Viața în afara rețelei

Publicat în Dilema Veche nr. 913 din 7 – 13 octombrie 2021
Bătălia cu giganții jpeg

A picat Facebook! A picat Instagram! A picat Messenger! A picat și WhatsApp! Timp de șase ore, patru servicii oferite de aceeași companie au fost întrerupte de o defecțiune tehnică majoră. Un incident grav care ne aduce aminte cît de vulnerabili sîntem în raport cu tehnologia și cît de dependenți sîntem de rețelele sociale. În cele șase ore cît a durat acest blackout informațional, mulți și-au pus probabil întrebarea: „Dar dacă nu-și mai revine niciodată?”. Cum ar fi viața fără Facebook?

Puterea pe piață a unor companii precum Facebook, omniprezența lor în viața noastră, influența lor și – iată! – fragilitatea lor reprezintă, toate, o amenințare. În ultimii ani, Facebook a construit un întreg ecosistem de servicii social media care a devenit indispensabil, dar care nu e infailibil. Incidentul recent arată că acumularea de servicii sub un singur acoperiș reprezintă un risc nu doar pentru protecția datelor și pentru libera concurență pe piață. Sînt afectați direct clienții comerciali și utilizatorii obișnuiți. Întreruperea temporară a serviciilor e o lecție importantă pentru cei care se bazează pe funcționarea continuă și necondiționată a rețelelor sociale.

1,9 miliarde de utilizatori intră zilnic în contact cu unul sau mai multe dintre serviciile grupului. Mulți dintre ei folosesc serviciile doar pentru a comunica cu alte persoane. Unii oameni fac apeluri telefonice doar prin WhatsApp. Zeci de mii de companii își cheltuiesc o mare parte din bugetul publicitar pe reclame în rețeaua socială. Orice defecțiune face ca eforturile de marketing să devină invizibile. Pentru comerțul online, incidente precum cel de la începutul acestei săptămîni au consecințe și mai grave. Un magazin online pe Facebook nu este doar invizibil, ci și inaccesibil. Și, cu serviciile WhatsApp suspendate, se întrerupe orice legătură cu potențialii clienți. Multe companii vor încerca să-și reducă această dependență diversificîndu-și metodele de marketing și/sau căutînd clienți și în altă parte, în afara rețelei. Nu toate au această șansă a reinventării. Pentru că unele firme s-au dezvoltat exclusiv pe Facebook. Orice întrerupere temporară a serviciilor se traduce în pierderi însemnate. 

Cealaltă lecție pe care o putem învăța după întreruperea serviciilor Facebook e legată de riscurile – și de oportunitățile – individuale. Utilizatorii avansați au învățat să facă distincția între informație și opinie, să sancționeze derapajele, să evite manipulările și și-au creat din Facebook un forum în care libertatea de exprimare este însoțită de responsabilitate și de bun-simț. În absența Facebook, acest spațiu public va migra spre alte zări virtuale și, cum mesajul nu se substituie mediului (the medium is not the message), mai mult ca sigur că vor apărea „bule” paralele pe alte platforme, eventual integrabile. Alternative tehnice există deja (fiecare dintre serviciile oferite de Facebook are cel puțin cîte un echivalent oferit de alte companii) și se vor mai găsi. Întrebarea e dacă există o alternativă la acest tip de angajament comunicațional. Adică dacă mai e imaginabilă o viață cu totul în afara rețelelor sociale, o viață socială epurată de orice fel de prelungire virtuală prin tehnologie. E o întrebare pe care o lansez, aici, cititorilor...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Silvia Marcu si regele Spaniei jpeg
Povestea de film a româncei care a ajuns de la îngrijitoare de copii, academician la universități de top din SUA și apreciată de regele Spaniei
„Viața bate filmul“ este o zicală dovedită din plin de povestea de viață a Silviei Marcu, profesor la universități importante din SUA și cercetător-academician în Spania. Românca a parcurs lungul drum de la imigrantul sărman, dispus să facă muncă necalificată fără acte, la o somitate în Spania
Loc de parcare in Austria Foto PrimeVest jpg
Caz șocant în Capitală! Bărbat găsit mort în maşină, în parcarea unui supermarket din Voluntari
Descoperire sinistră în parcarea unui supermarket din Voluntari. Un bărbat a fost găsit fără suflare în mașină. În urma primelor verificări efectuate de poliţiştii ajunşi la faţa locului, a fost stabilită identitatea persoanei
horoscop (2) jpg
Horoscop 30 martie. Oportunitate neașteptată pentru Gemeni, Scorpionii încep o etapă a vieții mai bună
Horoscop duminică, 30 martie. Fiecare zi aduce noi provocări și oportunități, iar astăzi, mai mult ca niciodată, este important să acționăm cu înțelepciune și echilibru.
ARESTARE STUDENTA jpg
Cazul studentei din Turcia care a fost arestată pe stradă, în SUA. Un judecător american oprește deportarea tinerei
Un judecător federal din Massachusetts a interzis temporar deportarea unei doctorande turce de la Universitatea Tufts, care a fost arestată, pe stradă, de autoritățile americane de imigrare.
Papusi rusesti Matrioska inspirate din condescendenta dintre Putin si Trump FOTO EPA-EFE
Trump se tocmeşte cu Putin: ce primeşte dacă îl lasă să ocupe Ucraina
Toate semnalele ajunse în spaţiul public pot fi citite în această cheie.
rodii shutterstock jpg
Fructul delicios care ne ajută să arătăm tineri indiferent de vârstă. Este cunoscut drept „aurul roșu al frumuseții”
Este un fruct delicios, popular de-a lungul întregii lumi. Însă, nu trebuie să uităm de faptul că, pe lângă gustul bun pe care îl are, acest fruct este și foarte sănătos! De fapt, el este atât de sănătos încât a ajuns să fie cunoscut drept „aurul roșu al sănătății”!
12773892 jpg
Controversele stârnite de soția secretarului american al Apărării. Suspiciuni privind un conflic de interese
Dezvăluirea vine în contextul scurgerii de informații legate de atacurile planificate ale SUA asupra rebelilor Houthi.
AA1BTzXy jpeg
Coșmarul părinților arestați după niște comentarii „disprețuitoare” la adresa școlii pe WhatsApp: „Inima îmi bătea cu putere”
Părinții unei eleve din Hertfordshire au fost arestați, după ce au făcut comentarii considerate „disprețuitoare” la adresa școlii acesteia, într-un grup WhatsApp.
Daniel Baluta 2 Sursa Primaria Sectorului 4 jpg
Daniel Băluță vrea să candideze pentru Primăria Capitalei. Ce spune despre Nicușor Dan
Prim-vicepreşedintele PSD Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4, a anunțat că va candida pentru Primăria Capitalei la următoarele alegeri locale.