. În martie 2020, cînd a fost fondată organizația, accentul se punea pe un vaccin anti-COVID-19: autorizarea cu o zi mai devreme a vaccinului ar fi salvat, literalmente, mii de vieți. O mare parte din personalul organizației și cei mai mulți dintre voluntari erau ceea ce se cheamă „altruiști eficace”.

Misiunea inițială a organizației s-a extins, incluzînd și promovarea dezvoltării eficiente a cercetării medicale salvatoare de vieți, și distribuirea cît mai rapidă și echitabilă a produselor rezultate. Ca parte a noii misiuni, „1Day Sooner” a creat programul „1Day Africa”, ce promovează vaccinarea pe întinsul întregului continent, susținînd activitatea științifică în Africa și consolidînd capacitatea ei de a fabrica vaccinuri local.

În prezent, „1Day Africa” e îngrijorată de faptul că OMS și guvernele naționale nu evaluează siguranța și eficiența noului vaccin anti-malarie cu aceeași diligență ca în cazul vaccinurilor anti-COVID-19. Prin urmare, organizația face presiuni pentru producerea cît mai multor doze de R21 în anul 2024 și pentru administrarea acestora cît mai repede posibil în brațele copiilor, prevenind astfel milioane de cazuri de malarie și salvînd sute de mii de vieți.

Anumite date relevante sînt încă neclare, cum ar fi cît de mult trebuie să dureze procesul OMS de precalificare și cît de rapid poate fi produsă cantitatea necesară de doze. Dar un lucru trebuie să rămînă clar: dacă nu reușim să salvăm viețile copiilor africani, în condițiile în care una costă doar 3.300 de dolari, retorica noastră înălțătoare despre valoarea egală a tuturor vieților omenești rămîne goală de conținut.

Peter Singer, profesor de Bioetică la Universitatea Princeton, e fondatorul organizației caritabile „The Life You Can Save”. E autorul volumelor Practical Ethics, The Life You Can Save, Animal Liberation Now, și coautorul (alături de Shih Chao-Hwei) al cărții în curs de apariție The Buddhist and the Ethicist (Shambhala Publications, decembrie 2023).

Copyright: Project Syndicate, 2023

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

pisoiul Leo  Foto Adevărul jpg
Ce vârstă are cu adevărat pisica ta. Cum se calculează primul an pisicesc în ani umani
Pisicile au o durată de viață mai scurtă decât noi, dar un an pisicesc echivalează cu mai mulți ani umani. Dacă vrem să comparăm, putem calcula câți ani are pisica noastră, lucru care ne poate ajuta să le înțelegem maturitatea și nevoile pe măsură ce îmbătrânește.
iancu bunaneanu observator jpg
Povestea incredibilă a lui Iancu, un orfan din Constanţa ce a ajuns regizor la Cannes: „Vei reuşi”
Născut cu dificultăți de adaptare, traumatizat fizic și verbal în orfelinat, un băiețel din Constanța ajunge în Statele Unite și-și transformă trauma în succes. Devine regizor, iar în 2016 ajunge la Festivalul de la Cannes cu filmul vieții sale. „Bunee: The boy from Constanța” este un film documenta
1 bill gates intro jpg jpeg
Avertismentul lui Bill Gates: AI va distruge toate locurile de muncă, cu trei excepții
Expansiunea inteligenței artificiale provoacă din ce în ce mai multă îngrijorare, deoarece mulți se tem că îi va lăsa fără locuri de muncă, spune Bill Gates, fondatorul Microsoft, argumentând că aceste temeri nu sunt nefondate.
mere mar meri istock jpg
Copacii pe care trebuie să-i plantezi în grădină în aprilie. Este luna ideală pentru a face acest lucru
Luna aprilie este o perioadă ideală pentru a planta copaci în grădină. După iarna rece, solul începe să se încălzească, iar riscul de îngheț scade semnificativ.
Lavinia Șandru FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Portret de candidat. Cine este Lavinia Șandru, fosta jurnalistă care vrea să fie președinte
Lavinia Șandru este unul dintre personajele mai vechi în politica românească, fiind fostă deputată Partidului Democrat (PD) în timpul mandatului de președinte al lui Traian Băsescu.
oameni pe strada jpg
Ce culori aleg să poarte oamenii ipocriți
Scriitorul Francisco de Quevedo spunea că „ipocritul vrea să arate ceea ce nu este”, fiind definit ca o persoană care pretinde că are credințe, valori sau principii pe care nu le are, adică acționează într-un mod care nu se potrivește cu ceea ce gândește.
padure profimedia jpeg
Singurul animal din lume care folosește o armă chimică pentru apărare. Pulverizează un amestec fierbinte și toxic pentru a ține prădătorii la distanță
Este un animal de care cei mai mulți dintre noi poate că nici nu am auzit, însă specialiștii din întreaga lume sunt uimiți de abilitatea specială pe care o are! Mai precis, este vorba despre o insectă rară, care are abilitatea de a folosi o adevărată armă chimică pentru a se apăra!
razboi foto pixabay jpg
Dezastru strategic pentru România. Fără soluții în fața Rusiei, ne distanțăm rapid de cei ce ne-ar apăra. Expert: „Nu avem o directivă de planificare”
Analistul militar Hari Bucur Marcu critică activitatea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pe care îl vede incapabil să găsească soluții la provocările momentului. Într-o analiză pentru „Adevărul”, Hari Bucur Marcu remarcă faptul că ultima întâlnire a CSAT nu a adus niciun răspuns
Murături mai deosebite pentru iarnă Colaj
Alimentul surprinzător pe care ar trebui să-l consumăm zilnic. „Îmbunătățește digestia și ar trebui să fie obligatoriu”
Lumea nutriției devine tot mai atractivă pentru cei care doresc să-și îmbunătățească stilul de viață prin alegeri alimentare corecte. Din acest motiv, mulți oameni apelează la sfaturile experților pentru a dezvolta obiceiuri sănătoase.