Viața în afara rețelei

Publicat în Dilema Veche nr. 913 din 7 – 13 octombrie 2021
Bătălia cu giganții jpeg

A picat Facebook! A picat Instagram! A picat Messenger! A picat și WhatsApp! Timp de șase ore, patru servicii oferite de aceeași companie au fost întrerupte de o defecțiune tehnică majoră. Un incident grav care ne aduce aminte cît de vulnerabili sîntem în raport cu tehnologia și cît de dependenți sîntem de rețelele sociale. În cele șase ore cît a durat acest blackout informațional, mulți și-au pus probabil întrebarea: „Dar dacă nu-și mai revine niciodată?”. Cum ar fi viața fără Facebook?

Puterea pe piață a unor companii precum Facebook, omniprezența lor în viața noastră, influența lor și – iată! – fragilitatea lor reprezintă, toate, o amenințare. În ultimii ani, Facebook a construit un întreg ecosistem de servicii social media care a devenit indispensabil, dar care nu e infailibil. Incidentul recent arată că acumularea de servicii sub un singur acoperiș reprezintă un risc nu doar pentru protecția datelor și pentru libera concurență pe piață. Sînt afectați direct clienții comerciali și utilizatorii obișnuiți. Întreruperea temporară a serviciilor e o lecție importantă pentru cei care se bazează pe funcționarea continuă și necondiționată a rețelelor sociale.

1,9 miliarde de utilizatori intră zilnic în contact cu unul sau mai multe dintre serviciile grupului. Mulți dintre ei folosesc serviciile doar pentru a comunica cu alte persoane. Unii oameni fac apeluri telefonice doar prin WhatsApp. Zeci de mii de companii își cheltuiesc o mare parte din bugetul publicitar pe reclame în rețeaua socială. Orice defecțiune face ca eforturile de marketing să devină invizibile. Pentru comerțul online, incidente precum cel de la începutul acestei săptămîni au consecințe și mai grave. Un magazin online pe Facebook nu este doar invizibil, ci și inaccesibil. Și, cu serviciile WhatsApp suspendate, se întrerupe orice legătură cu potențialii clienți. Multe companii vor încerca să-și reducă această dependență diversificîndu-și metodele de marketing și/sau căutînd clienți și în altă parte, în afara rețelei. Nu toate au această șansă a reinventării. Pentru că unele firme s-au dezvoltat exclusiv pe Facebook. Orice întrerupere temporară a serviciilor se traduce în pierderi însemnate. 

Cealaltă lecție pe care o putem învăța după întreruperea serviciilor Facebook e legată de riscurile – și de oportunitățile – individuale. Utilizatorii avansați au învățat să facă distincția între informație și opinie, să sancționeze derapajele, să evite manipulările și și-au creat din Facebook un forum în care libertatea de exprimare este însoțită de responsabilitate și de bun-simț. În absența Facebook, acest spațiu public va migra spre alte zări virtuale și, cum mesajul nu se substituie mediului (the medium is not the message), mai mult ca sigur că vor apărea „bule” paralele pe alte platforme, eventual integrabile. Alternative tehnice există deja (fiecare dintre serviciile oferite de Facebook are cel puțin cîte un echivalent oferit de alte companii) și se vor mai găsi. Întrebarea e dacă există o alternativă la acest tip de angajament comunicațional. Adică dacă mai e imaginabilă o viață cu totul în afara rețelelor sociale, o viață socială epurată de orice fel de prelungire virtuală prin tehnologie. E o întrebare pe care o lansez, aici, cititorilor...

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.